klaus71 04.05.2020 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Nie jest błędem. a czy nie grozi jakimiś komplikacjami w przyszłości? zapytałem osobę z SE i ona odpowiedziała mi że: " to tylko kwestia czasu kiedy moja różnicówka na 30mA będzie wybijana przez instalację PV". może tak być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.05.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 a czy nie grozi jakimiś komplikacjami w przyszłości? zapytałem osobę z SE i ona odpowiedziała mi że: " to tylko kwestia czasu kiedy moja różnicówka na 30mA będzie wybijana przez instalację PV". może tak być? Kwestia uszkodzenia falownika, lub jakiegokolwiek innego odbiornika lub instalacji. Inna kwestia czy np mechanicznie nie uszkodzi się wyłącznik podczas comiesięcznego testu sprawności:lol2: Zapytaj go ile razy wymieniał wyłącznik po zamontowaniu instalacji FV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 04.05.2020 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Mam pytanie odnośnie liczenia sumarycznej długości instalacji przy optymalizatorach SE. Liczymy długość kabli tylko dla opty czy kable przy panelach też? RP liczysz tylko od optymalizerów, napięcie przyjmujesz 750V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 04.05.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 czy ktoś może powiedzieć czy dużym błędem jest brak różnicówki w skrzynce w której wykonano instalcję PV? czyli brak RCD na 100mA. Więc wychodzi że moja instalacja PV ma zabezpieczenie różnicówką "domową" na 30mA 25A Zalecają 100mA, mam większość instalacji na 30mA, i problem miałem tylko kiedy były dwa falowniki na 1 różnicówce, wtedy musiałem dać 100, także nie bałbym się tej 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaus71 04.05.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Inna kwestia czy np mechanicznie nie uszkodzi się wyłącznik podczas comiesięcznego testu sprawności:lol2: Zapytaj go ile razy wymieniał wyłącznik po zamontowaniu instalacji FV? w sumie nigdy nie robiłem testu a jak ostatnio złapałem kabel i mnie "potrzepało" to nawet żadnego korka nie wybiło. więc może ta moja róznicówka 30mA już jest np. 200mA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.05.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 w sumie nigdy nie robiłem testu a jak ostatnio złapałem kabel i mnie "potrzepało" to nawet żadnego korka nie wybiło. więc może ta moja róznicówka 30mA już jest np. 200mA? To niedobrze, że nie działa, warto jest ją czasami sprawdzić, może nie, aż tak jak wg zaleceń ale od czasu do czasu. Ktoś zapyta ile razy ja sprawdzam....no cóż - w ubiegłym roku 4X(wszystkie) w tym raz i już jedną 3F wymieniłem. Bo wybić testem - wybiła, ale już załączyć się nie chciała - uszkodzenie mechaniczne:mad:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.05.2020 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 To niedobrze, że nie działa, warto jest ją czasami sprawdzić, może nie, aż tak jak wg zaleceń ale od czasu do czasu. Ktoś zapyta ile razy ja sprawdzam....no cóż - w ubiegłym roku 4X(wszystkie) w tym raz i już jedną 3F wymieniłem. Bo wybić testem - wybiła, ale już załączyć się nie chciała - uszkodzenie mechaniczne:mad:. różnicówki często się psują, przynajmniej raz na pół roku warto ją sprawdzić testem, a raz na 5 lat zrobić pomiary i wyjdzie czy któraś różnicówka zakończyła swój żywot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 08.05.2020 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Na wyświetlaczu falownika Sofar Solar pojawiła mi się literka "t". Nie potrafię znaleźć co to znaczy. Czy ktoś się z tym spotkał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 08.05.2020 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 (edytowane) Na moje oko to nie literka, ino jakiś symbol czegoś. A może t urbo się włączyło? Ja bym nie panikowała... :confused: ...tylko od razu serwis wezwała Edytowane 8 Maja 2020 przez Stanowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 08.05.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Na wyświetlaczu falownika Sofar Solar pojawiła mi się literka "t". Nie potrafię znaleźć co to znaczy. Czy ktoś się z tym spotkał? [ATTACH=CONFIG]443871[/ATTACH] Może w błędach coś jest, masz żółtte ostrzeżenie więc jakiś błąd się zapisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 08.05.2020 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Może w błędach coś jest, masz żółtte ostrzeżenie więc jakiś błąd się zapisał Nie świecił się żaden ślad. To tak przebija światło z tej środkowej diody (zielonej). Na maila też nic nie dostałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 08.05.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Nie świecił się żaden ślad. To tak przebija światło z tej środkowej diody (zielonej). Na maila też nic nie dostałem. Nie na pulpicie, w solarmanie widziałem chyba 11:45 lub 12:45, ale już nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pizarro07 11.05.2020 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Panowie, pytanie: na dachu: 9x Qcells G5 320w garażu:1 fazowy Inwerter sieciowy SMA SB 2.5w domu: instalacja 3 fazowa. Czy waszym zdaniem jest ok, czy należy zmienić falownik na 3 fazowy.Jakie straty mogę ponosić przy falowniku 1 fazowym?Albo co da mi więcej falownik 3 fazowy?Wymieniać, zostawić? Pytam, bo mam rozbieżne zdania: instalator za wymianą na 3 fazy/sprzedawca że 1 faza jest ok.A wymiana na 3 fazy to dodatkowy koszt 1400zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 11.05.2020 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Panowie, pytanie: na dachu: 9x Qcells G5 320 w garażu:1 fazowy Inwerter sieciowy SMA SB 2.5 w domu: instalacja 3 fazowa. Czy waszym zdaniem jest ok, czy należy zmienić falownik na 3 fazowy. Jakie straty mogę ponosić przy falowniku 1 fazowym? Albo co da mi więcej falownik 3 fazowy? Wymieniać, zostawić? Pytam, bo mam rozbieżne zdania: instalator za wymianą na 3 fazy/sprzedawca że 1 faza jest ok. A wymiana na 3 fazy to dodatkowy koszt 1400zł. Jeżeli OSD jest PGE to można by się rozważać czy 1 czy 3 bo na razie tylko PGE bilansuje międzyfazowo, w innym przypadku przy tak małej instalacji to tylko 1-faz. Zostawić jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 11.05.2020 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Każde OSD bilansuje międzyfazowo, ale tylko PGE najkorzystniej dla klienta czyli wektorowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 11.05.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 A jak chciałbyś bilansować międzyfazowo jedną fazę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 11.05.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 A jak chciałbyś bilansować międzyfazowo jedną fazę? Przy zasilaniu 3-fazowym budynku, o co pytał kol. pizarro07 i jednofazowym falowniku, jak najbardziej można by było bilansować międzyfazowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 11.05.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 A, ok. Teraz rozumiem, nie doczytałem że dom ma 3 fazy.O takim przypadku ktoś wstawiał odpowiedź od PGE ale nie przypominam sobie w którym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pizarro07 11.05.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 ja mam akurat Taurona.Rozumiem, że najlepiej dla mnie obciążyć jedną z domowych faz i ją podpiąć pod inwerter.np. kuchnia (lodówka, piec), kotłownia ... to pracuje non stop, może klimatyzacja, działa raczej w letnie dni, kiedy będzie produkcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 11.05.2020 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Dokładnie tak, i rozsądnie obciążyć nie przekraczając w pochmurne dni prądu zabezpieczenia przedlicznikowego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts