Koris 09.04.2020 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Ja nie pisałem że ma być 0.1% czy 1% czy 3%. Jeśli z obliczeń, dla straty np. nie więcej niż 1% wyjdzie Ci kabel o średnicy 4.1mm2, to machniesz ręką na te 0.1mm i zastosujesz kabel 4mm2 czy zastosujesz 6mm2 jako następny z szeregu? Problem średnicy przewodu po stronie AC jest bardziej dokuczliwy i jego dobór zależy bardziej od jakości sieci do której jesteś podłączony. Ten problem zobaczą jedynie ci którzy na co dzień kontrolują pracę instalacji. Ci którym instalator wmówił że instalacja jest bezobsługowa nigdy tego problemu nie zauważą. Ja mam 6mm, ale i tak mnie męczyło, że przy panelach jest 4mm. Ale nie chciało mi się liczyć ewentualnych strat;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koris 09.04.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 A ja już widzę ten styk zaciśnięty kombinerkami, właśnie je montuje na dachu i bez praski to by była ładna dłubanina. Ale są też złączki beznarzędziowe jak by ktoś szukał. Proste i bez kombinowania. Na pewno zaraz zostanę skrytykowany, ale też zarabiałem kombinerkami. Wcale jakiś cudów nie ma a sprawdzałem i można się wieszać na wtyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.04.2020 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Też chętnie dowiem się dlaczego lutowanie jest złe przy stałym napięciu? Co jeszcze wymyślą? Mój ojciec ma mannie lutowania wszystkiego, co z tego że robimy nowy projekt i trzeba coś sprawdzić czy zadziała i mi osobiście sprawdzenie czegokolwiek zajmuje chwile, ale wku%&^% się jak to jego lutowanie muszę na siłę odcinać aby przewodzić poprowadzić inaczej. Wracając do cyny jaka cyna z ołowiem czy bez bo są różne i która będzie idealna do prądu stałego? W jakiej temperaturze lutować moja ogarnia od 250* do 450*C? Też chętnie się dowiem pewnie to ma ogromny wpływ na uzyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.04.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 A dlaczego nie ? Piny są wstępnie zagniecione na kablu i piknie zalane lutem- w czym problem ? cytat"Jeśli połączenia za pomocą lutu dokonujemy na przewodzie wielodrutowym (linka) cyna „wędruje” pomiędzy drucikami pod izolację, i w zależności od umiejętności instalatora może usztywnić spory odcinek przewodu (linki). W miejscu, w którym w lince kończy się cyna (linka odzyskuje miękkość) ale w tym miejscu jest mocno zwiększone ryzyko łamania się przewodu pod wpływem drgań." każdy producent złączek MC4 ci powie że nie wolno ich lutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 cytat"Jeśli połączenia za pomocą lutu dokonujemy na przewodzie wielodrutowym (linka) cyna „wędruje” pomiędzy drucikami pod izolację, i w zależności od umiejętności instalatora może usztywnić spory odcinek przewodu (linki). W miejscu, w którym w lince kończy się cyna (linka odzyskuje miękkość) ale w tym miejscu jest mocno zwiększone ryzyko łamania się przewodu pod wpływem drgań." każdy producent złączek MC4 ci powie że nie wolno ich lutować. Eee tam Panie -nie takie rzeczy się robiło... A poważnie jak ktoś potrafi lutować , to nie ma problemu z "glutami". Co do do usztywnienia -racja , tylko co z tego jeśli dalej cały przewód jest elastyczny ? Musiałbym się naprawdę postarać ,żeby tak to wszystko usztywnić-aby ten kabel uszkodził się... A co powiesz na różny standard złączek MC4 -tj co producent , to inne wymiary i kształty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.04.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 cytat"Jeśli połączenia za pomocą lutu dokonujemy na przewodzie wielodrutowym (linka) cyna „wędruje” pomiędzy drucikami pod izolację, i w zależności od umiejętności instalatora może usztywnić spory odcinek przewodu (linki). W miejscu, w którym w lince kończy się cyna (linka odzyskuje miękkość) ale w tym miejscu jest mocno zwiększone ryzyko łamania się przewodu pod wpływem drgań." każdy producent złączek MC4 ci powie że nie wolno ich lutować. Jaki producent? jakie drgania? A czy ten "producent" otwierał kiedykolwiek - panel w miejscu złącza? puszki do której sam producent paneli przylutował linkę i wyprowadził przewody do podłączenia? Nie powtarzaj głupot - Twoja uwaga dotyczy motoryzacji i instalacji elektrycznych w pojazdach mechanicznych , nieopacznie przeniesiona do ogólnych połączeń elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.04.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Eee tam Panie -nie takie rzeczy się robiło... A poważnie jak ktoś potrafi lutować , to nie ma problemu z "glutami". Co do do usztywnienia -racja , tylko co z tego jeśli dalej cały przewód jest elastyczny ? Musiałbym się naprawdę postarać ,żeby tak to wszystko usztywnić-aby ten kabel uszkodził się... A co powiesz na różny standard złączek MC4 -tj co producent , to inne wymiary i kształty ? Powiem tak, miałem w ręku różne MC4 i od samego początku jak robię PV czyli gdzieś od 2014 to stosuję oryginały MC4. różnica do podórbek jest kolosalna. Miałem nawet niby porządne niemieckie innego producenta - generalnie masakra. Porządny kabel minimum 6mm2 i MC4 multi contact to podstawa bezpiecznej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.04.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Jaki producent? jakie drgania? A czy ten "producent" otwierał kiedykolwiek - panel w miejscu złącza? puszki do której sam producent paneli przylutował linkę i wyprowadził przewody do podłączenia? Nie powtarzaj głupot - Twoja uwaga dotyczy motoryzacji i instalacji elektrycznych w pojazdach mechanicznych , nieopacznie przeniesiona do ogólnych połączeń elektrycznych. Może i przeniesone z motoryzacji, ale uważam że instalacja PV na dachu ma się dużo gorzej niż instalacja w samochodzie. Chcecie to lutujcie, ale żadne producent nie uzna wam gwarancji jak się instalacja wykopci z powodu źle zarobionej/polutowanej złączki MC4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Połączenia każdego typu można skopać-z różnych powodów...Ogólnie od "trwożnych przygód" jest po prostu ubezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 09.04.2020 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Skoro taki pewny jesteś tych wytycznych producentów złączek MC4 o zakazie lutowania, to ja poproszę o jakiś dowód na te wytyczne. Tylko z wiarą w cudze słowa daleko się nie zajedzie. Ale co wy z tym lutowaniem? Czy to takie wygodne kombinowanie z lutownica na dachu? Sam dziś zarobiłem że 20 złączek i nie wyobrażam sobie takiego sztukatorstwa na dachu o kącie 45o. Do tego jak by producenci zalecali lutowanie to by wypuścili tego typu opcje w swojej ofercie, a ja nie znam ani jednego. Jak macie niepotrzebnie wywalić 200zl na przewod 6mm2 to nie lepiej zainwestować to w praske? Najwyżej później ja sprzedajcie. No albo prościej te złączki push-in beznarzedziowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 10.04.2020 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Ponieważ lutowanie przewodów miedzianych jest najlepszym i najtrwalszym połączeniem ,ale i najbardziej czasochłonnym i dlatego montażyści mając inne możliwości też w miarę trwałe nie wybierają lutowania.Robiłem prąd w domu i wszystkie łączenia przewodów w puszkach pod gniazdka lutowałem i zabezpieczałem koszulkami termokurczliwymi.owszem trwało to 5 razy dłużej-Takie połączenie pewnie przetrwa dom.Ale ja też mam od 13 roku życia manię lutowania wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.04.2020 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Ja wybrałem lutowanie z kilku prostych powodów :-miałem naprawdę niedużo łączek do zarobienia-robiłem to na wiacie z drabiny-ze względu na w/w uznałem za bezsens kupować oryginalną praskę Co do lutowania na dachu 45st to nie koniecznie musi to być karkołomne- można sobie przygotować wcześniej kabel (no przecież nie zarabiamy przewodów w panelach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 10.04.2020 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Kupujecie systemy za kilkanaście tysięcy, Robicie sami, oszczędzając również kilkanaście tysięcy PLNMa to pracować 20-30 latŻyłujecie za to na praskę za 80 PLN którą można nawet później odsprzedać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.04.2020 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Kupujecie systemy za kilkanaście tysięcy, Robicie sami, oszczędzając również kilkanaście tysięcy PLN Ma to pracować 20-30 lat Żyłujecie za to na praskę za 80 PLN którą można nawet później odsprzedać... Jeśli zakup jest nieuzasadniony - to po co go robić ? Każdy ma swoje kryteria wydawania pieniędzy- moim jest tak ściskać tego naszego biednego Orzełka na złotówce , co by się nie zesr...ł... No ,ale to ja... PS Idąc cytatem z Psów Pasikowskiego : -Dlaczego ? -w imię zasad sk... Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.04.2020 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Kupujecie systemy za kilkanaście tysięcy, Robicie sami, oszczędzając również kilkanaście tysięcy PLN Ma to pracować 20-30 lat Żyłujecie za to na praskę za 80 PLN którą można nawet później odsprzedać... Nie wiesz o co chodzi. Mam "praskę", można powiedzieć, że do zarabiania również złączek MC4, bo nie tylko. Lutowanie, oczywiście jeśli zrobi się to poprawnie jest o wiele pewniejsze od zaprasowywania. Najlepiej zrobić to wg mnie tak: 1. pobielić 2. zaprasować 3. jeszcze raz pobielić (czyli zlutować). Dla tych którzy nie mają "praski" - zlutować. To lutowanie "pośrednie" jest tylko po to by zrobić szybciej i być może estetyczniej. Lutowanie bezsprzecznie jest bardziej pracochłonne, ale robimy to dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 10.04.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Poszukaj wpisu który rozpoczął dyskusję o lutowaniu a dowiesz się dlaczego o tym dyskutujemy. Masz rację instalacja ma pracować 20-30 lat. Dlatego lutujemy. O lutowanie bym się nie czepiał, ale zaciskanie kombinerkami jak ktoś pisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.04.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Czyli wszyscy którzy lutują, a umieją to zrobić mają podobne zdanie, jak np Kolega @tom.pk (i ja też). To jest tak, jak z mostkami trapezowymi (w innym wątku). Jeden kolega miał zastrzeżenia, że wykonane mocowania na panele do dachu pokrytego blachą wg mojego pomysły nie ma jednak atestu. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?362620-Mostki-trapezowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.04.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Też jestem zdania że zaciskarka do mc4 to nie jest jakiś nie wiadomo jaki wydatek. Jest to sprzęt bardzo popularny, i dostępny od ręki. Moja pierwsza instalacja ma już 6 lat była zaciskana zaciskarką i nie wydaje mi się że ktoś logicznie myślący będzie czekał 20-30 lat zanim zmieni instalację. No chyba że ktokolwiek z Was jeździ samochodem który ma 20-30 lat. OK dobra ja mam jeden taki samochód ale z sentymentu (mój dziadek był jego pierwszym właścicielem, ja drugim, teraz na liczniku ma 25000km przebiegu a ma ponad 20 lat). Więc samochód na dobrą sprawę jest ledwo dotarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.04.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Jeszcze odnośnie zaciskarki i lutowania , są dwie różne sytuacje :-co jakiś czas rozbudowuję swoją PV (i wtedy praska może mieć jakieś uzasadnienie)-robię raz na maxa (wtedy praska już tak nie będzie potrzebna , jak w pierwszym przypadku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.04.2020 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Stos -z początku myślałem , że sobie żartujesz....Ale pomyślałem sobie , że te małe żółte rączki mogą niezbyt precyzyjnie zarabiać złączki w panelach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts