Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Parametry pracy inwerterów 3 fazowych 3kw do 10kw Afore po stronie DC (oprócz mocy max paneli) są identyczne tak więc nie musisz się bać że np. inwerter 10kw nie ruszy na 6 czy 8 panelach. Jeśli planujesz w przyszłości rozbudowywać instalację o dodatkowe moduły to bierz nawet 6kw abyś później nie musiał kupować nowego bo inwerter za słaby. Jeśli jest to instalacja docelowa i nie planujesz dokładać paneli to ja bym brał 5kw gdyż w afore różnica między 4kw a 5kw to 200 zł tak więc chyba przy całkowitym koszcie instalacji to ułamek procenta.

Ale mocy max ac czy mocy max dc bo to duża różnica.

Układ na południe.

W falowniku tracimy tylko kilka procent mocy wyprodukowanej przez panele. W sumie nie warto trzymać się kurczowo 20 %, czy to po DC, czy po AC.

Wg przyjętych przez ZE zasad zaliczania czy instalacja ma 10 kW, czy więcej, a co za tym idzie pobierane przez ZE jest 20 % lub 30 % Twojej produkcji, to ważna jest łączna moc paneli zgłoszonych - przy tej mocy.

Przy mniejszych od 10 kW instalacjach nie ma to znaczenia.

Jeśli inwerter będzie np 6 kW to możesz podłączyć do 10 kW w panelach. Co najwyżej będzie on "obcinał" wtedy, gdy wartość produkcji przekroczy moc falownika.

W podanym przykładzie w naszych krajowych warunkach mimo wszystko dla 10 kW w panelach lepiej dobrać większy falownik.

vr5- ostrożnie z tą tezą, że do inwertera 6kW możemy podłączyć 10kWp ogniw. Nie każdy falownik pozwala na tak duże przewymiarowanie- i np. froniusa możemy przewymiarować o 100% czyli dla 6kW falownika możemy użyć nawet 12kWp paneli ale już do równie mocnego huaweia można zastosować tylko 8,2kWp ogniw.

Ale mocy max ac czy mocy max dc bo to duża różnica.

Układ na południe.

AC

zalecane zazwyczaj przewymiarowanie mocy dc paneli do mocy ac wyjściowej falownika to 10-20 %, czyli np. dla falownika o mocy ac 10kW zaleca się przeważnie 11-12kW paneli. Tak jak napisał Tobiasz86 falowniki mają zazwyczaj spory margines bezpieczeństwa po stronie DC, ale przy układzie południowym przewymiarowanie powyżej 20% raczej nie ma sensu, ten margines jest przydatny np. przy układzie wschód-zachód.

Moim zdaniem trzeba patrzeć indywidualnie na dany inwerter i podpinać tyle i tak panele , aby było to zgodne z dtr danego inwertera.

Ale fakt jest taki , że nie znalazłem inny inweter po za Fronkiem , aby aż można było przewymiarować generator fotowoltaiczny.

vr5- ostrożnie z tą tezą, że do inwertera 6kW możemy podłączyć 10kWp ogniw. Nie każdy falownik pozwala na tak duże przewymiarowanie- i np. froniusa możemy przewymiarować o 100% czyli dla 6kW falownika możemy użyć nawet 12kWp paneli ale już do równie mocnego huaweia można zastosować tylko 8,2kWp ogniw.

Każdy falownik można przewymiarować panelami. Tylko pojawia się pytanie, czy zawsze ma to sens (ekonomiczny). Jeśli w danej chwili (dobre nasłonecznienie) panele mogą dać więcej mocy od mocy nominalnej falownika, to falownik musi nadwyżkę "obciąć". Jeśli tego nie zrobi, to jest to zły falownik.

Jeszcze kilka lat temu panele o mocy 250 W kosztowały nawet do 2000 zł za sztukę. Teraz można kupić (używane) po 150 złotych.

Kto Ci zabroni dołożyć drugie tyle do posiadanej PV?

Witam, mam instalacje 4.6kW 14 paneli skierowanych na południe, panele połączone w 2 łańcuchy po 7 paneli. Czym może być spowodowane ze na jednym stringu nr 1 w aplikacji mam mniejsza moc o jakieś 10%? Dodam ze wszystkie panele są takie same po 330w i po próbie zamiany kolejności stringów w inwerterze nadal to samo czyli na pierwszym mniejsza moc. Napięcie ma podobne wartości. Czym może to być spowodowane? Falownik growat 4000. Pozdrawiam

Witam, mam instalacje 4.6kW 14 paneli skierowanych na południe, panele połączone w 2 łańcuchy po 7 paneli. Czym może być spowodowane ze na jednym stringu nr 1 w aplikacji mam mniejsza moc o jakieś 10%? Dodam ze wszystkie panele są takie same po 330w i po próbie zamiany kolejności stringów w inwerterze nadal to samo czyli na pierwszym mniejsza moc. Napięcie ma podobne wartości. Czym może to być spowodowane? Falownik growat 4000. Pozdrawiam

A co miało na celu dzielenie instalacji na 2 stringi?

Nie dopasowanie paneli, hot spot na którymś panelu, zacienienie któregoś z panela, któryś panel brudny - możliwości jest sporo

Czy mam rozumieć że zawsze w aplikacji na wejściu 1 jest mniejsza moc?

Przydałoby się wklejać większe te obrazki bo ledwo co widać,

ale jeżeli po zamianie jest tak samo to w stringach nie ma co się doszukiwać nieprawidłowości, poprostu wejście falownika ma trochę inny algorytm wyszukiwania max. mocy, a co to jest AC1, 2, sieć energetyczna?

Przy 14 nieobciążonych modułach napięcie max wyniesie w ok. 600 i dla większości falowników mogą wszystkie być podłączone do 1 wejścia szeregowo, i wybrać to ew. lepsze

Edytowane przez miecio 301

Jakość zdjecia bardzo się zmniejszyła jak wkleiłem. ac1 2 i 3 to prąd z sieci. Już sam nie wiem czy wszystko jest ok czy jednak coś powoduje ten 10 cio procentowy spadek mocy na 1 stringu pokazywany w aplikacji. Może zadzwonię do serwisu w poniedziałek i zapytam się czy coś da się z tym zrobić. A porównywałem z instalacja szwagra te dane tylko ze on ma 10kw i jemu pokazuje pomiędzy stringami różnice rzędu 3% tylko