mpalys 12.04.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Nie wiem też, czy wyciąganie danych z jednego stringu jest miarodajne i czy uzysk jednego stringu jest dokładnie taki sam, jak uzysk niezależnego falownika obsługującego te same moduły. .. To co podałem z lutego jest to osobny string w falowniku fronius To co podałem z ostatnich 4 dni jest na osobnym falowniku wychodzi podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.04.2020 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 OK, tylko raz piszesz 21% (luty), raz 10-13% (ostatnie 4 dni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 12.04.2020 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) solar edge powinien wyglądać tak, chyba że instalator nie dał ci uprawnień do podglądu układu 10% to za duża różnica i może wynikać ze złego zaprojektowania układu na SE niestety ale SE nie jest wcale taki prosty jak się wydaje, i czesto się zdarza że instalatorzy popełniają błędy, ile masz paneli, jaki zastosowany optymalizator, daj pełne dane instalacji. potem można się zastanawiac co jest nie tak. daj wykresy produkcji prądu z obu instalacji, ale z podziałem na kWh/kWp prod energi kWh/kWp data 1inst/2 inst 12 5,49 /5,01 11 5,69/5,12 10 5,63/5,13 9 5,55/4,93 8 5,27/4,81 dane w systemie SE są wpisane nieprawidłowo Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez mpalys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 12.04.2020 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 OK, tylko raz piszesz 21% (luty), raz 10-13% (ostatnie 4 dni) i? Tak jak pisłem teraz 4 dni mam podpięty nowy falownik Sofara 6kw do stringu wschodniego - i nic więcej Dane za luty są z fronka ze stringu 1 wschodniego do którego dodatkowo podpięty jest string2 południowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.04.2020 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 i? Tak jak pisłem teraz 4 dni mam podpięty nowy falownik Sofara 6kw do stringu wschodniego - i nic więcej No i właśnie teraz to można porónywać, nie ma sensu wyciągać dane z lutego i pisać, że jednak 21% mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 13.04.2020 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 No i właśnie teraz to można porónywać, nie ma sensu wyciągać dane z lutego i pisać, że jednak 21% mniej Wg mnie nie do końca Teraz mamy pełne nasłonecznienie i różnica jest 10-13% W lutym mieliśmy powiedzmy takie sobie nasłonecznienie i różnica jest 21% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 13.04.2020 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 prod energi wWh/kWp data 1inst/2 inst 12 5,49 -5,01 11 5,69/5,12 10 5,63/5,13 9 5,55/4,93 8 5,27/4,81 dane w systemie SE są wpisane nieprawidłowo jakie dane sa nieprawidłowe, wygląda jakbyś miał przycienione panele bo masz duże rozbieżności 1,65 do 1,52? u mnie wczoraj było 2,05 do 2,00. jakiej mocy masz te Jasolar że tak mało prądu dały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 13.04.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 jakie dane sa nieprawidłowe, wygląda jakbyś miał przycienione panele bo masz duże rozbieżności 1,65 do 1,52? u mnie wczoraj było 2,05 do 2,00. jakiej mocy masz te Jasolar że tak mało prądu dały? azymut paneli i nachylenie panele 320 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.04.2020 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Wg mnie nie do końca Teraz mamy pełne nasłonecznienie i różnica jest 10-13% W lutym mieliśmy powiedzmy takie sobie nasłonecznienie i różnica jest 21% Sprawdż następny luty. Jak pisałem zimą, podczas pochmurnych dni miaĺem lepsze wyniki, niż instalacji, które teraz są lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.04.2020 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) azymut paneli i nachylenie panele 320 U mnie przez ostatnie dni Longi 305 (azymut 115, 30stopni) dawały po 1.75-1.8kWh Różnica produkcji pomiędzy modułami w ciągu dnia to max 0.04kWh Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 13.04.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Sprawdż następny luty. Jak pisałem zimą, podczas pochmurnych dni miaĺem lepsze wyniki, niż instalacji, które teraz są lepsze następny luty to będzie w przyszłym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.04.2020 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Właśnie o nim piszę. Ale możesz poczekać do listopada. Na razie sytuacja jest taka, że różnica jest 12% i to też nie jest dobre. Jak napisałem - zastanawiają mnie spore (powyżej 5%) rozbieżności między modułami i to, że relatywnie , małe mają te uzyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 13.04.2020 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 azymut paneli i nachylenie panele 320 szukałbym skąd takie rozbieżności w poszczególnych panelach bo to nie jest normalne, druga sprawa, daj rzuty tych dwóch domów z google mapsa, żeby zobaczyć jaka różnica w odchyleniu od południa, następna sprawa to sprawdź, czy jedne nie są dużo bardziej przykurzone. generalnie azymut, nachylenie ma bardzo duże znaczenie przy porównywaniu poszczególnych dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 13.04.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 szukałbym skąd takie rozbieżności w poszczególnych panelach bo to nie jest normalne, druga sprawa, daj rzuty tych dwóch domów z google mapsa, żeby zobaczyć jaka różnica w odchyleniu od południa, następna sprawa to sprawdź, czy jedne nie są dużo bardziej przykurzone. generalnie azymut, nachylenie ma bardzo duże znaczenie przy porównywaniu poszczególnych dni. Psiałem o azymucie i kącie w pierwszym poście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.04.2020 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Psiałem o azymucie i kącie w pierwszym poście... pisłeś różnice może 3-4 stopnie, to już ma wpływ, i trzeba dokładnie zmierzyć, ten azymut to też, pytanie czy na 100% dokładnie ten sam, daj zdjęcia z googla tak żeby był widoczny wskaźnik z północą. Bo to wszystko naprawdę ma znaczenie, i kolejny raz zadam pytanie, dlaczego masz tak duże różnice na poszczególnych panelach. na pewno ich nic nie zacienia? jak nie ma zacienień to czy nie mocno zakurzone? jak to jest połać wschodnia, to cień mogą robić naprawdę niskie przeszkody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 14.04.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 pisłeś różnice może 3-4 stopnie, to już ma wpływ, i trzeba dokładnie zmierzyć, ten azymut to też, pytanie czy na 100% dokładnie ten sam, daj zdjęcia z googla tak żeby był widoczny wskaźnik z północą. Bo to wszystko naprawdę ma znaczenie, i kolejny raz zadam pytanie, dlaczego masz tak duże różnice na poszczególnych panelach. na pewno ich nic nie zacienia? jak nie ma zacienień to czy nie mocno zakurzone? jak to jest połać wschodnia, to cień mogą robić naprawdę niskie przeszkody północ jak to na mapach - u góry Na wykresach nawet to widać brak zacienień Dlaczego są różnice? - dobre pytanie Uprzedzając wątpliwości drzew na prawym zdjęciu nie ma już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.04.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 który dach to SE, na ciemnych dachu widać jakieś kominki, sprawdzałeś czy te panele nie są bardziej zakurzone które produkują mniej prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 14.04.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 który dach to SE, na ciemnych dachu widać jakieś kominki, sprawdzałeś czy te panele nie są bardziej zakurzone które produkują mniej prądu? Panele są jednakowo brudne - nie ma żadnych kup na nich Te panele co mniej produkują to akurat są najdalej od kominków...- no chyba że instalator coś pokićkał z oznaczeniem Poza tym różnica jest prawie cały dzień a nie tylko wcześnie rano ciemny dach to z SE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.04.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 instalator SE ma dostęp do napięc i prądów poszczególnych paneli, trzeba porównać, co i jak, jak masz dostęp do układu, to kliknij na falownik, u góry masz ikonę "i" kliknij, zobacz napięcia, prądy, rezystancję, instalator widzi również błędy z falownika. Generalnie to powinieneś tę analizę zlecić swojemu instalatorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.04.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Jeszcze a propos przekroju przewodów DC-poszperałem w swoich obliczeniach i z dwóch wzorów wychodziło mi ok 2mm2 dla 1% strat , więc te moje 4mm2 jest git.Tu możecie sobie policzyć dla swoich instalacji : http://www.instsani.pl/525/dobor-srednic-przewodow Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts