Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

Właśnie takich jałowych odpowiedzi jak Twoja chciałem uniknąć poprostu musisz coś napisać nawet nie na temat aby tylko napisać,niewiem nabijasz sobie ilosc postów czy jak.

Masz same konkrety parametry napięć, ich zakres ile paneli niezbędne do startu falownika. Jałowa odpowiedź napisz czym dla Ciebie jest RZECZOWA!!!

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Panowie mam pytanie w sprawie prowadzenia przewodów DC pomiędzy panelami a falownikiem.

Panele są zainstalowane na dachu budynku gospodarczego, falownik w garażu budynku mieszkalnego. Pomiędzy budynkiem gospodarczym a garażem w budynku mieszkalnym jest jakieś 12 metrów .

Pomiędzy garażem a pomieszczeniem gospodarczym jest poprowadzony na lince przewód zasilający pomieszczenie gospodarcze, i na tej samej lince dodatkowo firma instalująca PV poprowadziła przewody DC do falownika.

I moje pytanie czy jest to poprawne, czy przewody DC nie powinny być poprowadzone na osobnej lince oddalone od przewodów zasilających pomieszczenie gospodarcze.

Dodam jeszcze warunki dla falownika były lepsze w garażu aniżeli w pomieszczeniu gospodarczym i dlatego został tam zainstalowany.

Witam

Panowie mam pytanie w sprawie prowadzenia przewodów DC pomiędzy panelami a falownikiem.

Panele są zainstalowane na dachu budynku gospodarczego, falownik w garażu budynku mieszkalnego. Pomiędzy budynkiem gospodarczym a garażem w budynku mieszkalnym jest jakieś 12 metrów .

Pomiędzy garażem a pomieszczeniem gospodarczym jest poprowadzony na lince przewód zasilający pomieszczenie gospodarcze, i na tej samej lince dodatkowo firma instalująca PV poprowadziła przewody DC do falownika.

I moje pytanie czy jest to poprawne, czy przewody DC nie powinny być poprowadzone na osobnej lince oddalone od przewodów zasilających pomieszczenie gospodarcze.

Dodam jeszcze warunki dla falownika były lepsze w garażu aniżeli w pomieszczeniu gospodarczym i dlatego został tam zainstalowany.

Przewody są w czymś, czy są gołe przyczepione "trytkami".

Problemu z tym, że są razem z innymi przewodami, nie powinno być, linka jest uziemiona?

Zauważyłem, że mój inwerter ma problem ze startem. Nie mam pojęcia przy jakiej mocy startuje ale gdy jest pochmurny dzień tak jak dzisiaj to o godzinie 10 jeszcze nie wystartował. Wystarczy ,że wyłączę i załącze DC i wtedy się uruchamia. Gdy dziś go sam załączyłem ( wyłączając i załączając DC ) zaczął produkować już 260W. Wychodzi na to, że mógł już od rana wyprodukować trochę energii ale się nie mógł załączyć. Kiedyś go z rana w ten sam sposób załączyłem to wystartował produkując zaledwie 20W.

Przy jakiej mocy u Was startuje?

Napięcie na stringach było już ponad 270V i nie rozumiem co ma wspólnego z uruchomieniem odłączenie na chwilę napięcia DC.

Tu nie ma znaczenia jakie jest napięcie na PV zobacz u mnie napięcie skakało na ponad 400V.

[ATTACH=CONFIG]449028[/ATTACH]

Znaczenie ma ilość Amperów i wystarczy zerknąć na wykres natężenia prądu aby zobaczyć co się dzieje:

[ATTACH=CONFIG]449029[/ATTACH]

Wszystko rozumiem tylko czemu przy wyłączeniu i załączeniu paneli zaskakuje? Normalnie nie może wystartować i słychać tylko co paręnaście sekund takie chwilowe pstrykanie kiedy prubuje wystartować ale brakuje mu energii.

Stań sobie od 7:00 włączaj i odczekaj jakąś chwilę, co z tego że inwerter się podniesie jeśli układ MPPT w danym momencie nie będzie mógł tak dostosować napicia i natężenia i inwerter się po prostu wyłączy lub poda Pac=0W. Taka sama sytuacja ma miejsce wieczorem inwerter próbuje jeszcze walczyć układem MPPT aby coś uciągnąć - ale jak to mówią z gówna kija nie ukręcisz.

Wszystko zależy od inwertera moje stare 2 Solaxy 1,5kW włączają się i kręcą od początku.

Screen.jpg

Czyli ten typ tak ma. Lepiej jest gdy jest słoneczko z rana, wystarczy chwilowy wzrost nasłonecznienia i wtedy wystartuje. Wczoraj i dzisiaj gdy bym go sam nie wystartował to pewnie by się wogóle nie załączył a tak to zawsze wpadnie ze 2 kWh przez cały dzień.

Jak kiedyś będzie pogodnie od rana to posiedzę chwilę przy nim i poobserwuję kiedy i przy jakiej mocy wystartuje. Szkoda, że nie mam jeszcze obserwacji przez internet z wykresu też mógłbym dużo odczytać.

Edytowane przez cangi80

Czyli ten typ tak ma. Lepiej jest gdy jest słoneczko z rana, wystarczy chwilowy wzrost nasłonecznienia i wtedy wystartuje. Wczoraj i dzisiaj gdy bym go sam nie wystartował to pewnie by się wogóle nie załączył a tak to zawsze wpadnie ze 2 kWh przez cały dzień.

u mnie dziś antyrekord 0,96 kwh na chwilę obecną :mad:

Eeee to u mnie prawie jak na Ibizie 2,3kWh z 3,3kWp ;)

[ATTACH=CONFIG]449069[/ATTACH]

CityMagic: 4,04kWh / 7,32 = 0,55kWh/kWp

U mnie 2,3kWh / 3,3 = 0,69kWh/kWp

No to super uzyski:hug:ale czego można się spodziewać jak u mnie cały dzień coś padało.....moja instalacja i tak zaczęła działać jak tylko zrobiło się widno, a skończyła z zachodem Słońca.