Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej. Zakupiłem przewód 4mm2 - wyliczyłem spadek na poziomie 0,52%. Koszt 500zł za 240mb także nie jest źle.

Dobrze policzyłeś?

dla jednego stringu: przy długości 45m, prądzie 9,6A i napięciu 400V to będzie 1%, 400V to 12 modułów jak będzie mniej w tym stringu to napięcie też mniejsze i spadek większy

Dobrze policzyłeś?

dla jednego stringu: przy długości 45m, prądzie 9,6A i napięciu 400V to będzie 1%, 400V to 12 modułów jak będzie mniej w tym stringu to napięcie też mniejsze i spadek większy

jak się domyślam będzie miał w stringu 15 i 16 paneli

Śroba na pewno dobrze to policzyłeś?

Liczy się wszystkie przewody łącznie z tymi od paneli, a nie tylko od paneli do falownika

Edytowane przez mpalys

Podstawiając do wzoru wziąłem pod uwagę 1 string 16 paneli, a będą 2 tak jak piszesz 15 i 16 paneli. liczyłem np dla jednego przewodu plusowego - odległość od paneli do falownika 45mb + naddatek na uniknięcie pętli indukcyjnej 30mb (blat z panelami ma około 13m szerokości i 2mb do góry bo 2 rzędy paneli) do daje 75mb.

Elektryk z firmy w której na jesień kupowałem panele i falownik przeliczył przy mnie straty dla przewodu 6mm i 4mm i jemu wyszło 0.7 dla 4mm i 0.5 dla 6mm - doradził brać 4mm ze względy na znikomą stratę a koszt przewodu 6mm2 byłby około 1,20zł droższy czyli jakieś 300zł w kieszeni nom a jak pisałem na dzień dzisiejszy to dla mnie duża oszczędność.

Dodaj jeszcze jedne 45 metrów dla przewodu ujemnego.

Kanbelki paneli mają po 1m.

45(przewód +) + 32(kabelki 16 paneli) + 45(przewód -) = 122 m

i to bym podstawił

co prawda jego kabelki mają po 30cm, ale pewnie ze 120mb wyjdzie

Sruba robisz panele za ponad 20k więc nie żyłuj 300 PLN na kabel

To ma działać ponad 20lat!!!

Hej. Zakupiłem przewód 4mm2 - wyliczyłem spadek na poziomie 0,52%. Koszt 500zł za 240mb także nie jest źle.

nie za dużo tego kabla wymierzyłeś?

na jeden string powinno być max

45x2=90(kabel do domu)+16(na zgubienie pętli 16 paneli) to razem 106mb

drugi string :

45x2=90 +15=105

w sumie powinno ci spokojnie wystarczyć 211mb

ty wyliczyłeś 240...

Edytowane przez mpalys

Kurcze trochę zgłupiałem. To licząc nie 75 a 120mb (2x45 plusowy i minusowy - odległość od paneli do falownika + 30mb na pętlę indukcyjną) to min średnica przewodu wychodzi 6.2mm2 - czyli nawet 6mm byłaby za mała? Na pewno mam liczyć dla 120mb a nie 75mb?

Na szczęście mogę go oddać i wymienić na większą średnicę.

nie za dużo tego kabla wymierzyłeś?

na jeden string powinno być max

45x2=90(kabel do domu)+16(na zgubienie pętli 16 paneli) to razem 106mb

drugi string :

45x2=90 +15=105

w sumie powinno ci spokojnie wystarczyć 211mb

ty wyliczyłeś 240...

Wydaje mi się, że chyba dobrze wyliczyłem, bo panele będą w poziomie - 8 sztuk x 1.7 długości daje 13.6m (liczyłem 15 na 1 rząd paneli, czyli na 2 wychodzi 30 + 2x45 daje 120mb).

Licząc jeszcze raz wymagany przekrój przewodów nie wziąłem pod uwagę naddatku 30mb na pętlę indukcyjną czyli przyjąłem 90mb (od falownika do paneli) i wyszło, że przewód powinien być 4.5mm2 a spadek przy przewodzie 4mm i odległości 90mb wyszedł 0.58%

Wydaje mi się, że chyba dobrze wyliczyłem, bo panele będą w poziomie - 8 sztuk x 1.7 długości daje 13.6m (liczyłem 15 na 1 rząd paneli, czyli na 2 wychodzi 30 + 2x45 daje 120mb).

Licząc jeszcze raz wymagany przekrój przewodów nie wziąłem pod uwagę naddatku 30mb na pętlę indukcyjną czyli przyjąłem 90mb (od falownika do paneli) i wyszło, że przewód powinien być 4.5mm2 a spadek przy przewodzie 4mm i odległości 90mb wyszedł 0.58%

;)Przekroczyłeś limit zapisanych prywatnych wiadomości i nie możesz przyjmować kolejnych wiadomości, dopóki nie zwolnisz miejsca.

Posiadam instalacje 2.4 kw. Chce założyć druga mocy 3kw. Co zaznaczyć we wniosku do PGE? zgłoszenie nowej instalacji czy aktualizacja danych? Przecież w istniejącej nic nie ruszam.. wpisać dane instalatora której instalacji? pierwsza montował kto inny a druga kto inny..

Co mam wpisać w specyfikacji technicznej instalacji skoro są dwa różne falowniki i moduły różnej firmy. .

Posiadam instalacje 2.4 kw. Chce założyć druga mocy 3kw. Co zaznaczyć we wniosku do PGE? zgłoszenie nowej instalacji czy aktualizacja danych? Przecież w istniejącej nic nie ruszam.. wpisać dane instalatora której instalacji? pierwsza montował kto inny a druga kto inny..

Co mam wpisać w specyfikacji technicznej instalacji skoro są dwa różne falowniki i moduły różnej firmy. .

Aktualizacja danych, instalatora drugiej, całą specyfikację 1. Starej, 2. Nowej. Na samym dole sumę obydwu.

A tak szczegółowiej to :

3.2

w lp.

1 - stara instalacja

2- nowa instalacja

Razem to wiadomo suma obydwu.

3.3

1 stary inwerter

2.nowy inwerter

w 6.

a kwadrat

w 7.

Oświadczenie instalatora nowej instalacji.

w 8

8.1 b kwadrat

8.2 a kwadrat

8.3 nie zaznaczasz

8.7 a kwadrat

Dodatkowo dołączasz schemat, deklarację falownika, deklarację paneli, wniosek , oświadczenie o przetwarzaniu danych RODO.

To tyle , łatwo i przyjemnie czas oczekiwania 2 tyg,. i pismo o zmianie umowy.

Pozdrawiam