schopen1 23.03.2019 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Witam Piszę z problem i mam nadzieje na pomoc. A mianowicie zabrałem się za malowanie pokoi w domu. W 1 pokoju zacząłem malować od sufitu na biało i pojawiły sie miejsca gdzie farba nie przykrywa poprzedniego koloru, ściany malowane 4 razy i miejscami dalej są ślady gdzie farba nie przykryła prawie nic. W tym pokoju ściany były gruntowane wiec pomyślałem, że zrobiła się szklanka, ale po przejehaniu papierem ściernym dalej jest to samo. Farby dekoral. Wiec poszedłem do innych pokoi żeby spróbować na sucho czy tam farba ładnie przykrywa czy nie, problem jest dokładnie taki sam, farba nie kryje dobrze ściany pomalowanej wcześniej nie, zależnie czy ściana jest zagruntowana, umyta czy też brudna. I tu pojawia się moje pytanie co może być nie tak ? farby i wałki nie są najtańsze wiec myśle żę to odpada. Tak dodatkowa na jednej ścianie była tapeta (teraz jest zerwana i ściana ma grunt) zamalowałem kawałek i na tej jednej ścianie maluje sie tak jak powinno. Spotkał się ktoś z was z takim problem ? Co mogę w takiej sytuacji zrobić żeby pomalować w domu? Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaris 24.03.2019 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Ja maluję Magnatem i krycie ma bardzo ładne. Może pojawi się na forum użytkownik Dekorala - będzie wiedział czy gdzieś popełniasz błąd lub coś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.03.2019 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 O ile farb ma krycie to malujesz suchym wałkiem lub wałek jest nie do tej farby. Jaki wałek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaris 27.03.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 coulignon ma całkiem dobry pomysł - w sensie może to być przyczyna problemu, który opisujesz. Ja się tak dobrze na malowaniu nie znam, ale zawsze staram się robić wszystko po kolei bez chodzenia na skróty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 27.03.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Ja tam wiem ze swojego doświadczenia że jeśli wcześniej była farba lateksowa to jest problem z pokryciem, ale 4 razy malować jeszcze mi się nie zdarzyło...Możliwe że używasz gruntu który trzeba rozcieńczać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaris 29.03.2019 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Zdecydowanie najwięcej zależy od jakości tej farby, którą maluje teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.03.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Szanowny Panie,Przy zmianie koloru warto najpierw przemalować całą powierzchnię farbą podkładową. Zadaniem farby podkładowej jest wyrównanie podłoża, zwiększenie przyczepności oraz siły krycia farby nawierzchniowej. Zastosowanie podkładu ma szczególne znaczenie, gdy chcemy „przykryć” ciemny kolor jasnym. Bardzo ważne jest też wykorzystanie odpowiednich narzędzi i techniki malarskiej. Jakiego rodzaju wałek Pan wykorzystywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulux_Polska 15.04.2019 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Witaj schopen1, ciężko stwierdzić dlaczego tak się dzieje. Możliwe, że przyczyna tkwi w zbyt łatwym rozprowadzaniu farby (można by to stwierdzić analizując zużycie na m2) , bądź z chłonnością. Proponuję jednak malować do skutku, co będzie najekonomiczniejszym kosztowo rozwiązaniem. Ewentualnie warto zastanowić się nad zmianą farby na lepszą jakościowo.Pozdrawiam Ekspert Dulux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaris 24.04.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Wałek to też jest opcja - warto zapytać w czasie kupowania farby jaki będzie najlepiej się nadawać do danego rodzaju. No i musi być czysty, a także dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts