Maciej Loret 07.04.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Kol. Vr5 i JTKirk zmieniał w Tauron a to chyba najbardziej przyjazny OSD pod względem papierologii, Ty musisz u swojego operatora to sprawdzić a to mogą być dwa różne światy Wiem, ale ja najbardziej chciałbym wymiksować się z prognoz i rozliczać tak jak do tej pory z rzeczywistego zużycia. Jak widać po załączonych fakturach, w momencie wprowadzenia prognoz już nie wiadomo ile w jakim okresie zużyłem energii a ile oddałem do sieci i w jakich taryfach. wysokości prognozy. jakieś kosmiczne wysokości zużycia zostały mi tam "zaproponowane" Zmieniłem na dużo mniejsze,dużo bliższe do rzeczywistego zużycia. Mieszkam już na tyle długo, wiem ile średniorocznie zużywam prądu - pod to dostowałem prognozy na konkretne miesiące. Mam rozliczenie roczne, więc ustaliłem sobie konkretne ilości kwh (i odpowiednio % zużycia w 1T i 2T) na 6 okresów rozliczeniowych. U mnie, jak pisałem, prognozy raczej zaniżone ale nie ich wysokość jest dla mnie problemem tylko czytelność - nie wiadomo ile w jakim okresie zużyłem energii a ile oddałem do sieci i w jakich taryfach. Ja również wiem ile zużywam energii (lub potrafię w przybliżeniu ją przewidzieć) i to pomimo dołożenia PV oraz zamontowania PC PW. EDIT: co oznacza: "D©" oraz "N"? Czyżby T1 oraz T2 i zaprognozowano zużycie 50% na 50%? Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Maciej Loret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.04.2020 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Koledzy! Na pewno nie ma prognoz przy rozliczeniu sporządzanym przez ZE co miesiąc. Pewnie też nie ma przy rozliczeniu co 2 miesiące. Opłaty stałe są trochę wyższe, ale do "przełknięcia". U mojego Operatora, gdzie stosuje rozliczenie proporcjonalne w taryfach innych niż G11 takie rozliczenie dla części prosumentów jest korzystniejsze, niż rozliczanie raz na rok. Taki sygnał "poszedł" od anonimowego pracownika ZE. Nie wiem dlaczego, nie mogę tego jednoznacznie potwierdzić, bo od 2 lat produkcja z mojego PV pokrywa zużycie EE. Taka ciekawostka - na dzień wczorajszy w pierwszym "magazynie" brakowało 423 kWh, a w drugim jest ponad 60 kWh na "plusie".Dodam jeszcze, że "straty" są szybko "odrabiane". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 07.04.2020 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 W mim PGE nie ma prognoz przy rozliczeniu półrocznym. Chciałeś tak czy zasuwałeś do Częstochowy na kolanach i wybłagałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pizarro07 08.04.2020 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Cześć,chciałbym zrobić montaż małej instalacji domowej (9 paneli 320W) we własnym zakresie (konstrukcja dachowa, panele, kabelki, falownik i mam kilka pytań technicznych:1. panele muszę ułożyć 3x3 - połączyć je szeregowo czy jakimiś sekwencjami?2. czy do takiej instalacji wystarczy przewód solarny 4mm czy zastosować 6mm ?3. czy wraz z tymi przewodami mogę puścić skrętkę LAN do falownika w jednym "korytku"? Chodzi mi o jakieś ewentualne zakłócenia4. czy do obrobienia tych kabli w odpowiednie złączki niezbędna będzie zaciskarka? Czy da się to obrobić bez?5. profil aluminiowy => sprawdzone sposoby na malowanie na kolor czarny6. Jakie konkretnie uprawnienia musi mieć instalator by mógł odebrać i podbić dokumenty do wniosku "Mój prąd"? Z góry dzięki za garść informacji ------------------9x Q-CELLS Q.PEAK DUO BLK-G5 320WSMA SB 2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.04.2020 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Cześć, chciałbym zrobić montaż małej instalacji domowej (9 paneli 320W) we własnym zakresie (konstrukcja dachowa, panele, kabelki, falownik i mam kilka pytań technicznych: 1. panele muszę ułożyć 3x3 - połączyć je szeregowo czy jakimiś sekwencjami? 2. czy do takiej instalacji wystarczy przewód solarny 4mm czy zastosować 6mm ? 3. czy wraz z tymi przewodami mogę puścić skrętkę LAN do falownika w jednym "korytku"? Chodzi mi o jakieś ewentualne zakłócenia 4. czy do obrobienia tych kabli w odpowiednie złączki niezbędna będzie zaciskarka? Czy da się to obrobić bez? 5. profil aluminiowy => sprawdzone sposoby na malowanie na kolor czarny 6. Jakie konkretnie uprawnienia musi mieć instalator by mógł odebrać i podbić dokumenty do wniosku "Mój prąd"? Z góry dzięki za garść informacji ------------------ 9x Q-CELLS Q.PEAK DUO BLK-G5 320W SMA SB 2,5 1.Szeregowo 2. 4mm 3.Tak 4.Nie 5.? Są specjalne farby 6.SEP do 1 kV+pomiary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 09.04.2020 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 1.szeregowo. 2.wystraszy 4mm. 3.a po co ci lan przy panelach?4.zaciskarka to podstawa. 5.jest mnustwo farb typowo do Alu, tylko po co, profil jest widoczny po kilka - kilkanaście cm oo bokach.6.do mój prąd potrzebujesz albo fakturę z montażu albo oświadczenie o samodzielnym montażu, uprawnienia potrzebne są dla ZE. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 09.04.2020 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) 4.zaciskarka to podstawa. Miałeś kiedyś w rękach wtyk mc4?. To spokojnie kombinerkami zaciśniesz. Zaciskarka/Praska to wygoda. Już widzę jak dla paru wtyczek mc4 (4 sztuki) kolo kupuje zaciskarkę, a potem rzuca na półkę w garażu na na 20lat :>. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez enermos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 09.04.2020 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Cześć, chciałbym zrobić montaż małej instalacji domowej (9 paneli 320W) we własnym zakresie (konstrukcja dachowa, panele, kabelki, falownik i mam kilka pytań technicznych: 2. czy do takiej instalacji wystarczy przewód solarny 4mm czy zastosować 6mm ? Jeśli ktoś bez wiedzy bez wiedzy na temat odległości paneli od falownika poradzi ci przewód 4 lu 6mm to wiedz, że on zgaduje a ową poradę należy potraktować jak prognozę pogody na następne lata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2020 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Oj-było tu o tym już wielokrotnie ...Ale jeszcze raz podaję link do obliczeń średnic przewodów (na "oko" 4mm wystarczy ,zresztą panele mają przyłącza 4mm2)http://www.instsani.pl/525/dobor-srednic-przewodow Odnośnie braku oryginalnej zaciskarki , proponuję takie rozwiązanie :-zaciskać kombinerkami lub zaciskarką najbardziej zbliżoną do MC4 (ja tak miałem)-a następnie pięknie zalutować przewód w danym pinie złączkiPamiętać należy tylko o wcześniejszym założeniu nakrętki na przewód.Samego lutowania nie jest dużo-przecież zdecydowana większość instalacji z MC4 jest montowana wtyk do wtyku z paneli.Tymczasem Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez bobrow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2020 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Stos -tylko zauważ ,że jeśli mamy np pojedynczy string z panelami w szereg połączonymi fabrycznymi przewodami 4mm2 , to samo podłączenie do tych przewodów grubszego kabla 6mm2 nic nie da...To ma sens jeśli będą panele łączone równolegle i dopiero przewód wyjściowy do inwertera będzie mógł być grubszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2020 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Wiesz ten argument (nic nie da) jest ciekawy. Twierdzisz że strata napięcia, przy tym samym prądzie płynącym, jest taka sama niezależnie od średnicy przewodu? Autor ma 9 paneli czyli napięcie max będzie raptem trochę ponad 300 V. Im niższe napięcie tym grubszy powinien być przewód DC. Norma na stratę na przewodach DC to 3%, jednak do obliczeń przyjmuje się 1%. Dlatego jak powstanie konflikt pomiędzy instalatorem a inwestorem odnośnie średnic przewodów to instalator zawsze wygra. Mój instalator twierdzi że dla obwodu prawie 240m przewody 4 mm2 są wystarczające a nawet za duże. Normy to jedno a to co powinno być to drugie. Kiedyś norma na bezpieczne PEM była 0.01W/m, no ale dla opłacalnego GSM to było za mało, więc nagle bezpieczny poziom to 0.1W/m. Teraz żeby 5G mogło być opłacalne to bezpieczny poziom PEM norma ustaliła na 10W/m. I jest git. Wszyscy są bezpieczni bo norma mówi że jest bezpiecznie. Patrzyłem na obwód "prądowo" -ale rzeczywiście od strony napięcia będzie trochę mniejsza strata na grubszym przewodzie. Dlatego nie ma co zgadywać -trzeba policzyć.Jeśli odległości są nie duże między panelami a inwerterem i różnica w oszczędnościach praktycznie "nie widoczna" - to 4mm2 wystarczy. Ja u siebie miałem dużą odległość między inwerterem a rozdzielnią i niestety musiałem puścić kabel AC 5x6mm2 (ok 60mb...), ale DC miałem nie duże odległości i zrobiłem dwa stringi po 4mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2020 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Tak jak było wcześniej -nie ma co zgadywać , trzeba policzyć i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Liczyć i patrzeć co wychodzi -nie koniecznie będzie tak , że mają 6mm2 będziemy mieć straty1% -a przy 4mm2 3%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2020 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Chętnie się przekonam jaka będzie różnica w stratach dla 4 i 6mm2 na konkretnym przykładzie-może niech kolega ,który się pytał o to niech policzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 09.04.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Ale co chcesz liczyć? Jaką normę zastosujesz? Jaką stratę po stronie DC uznasz za dopuszczalną? 3% jak sugeruje norma, 1% jak się przyjmuje do obliczeń czy może 0.1% bo możesz to uzyskać stosując grubsze przewody? Sugestia/Porada ode mnie: W myśl zasady "masz łeb ..." czyli jak robisz po domach to nie patrzysz sztywno na % tylko na Waty. Widzę, że jest strata powyżej 30-50W to znakiem tego trzeba dać grubszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 09.04.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Miałeś kiedyś w rękach wtyk mc4?. To spokojnie kombinerkami zaciśniesz. Zaciskarka/Praska to wygoda. Już widzę jak dla paru wtyczek mc4 (4 sztuki) kolo kupuje zaciskarkę, a potem rzuca na półkę w garażu na na 20lat :>. A ja już widzę ten styk zaciśnięty kombinerkami, właśnie je montuje na dachu i bez praski to by była ładna dłubanina. Ale są też złączki beznarzędziowe jak by ktoś szukał. Proste i bez kombinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.04.2020 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Na moje nawt niema o się zastanawiać i na instalacje domowe brać 6mm2 zamiast 4mm2 jst to różnica tylko 1zł na metrze . ja mam 6mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.04.2020 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 -a następnie pięknie zalutować przewód w danym pinie złączki Pamiętać należy tylko o wcześniejszym założeniu nakrętki na przewód. Samego lutowania nie jest dużo-przecież zdecydowana większość instalacji z MC4 jest montowana wtyk do wtyku z paneli. Tymczasem Nie wolno lutować złączek MC4, to proszenie się o kłopoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Nie wolno lutować złączek MC4, to proszenie się o kłopoty A dlaczego nie ? Piny są wstępnie zagniecione na kablu i piknie zalane lutem- w czym problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.04.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Też chętnie dowiem się dlaczego lutowanie jest złe przy stałym napięciu? Co jeszcze wymyślą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts