Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

ja mam akurat Taurona.

Rozumiem, że najlepiej dla mnie obciążyć jedną z domowych faz i ją podpiąć pod inwerter.

np. kuchnia (lodówka, piec), kotłownia ... to pracuje non stop, może klimatyzacja, działa raczej w letnie dni, kiedy będzie produkcja.

Lepiej będzie zakupić falownik 3f dopłacając 1400zł.

pizarro07 już widzę jak będzie Tobie się chciało przepinać w rozdzielni

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lepiej będzie zakupić falownik 3f dopłacając 1400zł.

pizarro07 już widzę jak będzie Tobie się chciało przepinać w rozdzielni

3-fazowy musi być powyżej 3,68 kW. Dla mniejszej mocy zwłaszcza przy "radosnej twórczości" w rozliczaniu klienta przez nasze OSD prawie w każdym przypadku korzystniej podłączyć 1-fazowy.

Przepinamy jeden raz i "święty spokój".

1400 złotych przy mniejszej instalacji nawet przy optymalnym rozliczaniu jak w PGE to też spory wydatek (tak wiem, że rozpatrujemy w Tauronie).

Jeśli w chwili obecnej jest możliwość zakupu za 1800 złotych falownika 3,4 kW i to z 2 niezależnymi wejściami po stronie DC to tak na prawdę mamy falownik praktycznie prawie za darmo.

• Like 1

Tak nie ma najmniejszego problemu. Wiem, że ma ktoś tak na forum, jest to pewne udogodnienie szczególnie gdy zanika jedna fazą, na pozostałych dalej jest produkcja, to samo dotyczy awarii falownika, tak traci się jedną fazę w przypadku trój wszystkie. Sprawę ekonomiczną pomijam gdyż jest na pewno droższa, techniczną również - trzeba mieć więcej miejsca.

Jeśli w chwili obecnej jest możliwość zakupu za 1800 złotych falownika 3,4 kW i to z 2 niezależnymi wejściami po stronie DC to tak na prawdę mamy falownik praktycznie prawie za darmo.

Popieram, ja tak zrobiłem nawet korzystając z linka aukcji i zakupiłem taki falownik. Jestem mega zadowolony to rozwiązanie z jednofazowcem pozwala przeznaczyć praktycznie 80% na konsumpcję. Teraz zapewne zakupiłbym trzy takie po jednym na fazę i wyszło by dobrze.

• Like 1

Teraz zapewne zakupiłbym trzy takie po jednym na fazę i wyszło by dobrze.

Hm i jaka różnica byłaby pomiędzy trójfazowym? oprócz niezawodności i utracie całej produkcji przy braku jednej fazy.

Zamierzam zakupić komponenty i sam zamontować skompletowany zestaw, dlatego "przyglądam" się Waszym uwagom.

Przyznam wątek dość długi bo temat na czasie, czy jest tu gdzieś schemat jak prawidłowo podłączyć zestaw fotowoltaiczny do domowej instalacji?

Wkłuwałem się w kilku miejscach, ale nie natrafiłem, może ktoś podpowie.

Hm i jaka różnica byłaby pomiędzy trójfazowym? oprócz niezawodności i utracie całej produkcji przy braku jednej fazy.

Wiesz , jeśli dla Ciebie te argumenty to mało, to nie masz powodu się pytać o różnicę i decydować na taki układ 3x1 tylko wybież 1x3

Zamierzam zakupić komponenty i sam zamontować skompletowany zestaw, dlatego "przyglądam" się Waszym uwagom.

Przyznam wątek dość długi bo temat na czasie, czy jest tu gdzieś schemat jak prawidłowo podłączyć zestaw fotowoltaiczny do domowej instalacji?

Wkłuwałem się w kilku miejscach, ale nie natrafiłem, może ktoś podpowie.

Technicznie przyłącze instalacji FV wykonuje się w miejscu przyłącza instalacji w domu tj pod ogranicznik przepięć. i w tym miejscu jest to najbardziej rozsądne - wszystko widać, łatwo się to robi, są najgrubsze - przekrojowo przewody.

A dla tych co chcieli by się zastanowić, a co ja już liczyłem stąd(akurat w wątku) podobny temat.

W środę oglądałem nowo odebraną instalację 34 panele 290W(poli używane) i falownik 15kW Danfossa całość za 23 tyś.

Można powiedzieć, że tanio, jak ktoś ma miejsce, jak ktoś chce taką używaną, ale czy do końca jest warta tyle pieniędzy? - pracownicy się starali, zamontowali ją naprawdę starannie, ale mamy w plecy dotację i odpis podatkowy - coś za coś.

Ja analizowałem ostatnio 3x1falownik do tego 28 paneli 350W oraz potrzebne elementy i wyszło na gotowo 27.500 zł( plus 2560 zł trzeba dokupić jeden falownik, aby była faktura jako nowy bo inaczej nie będzie dotacji ). i teraz 5 tyś ulgi i podatek wyjdzie ok 19 000 zł (robocizna własna) co da nam 1940 zł/kWp

Więc mam nowe panele, nowe falowniki, instalację zrobioną tak jak należy - to jest super cena. Nie warto - wg mnie oczywiście instalować coś używanego, jest tu oczywiście możliwośc rozbudowy ale...z ryzykiem szybkiego lub szybszego zakończenia produkcji.:(

Edytowane przez CityMatic

Wiesz , jeśli dla Ciebie te argumenty to mało, to nie masz powodu się pytać o różnicę i decydować na taki układ 3x1 tylko wybież 1x3

Technicznie przyłącze instalacji FV wykonuje się w miejscu przyłącza instalacji w domu tj pod ogranicznik przepięć. i w tym miejscu jest to najbardziej rozsądne - wszystko widać, łatwo się to robi, są najgrubsze - przekrojowo przewody.

Dobrze gadasz:) dlatego dałem plusa:)

Co do inwerterów jednofazowych to myślałem jak wykorzystać 3 jednofazowe, aby lepiej wykorzystać energię wyprodukowaną "na pniu" nie wypychając jej do sieci. Taka toczyła się dyskusja wcześniej.

Pisząc wcinanie się miałem na myśli ten watek nie instalację. Pytałem czy gdzieś w wątku był publikowany schemat instalacji.

Jeszcze dopytam co to jest pętla indukcyjna takie sformułowanie pojawiało się gdzieś jak się "wcinałem".

Witam wszystkich. Planuję budowę domu 63m2 użytkowe. Jako główne źródło ciepła chciałbym zastosować ogrzewanie elektryczne, tj. folie/maty grzewcze na podłogi, ewentualne grzejniki elektryczne np. w łazience + boiler na ciepłą wodę. Oczywiście chciałbym zasilić to wszystko instalacją paneli fotowoltaicznych. Stąd parę pytań:

1. Jak obliczyć moc potrzebną na ogrzanie i korzystanie z energii w takim domu?

2. Czy próbować zakładać taką instalację samemu, czy lepiej wybrać jakąś firmę która to wykona (profesjonalnie?)?

3. Jaki może być orientacyjny koszt takiej instalacji tj. panele + inwerter + oprzyrządowanie?

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Co do inwerterów jednofazowych to myślałem jak wykorzystać 3 jednofazowe, aby lepiej wykorzystać energię wyprodukowaną "na pniu" nie wypychając jej do sieci. Taka toczyła się dyskusja wcześniej.

Pisząc wcinanie się miałem na myśli ten watek nie instalację. Pytałem czy gdzieś w wątku był publikowany schemat instalacji.

Jeszcze dopytam co to jest pętla indukcyjna takie sformułowanie pojawiało się gdzieś jak się "wcinałem".

:D "wcinałeś się" w wątek:hug: dobra polski język jest wieloznaczny.

Są specjalne dodatkowe programy sterujące produkcją i przełączające tą produkcję na odpowiednie odbiorniki które potrafią ją zużyć ja stosuje PVmonitor i dla jednofazowych jest super.

Wątpię,schemat mam swój, ale w sieci jest ich wiele i z reguły można przerobić tak aby pasował pod Twoją instalację;)

projekt_-_schemat_instalacji_fotowoltaicznej.jpg większej 6042702500_1425130133.jpg

• Like 1

W przypadku schematu rozchodziło mi się bardziej o przykładowy dla małych instalacji do 10kW. Szczególnie, gdzie włączyć w obwód w domu oraz jakie elementy są wymagane a jakie opcjonalne.

Interesuje mnie, kiedy stosuje się "odgromniki" dwupolowe a kiedy trzypolowe po stronie DC. Nazwę je dwupolowe V a trzypolowe Y. Spotkałem się na forum z określeniem pętla indukcyjna na stronie DC co to jest i czemu służy. EDIT Już doczytałem co to jest. Czy zabezpieczenie różnicowo-prądowe inwertera po stronie AC jest potrzebne, wymagane.

Pytań zapewne nasunie się więcej im bardziej będę się wgłębiał w temat a nie chciał bym ich powielać jak były już na forum.

Edytowane przez Stermaj

Ja mam takie pytanie. Jeżeli podpisaną mamy umowę z dajmy na to PGE na odbiór i magazynowanie prądu przez 15 lat, to czy przed tym okresem mogą oni zmienić warunki tej umowy i np. zamiast oddawać 80% w skali roku, zmienią zdanie i będą oddawać 50%, albo całkiem się wypną i rób se co chcesz z tymi panelami?

Ja mam takie pytanie. Jeżeli podpisaną mamy umowę z dajmy na to PGE na odbiór i magazynowanie prądu przez 15 lat, to czy przed tym okresem mogą oni zmienić warunki tej umowy i np. zamiast oddawać 80% w skali roku, zmienią zdanie i będą oddawać 50%, albo całkiem się wypną i rób se co chcesz z tymi panelami?

ONI mogą wszystko, ale chyba na takie coś nie pójdą, bo też miewają PV. Jeszcze trochę i ludziska będą zakładać magazyny energii.

Ustawą można zmienić wszystko.

Vide wiek emerytalny.

Ja wiem, że można zmienić to ustawą, tylko że ta ustawa będzie obowiązywać (chyba) nowych prosumentów. Przecież prawo nie działa wstecz i jeżeli zmieniają, dajmy na to, wiek emerytalny z 65 lat na 68 lat, to przecież nie zabierają emerytury tym, którzy już tę emeryturę z racji wieku pobierają.

O to mi się rozchodzi.

Edytowane przez Stanowska

Wyobraź sobie że po 10 latach wysiada Ci inwerter i musisz kupić nowy ale inny bo tego co jest w papierach już nie produkują.

OSD będzie miał pretekst aby wymagać od Ciebie podpisania nowej umowy ale już na warunkach nowej ustawy.

Oczywiście możesz ukryć przed OSD że nastąpiła wymiana falownika, ale będzie to działanie nielegalne.

Wg mnie to absurdalny przykład, ponieważ panowie z ZE nie mają prawa bez nakazu wejść mi na posiadłość i sprawdzać moje falowniki. Z poziomu skrzynki energetycznej, tam gdzie jest zamontowany licznik, nie będą w stanie określić z jakiego falownika płynie prąd.

Co do zwiększenia mocy paneli, to zgoda - wtedy mogą zażądać podpisania nowej umowy.

PS. Skąd takie czarne scenariusze u ciebie? ;-)

Edytowane przez Stanowska