gawel 14.08.2020 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Nie ma większego znaczenia. Ale zobacz, czy któraś połać nie ma odchyłu w kierunku południowym i tam lepiej umieścić panele. Powinieneś dostać od nich przewidywaną produkcję roczną. Przy takiej instalacji będziesz miał produkcję od 5200-5500 kWh. Zależy na ile oceniasz wzrost zapotrzebowania na energię - jeśli dom masz w miarę sensownie ocieplony, to zużycie energii przez klimatyzację nawet przy założeniu, że będziesz również grzać nie będzie duże. 200-300 kWh maksymalnie. Wychodzi, że spokojnie mógłbyś zmniejszyć instalację do 5 kWp, nawet przy założeniu niekorzystnego położenia dachu. Symulacja produkcji pomogłaby w doborze falownika, ale z mojego doświadczenia wynika, że przy instalacji 5 kWp na wschód (zachód) można spokojnie celować w 4 kW. Natomiast jeśli chodzi o zaproponowany przez firmę falownik, to musi być jakaś pomyłka, ponieważ jest on do 66kW i kosztuje prawie tyle, co Twoja cała instalacja. Poproś o właściwy symbol urządzenia. Tak, 10-15%. Powinna, minimum o 15%. Muszą być zastosowane oryginalne złącza MC4, ale nie wiem, czy zdołasz rozpoznać podróbki. Jeśli montują falownik Huawei, to pewnie nie będą montować zabezpieczeń, więc nie musisz pilnować dobrej jakości. Natomiast co do tego, czy powinno się mimo wszystko takie zabezpieczenia montować przy tych falownikach - nie wiem, niech się jacyś spece wypowiedzą. Powinno czy nie - to zależy. W pewnych regionach ciężko znaleźć cenę "nie więcej niż 4 tys". Pod Warszawą można a ty mieszkasz może w Londynie no ok gratuluje. To jest poparte jakimiś badaniami czy wnioskami z obserwacji? Ja mam takie obserwacje, że uśredniając do roku, nie ma znaczenia strona. Za to ma znaczenie, czy dany kierunek ma odchyły do południa. Tak wnioskami z mojej obserwacji apogeum uzysku jest pomiędzy 12-12.30 i od tej chwili większy uzysk jest po południu o jakieś 20% BTW wschodnie instalacje sa zlem koniecznym jak juz nie ma innego wyjścia z resztaą potwierdzają to koledzy z innych regionow majacych instalacje wsch-zach Wsch-zach ma średnio 11-15% mniejsze uzyski. Ekspozycja południowa i kąt nachylenia ma dużo mniejsze znaczenie dla produkcji niż ustawienie wsch-zach.To jest poparte jakimis dowodami czy bzdurami z google?? . U mnie instalacja o małym kącie nachylenia ma uzyski porównywalne z tymi twa "optymalnymi" podświetliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.08.2020 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Produkcja instalacji zlokalizowanej na E będzie taka sama, jak na W - a może być nawet nieco lepsza, że względu na to, że działa na nierozgrzanej połaci dachu. Natomiast wyraźnie może się różnić autokonsumpcja U mnie instalacja o małym kącie nachylenia ma uzyski porównywalne z tymi twa "optymalnymi" No przecież @mitch napisał , że kąt, przy ekspozycji południowej nie ma dużego znaczenia Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 14.08.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 podświetliłem W lecie kiedy zyski są najlepsze, rano i do południa pogoda zwykle częściej jest słoneczna niż po południu (burze itp.). Także zyski wschodnie mogą być jednak lepsze niż zachodnie, patrząc na pogodę. EDIT.: I dokładnie jak fotohobby napisał rozgrzanie paneli jest mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.08.2020 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 A ja z kolei zapomniałem o popołudniowym zachmurzeniu- w ostatnim tygodniu każdy dzień zaczynał się od bezchmurnego nieba, a po 14 zaczynały tworzyć się chmury, dopiero wieczorem było już znów czysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 14.08.2020 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Pod Warszawą można a ty mieszkasz może w Londynie no ok gratuluje. Wiesz, ja się dawno temu się wyleczyłem z przeświadczenia, że w całym kraju jest jak w Warszawie. Nie jest. I co i rusz widzę, że część rzeczy jest droższa Warszawie, a część poza. Najlepszy przykład to Płock - kupić tutaj PC czy PV w dobrej cenie graniczy z cudem. Taniej jest wziąć firmę z Warszawy. Jak tego nie kumasz, to trudno, za stary jesteś, żebyś uczył się jak działa świat. Btw - cena robocizny idzie w górę - tak jak "na zachodzie". Więc będzie jeszcze drożej. Tak wnioskami z mojej obserwacji apogeum uzysku jest pomiędzy 12-12.30 i od tej chwili większy uzysk jest po południu o jakieś 20% BTW wschodnie instalacje sa zlem koniecznym jak juz nie ma innego wyjścia z resztaą potwierdzają to koledzy z innych regionow majacych instalacje wsch-zach Eeee.. Czy Ty w ogóle czytasz, co piszesz? Gość się pyta, czy wschód czy zachód. Ty odpowiadasz, że zachód. Ja piszę, że nie ma znaczenia - w odróżnieniu od Ciebie wiem to na 100%. Ty odpowiadasz, że masz takie obserwacje na podstawie własnej instalacji skierowanej na południe. WTF? Śmiać się czy płakać? To jest poparte jakimis dowodami czy bzdurami z google?? Poparte obserwacją kilku instalacji wsch-zach, w tym mojej. Bzdury jak do tej pory, to raczej Tobie się tutaj zdarza pisać. Nie pierwszy zresztą raz. A ja z kolei zapomniałem o popołudniowym zachmurzeniu- w ostatnim tygodniu każdy dzień zaczynał się od bezchmurnego nieba, a po 14 zaczynały tworzyć się chmury, dopiero wieczorem było już znów czysto O, to, to. 100% racji. Choć uśredniając w skali roku, wschód czy zachód, nie ma znaczenia. Raz będzie tak, raz tak, generalnie wyjdzie na równo. Chyba, że któraś część ma odchył na południe. EDIT: choć teraz tak sobie myślę, że ma na to pewnie jeszcze wpływ lokalizacja i lokalne uwarunkowania. Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez mitch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 14.08.2020 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Instalacja W-E o mocy 2480W na stronę, w przypadku tej instal.(w październiku będzie rok) widać przewagę strony wschodniej, moc ciągła takiego stringu to 80 - 85% , produkcja energii to też ok. 20% mniej w porównaniu do S, lokalizacja to Kraków, inny rejon to pewnie trochę inaczej I w przypadku @patrickloko dla rocznego zużycia 3600 kWh plus chłodzenie czy też grzanie tak ok 800 -1200 i dla pełnego zaspokojenia potrzeba by ok 6 kW a moc falownika w przedziale 4,5 - 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 14.08.2020 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Na szybko bo z telefonu.Do tej instalacji spokojnie wystarczy Huawei SUN2000-5KTL-M0 - puszcza do 5,5kW.Jak firma nie daje Ci prognozy uzysków to chociaż oblicz sobie orientacyjnie tuhttps://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html Edit. Na szybko z telefonu wychodzi z tej strony uzysk roczny około 5200 kWh. Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez kedlaw0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.08.2020 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Z "plusów dodatnich" umieszczenie paneli na obu połaciach dachu to o, że można dobrać mniejszy falownik oraz dawanie przez PV prądu od świtu do nocy (oczywiście jeśli jest bezchmurnie). Przy włączonej klimatyzacji czy na grzanie, czy na chłodzenie w czasie pracy PC mamy więcej własnego prądu i jeśli robimy śniadanko (herbata, jajecznica) oraz gotujemy obiadki przy pomocy prądu a więc mniej tracimy na haraczu. Nie da się jednoznacznie stwierdzić czy cała instalacja po stronie wschodnie, czy zachodniej da większy uzysk. W chłodne dni z rana potrafi sporo czasu utrzymywać się szron na panelach po stronie wschodniej, ale jak są suche to więcej dają prądu, bo są zimniejsze. Najlepiej jeśli instalacja jest w stanie dać z siebie więcej w skali roku od potrzeb, bo nie martwimy się że jest za mała, lecz jedynie że wzrosły opłaty stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 16.08.2020 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Dzisiaj przyglądałem się pracy mojego inwertera i nie bardzo mi się podoba. Kiedy wyjdzie słońce z za chmurki produkcja chwilowo rosła nawet do ponad 5 kW i zaczęła szybko spadać nawet do 3 kW mimo, że słońce dalej świeciło. Falownik ma 4 kW a panele 4,8 kW i powinien ograniczać moc na 4 kW a nie schodzić do 3 kW. Kiedy słońce było trochę przytłumione lub wysoka temperatura na zewnątrz to obcinał mi tak na 3,9 kW . Czy miał ktoś podobny problem? Instalacja jest z programu Urzędu Gminy i będzie jeszcze ostateczny odbiór instalacji więc chyba będę musiał poruszyć ten problem. Gdy widzę wykresy innych falowników to obcinają pięknie na danej mocy. Przy maksymalnym nasłonecznieniu tracę 2 kW mocy więc to trochę za dużo. Jeszcze dodam,że inwerter to SOLAX X3 4 kW. Dzisiaj też obserwowałem trochę inwerter i chyba otrzymałem odpowiedż. Przyczyną obniżenia produkcji jest napięcie AC, zwłaszcza na jednej fazie które przekracza 250 V . Kiedy jest niższe niż 250 V to daje pełną moc a kiedy wyższe to ogranicza. Próbowałem nawet włączyć grzałkę CWU na fazę z najwyższym napięciem i po załączeniu natychmiast produkcja szła w górę. Teraz takie pytanie: czy lepiej zgłosić do Zakładu Energetycznego ,że jest za wysokie napięcie czy lepiej dać sobie spokój? Myślałem też aby jakimś prostym układem załączać grzałkę CWU w momencie przekroczenia napięcia i wyłączenia przy odpowiednim spadku tego napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.08.