Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - jakie kanały

Recommended Posts

Witam,

Temat niby był wałkowany, ale nadal mam lekki mętlik.

Jakie kanały stosować:

- Między czerpnią a rekuperatorem?

- Między rekuperatorem a skrzynkami rozdzielczymi?

Dla informacji, rekuperator będzie na poddaszu użytkowym, nieogrzewanym. Izolacja dachu: 30 cm wełny.,

Do tej pory wydawało mi się, że:

- Między czerpnią a rekuperatorem powinny iść sztywne, zaizolowane rury spiro. I takie też rury zamówiłem. Dodatkowo otulinę 25mm wełny: https://allegro.pl/oferta/rekaw-otulina-izolacja-rura-140-c-162mm-5m-sleeve-7508869829?snapshot=MjAxOS0wMi0yNVQxNToyMTowNC4wMzRaO2J1eWVyO2I5MGQ1OTk0M2ExNzQ1OTVkMGZjNTFhYWVhYTQ0MmU4NGNmYTcyZGE0NjBhNmQ3ZTBlMDRhYWI5ZTA1YmFlNjg%3D

- Między rekuperatorem a skrzynkami rozdzielczymi planowałem dać elastyczny sonodec 25 mm. Zresztą jest o tym wzmianka na stronie PeFlex:

Dzięki bardzo dobrym właściwością tłumiącym dźwięki kanały te można wykorzystywać m.in. do podłączenia rekuperatora ze skrzynkami rozdzielczymi.

No i o ile co do spiro to jestem niemal pewien, że będzie ok, tak teraz nie mam pewności czy ten sonodec będzie odpowiedni. Wszędzie można wyczytać, że od elastycznych przewodów się odchodzi. Jak to w końcu jest? Czy między reku a skrzynkami też będzie lepiej dać spiro? Jak wtedy z hałasem? Spiro mimo wszystko nie tłumią.

Pytanie dodatkowe:

Do tej pory byłem przekonany, że będzie stał rekuperator z kroćcami fi 160. Jednak jest jednak większy wybór jednostek z fi 200. Czy sprawdzi się zastosowanie redukcji? Jeśli tak, to gdzie ją dać?

- przy czerpni czy przy rekuperatorze?

- przy rekuperatorze czy przy skrzynkach rozdzielczych?

Jeśli chodzi o odcinek czerpnia -> reku, to tutaj jeszcze mogłoby się udać zamontować 200. Jednak skrzynki rozdzielcze są już zamontowane z kroćcem fi 160 więc tutaj musiałbym dać redukcję.

Pozdrawiam,

Wojciech

Info uzyskane od producenta:

Kanały tak, jak napisano - między reku a skrzynkami najlepsze będą elastyczne ze względu na tłumienie dźwięków a między czerpnią/wyrzutnią a reku sztywne zaizolowane Spiro.

Redukcji można używać i najlepiej zamontować przy rekuperatorze.

Pozdrawiam,

Wojciech

• 3 weeks później...

Witam,

Przy wyborze kanałów do wentylacji mechanicznej warto wziąć pod uwagę aspekty związane z możliwością ich późniejszego czyszczenia. W przeciwnym razie znacznie pogorszy się jakość powietrza nawiewanego do pomieszczenia. Nie wszystkie rodzaje rur nadają się do czyszczenia mechanicznego. Takim rozwiązaniem są przewody elastyczne, które podczas czyszczenia mechanicznego mogłyby ulec uszkodzeniu. Kolejnym aspektem jest wysokość kanału, która określa wysokość sufitu podwieszanego. W celu ograniczenia miejsca warto zastosować kanały płaskie. W ofercie marki Buderus znajdują się kanały płaskie o grubości jedynie 50mm pozwalające na prosty montaż bez taśmy uszczelniającej. Połączenie gwarantuje wysoką szczelność. Wnętrze przewodu posiada antystatyczną oraz antybakteryjną powłokę, która jest łatwa do czyszczenia.

Więcej informacji o kanałach powietrznych znajduje się na stronie internetowej:

http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/system-kanalow-powietrznych/.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

• 1 month później...
Ja bym sugerował tak jak było pisane - spiro od czerpni do reku, tyle ze z grubsza wełną - minimum 4cm. Od rekuperatora do skrzynek giętki przewód. Tłumi dźwięki a gdy się zabrudzi można go wymienić na nowy. Zapraszam na moją stronę :spam: Edytowane przez Greengaz

Podepnę się pod temat. Jaki system wybrać 63mm? Uniflex+ Drogi jak cholera, Pe-Flex cena dobra tylko nie ma w tym rozmiarze a przy 50mm to trzeba bardzo dużo przewodów zastosować i ciężko to będzie pogodzić z ociepleniem podłogi na piętrze. Są jeszcze jakieś inne firmy?

• 2 weeks później...
Najlepsze jeśli chodzi o możliwość czyszczenia są kanały okrągłe a nie prostokatne

Witam,

W przypadku kanałów płaskich oferowanych przez markę Buderus, czyszczenie będzie równie proste jak w przypadku kanałów okrągłych. Wnętrze kanału wykonane jest z materiałów antystatycznych i antyalergicznych, co ogranicza osadzanie się zanieczyszczeń na ściankach kanału i jest łatwe do czyszczenia. Zaletą naszych kanałów jest również zastosowanie wysokiej jakości złączek. Dzięki ich konstrukcji nie ma potrzeby ich dodatkowego uszczelniania taśmą, co skraca czas montażu.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus