Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najśmieszniejsze jest to, że Samil Solar jest pasywny, wiszą obok siebie, mocy praktycznie tyle samo, a tego nie słychać nic. Ma duży radiator całą tylnia obudowa i wcale się tak mocno nie grzeje.

Ja mam Growatt-a, tak jak powyżej opisany Samil Solar składa się głównie z pasywnego radiatora. Podczas pracy tylko cicho posykuje. Jedynie co mnie zaskoczyło to sposób poruszania się po menu falownika. Jest w nim tylko jedno dotykowe pole w które należy pukać. Dopiero z instrukcją ogarnąłem zamysł projektanta :wiggle:. Na codzień używam apki na telefon albo strony www. To już zostało zaprojektowane poprawnie i intuicyjnie.

menu.JPG

menu.JPG

Wg wcześniejszej wyceny szacowana produkcja to 5513 kwh, instalacja 6,12 kwp Jasolar, falownik Huawei 6 kw, usytuowanie tylko strona wschodnia. Instalacja tylko na wschodniej stronie nie dawała mi spokoju i pojechałem do firmy , poprosiłem o ponowne wyliczenia. Przy takich samych parametrach, ale montaż wschód-zachód produkcja roczna wyszła ok 6500 kwh.poprosiłem o zmniejszenie instalacji 5,78 kwp produkcja wyszła ok 6000 kwh. 17 paneli 340W. 9 wschód i 8 zachód. Czy falownik 5 kw by wystarczył do takiej instalacji?

Chciałbym się zapytać skąd firmy biorą te wyliczenia?

Na ile one się sprawdzają?

Skąd taka różnica na produkcji rocznej?

Jak dokładnie sprawdzić odchylenie domu do azymutu?( czy coś takiego). Kompas na telefonie pokazuje prawie idealne ustawienie wschód-zachód.

Jak sprawdzić dokładnie kąt nachylenia dachu? ( kupiony dom, wg projektu nachylenie połaci 35 stopni)

Ostatnio rozmawiałem z ze znajomym i mówił coś o panelach dwustronnych, też Jasolar tylko 400W. O co chodzi z tymi dwustronnymi?

Jeżeli ktoś zna dobrą firmę, która mogłaby zaproponować dobrą cenę za taką instalację to proszę o kontakt na priv. (okolice Kwidzyn, Malbork, z Gdańska i Elbląg też nie daleko)

Witam

liczę na pomoc z Waszej strony.

Myślę o montażu instalacji na dachu.

dostałem wycenę: panele JA Solar JAM60S10-340 W i falownik Huawei SUN2000-60KTL-M0 , cena 25920 zł, Moc instalacji 6,12 kwp.

Firma zaproponowała panele tylko z jednej strony -wschodniej. Czy to dobry pomysł?(zachodnia nie jest zacieniona w żaden sposób).

Zastanawiam się czy moc nie jest zbyt duża przy aktualnym zużyciu rocznym 3,6kwh? Nawet jeśli w przyszłym roku bym zamontował klimatyzację to chyba starczyłaby moc ok 5,4 kwp.

Czy ze względu na układ dachu w-z należy zwiększyć moc instalacji (porównując do ustawienia w kierunku południowym) ?

W ofercie moc falownika równa się mocy modułów. Czy instalacja nie powinna być przewymiarowana w stosunku do falownika? jeżeli tak to o ile?

Na co zwrócić uwagę przy montażu? Jakiej dobrej firmy powinny być kable i złączki?

• dom jednorodzinny
  • dach dwuspadowy blachodachówka
  • ustawienie dachu wschód zachód
  • panele nie będą zacienione np. brak kominów w miejscu instalacji paneli
  • nachylenie 35 stopni
  • w przyszłym roku montaż klimatyzacji w domu

Myślę że z instal. 5780 Wp wschód zachód to w roku uzyskasz jakieś 5200 - 5500 kWh w zależności od rejonu i pochylenia dachu, (za miesiąc będę już wiedział ale wygląda że raczej 900 z 1 nie przekroczę)

wyliczenia firm to pewnie pod oczekiwania klienta

do tej 5,78, sofar 5,5 a tak naprawdę to 5,0 ale wystarczy

moduły dwustronne to bardziej na grunt, korzystają też z odbicia promieni

Założono mi licznik dwukierunkowy OTUS 3 i teraz moje "rozterki" dotyczące mocy biernej. Widzę, że przyrastają mi wskazania liczydła mocy biernej w 3 a szczególnie w 4 kwadrze (czy jak go tam zwał).

I teraz pytanie, czy jest się czego obawiać myślę tu o opłatach za moc bierną, bo jest to moc bierna pojemnościowa, czy skompensować trochę dławikiem czy się nie przejmować. Jak to jest u Was. Sprzedaż i dystrybucja PGE.

Założono mi licznik dwukierunkowy OTUS 3 i teraz moje "rozterki" dotyczące mocy biernej. Widzę, że przyrastają mi wskazania liczydła mocy biernej w 3 a szczególnie w 4 kwadrze (czy jak go tam zwał).

I teraz pytanie, czy jest się czego obawiać myślę tu o opłatach za moc bierną, bo jest to moc bierna pojemnościowa, czy skompensować trochę dławikiem czy się nie przejmować. Jak to jest u Was. Sprzedaż i dystrybucja PGE.

mam taki sam licznik i powiem szczerze huj mnie obchodzą idiotyzmy za które nie płace, mam taryfę g12w i interesują mnie następujące pozycje wyświetlacza

1.8.1 pobór I strefa

1.8.2 - pobór II strefa

2.8.1 - oddanie do sieci I strefa

2.8.2 - oddanie do sieci II strefa

to się zgadza z fakturą i chyba najważniejsze.

Kompensacja mocy pojemnościowej nie jest taka prosta. Parę lat temu własnie w PGE Białystok zaczęli obciążać ludzi z PV za bierna pojemnością, ale szybko się z tego wycofali, bo jest to sprzeczne zarówno z rozporządzeniem jak i umowami gdzie jest mowa jedynie o biernej indukcyjnej i wymaganym wsp. mocy. ind.

Na dzień dzisiejszy możemy spać spokojnie, co się stanie w przyszłości nie wiadomo, bo ch-ka odbiorów na przestrzeni lat zmieniła się i pojemnościowa powoli staje się problemem.

Wg wcześniejszej wyceny szacowana produkcja to 5513 kwh, instalacja 6,12 kwp Jasolar, falownik Huawei 6 kw, usytuowanie tylko strona wschodnia. Instalacja tylko na wschodniej stronie nie dawała mi spokoju i pojechałem do firmy , poprosiłem o ponowne wyliczenia. Przy takich samych parametrach, ale montaż wschód-zachód produkcja roczna wyszła ok 6500 kwh.poprosiłem o zmniejszenie instalacji 5,78 kwp produkcja wyszła ok 6000 kwh. 17 paneli 340W. 9 wschód i 8 zachód. Czy falownik 5 kw by wystarczył do takiej instalacji?

Chciałbym się zapytać skąd firmy biorą te wyliczenia?

Na ile one się sprawdzają?

Skąd taka różnica na produkcji rocznej?

Jak dokładnie sprawdzić odchylenie domu do azymutu?( czy coś takiego). Kompas na telefonie pokazuje prawie idealne ustawienie wschód-zachód.

Jak sprawdzić dokładnie kąt nachylenia dachu? ( kupiony dom, wg projektu nachylenie połaci 35 stopni)

Ostatnio rozmawiałem z ze znajomym i mówił coś o panelach dwustronnych, też Jasolar tylko 400W. O co chodzi z tymi dwustronnymi?

Jeżeli ktoś zna dobrą firmę, która mogłaby zaproponować dobrą cenę za taką instalację to proszę o kontakt na priv. (okolice Kwidzyn, Malbork, z Gdańska i Elbląg też nie daleko)

Mam instalacje w-z uruchomioną od połowy marca i z obserwacji wynika, że jest ok 20%mniej wydajna niż odpowiedni na południe. Powinieneś kupić falownik taki jaki byłby odpowiednio do twojego zapotrzebowania przy instalacji południowej i przewymiarowac go panelami w-z o co najmniej 30%. Np. masz zapotrzebowanie na 5MW/rok to bierzesz falownik 5KW+6,5KWp ogniw i będzie ok. Do zapotrzebowania musisz też uwzględnić, że ZE'emu oddajesz 20%. Ja u siebie mam falownik 6KW + 8KWp i szacuje produkcję roczną ok 6,5-7MW z czego dla mnie będzie 5,5-6MW (od 17,03 do teraz wyprodukowane mam 4,9MW). Firma, która dobiera ci instalacje chyba trochę zbyt optymistycznie wyciąga te uzyski.

Mam instalacje w-z uruchomioną od połowy marca i z obserwacji wynika, że jest ok 20%mniej wydajna niż odpowiedni na południe. Powinieneś kupić falownik taki jaki byłby odpowiednio do twojego zapotrzebowania przy instalacji południowej i przewymiarowac go panelami w-z o co najmniej 30%. Np. masz zapotrzebowanie na 5MW/rok to bierzesz falownik 5KW+6,5KWp ogniw i będzie ok. Do zapotrzebowania musisz też uwzględnić, że ZE'emu oddajesz 20%. Ja u siebie mam falownik 6KW + 8KWp i szacuje produkcję roczną ok 6,5-7MW z czego dla mnie będzie 5,5-6MW (od 17,03 do teraz wyprodukowane mam 4,9MW). Firma, która dobiera ci instalacje chyba trochę zbyt optymistycznie wyciąga te uzyski.

Też mam instalację W-Z falownik 6kW paneli 8,4 kWp i myślę dodać jeszcze. Stronę zachodnią mam przesłoniętą po 17,30 przez sąsiada i górkę. Ewentualne nadwyżki mam gdzie zagospodarować.

Roczne zapotrzebowanie 6,5 MWh. Instalacja oficjalnie dopiero wystartowała.

Edytowane przez Stermaj

Koledzy mam zapytanie. Jeżeli połacie dachu są skierowane dokładnie na wschód i zachód a kąt pochylenia dachu to 35*, nie ma żadnego zacienienia itp to w jaki sposób najbardziej optymalnie jest rozdzielić panele na połaciach ażeby mieć jak najlepsze osiągi? po 50% na połać? Czy może 60% na zachodniej a 40% na wschodniej?

Pytam ponieważ moi znajomi chcą robić samodzielnie instalację a nie wiedzą jak najlepiej to rozdzielić.

Pytam ponieważ moi znajomi chcą robić samodzielnie instalację a nie wiedzą jak najlepiej to rozdzielić.

50x50, Tak mam od września i nie ma różnicy, czy to wschód czy zachód. Instalacja pracuje jesienią z przewagą dla wschodu, a wiosną zachodu. Wszystko się ładnie wyrównuje. Może w różnych regionach Polski jest różnie ale jeśli nic nie zasłania to dałbym tak jak mam czyli po równo.

Pozdrawiam.

50x50, Tak mam od września i nie ma różnicy, czy to wschód czy zachód. Instalacja pracuje jesienią z przewagą dla wschodu, a wiosną zachodu. Wszystko się ładnie wyrównuje. Może w różnych regionach Polski jest różnie ale jeśli nic nie zasłania to dałbym tak jak mam czyli po równo.

Pozdrawiam.

Dziękuję ci Pawle!!

Hej! mam problem z nie działającym modułem wifi w falowniku sofar solar. Wifi było skonfigurowanie poprawnie, aplikacje działały dobrze lecz od 3 dni kontrolki na module wifi się nie świecą, a co za tym idzie nie działa solarman. Na wyświetlaczu falownika nie ma ikonki "wifi". Próbowałem resetować moduł przytrzymując włącznik ponad 10s lecz nic to nie dało, wpinałem i wypinałem moduł na włączonym i wyłączonym falowniku po kilka razy lecz nadal bez rezultatu.

Myślicie, że moduł może być walnięty? A może są jakieś ustawienia wifi w falowniku?

Podłączyłem przewód RS485 do falownika lecz i tak nadal nie idzie go podłączyć do sieci...

Hej! mam problem z nie działającym modułem wifi w falowniku sofar solar. Wifi było skonfigurowanie poprawnie, aplikacje działały dobrze lecz od 3 dni kontrolki na module wifi się nie świecą, a co za tym idzie nie działa solarman. Na wyświetlaczu falownika nie ma ikonki "wifi". Próbowałem resetować moduł przytrzymując włącznik ponad 10s lecz nic to nie dało, wpinałem i wypinałem moduł na włączonym i wyłączonym falowniku po kilka razy lecz nadal bez rezultatu.

Myślicie, że moduł może być walnięty? A może są jakieś ustawienia wifi w falowniku?

Podłączyłem przewód RS485 do falownika lecz i tak nadal nie idzie go podłączyć do sieci...

Jeśli trzymałeś przycisk 10 sekund, to przywróciłeś mu ustawienia fabryczne. Musisz go jeszcze raz skonfigurować od nowa w aplikacji lub stronie www. Faktem jest, że znowu od jakiegoś czasu diody na logerze wi-fi szaleją, ale dane przesyła.

Witam

Panowie od dwóch dni mam na dachu założone panele. Zgłoszenie przyłączenia mikroinstalacji do Tauronu przesłane - brak maila zwrotnego o przyjęciu zgłoszenia, muszę więc przesłać dokumentację pocztą. Zanim założą licznik dwukierunkowy to trochę będę musiał czekać w związku z tym mam pytanie czy jest jakaś możliwość korzystania z instalacji przed zmianą licznika, np. włączam falownik tylko w tedy gdy jest włączona zmywarka, pralka, piec.

Proszę o informację czy jest taka możliwość i czy wtedy nie nabijam mojego licznika energii.

Za wszelkie informacje z góry dziękuję.