fotohobby 25.09.2020 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 A skąd wiesz, jaki ma dach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.09.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Znając życie tylko na północ z optymalnym kątem 35*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 25.09.2020 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 (edytowane) SE jest tylko do pojebanych dachów i zacienionych tematów a nie do kominków wentylacyjnych. prawdziwa polska dyskusja, zamiast podpowiedzieć to będziemy zaraz zgłębiać jeszcze jaki mam samochód i dlaczego nie szmelcwagen? załóż że tak jak piszesz; mam pojebany dach i zacieniony JEDNAK mam do każdego panela optymalizator wiec chyba moge kiedys zmienić panel na inny dzięki temu albo wcisnę sobie połówkę której szukam i nie jest to C2H5OH Edytowane 25 Września 2020 przez SNCF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.09.2020 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Gdzie 2 Polaków tam 3 różne opinie. Po co będziesz szukał połówki panela weź sobie kątówkę i odetnij tyle ile nie będziesz potrzebował, albo otwornicą sobie wywiercisz w panelu otwór na kominek od wentylacji. Przecie optymalizer ogarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 25.09.2020 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Gdzie 2 Polaków tam 3 różne opinie. Po co będziesz szukał połówki panela weź sobie kątówkę i odetnij tyle ile nie będziesz potrzebował, albo otwornicą sobie wywiercisz w panelu otwór na kominek od wentylacji. Przecie optymalizer ogarnie. Czy mógłby Pan więcej nic mi nie odpisywać? Proszę o poradę forumowiczów czy jest na rynku dostępny moduł PV o wymiarach max ok ~996x1150mm Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi normalnych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.09.2020 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 https://www.4sun.eu/panele-sloneczne/baterie-sloneczne-monokrystaliczne Są, ale ceny mało atrakcyjne. To niszowy sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 25.09.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 A jak Ty chcesz to podłączyć skoro w strinku mają wszystkie panele mają być o identycznych parametrach? Niekoniecznie, napięcie i moc może być różna aby tylko natężenie było identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 28.09.2020 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Mam pytanie czy ktoś próbował czytać dane z falownika Sofar Solar przez magistralę MODBUS. Chciałbym aby dane czytało "arduino" i wyświetlać je na wyświetlaczu w domu. Na tym wyświetlaczu już wyświetla się wiele informacji, jest to taki zbiorczy punkt, gdzie mogę podejrzeć na tą chwilę kilka urządzeń w domu.Wiem, że są do PV aplikacje, ale lubię się bawić i stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 28.09.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Mam pytanie czy ktoś próbował czytać dane z falownika Sofar Solar przez magistralę MODBUS. Chciałbym aby dane czytało "arduino" i wyświetlać je na wyświetlaczu w domu. Na tym wyświetlaczu już wyświetla się wiele informacji, jest to taki zbiorczy punkt, gdzie mogę podejrzeć na tą chwilę kilka urządzeń w domu. Wiem, że są do PV aplikacje, ale lubię się bawić i stąd moje pytanie. Z tego co pamiętam na Elektrodzie jest wątek na ten temat, łącznie z tabelą rejestrów do pobrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 28.09.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Na GitHubie też coś jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 28.09.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 JEDNAK mam do każdego panela optymalizator wiec chyba moge kiedys zmienić panel na inny dzięki temu Słowo "chyba" jest kluczem. Nie na każdy inny. Mało tego, za kilka lat może się okazać, że nie będziesz mógł zmienić na żaden. Czyli z cyklu "czego nie mówią handlowcy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 30.09.2020 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Mam pytanie czy ktoś próbował czytać dane z falownika Sofar Solar przez magistralę MODBUS. Chciałbym aby dane czytało "arduino" i wyświetlać je na wyświetlaczu w domu. Na tym wyświetlaczu już wyświetla się wiele informacji, jest to taki zbiorczy punkt, gdzie mogę podejrzeć na tą chwilę kilka urządzeń w domu. Wiem, że są do PV aplikacje, ale lubię się bawić i stąd moje pytanie. Odpowiem sobie sam. Temat jest ogarnięty. "Arduino" czyta z rejestrów dane. Jak się już je ma to nie trudno je "obrobić" i wyświetlać sobie gdzie się chce. SOFAR SOLAR w "kategorii" 0x03 protokołu MODBUS, posiada, według mnie, rejestry o adresach od 0x00 do 0x2F. W tym zakresie na podstawie "porównywajewa" znalazłem rejestry, w których są przechowywane dane wyświetlane na wyświetlaczu inwertera czyli: częstotliwość, napięcia i prądy poszczególnych faz, napięcia i prądy stringów, moc chwilową oddawaną do sieci, produkcję dzienną i całkowitą energii. Pomogła mi w rym aplikacja na windowsa "APBModbusTest" z http://www.telmatik.pl. EDIT Odkrywałem "Amerykę" a tu jest gotowy opis rejestrów https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3698233.html post #10. Edytowane 30 Września 2020 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 01.10.2020 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Odpowiem sobie sam. Temat jest ogarnięty. "Arduino" czyta z rejestrów dane. Jak się już je ma to nie trudno je "obrobić" i wyświetlać sobie gdzie się chce. SOFAR SOLAR w "kategorii" 0x03 protokołu MODBUS, posiada, według mnie, rejestry o adresach od 0x00 do 0x2F. W tym zakresie na podstawie "porównywajewa" znalazłem rejestry, w których są przechowywane dane wyświetlane na wyświetlaczu inwertera czyli: częstotliwość, napięcia i prądy poszczególnych faz, napięcia i prądy stringów, moc chwilową oddawaną do sieci, produkcję dzienną i całkowitą energii. Pomogła mi w rym aplikacja na windowsa "APBModbusTest" z http://www.telmatik.pl. EDIT Odkrywałem "Amerykę" a tu jest gotowy opis rejestrów https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3698233.html post #10. Nie to, żebym Ci nie pisał, że na Elektrodzie jest tabela rejestrów do pobrania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.10.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Nie to, żebym Ci nie pisał, że na Elektrodzie jest tabela rejestrów do pobrania... Hehe trafiłem tylko pewnie na inny, gdzie był do pobrania plik PDF, ale starszy, a na ten wcześniej nie trafiłem, ten jest w WORDzie No ale nic straconego doktorat prawie zrobiony . Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 01.10.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Hehe trafiłem tylko pewnie na inny, gdzie był do pobrania plik PDF, ale starszy, a na ten wcześniej nie trafiłem, ten jest w WORDzie No ale nic straconego doktorat prawie zrobiony . Dzięki. Najważniejsze, że się udało. Jak w przyszłości będę miał pytania, to nie omieszkam się do Ciebie odezwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 03.10.2020 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 (edytowane) https://www.4sun.eu/panele-sloneczne/baterie-sloneczne-monokrystaliczne Są, ale ceny mało atrakcyjne. To niszowy sprzęt. Dziękuję za podlinkowanie znalazłem tutaj taki idealny https://www.4sun.eu/baterie-sloneczne-monokrystaliczne/panel-sloneczny-100w-prestige dam 2szt optymalizatorów + 2szt tych paneli poziomo. Idealnie wejdą między standardowe panele i będzie miejsce dla kominka wentylacyjnego Tak wiem są droższe, janusze powiedzą - nie opłaca sie itd itd ale ja nie jestem typowym polakiem, chce mieć idealnie i za to płace. Edytowane 3 Października 2020 przez SNCF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.10.2020 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Witam.Chciałbym poruszyć pewno zagadnienie tylko proszę o jakieś techniczne wypowiedzi a nie typu co się 2% przejmujesz. Moje pytanie dotyczy falownika 1f 2kw ale tez mniejszychDostępne i popularne obecnie na rynku panele fotowoltaiczne maja ok.370wp mocy i napięcie ok.36V .Co przy malych instalacjach np.6paneli daje moc 2220w i napiecie ok.216v w takim przypadku stosujemy inwerter 2kw .I tu moje pytanie z przedstawianych wykresów w dokumetacjach inwerterów (praktycznie wszystkich popularnych firm wyjątek to fronius galvo 2.0 ale niedostępny jakis wszyscy wlepiaja primo) wynika że wydajnosc inwertera jest najlepsza w okolicach napięcia znamionowego lub lekko powyżej czyli w przypadku inwertera 2kw jest to w zasadzie tyle samo co przy wiekszych jednostkach 360v w przypadku niższych napiec a tu mamy doczynienia z ok.216v wydajnosc spada a przy niskim obciazeniu inwertera różnica robi się jeszcze większa.I tak sie dzieje z wszystkimi takimi malymi inwerterami dopiero przy 10panelach mozna wstrzelić sie w te napiecie 360v ale tu robi sie już moc 3,7kwp i trzeba zastosowac wiekszy falownik .Dlaczego tak są konstruowane małe falowniki?Czy są one skazane odrazu na pracę z mniejszą wydajnością i jak to się ma do podawanej europejskiej sredniej sprawności?I następne pytanko też posrednio z tym zwiazane to bawiłem się programem pvsol i praktycznie w wiekszosci przypadków program ten dobiera dla takich np.10paneli falownik z dwoma mppt i pokazuje aby rozdzielic panele po 5szt.w stringu to jak to się wtedy ma do poruszanej wyżej kwestii wtedy napiecie na stringu wyjdzie po 180v i bedzie znowu dalekie od znamionowego.Z góry dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.10.2020 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Dla Ciebie znaczenie ma zakres napięć MPPT a Fronek 2kW ma: Zakres napięć MPP - 120-335V i analogicznie Zakres napięcia wejściowego: 120V - 420V a zaraz później dowiadujemy się że Napięcie DC rozpoczęcia pracy: 140V A 140V / 30V = 4,6 tyle panela jest potrzebne do rozpoczęcia pracy. Nie masz większych zmartwień tylko pierdołami się przejmujesz Aha napięcie które podajesz 36V jest to napięcie jałowe jak podepniesz pod obciążenie panele dają 30V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.10.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Dla Ciebie znaczenie ma zakres napięć MPPT a Fronek 2kW ma: Zakres napięć MPP - 120-335V i analogicznie Zakres napięcia wejściowego: 120V - 420V a zaraz później dowiadujemy się że Napięcie DC rozpoczęcia pracy: 140V A 140V / 30V = 4,6 tyle panela jest potrzebne do rozpoczęcia pracy. Nie masz większych zmartwień tylko pierdołami się przejmujesz Aha napięcie które podajesz 36V jest to napięcie jałowe jak podepniesz pod obciążenie panele dają 30V. Właśnie takich jałowych odpowiedzi jak Twoja chciałem uniknąć poprostu musisz coś napisać nawet nie na temat aby tylko napisać,niewiem nabijasz sobie ilosc postów czy jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 05.10.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Weź pod uwagę, że te falowniki są już trochę na rynku jak jeszcze panele po 370W nie były tak popularne. Daj słabszy panel i sprawa załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts