Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdź jakie masz nasłonecznienie w swojej lokalizacji i policz ile wyprodukuje instalacja.

Bieżące zużycie to pewnie ok. 25% więc potrzebujesz produkcji rocznej na poziomie 4550 MWh aby być na zero.

Dolicz do tego spadek wydajności (mocy paneli) przez 20-25 lat.

I dolicz początkowy spadek 2%.

Średnio wyjdzie 90% początkowej produkcji.

Czyli potrzebujesz rocznie 4550 /0,90 = 5.050 MWh.

Przy produkcji 1000 kWh z 1 kWp to potrzebujesz istalację o mocy 5.50 kWp.

Odpowiednie inaczej przy większej lub mniejszej produkcji z 1kWp.

A skąd takie dotacje? Można się załapać?

Ja chcę zrobić instalację 10kW na gruncie a możliwe że od czerwca już przejdzie że na gruncie będzie również 8%VAT (informacja od jednej z firm ofertującej)

Panele chciałem z jak najdłuższą gwarancją i już sam nie wiem czy mono czy polikrystaliczne i chyba z solar edge żeby można było szybko znaleźć ten który ma awarię, bo chyba w innm przypadku nie jest to tak łatwo? Falownik Fronius z dostępem online oraz chcę spiąć tak aby było wiadomo ile prądu pobieram a ile produkuję.

Co sądzicie? Opinie bym poprosił.

Co sądzicie o nowych panelach LG NeON 2 BiFacial ? Warto się w nie pchać czy nie?

Ciągle zastanawiam się jakie Panele no chcę zastosować coś takiego

https://pvmonitor.pl/user.php?idinst=10459 tu jest w mojej okolicy

Duże , ciężkie i drogie przede wszystkim. W cenie tego panelu będziesz miał 2 szt. takich ze średniej półki. Wg mnie szkoda pieniędzy.

Czy ktoś miał montowane panele fotowoltaiczne firmy bauer? Informacje w polskim internecie są bardzo lakoniczne. Niemiecki znam słabo. Mam ofertę i cena jest atrakcyjna w porównaniu do innych ofert.

konkretnie ten model paneli:

https://bauer-energiekonzepte.de/pdf/BS-6MHB5-EL-030419-DEU-PERC.pdf

Na razie oferty spływają napisałem do różnych firm z mojej okolicy, jeszcze będę czekał na razie mam 3:

Bauer Mono DUO 320Ww ilości 17szt.2. Falownik fotowoltaiczny SMA STP 5.0 razem z montażem za 23800 z vat, (intalacja5,44kw)

Inna firma panele Sharp NU-AK 18 sztuk 310W (5.58kw), inwerter SMA SB 5.0 (wyczytałem, że to jednofazowy inwerter), z montażem za 27127 brutto. Sharp to znana firma, pytanie czy warto dopłacić, to ma działać kilkadziesiąt lat przynajmniej.

Jest jeszcze oferta na CSUN 300 Mono 5,4KW (i nie wiadomo jakim inwerterem) ale dają tylko 10 lat gwarancji za 26 780zł

Dopóki nie mam jeszcze innych ofert najbardziej skłaniam się do tej oferty na panele Bauer, mają 320W i falownik trójfazowy oraz cena przemawiają za tą ofertą. Tylko firma tych paneli mnie zastanawia. Jeśli cena miałby być kryterium to one tak w samodzielnej sprzedaży wychodzą drogo, więc sugerowałoby to dobrą jakość.

Kliknij w linka którego podałem w poprzednim poście. model:BS-6MHB5-EL

Tak, to powinny być te same panele. Typ 320W-120M-BW.

Masz wersję angielską

https://bauer-energiekonzepte.de/pdf/BS-6MHB5-EL-030419-ENG-PERC.pdf

Min. 80% po 25 latach to ni jest źle.

I mają 20 gwarancji na produkt.

Panele podobno produkowane w Niemczech ale ogniwa już nie.

Mają też panele 310Wp z 30 letnioą gwarancją na panel i na moc - BAUER BS-6MBB5-GG-EL-250718-DEU-PERC.

WItam ponowię pytanie z racji tego iż jest tu dużo specjalistów jaki zestaw 10kW byście polecili na gruncie? Nie chcę przepłacać za coś co nie jest opłacalne finansowo Jakie panele i inverter chcę wszystko podłączyć pod PV monitor lub podobne. Chcę wiedzieć ile pobieram a ile produkuję energii. Mam pompę ciepła Atlantic Tri 11 więc pobieram trochę rocznie.

pytanko techniczne planuję zrobic sobie instalacje PV ok 10kW na dachu stodoly - stodola kryta papą - pytanie czy lepiej dac falownik na/w stodole czy też lepiej ciągnąc przewody DC do domu - ok 30m razem? Zdjęcia dla poglądu - dach kierunek SSW (azymut 210)

I drugie pytanko - mama moc przyłączeniową 9kw - ile kosztuje zmiana do 10kw (PGE)? Czy też nie trzeba zmieniac?

stodola.jpg

Edytowane przez domelek

Planuję założenie instalacji PV 5 do 6 kWp. Na razie zebrałem oferty od czterech firm i rozrzut cenowy jest spory. Najlepsza oferta to 5,12 kWp za 19656 brutto na panelach Risen (mono, w technologi połówkowej (half-cut), czyli 120 małych ogniw), 3 fazowy falownik SolarEdge, system montażowy CORAB T-021. Jeśli chodzi o cenę to chyba nie jest zła za sprzęt tej klasy? Niektóre firmy życzą sobie więcej za panele poli i inwertery Afore czy Sofar. Niestety oferta nic nie wspomina o instalacji odgromowej, a chyba taka powinna być ? Może za tą ceną kryją się jeszcze jakieś inne haczyki. Na co zwrócić uwagę ?

Najlepsza oferta to 5,12 kWp za 19656 brutto na panelach Risen (mono, w technologi połówkowej (half-cut), czyli 120 małych ogniw), 3 fazowy falownik SolarEdge, system montażowy CORAB T-021. Jeśli chodzi o cenę to chyba nie jest zła za sprzęt tej klasy? Niektóre firmy życzą sobie więcej za panele poli i inwertery Afore czy Sofar. Niestety oferta nic nie wspomina o instalacji odgromowej, a chyba taka powinna być ? Może za tą ceną kryją się jeszcze jakieś inne haczyki. Na co zwrócić uwagę ?

Jeśli to jest cena "pod klucz", to jak na instalację opartą o SolarEdge jest bardzo dobra. Na tyle dobra, że aż podejrzana. Nie dziwię się, że inni chcą więcej, bo cena jest praktycznie dumpingowa. Zakładam, że panele mają 300+ ;) , jest porządna ochrona przeciwprzepięciowa po stronie DC i AC, a sprzęty są nowe. Co do instalacji odgromowej, ortodoksi twierdzą, że PV czy nie PV, to odgrom i tak musi być. Natomiast nigdy nie widziałem wyceny PV, w której firma bez wyraźnego życzenia klienta zamieściłaby instalację odgromową. Powodów jest kilka: koszty, brak odpowiednich kwalifikacji, zbytnia pracochłonność oraz niepotrzebne oderwanie od głównego biznesu jakim jest montaż PV. Z haczyków przychodzi mi na myśl jeszcze jakość, kultura i estetyka montażu. Dość ciężko to wycenić, jednak widziałem montaż instalacji za ciężkie pieniądze w wykonaniu ogólnopolskiej, dużej firmy i wyglądało to koszmarnie w garażu. No i wpięli się do gniazda siłowego, zamiast do rozdzielni. Niektórym to nie przeszkadza, wtedy można to olać.

Jeśli to jest cena "pod klucz", to jak na instalację opartą o SolarEdge jest bardzo dobra. Na tyle dobra, że aż podejrzana. Nie dziwię się, że inni chcą więcej, bo cena jest praktycznie dumpingowa. Zakładam, że panele mają 300+ ;)

Tak, panele mono 320 Wp. Pytam właśnie dlatego, bo niska cena wzbudziła moje podejrzenia. Dostałem właśnie odpowiedź z firmy na moje pytania i już jasne gdzie jest haczyk. Inwerter o mocy 4 kWp, do tego 5,12 kWp paneli. Oczywiście przewymiarowanie o 25% to nic złego, ale oni sprzedają to jako instalację 5 kWp, a powinno się chyba liczyć wg. mocy inwertera ? Wg. ich wyliczeń roczna produkcja będzie ponad 4800 kWp, czyli sporo ponad średnią dla Polski, ale może SolarEdge + panele mono dadzą aż tyle ?

Pytałem o inne inwertery niż SolarEdge, ale nie odpowiedzieli. U mnie dach jest skierowany idealnie na południe i oświetlony od rana do wieczora, nie ma żadnego zacienienia, więc SolarEdge mi raczej nie potrzebny.

Edytowane przez homeboy

I drugie pytanko - mama moc przyłączeniową 9kw - ile kosztuje zmiana do 10kw (PGE)? Czy też nie trzeba zmieniac?

Teoretycznie, jeśli przyłącze nie wymaga przebudowy, to powinna wystarczyć zmiana Umowy. Ale często ZE ma zapisy, że trzeba uruchomić nową procedurę przyłącza, czyli co najmniej "nowe papiery", a co za tym idzie schemat podpisany przez osobę uprawnioną. A to kosztuje. Chętnie zrobi Ci ktoś projekt techniczny (metodą "kopiuj-wklej") za 1500 zł lub więcej...

Tak, panele mono 320 Wp. Pytam właśnie dlatego, bo niska cena wzbudziła moje podejrzenia. Dostałem właśnie odpowiedź z firmy na moje pytania i już jasne gdzie jest haczyk. Inwerter o mocy 4 kWp, do tego 5,12 kWp paneli. Oczywiście przewymiarowanie o 20% to nic złego, ale oni sprzedają to jako instalację 5 kWp, a powinno się chyba liczyć wg. mocy inwertera ? Wg. ich wyliczeń roczna produkcja będzie ponad 4800 kWp, czyli sporo ponad średnią dla Polski, ale może SolarEdge + panele mono dadzą aż tyle ?

Pytałem o inne inwertery niż SolarEdge, ale nie odpowiedzieli. U mnie dach jest skierowany idealnie na południe i oświetlony od rana do wieczora, nie ma żadnego zacienienia, więc SolarEdge mi raczej nie potrzebny.

Różnica w cenie między SE4K a SE5K jest niewielka. Kilkaset złotych.

16 paneli 320Wp = 5120Wp.

Podaj dokładny typ tego panela Risen 320Wp.

19.656 PLN / 5,12 kWp = 3.840 PLN/1kWp.

Bardzo dobra cena.

Może w wycenie nie ma optymalizatorów? 16 x 200 PLN = 3.200 brutto z 8% VAT.

Moc liczy się od mocy paneli.

Różnica w cenie między SE4K a SE5K jest niewielka. Kilkaset złotych.

16 paneli 320Wp = 5120Wp.

Podaj dokładny typ tego panela Risen 320Wp.

19.656 PLN / 5,12 kWp = 3.840 PLN/1kWp.

Bardzo dobra cena.

Może w wycenie nie ma optymalizatorów? 16 x 200 PLN = 3.200 brutto z 8% VAT.

Moc liczy się od mocy paneli.

Tak, napisali mi że cena SE5K jest niewiele wyższa i mogą dać ten falownik, ale wtedy dają 6 kWp paneli, więc w sumie będzie drożej.

Optymalizatory muszą być, z tego co wiem bez nich inwerter SolarEdge nie działa. Ale racja, dopytam, żeby się nie okazało że każą mi dopłacić ekstra. Panele to Risen RSM-120-6-320M (mono, half-cut).

Pytanie, czy faktycznie SE4K + 5kWp paneli może wyprodukować rocznie 4880 kWh, tak jak mi oszacowali ? Wydaje mi się to trochę zbyt optymistyczne, bo w warunkach najlepszego nasłonecznienia inwerter będzie obcinał max. moc do 4 kW. Przynajmniej tak wynika ze specyfikacji (max. moc AC 4000 W), chyba że w praktyce SE4K daje więcej ?

Edytowane przez homeboy