Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

Nie wiem też, czy wyciąganie danych z jednego stringu jest miarodajne i czy uzysk jednego stringu jest dokładnie taki sam, jak uzysk niezależnego falownika obsługującego te same moduły.

..

To co podałem z lutego jest to osobny string w falowniku fronius

To co podałem z ostatnich 4 dni jest na osobnym falowniku

wychodzi podobnie

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

solar edge powinien wyglądać tak, chyba że instalator nie dał ci uprawnień do podglądu układu

10% to za duża różnica i może wynikać ze złego zaprojektowania układu na SE

niestety ale SE nie jest wcale taki prosty jak się wydaje, i czesto się zdarza że instalatorzy popełniają błędy,

ile masz paneli, jaki zastosowany optymalizator, daj pełne dane instalacji. potem można się zastanawiac co jest nie tak.

daj wykresy produkcji prądu z obu instalacji, ale z podziałem na kWh/kWp

prod energi kWh/kWp

data 1inst/2 inst

12 5,49 /5,01

11 5,69/5,12

10 5,63/5,13

9 5,55/4,93

8 5,27/4,81

dane w systemie SE są wpisane nieprawidłowo :(

se.jpg

Edytowane przez mpalys

prod energi wWh/kWp

data 1inst/2 inst

12 5,49 -5,01

11 5,69/5,12

10 5,63/5,13

9 5,55/4,93

8 5,27/4,81

dane w systemie SE są wpisane nieprawidłowo :(

jakie dane sa nieprawidłowe, wygląda jakbyś miał przycienione panele bo masz duże rozbieżności 1,65 do 1,52? u mnie wczoraj było 2,05 do 2,00. jakiej mocy masz te Jasolar że tak mało prądu dały?

Wg mnie nie do końca

Teraz mamy pełne nasłonecznienie i różnica jest 10-13%

W lutym mieliśmy powiedzmy takie sobie nasłonecznienie i różnica jest 21%

Sprawdż następny luty. Jak pisałem zimą, podczas pochmurnych dni miaĺem lepsze wyniki, niż instalacji, które teraz są lepsze

Właśnie o nim piszę. Ale możesz poczekać do listopada. :)

Na razie sytuacja jest taka, że różnica jest 12% i to też nie jest dobre.

Jak napisałem - zastanawiają mnie spore (powyżej 5%) rozbieżności między modułami i to, że relatywnie , małe mają te uzyski

azymut paneli i nachylenie

panele 320

szukałbym skąd takie rozbieżności w poszczególnych panelach bo to nie jest normalne, druga sprawa, daj rzuty tych dwóch domów z google mapsa, żeby zobaczyć jaka różnica w odchyleniu od południa, następna sprawa to sprawdź, czy jedne nie są dużo bardziej przykurzone. generalnie azymut, nachylenie ma bardzo duże znaczenie przy porównywaniu poszczególnych dni.

szukałbym skąd takie rozbieżności w poszczególnych panelach bo to nie jest normalne, druga sprawa, daj rzuty tych dwóch domów z google mapsa, żeby zobaczyć jaka różnica w odchyleniu od południa, następna sprawa to sprawdź, czy jedne nie są dużo bardziej przykurzone. generalnie azymut, nachylenie ma bardzo duże znaczenie przy porównywaniu poszczególnych dni.

Psiałem o azymucie i kącie w pierwszym poście...

Psiałem o azymucie i kącie w pierwszym poście...

pisłeś różnice może 3-4 stopnie, to już ma wpływ, i trzeba dokładnie zmierzyć, ten azymut to też, pytanie czy na 100% dokładnie ten sam, daj zdjęcia z googla tak żeby był widoczny wskaźnik z północą. Bo to wszystko naprawdę ma znaczenie, i kolejny raz zadam pytanie, dlaczego masz tak duże różnice na poszczególnych panelach. na pewno ich nic nie zacienia? jak nie ma zacienień to czy nie mocno zakurzone? jak to jest połać wschodnia, to cień mogą robić naprawdę niskie przeszkody

pisłeś różnice może 3-4 stopnie, to już ma wpływ, i trzeba dokładnie zmierzyć, ten azymut to też, pytanie czy na 100% dokładnie ten sam, daj zdjęcia z googla tak żeby był widoczny wskaźnik z północą. Bo to wszystko naprawdę ma znaczenie, i kolejny raz zadam pytanie, dlaczego masz tak duże różnice na poszczególnych panelach. na pewno ich nic nie zacienia? jak nie ma zacienień to czy nie mocno zakurzone? jak to jest połać wschodnia, to cień mogą robić naprawdę niskie przeszkody

północ jak to na mapach - u góry

Na wykresach nawet to widać brak zacienień

Dlaczego są różnice? - dobre pytanie

Uprzedzając wątpliwości drzew na prawym zdjęciu nie ma już

zdjęcia.jpg

który dach to SE, na ciemnych dachu widać jakieś kominki, sprawdzałeś czy te panele nie są bardziej zakurzone które produkują mniej prądu?

Panele są jednakowo brudne - nie ma żadnych kup na nich

Te panele co mniej produkują to akurat są najdalej od kominków...- no chyba że instalator coś pokićkał z oznaczeniem

Poza tym różnica jest prawie cały dzień a nie tylko wcześnie rano

ciemny dach to z SE

instalator SE ma dostęp do napięc i prądów poszczególnych paneli, trzeba porównać, co i jak, jak masz dostęp do układu, to kliknij na falownik, u góry masz ikonę "i" kliknij, zobacz napięcia, prądy, rezystancję, instalator widzi również błędy z falownika. Generalnie to powinieneś tę analizę zlecić swojemu instalatorowi.

Jeszcze a propos przekroju przewodów DC-poszperałem w swoich obliczeniach i z dwóch wzorów wychodziło mi ok 2mm2 dla 1% strat , więc te moje 4mm2 jest git.

Tu możecie sobie policzyć dla swoich instalacji :

http://www.instsani.pl/525/dobor-srednic-przewodow

Tymczasem