Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

Rany czego to ludzie nie wymyslą.

Prawdę gadasz co za debil to zaprojektował.

Nie ma sensu gadać ze swojego doświadczenia. Każdy ma inny pomysł na cwu.. Solary/grzałki/PC nawet kominki.

Tych ludzi należy opieedzielać za błędne myślenie, mówienie już nie wystarcza gaweł weź se PV załóż będzie fajnie.

Gaweł jak zakładasz PV to w komplecie z grzałką do cwu, abyś ten prąd przepalił na grzałce. Jak zakładasz 10kW to se pompy od razu kup, lub grzej w COP=1.

Ludzie teraz PV zakładają że są modne że 5000+ dostaną i coś tam z PITu. Oni nawet nie mają pojęcia po kiego wałą to jest i czemu ma służyć.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawdę gadasz co za debil to zaprojektował.

Nie ma sensu gadać ze swojego doświadczenia. Każdy ma inny pomysł na cwu.. Solary/grzałki/PC nawet kominki.

Tych ludzi należy opieedzielać za błędne myślenie, mówienie już nie wystarcza gaweł weź se PV załóż będzie fajnie.

Gaweł jak zakładasz PV to w komplecie z grzałką do cwu, abyś ten prąd przepalił na grzałce. Jak zakładasz 10kW to se pompy od razu kup, lub grzej w COP=1.

Ludzie teraz PV zakładają że są modne że 5000+ dostaną i coś tam z PITu. Oni nawet nie mają pojęcia po kiego wałą to jest i czemu ma służyć.

W punkt, masz rację.

Moja PC cwu ma moduł wifi do pracy z PV ale to tandeta bo włącza grzałkę a nie PC i nie da się tego inaczej przestawić, co dla mnie jest głupie i niekorzystne bo taniej wychodzi grzać PC niż grzałką a nadwyżkę w I strefie oddac do amgazynu, nikt nie mysli że po zachodzie słonca też potzrebne jest zasilanie, no już dla mnie totalnym bezmużdźem jest zużywanie prądu na siłę po co zakąłdać przewymiarowane PV ? tego nie rozumiem.

No to tysiak. Tańszego nie ma.

Na 3F to 1800.

sterownik regulator prądu pomiar 3-faz WATTrouter

tańszy jest zegar sterujący do gniazdka i to wystarczy w zupełności, przy 120 litrach szału nie ma albo praca non stop albo oszczędzanie cwu, Miałem kiedyś bojler 100l teraz mam PC 300l i to jest komfort cwu jak w bloku tylko taniej

tańszy jest zegar sterujący do gniazdka i to wystarczy w zupełności, przy 120 litrach szału nie ma albo praca non stop albo oszczędzanie cwu, Miałem kiedyś bojler 100l teraz mam PC 300l i to jest komfort cwu jak w bloku tylko taniej

Mi kuźwa tego nie pisz. Nie ja to proponowałem. Podaje tylko ceny.

@kaja2928 masz poradę. Masz grzałkę 3kW, Urządzenie do 2kW.

Zmień grzałkę i kup urządzenie. Jeszcze przekaźnik. Nie tysiak , ale ze 600. No i jeszcze robocizna jak się nie umie.

Oj te porady,

Z robocizną raczej problemu nie będzie, porady zawsze są dobre i złe, należy wyłuskać te dobre rady i coś postanowić. Na chwilę obecną chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zakup zegara sterującego a w dalszej perspektywie wymiana bojlera (obecny funkcjonuje już 15lat)i wtedy zaczną się dopiero schody co wybrać?

Jak masz inwerter 6kw to pewnie paneli troszkę więcej to taka produkcja energi to chyba nie na cele bytowe tylko jakies ogrzewanie albo cop1 albo pompa to moze warto zostawic sobie tą nadwyżkę na te cele a nie na siłę zużywać ?

Teraz to tylko jakis zegareczek czasowy i grzac bojler w czasie największej produkcji o ile wystarczy Ci 120l wrzątku na dobę jak nie to bez sensu i grzej w sposób ciągły.

Nadprodukcji z instalacji 6kw to i tak nie upchasz w cwu

• Like 1

bojler ma pojemność 120 lit i grzałka 3000 wat

Bojler trochę mały, a grzanie wody grzałką to czyste marnotrawstwo (COP=1). Pompy ciepła tanieją. Może warto w to zainwestować trochę gotówki w PC (10 tys z Chin monoblok), a ogrzeje i wodę i chałupę może też..., lub tylko w PC do grzania wody.

Jeśli w roku zużycie prądu na wodę wychodzi 3 tys kWh to przy pompie spadnie do 1000 kWh - spora oszczędność na opłatach za prąd.

• Like 1

Bojler trochę mały, a grzanie wody grzałką to czyste marnotrawstwo (COP=1). Pompy ciepła tanieją. Może warto w to zainwestować trochę gotówki w PC (10 tys z Chin monoblok), a ogrzeje i wodę i chałupę może też..., lub tylko w PC do grzania wody.

Jeśli w roku zużycie prądu na wodę wychodzi 3 tys kWh to przy pompie spadnie do 1000 kWh - spora oszczędność na opłatach za prąd.

Potwierdzam u mnie dokładnie tak było, nie rozumiem zakładania przewymiarowania instalacji i potem szukania na siłę sposobu zwiększenia zużycia prądu aby nic nie przekazywać do sieci. Tak jakby słońce świeciło 24h/dobę i nie trzeba było pobierać go wtedy z sieci.

Witajcie

Czy są dostępne panele połówkowe?

tzn mam na połaci EXE 345W 2x8szt ale mam kominek wentylacyjny w jednym miejscu i zamiast przerwy na cały panel chciałbym dać tam połówkę

Pozdrawiam

Nie widziałem - przyznam się szczerze , za to widziałem jak zamontowano bardzo płaski i niski kominek - pod konstrukcją paneli;)

A jak Ty chcesz to podłączyć skoro w strinku mają wszystkie panele mają być o identycznych parametrach?

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-p-series-add-on-power-optimizer-datasheet-pl.pdf

Optymalna produkcja energii przez każdy moduł w instalacji

fotowoltaicznej

Rozwiązanie, które zapobiega

problemowi niedopasowania modułów lub

częściowego zacienienia

Instalacja z panelami PV różnej mocy potrzebuje optymalizatorów do właściwego działania, inaczej te mocniejsze będą działać tak samo jak te słabsze. Dlaczego w ogóle łączyć mocniejsze panele ze słabszymi? Taka sytuacja może zajść z czasem, gdy wymienimy część starych paneli na nowe.

Edytowane przez SNCF