Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie ścian- farba nie przykrywa

schopen1

Recommended Posts

Witam

Piszę z problem i mam nadzieje na pomoc.

A mianowicie zabrałem się za malowanie pokoi w domu. W 1 pokoju zacząłem malować od sufitu na biało i pojawiły sie miejsca gdzie farba nie przykrywa poprzedniego koloru, ściany malowane 4 razy i miejscami dalej są ślady gdzie farba nie przykryła prawie nic. W tym pokoju ściany były gruntowane wiec pomyślałem, że zrobiła się szklanka, ale po przejehaniu papierem ściernym dalej jest to samo. Farby dekoral.

Wiec poszedłem do innych pokoi żeby spróbować na sucho czy tam farba ładnie przykrywa czy nie, problem jest dokładnie taki sam, farba nie kryje dobrze ściany pomalowanej wcześniej nie, zależnie czy ściana jest zagruntowana, umyta czy też brudna. I tu pojawia się moje pytanie co może być nie tak ?

farby i wałki nie są najtańsze wiec myśle żę to odpada. Tak dodatkowa na jednej ścianie była tapeta (teraz jest zerwana i ściana ma grunt) zamalowałem kawałek i na tej jednej ścianie maluje sie tak jak powinno. Spotkał się ktoś z was z takim problem ? Co mogę w takiej sytuacji zrobić żeby pomalować w domu?

Z góry dziękuje za pomoc :)

Szanowny Panie,

Przy zmianie koloru warto najpierw przemalować całą powierzchnię farbą podkładową. Zadaniem farby podkładowej jest wyrównanie podłoża, zwiększenie przyczepności oraz siły krycia farby nawierzchniowej. Zastosowanie podkładu ma szczególne znaczenie, gdy chcemy „przykryć” ciemny kolor jasnym. Bardzo ważne jest też wykorzystanie odpowiednich narzędzi i techniki malarskiej. Jakiego rodzaju wałek Pan wykorzystywał?

• 2 weeks później...

Witaj schopen1, ciężko stwierdzić dlaczego tak się dzieje. Możliwe, że przyczyna tkwi w zbyt łatwym rozprowadzaniu farby (można by to stwierdzić analizując zużycie na m2) , bądź z chłonnością. Proponuję jednak malować do skutku, co będzie najekonomiczniejszym kosztowo rozwiązaniem. Ewentualnie warto zastanowić się nad zmianą farby na lepszą jakościowo.

Pozdrawiam Ekspert Dulux

• 2 weeks później...