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 inwerter to SOLAX X3 4 kW - jaki ma zakres napięcia wyjściowego?Ma ograniczenie do 250 V - stałe lub ma tak ustawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 16.08.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Dzisiaj też obserwowałem trochę inwerter i chyba otrzymałem odpowiedż. Przyczyną obniżenia produkcji jest napięcie AC, zwłaszcza na jednej fazie które przekracza 250 V . Kiedy jest niższe niż 250 V to daje pełną moc a kiedy wyższe to ogranicza. Próbowałem nawet włączyć grzałkę CWU na fazę z najwyższym napięciem i po załączeniu natychmiast produkcja szła w górę. Teraz takie pytanie: czy lepiej zgłosić do Zakładu Energetycznego ,że jest za wysokie napięcie czy lepiej dać sobie spokój? Myślałem też aby jakimś prostym układem załączać grzałkę CWU w momencie przekroczenia napięcia i wyłączenia przy odpowiednim spadku tego napięcia. Na początku nie kombinuj i zgłoś do energetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 16.08.2020 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 inwerter to SOLAX X3 4 kW - jaki ma zakres napięcia wyjściowego? Ma ograniczenie do 250 V - stałe lub ma tak ustawione? Nie doczytałem nic w instrukcji na ten temat. Do ustawienia potrzebny jest pewnie kod serwisowy. Sprawdzałem teraz napięcia i są już w porządku (230-240V) czyli winą jest produkcja. Gmina z programu wykonała 270 instalacji PV co pewnie skutkuje wzrostem napięcia w całej sieci, nawet tej średniego napięcia. Na moim transformatorze pracuje tylko 4 instalacje o mocy około 15 kW więc aż tak nie powinny podnosić napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 16.08.2020 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Na początku nie kombinuj i zgłoś do energetyki. To że jest 250 V to ma zgłaszać? wydaje się że nawet palcem nie ruszą, przecież jest w normie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja2928 17.08.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Panowie pomóżcie!Mam mieć założoną instalację fotowoltaiczną 6,5 kw za 24500 zł ( panele longi , fronius 6Podpowiedzcie czy nie zaminieć tego froniusa na growatta 6000 i nieco zaoszczędzić na kasie. I pytanie warto czy nie? i o ile ta instalacja powinna stanieć. Z POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 17.08.2020 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Jeżeli chodzi o ceny to growatt ok. 1000 mniej a sofar następne 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja2928 17.08.2020 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Jeżeli chodzi o ceny to growatt ok. 1000 mniej a sofar następne 400 No ale czy wart?. Ja jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 17.08.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Gdybym miał wybierać, to brałbym sofara, mam kilka instalacji od 4,6 do 10 kW na tych falownikach, problemów nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 17.08.2020 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Panowie pomóżcie! Mam mieć założoną instalację fotowoltaiczną 6,5 kw za 24500 zł ( panele longi , fronius 6 Podpowiedzcie czy nie zaminieć tego froniusa na growatta 6000 i nieco zaoszczędzić na kasie. I pytanie warto czy nie? i o ile ta instalacja powinna stanieć. Z POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ. Cenę masz niezłą, ja mam Froniusa, teraz bym już nie nie brał bo: - szemrana gwarancja 7 letnia - słaba kultura praca (w mniejszym modelach 5, 6, 8.2 kW jest ciszej, nawet na tej samej mocy) Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.08.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Faktycznie głośny, mój 3,7 chodzi jak komputer stacjonarny, dużo ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 17.08.2020 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Faktycznie głośny, mój 3,7 chodzi jak komputer stacjonarny, dużo ciszej. Ostatnio sąsiad założył PV z Froniusem 5 kW. Co ciekawe, pracujący u niego falownik na mocy ok. 4 kW (80%) jest sporo cichszy od mojego pracującego na tej samej również na mocy 4 kW (40%), u mnie przy 8 kW (80%) to już jest odkurzacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts