Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

Witam

Co sądzicie o poniższej wycenie?

Moje roczne zużycie to 2,9, dom szeregowy, dach wschód-zachód.

Moc instalacji: 3,7 kwp

Panele: Sunpro Power 370W x10

Inwerter: Sofar Solar 3.3KTL-X

Zabezpieczenia od prądu AC i DC z uwzględnieniem instalacji odgromowej

Cena 23k brutto

Tanio to to nie jest ja płaciłem za moje PV dokładnie rok temu 17900 za 3,92 kwp

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Cena 23k brutto

Uwazam ze to duzo za drogo. Za 4.34 zaplacilem 16900 w tym roku. Wejdz na olx poszukaj w swoim i sasiednich wojewodztwach i cos znajdziesz;)

Witam

Cena 23k brutto

To jest zdecydowanie za drogo!

Ja za swoją instalację mam umówiona cene 21.590 brutto + 1.000: nowa skrzynka rozdzielcza za licznikiem oraz na moje życzenie dodatkowa nowa tablica w garażu z gniazda 360V i 220V.

Cała robocizna oraz wszystkie materiały po stronie firmy instalatorskiej

Orientacja: wsch.-zach.

Moc instalacji: 6,3 kwp

Panele: Jasolar JAM72S20-450/MR x 14 szt.

Inwerter: Huawei Sun2000-5KTL-M0

Dodatkowe (poza Huawei) zabezpieczenia AC i DC + instalacja odgromowa

Instalator liczył, sprawdzał, ale ostatecznie zdecydowałem się na 1 kW większa instalację. Dla niej wszelkie obliczenia i sprawdzenia robiłem korzystając z tej strony:

http://www.instsani.pl/524/dobor-falownikow

Porównywałem i obliczałem dla różnych paneli oraz falowników. :-)

Edytowane przez Mathev

Pisałeś wcześniej: "Instalator liczył, sprawdzał, ale ostatecznie zdecydowałem się na 1 kW większa instalację. Dla niej wszelkie obliczenia i sprawdzenia robiłem korzystając z tej strony:

Porównywałem i obliczałem dla różnych paneli oraz falowników"

czy robiąc obliczenia z tego wzoru poniżej napięcie minimalne spełnia tę zależność

PV73.h30.jpg

gdzie:

UDCmin - minimalna wartość MPPT falownika dla SUN2000 -5KTL-M0 to 240V

PV73.h30.jpg

Pisałeś wcześniej: "Instalator liczył, sprawdzał, ale ostatecznie zdecydowałem się na 1 kW większa instalację. Dla niej wszelkie obliczenia i sprawdzenia robiłem korzystając z tej strony:

Porównywałem i obliczałem dla różnych paneli oraz falowników"

czy robiąc obliczenia z tego wzoru poniżej napięcie minimalne spełnia tę zależność

PV73.h30.jpg

gdzie:

Dla falownika Huawei Sun2000-5KTL-M0:

- Zakres napięć MPP, ale dla PEŁNEJ MOCY to faktycznie tak jak napisałe: 240V - 850V

- Natomiast jego ZAKRES NAPIĘCIA PRACY to: 140V - 980V

Huawei Sun2000.jpg

Do swoich wyliczeń przyjąłem więc wartość: 140V

Wyliczenia na forum.jpg

Dodatkowo posiłkowałem sie również informacjami na tej stronie (chociaż dotycza innego falownika):

https://www.forum-fronius.pl/napiecie-rozpoczecia-pracy-falownika-udc-start/

Edytowane przez Mathev

Tylko co Ci da te 140V kiedy falownik się nie włączy bo nie zobaczy 240V?

Ja tylko piszę, że przyjąłem takie napięcie do obliczeń.

Natomiast istotnym jes tutaj chyba napięcie startu falownika, czyli 200V. We wcześniejszej tabelce również uwidoczniłem wyliczenia.

Wychodzi, że potrzeba minimum 4,59 panela, aby falownik zastartował. Czyli 6 paneli będzie OK.

Tak apropo, to dla Huawei nie jest to dokładnie i precyzyjnie opisane.

Posiłkowałem się danymi z Sofara oraz Froniusa, porówniując je z odpowiednimi rubrykami karty katalogowej Huawei.

Wywnioskowałem, że należy przyjąć 140V, jako minimum do obliczeń.

Z opisu wynika, że osiągnie pełną moc w zakresie 240V-850V, natomiast poprawnie pracował będzie w zakresie 140V-980V.

Więc, gdy wystartuje dopiero od 200V (wystarczy 6 paneli), to zacznie już pracować (oczywiście jeszcze z niepełną mocą), bo jego zakres pracy to 140V-980V.

Gdy napięcie na panelach osiągnie 240V, będzie już pracował z pełną mocą.

Z drugiej strony jeżeli faktycznie powinienem przyjąc do obliczę wartość 240V. Wówczas minimalna ilość paneli jaką powinienem połączyć to 7 na jednym stringu.

Ale przecież przy układzie paneli 6 + 8, na drugim stringu mam 8 szt. paneli. Czy one by spełniały ten warunek 240V (przejęły rolę pracy falowniak od tego napięcia) i falownik by pracował?

Bardzo prosze o wyjaśnienie.

Jestem samoukiem i jeżeli coś robię źle to chętnie sie poprawię.

Tyle, że ten układ paneli 7 + 7, a nie 6 + 8 nijak mi nie pasuje na dachu. :-(

Juto rano montaż. co robić? :confused:

Edytowane przez Mathev

Czy moge liczyć na pomoc i odpowiedz na pytanie. Którą wartość napięcia dla falownika Huawei Sun2000-5KTL-M0 powinienem przyjąć do obliczeń?

W parametrach technicznych dla tego falownika nie jest opisana jednoznacznie minimalna wartość MPPT falownika, czyli U dc min.

Podane są dwie wartości:

1) Zakres napięcia pracy: 140V - 980V

2) Zakres napięć MPP, dla pełnej mocy: 240V - 850V

Jeżeli do obliczeń przyjąć wartość: 240V, to wychodzi, że minimalna ilość modółów w stringu to 6,59.

Jeżeli do obliczeń przyjąć wartość: 140V, to wychodzi, że minimalna ilość modółów w stringu to 3,84.

Dla mnie jak najbardziej zasadnym jest zakres napięcia MPPT falownika, prześledź raz jeszcze te obliczenia na których się wzorowałeś i sam dojdziesz do wniosku że:

licząc minimalną liczbę modułów z uwagi na dopuszczalne napięcie startowe falownika bierzesz pod uwagę napięcie startowe , licząc zaś minimalną czy też max liczbę modułów ze względu na MPPT falownika należy brać pod uwagę napięcia MPPT

I przecież tak samo liczono w przypadku froniusa, brano nie min. 150, nie startowe 200 a właśnie MPP 300

Dla mnie jak najbardziej zasadnym jest zakres napięcia MPPT falownika, prześledź raz jeszcze te obliczenia na których się wzorowałeś i sam dojdziesz do wniosku że:

licząc minimalną liczbę modułów z uwagi na dopuszczalne napięcie startowe falownika bierzesz pod uwagę napięcie startowe , licząc zaś minimalną czy też max liczbę modułów ze względu na MPPT falownika należy brać pod uwagę napięcia MPPT

I przecież tak samo liczono w przypadku froniusa, brano nie min. 150, nie startowe 200 a właśnie MPP 300

Wszystko rozumiem, ale mimo wszystko jeszcze i tak zapytam. Bo odnalazłem artykół na którym również się wzorowałem.

Proszę nie obraź się i nie gniewaj na mnie.

Tutaj do tych samych wyliczeń nie brano Użytecznego zakresu napięć MPP, tylko właśnie Zakres napięć wejściowych.

Dokładnie Napięcie wejściowe minimalne, a nie Napięcie MPPT minimalne.

Identycznie tak jak i ja to zrobiłem dla falownika Huawei.

Czyli w końcu jak to z tym jest?

Które napięcia!? :-(

https://www.forum-fronius.pl/napiecie-rozpoczecia-pracy-falownika-udc-start/

Po prostu nie może mi się w głowie pomieścić ta zależność.

Przeglądam dostępne falowniki na rynku (Growat, Afore, Sofar, Fronius) i one wszystkie mają Napięcie minimalne niższe, albo przynajmniej równe Napięciu startowemu.

A taki Huawei będzie i tak pracował dopiero aż od 240V?

Edytowane przez Mathev

Ja tu już raczej nic więcej nie wniosę, zawsze tak liczyłem, jak się mieściło mniej niż 8 i nawet 7 nie instalowałem, fakt że starsze moduły miały te napięcia niższe.

Skąd takie przekonanie że od 240?

Przecież huawei tak samo jak sofar czy fronius ma napięcie minimalne , startowe i MPP

....

Skąd takie przekonanie że od 240?

Przecież huawei tak samo jak sofar czy fronius ma napięcie minimalne , startowe i MPP

Pytasz, skąd takie przekonanie? Przecież sam mi cały czas sugerujesz, aby przyjąć te 240V. Proszę oto jeden z cytatów.

...

PV73.h30.jpg

gdzie:

To w końcu mam przyjąć te 240V, czy nie? Proszę jedynie o konkretną odpowiedz.

Gdy je przyjmę to instalacja będzie się skaładała z paneli wschód-zachód 7+7, a nie 6+8. Trudno przeżyję,