kaja2928 03.09.2020 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 do powyższego postu dodam jeszcze, że na chwilę obecną mam zamontowany licznik elektroniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 03.09.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 jeżeli to instalacja z 1-fazowym falownikiem to jak będziesz pilnował to nad tym zapanujesz, przy 3-fazowej to będzie trudno, chyba że jakimiś 3 grzałkami o ile masz co grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja2928 03.09.2020 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 instalacja 3-fazowa. To zostało mi chyba tylko czekać na zmianę licznika. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 03.09.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Jeśli trzymałeś przycisk 10 sekund, to przywróciłeś mu ustawienia fabryczne. Musisz go jeszcze raz skonfigurować od nowa w aplikacji lub stronie www. Faktem jest, że znowu od jakiegoś czasu diody na logerze wi-fi szaleją, ale dane przesyła. Ok jutro zatem gdy wybudzi się falownik to spróbuję to ogarnąć ponownie. Dziwne bo nie wyświetlało się na falowniku "wifi", diody w ogóle się nie paliły nawet gdy 3małem ten reset 15 sekund (robiłem to kilka razy), kilkukrotnie wkłądałem i wyjmowałem moduł a dane do mojego solarmana nie były przesyłane w ogóle. Czli wszstko się skasowało i od nowa polska ludowa? Ehhh a dzisiaj chyba miałem rekord uzysku bo falownik pokazał 61kwh - spoko jak na pierwszy tydzień działania instalacji/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 03.09.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Ok jutro zatem gdy wybudzi się falownik to spróbuję to ogarnąć ponownie. Dziwne bo nie wyświetlało się na falowniku "wifi", diody w ogóle się nie paliły nawet gdy 3małem ten reset 15 sekund (robiłem to kilka razy), kilkukrotnie wkłądałem i wyjmowałem moduł a dane do mojego solarmana nie były przesyłane w ogóle. Czli wszstko się skasowało i od nowa polska ludowa? Ehhh a dzisiaj chyba miałem rekord uzysku bo falownik pokazał 61kwh - spoko jak na pierwszy tydzień działania instalacji/. Skoro nic w ogóle nie świeciło, to może coś być nie tak. Może skontaktuj się z instalatorem, lub sprawdź instrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 05.09.2020 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Witam, licznik od fotowoltaiki założony przez ZE otus 3 apatora- ma ktoś rozpiskę kodów do tego licznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.09.2020 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 (edytowane) Witam, licznik od fotowoltaiki założony przez ZE otus 3 apatora- ma ktoś rozpiskę kodów do tego licznika tam jest z 50 pozycji, przy taryfie g12w interesują mnie następujące odczyty: 1.8.0 zużycie ogółem 1.8.1 zużycie I 1.8.2. zużycie II 2.8.0 oddanie ogółem 2.8.1.oddanie I 2.8.2 oddanie II Edytowane 5 Września 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mathev 09.09.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 (edytowane) Witam serdecznie. Jestem zdecydowany na instalację fotowoltaiczną na swoim domu. Zbieram/otrzymuję oferty, czytam, ucze się i pogłębiam swoją wiedzę, aby wybrać najlepsze rozwiązanie. Ten wątek przeczytałem w całości kilkukrotnie i dużo sie już dowiedziałem, ale nadal mam kilka niejasności. Prosiłbym o pomoc i odpowiedz na kilka pytań. I. Parametry, które mogą być istotne przy wyboże instalacji. Dom 2 piętrowy + wysokie sutereny/garaż. Dach dwuspadowy pokryty blachą trapezową zorientowany niemal idealnie wschód-zachód. Obecna moc przyłączeniowa: 7 kW Średni miesięczny rachunek za prąd: 230 zł Ilość energii zużytej w 2019 roku: 4200 kWh Planowane modernizacje: za ok. 1-2 lat wymiana bojlera gazowego na elektryczny. Powstaje więc pierwsze główne pytanie. Czy w moim przypadku skupić się na instalacji fotowoltaicznej 4kW czy 5kW? Oraz drugie główne pytanie. Jakie są realne możliwości rozbudowy w przyszłości (zwiększenia mocy przez dołożenie paneli) mojej instalacji zorientowanej wschód-zachód? II. Zacznę od przedstawienia posiadanych ofert. Odrzuciłem kilka, których cena przekraczała wszelkie granice zdrowego rozsądku. Firmy tylko z mojego regionu lub posiadające przedstawicielstwo w moim regionie. Która z tych ofert wydaje się Wam najbardziej atrakcyjna? Przy wyborze ofert i negocjacjach skupiłem się na sprzęcie, moim zdaniem, bardziej markowym. Nawet gdy jest on nieco droższy. Będę spokojniejszy wiedząc, że jest on bardziej bezawaryjny, bezpieczniejszy w eksploatacji, posiada serwis, a producent nie zniknie z rynku lub nie wycofa produktu za 10-15 lat. Ewentualna wyższa cena zwróci mi się o 1 - 1/2 roku później. III. Po spędzeniu kilkudziesięciu godzin na czytaniu, odrzuciłem takie falowniki jak: Elnix, Afore, Growat, Sofar oraz SolarEdge (zbyt drogi jak na moje potrzeby), Fronius (zbyt drogi i chłodzony wentylatorem). Skupiłem się na Huawei lub SMA, (ewentualnie: SofarSolar). Różnica w cenie pomiędzy nimi to ok. 500 zł, czyli akceptowalna, z tym, że dla SMA dopiero czekam na oferty. I tutaj mam problem: 1) Huawei - czy posiada wszystkie możliwości i rozwiązania SMA? Czy posiada takie same lub lepsze porty komunikacyjne (szczególnie modbus)? Czy umożliwia podłączenie optymalizatora/ optymalizatorów, gdybym chciał w przyszłości dołożyc dodatkowy/dodatkowe panele w miejsce uszkodzonych lub w celu rozbudowy układu. Zakładam, że za 2-3 lata nie uda mi się już zdobyć identycznych paneli jak te, które teraz zamontuję. Czy jego napięcie rozpoczęcia pracy (UDC start) to 200V i czy można je ewentualnie jakoś zmniejszyć? 2) SMA - czy posiada lepsze rozwiązania niż wspomniany Huawei? Czy jego napięcie startu to faktycznie 150V? Zmierzam do tego, aby falownik z mniejszym napięciem startowym rozpoczął szybciej pracę rano i skończył ja później wieczorem. Dzięki temu powinien chyba wytworzyć więcej prądu? SMA chwali się, że ten falownik umożliwia pracę w sieciach „inteligentnych” (Smart Grid). To dla mnie plus na przyszłość. Nie mogłem sie doszukać czy Huawei też posiada tą możliwość. Do tego SMA eliminuje problemy z cieniowaniem modułów PV dzięki OptiTrack Global Peak lub współpracy z optymalizatorami Tigo. Tylko: co to takiego OptiTrack Global Peak i czy Huawei też posiada podobną technologię? Wyczytałem też, że SMA posiada możliwość ograniczenia eksportu do sieci do 0kW. Tego stwierdzenia zupełnie nie rozumiem. Czemu to ma służyć? 3) Sofar Solar - jednak tak do końca jeszcze go nie odrzuciłem. Widzę, że bardzo dużo firm robi na nim Fotowoltaikę. Czy jakościowo i użytkwo jest porównywalny z Huawei? Dodatkowe pytanie. Który z tych falowników umożliwi w przyszłości lepszą rozbudowe układu fotowoltaiki poprzez dołożenie modułu/modułów oraz ewentualnie po wymianie za ok. 2-3 lata bojlera CWU z gazowego na elektryczny? Ponadto, czy dla któregoś z tych falowników już na obecnym etapie mogę wykonać w instalacji przeróbkę, polegająco na dołożeniu do istniejącego bojlera gazowego CWU dodatkowej grzałki elektrycznej? Chyba coś takiego oferuje na przykład Fronius ze swoim "fronius ohmpilot". Chyba, że myle pojęcia i bez niczego mogę władować jakąkolwiek grzałkę (z termoregulatorem) do boilera i podpiąć ją do gniazdka w sieci domowej? IV. Co do modułów/paneli. Czy dla efektywniejszej pracy całej instalacji lepiej jest montować mniejszą ilość modułów, ale mocniejszych, czy większa ilość słabszych? Wydaje mi się, że przyszłościowym i najlepszym rozwiązaniem będą te wykonane w technologii 9BB lub 12BB do tego Half-cut, ewentualnie 5BB. 1) Czy wszystkie moduły half-cut są juz w technologi 9BB/12BB, czy jednak są również moduły 5BB z tą technologią half-cut? Nie wszyscy producenci podają takie informacje. 2) Czy przy doborze ilości modułów oraz ich mocy, aby falownik wogóle zastartował od tych 200V, sumuję: - Napięcia obwodu otwartego-VOC. Np. 6x39,0V = 234V . Wartość wyższa od napięcia startowego falownika, czyli dla Huawei 200V, więc jest OK? czy - Maksymalne napięcie pracy-VMPP. Np. 6x32,2V = 192,2V. Wartość niższa od 200V, więc do tego stringu musze dołożyć jeszcze jeden taki sam panel, aby falownik wystartował? 3) Czy efekt tzw. zacienienia wystąpi tylko wówczas, gdy np. w ciągu dnia panele okresowo przesłania komin/drzewo lub gdy spadnie na nie liść? Czy jednak o efekcie zacienienia możemy również mówić przy panelach montowanych wschód-zachód, tak jak w moim przypadku? Czy u mnie ma sens wybór droższych panele half-cut oraz 9BB? Czy jednak zostać na tańszych panelach 5BB oraz bez half-cut, bo nie przesłania mi ich komin/drzewo? 4) Zapytam również o grubość paneli. Występują panele o gróbości 35 mm oraz 40 mm. Które są lepsze, pewniejsze, produkowane w nowoczesniejszej technologii? Ale się rozpisałem. Przepraszam. Edytowane 9 Września 2020 przez Mathev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 09.09.2020 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Ale się rozpisałem. Przepraszam. Piszesz że obecna moc przyłączeniowa: 7 kW, To mi wygląda na zasilanie 1- fazowe, a jeżeli tak to możesz zainstalować max 3,68 kW Natomiast jeżeli w układzie 3-fazowym to zabezpieczenie przedlicznikowe zapewne 10 A i wykonując stopniowanie wyjdzie jakieś 4,2 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mathev 09.09.2020 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 To co piszesz jest niezgodne z Prawem Energetycznym. Każdy już przyłączony do sieci ma prawo do podłączenia instalacji PV o mocy równej bądź mniejszej niż jego moc przyłączeniowa. Jeśli przyłącze jest 1-fazowe o mocy przyłączeniowej 7kW, to ZE nie może odmówić przyłączenia instalacji PV o mocy do 7kWp. Jest nieistotne że IRiESD, jakie mają OSD, mówi inaczej bo Prawo Energetyczne jest aktem nadrzędnym. Nie do końca wiem o czym piszecie. I prosze nie śmiejscie się ze mnie, bo nie ogarniam tego. Wiem jedynie, że od lat mam gniazdko siłowe w garażu. Podłączałem do niego betoniarkę, spawarki itp. Do tego gniazdka mam również podciągniętą indukcje z kuchni - 3 fazowa. Przy liczniku mam 3 rzędy bezpieczników po 3 szt. w rzędzie. Do tego gdzieś/kiedyś doszukałem się, że posiadam: zabezpieczenia przedlicznikowe 25A (cokolwiek to znaczy). Te 7kW tez nie dawało mi spokoju. Pytałem na infolinie, czy mogę np. zamontować Fotowoltaikę większa niż te 7kW i czy musze to gdzieś zgłaszać. Pani nie umiała mi odpowiedzieć. Będę się martwił gdyby zaszła taka potrzeba. Obecnie wychodzi mi, że powinna mi wystarczyć Fotowoltaika ok. 5,5 kW. Bo 4,2 kW - 20% (oddane do PGE) - 8% strata wschód-zachód = 5,44 kW, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 09.09.2020 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 To co piszesz jest niezgodne z Prawem Energetycznym. Każdy już przyłączony do sieci ma prawo do podłączenia instalacji PV o mocy równej bądź mniejszej niż jego moc przyłączeniowa. Jeśli przyłącze jest 1-fazowe o mocy przyłączeniowej 7kW, to ZE nie może odmówić przyłączenia instalacji PV o mocy do 7kWp. Jest nieistotne że IRiESD, jakie mają OSD, mówi inaczej bo Prawo Energetyczne jest aktem nadrzędnym. Temat na różnych forach był poruszany z kilkanaście razy i masz rację że są rozbieżności w zapisach mocy pomiędzy IRiESD a prawem energetycznym i jest pewne że OSD nie zaakceptuje mocy większej niż 3,68 która to jest zapisana w IRiESD i nie wymieni licznika energii na dwukierunkowy i zapewne sprawa jest do wygrania w sądzie gdzie w przeciągu 5 - 10 lat zapadnie rozstrzygnięcie a ewentualne przysądzone odszkodowanie nie pokryje kosztów adwokackich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 09.09.2020 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Nie do końca wiem o czym piszecie. I prosze nie śmiejscie się ze mnie, bo nie ogarniam tego. Wiem jedynie, że od lat mam gniazdko siłowe w garażu. Podłączałem do niego betoniarkę, spawarki itp. Do tego gniazdka mam również podciągniętą indukcje z kuchni - 3 fazowa. Przy liczniku mam 3 rzędy bezpieczników po 3 szt. w rzędzie. Do tego gdzieś/kiedyś doszukałem się, że posiadam: zabezpieczenia przedlicznikowe 25A (cokolwiek to znaczy). Te 7kW tez nie dawało mi spokoju. Pytałem na infolinie, czy mogę np. zamontować Fotowoltaikę większa niż te 7kW i czy musze to gdzieś zgłaszać. Pani nie umiała mi odpowiedzieć. Będę się martwił gdyby zaszła taka potrzeba. Obecnie wychodzi mi, że powinna mi wystarczyć Fotowoltaika ok. 5,5 kW. Bo 4,2 kW - 20% (oddane do PGE) - 8% strata wschód-zachód = 5,44 kW, Mając 25 A w układzie 3-fazowym to mocy powinno być jakieś 11 - 14 kW, na rachunku są podawane zabezpieczenia i jezeli jest 25 A to ok. a skąd masz info o 7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mathev 09.09.2020 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 (edytowane) Mając 25 A w układzie 3-fazowym to mocy powinno być jakieś 11 - 14 kW, na rachunku są podawane zabezpieczenia i jezeli jest 25 A to ok. a skąd masz info o 7? Informację o 25A mam na rachunktu w pozycji "Identyfikator miejsca poboru". Natomiast nie doszukałem się mocy i pytałem na infolini. Po 2 dniach oddzwonili mi i jakas miła Pani poinformowała, że mam 7 kW mocy przyłączeniowej. Mój komentarz był do założenia że gdy jest instalacja 1-fazowa i moc przyłączeniowa 7kW to taki odbiorca ma prawo podłączyć PV o mocy do 7kWp, pomimo że OSD ogranicza w takiej sytuacji moc PV do 3.68kWp. Jeśli masz przyłącze 3-fazowe to nie możesz na jednej fazie zainstalować instalacji PV o mocy większej niż 3.68kWp. Jest trochę dziwne że przy mocy przyłączeniowej 7kW masz bezpieczniki przedlicznikowe 25A. Jakiem masz bezpiecznika za licznikiem? ... ... A tak na marginesie. Pomyśl o inwerterze hybrydowym bo w niedalekiej przyszłości zapewne akumulatory mogą być konieczne. Za licznikiem mam 9 szt., bezpieczników, każdy z nich posiada oznaczenie L20A To są te bezpieczniki, które wyłączam, gdy grzebię coś przy gniazdkach/włącznikach prądu w domu. O inwerterze hybrydowym chętnie pomyślę. Tylko musze czytać co to takiego, ile kosztuje itp. Pierwszy raz słysze o czymś takim. Ale już siadam i szukam. Edytowane 9 Września 2020 przez Mathev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mathev 09.09.2020 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 (edytowane) Inwerter hybrydowy odpuszczam. Łącznie z akumulatorami to będzie dla mnie za droga inwestycja. Co do licznika, bezpieczników itp. Nie znam się na tym i nie mam siły wgłębiać się w ten temat. Zostawię to firmie montażowej od Fotowoltaiki. Dopiszę tylko (aby grzecznościowo odpowiedzieć), że prąd do zaplombowanej skrzynki na domu dochodzi kablami w ziemi i są tak zamontowane 3 szt. dużych prostokątnych bezpieczników. Natomiast szafka w domu z bezpiecznikami L25A tak wygląda. W niej górny rząd to bezpieczniki od gniazda siłowego w garażu, a dwa dolne rzędy od gniazdek i wyłączników w domu. Natomiast bardzo chciałbym poznać odpowiedzi na pytania z mojego pierwszego postu oraz uzyskać pomoc we wskazaniu i wyborze instalacji sposób ofert, które zebrałem w tabelce. Będę wdzięczny, bo czas mnie nagli. Oferowany ceny za instalacje stracą ważność za kilka dni. Edytowane 9 Września 2020 przez Mathev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.09.2020 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Tu nie ma co modernizować, wywalić wszystko i zrobić do porządku.Jest 6 bezpieczników na chałupę więc tam gniazdka są w pająka pewnie łącznie ze światłem. No ale jak chałupa starsza to tak się robiło, i trzeba z tym żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mathev 09.09.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 (edytowane) Obawiam się że zanim zainstalujesz PV będziesz musiał zawołać elektryka i zmodernizować swoją rozdzielnicę. Jeżeli uważasz, że tak trzeba to nie dyskutuję. Będę więc kogoś szukał. Tu nie ma co modernizować, wywalić wszystko i zrobić do porządku.Jest 6 bezpieczników na chałupę więc tam gniazdka są w pająka pewnie łącznie ze światłem. No ale jak chałupa starsza to tak się robiło, i trzeba z tym żyć. Te 6 dolnych bezpieczników jest podzielonych na kondygnacje. Każdy bezpiecznik odłącza wszystkie gniazdka i światło na poszczególnej kondygnacji. Edytowane 9 Września 2020 przez Mathev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 09.09.2020 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Ale się rozpisałem. Przepraszam. Odnośnie pytań na temat falowników to do każdego falownika możesz dołożyć optymalizatory np. Tigo jak już wspomniałeś, każdy posiada RS 485, co do ogrzewania cwu to nie ma związku z falownikiem, tylko ew. kwestia sterowania albo i bez specjalnego sterowania, poprostu grzałka z termostatem i do zasilania Co do pytań dot. modułów to potrzeba min 8 na jedno wejście, ramka 40 to teraz w tych prawie 2 m, standardowe 1,7 to 35 Z propozycji to wybrałbym 10 lub 12 Co do tablicy to bardziej by trzeba sprawdzić jakiej długości i jakim przekrojem jest to zasilanie bo na takich topikach to też będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 09.09.2020 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Mając 25 A w układzie 3-fazowym to mocy powinno być jakieś 11 - 14 kW, na rachunku są podawane zabezpieczenia i jezeli jest 25 A to ok. a skąd masz info o 7? U mnie też jest moc przyłączeniowa trójfazowa 7 kW i zabezpieczenie 25 A, w latach 70-tych taką małą moc poprostu przyznawali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.09.2020 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Natomiast bardzo chciałbym poznać odpowiedzi na pytania z mojego pierwszego postu oraz uzyskać pomoc we wskazaniu i wyborze instalacji sposób ofert, które zebrałem w tabelce. Będę wdzięczny, bo czas mnie nagli. Oferowany ceny za instalacje stracą ważność za kilka dni. Oferta 4 lub 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mathev 09.09.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 (edytowane) Odnośnie pytań na temat falowników to do każdego falownika możesz dołożyć optymalizatory np. Tigo jak już wspomniałeś, każdy posiada RS 485, co do ogrzewania cwu to nie ma związku z falownikiem, tylko ew. kwestia sterowania albo i bez specjalnego sterowania, poprostu grzałka z termostatem i do zasilania Co do pytań dot. modułów to potrzeba min 8 na jedno wejście, ramka 40 to teraz w tych prawie 2 m, standardowe 1,7 to 35 Z propozycji to wybrałbym 10 lub 12 Co do tablicy to bardziej by trzeba sprawdzić jakiej długości i jakim przekrojem jest to zasilanie bo na takich topikach to też będzie działać Serdecznie dziękuję! Dokładnie o takie, konstruktywne odpowiedzi mi chodziło. Oczywiście mam stra rozdzielnie, zdję sobie z tego sprawę. Zorientuje się w kosztach i postaram się ją przy tej okazji przerobić. Najwyższa pora Chciałem jeszcze dopytać: 1) Ilość modułów. Piszesz, że potrzeba minimum 8 na jedno wejście. Dlaczego akurat tyle? Czy minimalną ilości modułów nie obliczas się ze wzoru, patrzą na parametry NOCT: Napięcie x ilość modułów = min. 200 V (czyli min. napięcie startu falownika)??? Dla Q,CELL: 32,79 x 7 = 229V , wystarczyło by więc nawet 7 modułów Dla TrinaSolar: 32,2 x 7 = 228,9V , więc również teoretycznie powinno wystarczyć 7 modułów Przy okazji dopytam, czy przy tych obliczeniach patrzymy na "Napięcia obwodu otwartego-VOC", czy na "Maksymalne napięcie pracy-VMPP"?. 2) Wskazałeś oferty 10 lub 12. Obie na modółach Q.CELL. Czy mimo iż są słabsze, będą lepiej pracowały niż TrinaSolar? A który falownik jednak wybrać, bo w obu ofertach są różne: Sofat Solar czy Huawei? Nie patrzę na koszt falownika, tylko na to by był lepszy. Oferta 4 lub 12 Również bardzo dziękuję. Rozumiem z tego, że Twoje wskazanie jednak jest na falownik Huawei. Występuje w obu ofertach. Natomiast co do modułów. W ofercie 4 jest ich 14 szt., więc wychodzi po 7 szt, na jedno wejście. Czyli nie musi ich być 8 szt. jak pisał wcześniej miecio 301? Mógłbym ewentualnie dołożyć po jednym panelu Longi 365 na każde wejście - jeżeli trzeba. Byłoby ich wówczas "wymagane" 2 x po 8 szt. Moc na dachu zwiększyłaby mi się z oferowanych 5,11kW na 5,84kW (kwotowo akceptowalne - a cena za 1 kWp dzięki temu niższa). Falownik Huawei 5KTL chyba powinien obsłużyć taką wysoką moc paneli przy orientacji wschód-zachód? Proszę nie traktować moich pytań jako "czepianie się". Po prostu chce to zrozumieć i być spokojnym, że jest OK. Edytowane 10 Września 2020 przez Mathev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts