marcinbbb 23.09.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Rany czego to ludzie nie wymyslą. Prawdę gadasz co za debil to zaprojektował. Nie ma sensu gadać ze swojego doświadczenia. Każdy ma inny pomysł na cwu.. Solary/grzałki/PC nawet kominki. Tych ludzi należy opieedzielać za błędne myślenie, mówienie już nie wystarcza gaweł weź se PV załóż będzie fajnie. Gaweł jak zakładasz PV to w komplecie z grzałką do cwu, abyś ten prąd przepalił na grzałce. Jak zakładasz 10kW to se pompy od razu kup, lub grzej w COP=1. Ludzie teraz PV zakładają że są modne że 5000+ dostaną i coś tam z PITu. Oni nawet nie mają pojęcia po kiego wałą to jest i czemu ma służyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 23.09.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Grzałka 1 fazowa No to tysiak. Tańszego nie ma. Na 3F to 1800. sterownik regulator prądu pomiar 3-faz WATTrouter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.09.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Prawdę gadasz co za debil to zaprojektował. Nie ma sensu gadać ze swojego doświadczenia. Każdy ma inny pomysł na cwu.. Solary/grzałki/PC nawet kominki. Tych ludzi należy opieedzielać za błędne myślenie, mówienie już nie wystarcza gaweł weź se PV załóż będzie fajnie. Gaweł jak zakładasz PV to w komplecie z grzałką do cwu, abyś ten prąd przepalił na grzałce. Jak zakładasz 10kW to se pompy od razu kup, lub grzej w COP=1. Ludzie teraz PV zakładają że są modne że 5000+ dostaną i coś tam z PITu. Oni nawet nie mają pojęcia po kiego wałą to jest i czemu ma służyć. W punkt, masz rację. Moja PC cwu ma moduł wifi do pracy z PV ale to tandeta bo włącza grzałkę a nie PC i nie da się tego inaczej przestawić, co dla mnie jest głupie i niekorzystne bo taniej wychodzi grzać PC niż grzałką a nadwyżkę w I strefie oddac do amgazynu, nikt nie mysli że po zachodzie słonca też potzrebne jest zasilanie, no już dla mnie totalnym bezmużdźem jest zużywanie prądu na siłę po co zakąłdać przewymiarowane PV ? tego nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.09.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 No to tysiak. Tańszego nie ma. Na 3F to 1800. sterownik regulator prądu pomiar 3-faz WATTrouter tańszy jest zegar sterujący do gniazdka i to wystarczy w zupełności, przy 120 litrach szału nie ma albo praca non stop albo oszczędzanie cwu, Miałem kiedyś bojler 100l teraz mam PC 300l i to jest komfort cwu jak w bloku tylko taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 23.09.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 tańszy jest zegar sterujący do gniazdka i to wystarczy w zupełności, przy 120 litrach szału nie ma albo praca non stop albo oszczędzanie cwu, Miałem kiedyś bojler 100l teraz mam PC 300l i to jest komfort cwu jak w bloku tylko taniej Mi kuźwa tego nie pisz. Nie ja to proponowałem. Podaje tylko ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.09.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Mi kuźwa tego nie pisz. Nie ja to proponowałem. Podaje tylko ceny. ok:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 No to tysiak. Tańszego nie ma. Na 3F to 1800. sterownik regulator prądu pomiar 3-faz WATTrouter są, niestety do 2kW tylko. Na jedną fazę w sumie w sam raz http://www.el-car.auto.pl/?71,wattrouter-nie-sprzedawaj-energii-wr-02-nowa-wersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 23.09.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 @kaja2928 masz poradę. Masz grzałkę 3kW, Urządzenie do 2kW. Zmień grzałkę i kup urządzenie. Jeszcze przekaźnik. Nie tysiak , ale ze 600. No i jeszcze robocizna jak się nie umie. Oj te porady, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja2928 23.09.2020 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 @kaja2928 masz poradę. Masz grzałkę 3kW, Urządzenie do 2kW. Zmień grzałkę i kup urządzenie. Jeszcze przekaźnik. Nie tysiak , ale ze 600. No i jeszcze robocizna jak się nie umie. Oj te porady, Z robocizną raczej problemu nie będzie, porady zawsze są dobre i złe, należy wyłuskać te dobre rady i coś postanowić. Na chwilę obecną chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zakup zegara sterującego a w dalszej perspektywie wymiana bojlera (obecny funkcjonuje już 15lat)i wtedy zaczną się dopiero schody co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.09.2020 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Jak masz inwerter 6kw to pewnie paneli troszkę więcej to taka produkcja energi to chyba nie na cele bytowe tylko jakies ogrzewanie albo cop1 albo pompa to moze warto zostawic sobie tą nadwyżkę na te cele a nie na siłę zużywać ?Teraz to tylko jakis zegareczek czasowy i grzac bojler w czasie największej produkcji o ile wystarczy Ci 120l wrzątku na dobę jak nie to bez sensu i grzej w sposób ciągły.Nadprodukcji z instalacji 6kw to i tak nie upchasz w cwu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 24.09.2020 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 bojler ma pojemność 120 lit i grzałka 3000 wat Bojler trochę mały, a grzanie wody grzałką to czyste marnotrawstwo (COP=1). Pompy ciepła tanieją. Może warto w to zainwestować trochę gotówki w PC (10 tys z Chin monoblok), a ogrzeje i wodę i chałupę może też..., lub tylko w PC do grzania wody. Jeśli w roku zużycie prądu na wodę wychodzi 3 tys kWh to przy pompie spadnie do 1000 kWh - spora oszczędność na opłatach za prąd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.09.2020 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Bojler trochę mały, a grzanie wody grzałką to czyste marnotrawstwo (COP=1). Pompy ciepła tanieją. Może warto w to zainwestować trochę gotówki w PC (10 tys z Chin monoblok), a ogrzeje i wodę i chałupę może też..., lub tylko w PC do grzania wody. Jeśli w roku zużycie prądu na wodę wychodzi 3 tys kWh to przy pompie spadnie do 1000 kWh - spora oszczędność na opłatach za prąd. Potwierdzam u mnie dokładnie tak było, nie rozumiem zakładania przewymiarowania instalacji i potem szukania na siłę sposobu zwiększenia zużycia prądu aby nic nie przekazywać do sieci. Tak jakby słońce świeciło 24h/dobę i nie trzeba było pobierać go wtedy z sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 25.09.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 WitajcieCzy są dostępne panele połówkowe?tzn mam na połaci EXE 345W 2x8szt ale mam kominek wentylacyjny w jednym miejscu i zamiast przerwy na cały panel chciałbym dać tam połówkę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.09.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Witajcie Czy są dostępne panele połówkowe? tzn mam na połaci EXE 345W 2x8szt ale mam kominek wentylacyjny w jednym miejscu i zamiast przerwy na cały panel chciałbym dać tam połówkę Pozdrawiam Nie widziałem - przyznam się szczerze , za to widziałem jak zamontowano bardzo płaski i niski kominek - pod konstrukcją paneli;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 25.09.2020 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 a może sa jakieś po prostu mniejszego wymiaru mniejszej mocy co by podpasywać?jak kazdy panel ma optymalizator to chyba mogą byc innej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.09.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 A jak Ty chcesz to podłączyć skoro w strinku mają wszystkie panele mają być o identycznych parametrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 25.09.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 (edytowane) A jak Ty chcesz to podłączyć skoro w strinku mają wszystkie panele mają być o identycznych parametrach? https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-p-series-add-on-power-optimizer-datasheet-pl.pdf Optymalna produkcja energii przez każdy moduł w instalacji fotowoltaicznej Rozwiązanie, które zapobiega problemowi niedopasowania modułów lub częściowego zacienienia Instalacja z panelami PV różnej mocy potrzebuje optymalizatorów do właściwego działania, inaczej te mocniejsze będą działać tak samo jak te słabsze. Dlaczego w ogóle łączyć mocniejsze panele ze słabszymi? Taka sytuacja może zajść z czasem, gdy wymienimy część starych paneli na nowe. Edytowane 25 Września 2020 przez SNCF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.09.2020 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 (edytowane) JP... Faktycznie nie wiesz o czym mówisz Jak chcesz sprzedam Ci taki mój stary 20W panel o wymiarach 50 x 36 cm Edytowane 25 Września 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.09.2020 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 A jak Ty chcesz to podłączyć skoro w strinku mają wszystkie panele mają być o identycznych parametrach? Przecież pisze o optymalizatorach... Więc może podpiąć różne moduły do "strinka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.09.2020 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 SE jest tylko do pojebanych dachów i zacienionych tematów a nie do kominków wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts