Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakoś mało miejsca poświęcacie okapom kuchennym albo mi się tylko tak wydaje :roll: szukam czegoś fajnie i nowocześnie wyglądającego do kuchni połączonej z salonem - całość ok. 30 m2 (kuchnia, jadalnia, salon)

poniżej podaję co mi wpadło w oko i b. proszę fachowców o selekcję

Z góry dziękuję :D

Amica OKC 4618 I

Gorenje DVG 6545 E

Akpo WK-6 Venus 90

Gorenje DVG 6545 AXS

Ciarko Black Pearl 60

Amica OKC 6726I

Amica OKC 643 S

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Amica, gorenje to te same okapy co ciarko tylko pod innymi markami. Co do akpo to się nie wypwiem bo nie widziałem:)
A ja mam takie pytanie: Ile miejsca zabiera lodówka side by side po otwarciu? Chodzi mi o minimalny wygodny dostęp do niej bez otwierania całkiem na oścież. Potrzebuje ją postawić, że jedną stroną (bokiem) będzie przylegać do ściany i w sumie nie wiem ile miejsca jej zostawic> Scianę mam 144cm długą. Jest to Samsung RSE 8KPUS (94 na 62,5 gł.) :D :roll:

Kurcze, potrzebuję szybkiej pomocy!

Dzisiaj muszę wybrać okap a konkretnie znać wymiary okapu

Chciałam taki skośny:

AMICA OKC 951 S

Amica OKC 643S

Kuchniarz mówi, że lepiej wizualnie będzie wyglądała szeroko,ść 60 cm ale ja się boję, że nie będzie należycie spełniał swojego zadania (kuchnia połączona z salonem) co prawda w bloku i na łącznej powierzchni 30 2 (salon, jadalnia kuchnia) i zastanawiam się na 90 cm

Bardzo proszę o szybką poradę czy wystarczy 60 cm i czy te okapy które mam "na oku" są warte zakupu

Będę baaaaaaaaardzo wdzięczna za szybką odpowiedź

Naczytałam się już tyle na ten temat, że mogę powiedzieć że w bloku jaki okap by się nie wybrało to i tak ciężko mu będzie podołać otwartej kuchni. Ja postawiłam na wydajność i na to aby był w miarę cichy. W razie czego będę nadrabiała oknem. Wybierz taki, który Ci się bardziej podoba:) Ja bym kupiła ten pierwszy, ale niestety muszę mieć narożny;/
Naczytałam się już tyle na ten temat, że mogę powiedzieć że w bloku jaki okap by się nie wybrało to i tak ciężko mu będzie podołać otwartej kuchni. Ja postawiłam na wydajność i na to aby był w miarę cichy. W razie czego będę nadrabiała oknem. Wybierz taki, który Ci się bardziej podoba:) Ja bym kupiła ten pierwszy, ale niestety muszę mieć narożny;/

dzięki KamilladeMon!!! Wybieram 60 cm i raczej ten pierwszy model. A czy 53 db to "dopuszczalna" hałaśliwość? Trochę dziwna sprawa bo 90 cm emituje hałas 49 db a ma większą wydajność a 60 cm nie dość, że mniejsza wydajność to bardziej hałaśliwy :roll: :roll: :roll: Może ktoś doświadczony umie to logicznie wyjaśnić ?!

czy ktoś ma może okap do zabudowy: Siemens LB 75564? - nietypowo 73 cm szerokości (ale moja płyta grzewcza ma 68 cm)

ponoć: Wydajność 650 m3/h

Poziom hałasu: 50dB

(wydajność zazwyczaj spada o 20% przy obiegu zamkniętym)

okap będzie użytkowany w obiegu zakniętym

w internecie nie znalazłam żadnych opinii na jego temat

tu link do okapu: http://www.nokaut.pl/okapy/okap-siemens-lb-75564.html#ProductInfo=ProductTechData

Angela, tutaj tylko Popey pomoże, miejmy nadzieję, że zaraz coś nam napisze:)

Wg. mnie 53 dB to sporo, szukałabym takiego poniżej 50.

Pomóżcie wybrać:

http://www.rtvagd.sklep.pl/franke/design_plus_dpa_3gav_tc_15411.php5

czy

http://www.agd-rtv.net/product_info.php?cPath=1_2_6&products_id=13972

Jak sądzicie? która będzie dostępniejsza w użytkowaniu? Ta pierwsza Franke ma długość jednego ramienia 83 cm.

Angela, tutaj tylko Popey pomoże, miejmy nadzieję, że zaraz coś nam napisze:)

Wg. mnie 53 dB to sporo, szukałabym takiego poniżej 50.

Kamiila czy te jesteś może z tego Parczewa niedaleko Lubartowa?

możecie mi pomoc czy dobry sprzet wybralem? co o nim sadzicie, zdecydowalem sie na marke elektrolux.... do ok 9500zl...czekam na komentarze i eweuntualnie inne pomysly...pozdrawiam

Piekarnik Electrolux EOC66700X

Plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P

lodówka ELECTROLUX ENA 34511X

pralka Electrolux EWF1240

okap Electrolux EWF1240

zmywarka ELECTROLUX ESL 47020 DO ZAB.

Wybieram 60 cm i raczej ten pierwszy model. A czy 53 db to "dopuszczalna" hałaśliwość? Trochę dziwna sprawa bo 90 cm emituje hałas 49 db a ma większą wydajność a 60 cm nie dość, że mniejsza wydajność to bardziej hałaśliwy :roll: :roll: :roll: Może ktoś doświadczony umie to logicznie wyjaśnić ?!

To jest całkiem logiczne! Nawet na chłopski rozum jak masz wiekszą powierzchnię to łatwiej jej "pochłonąc" zapachy przy mniejszym wysiłku, a ten wysiłek to praca wyciągu - im wieksza praca tym głośniej chodzi. Po to własnie wymyślono szerokie na 90cm okapy, zeby miały większą sprawność/wydajność przy możliwie małym halasie. Nawiasem mówiąc przy pomieszczeniu ok 30m2 warto wybrać okap o wydajności powyżej 1000 m3/h. Wówczas bedzie umiał już na drugim biegu poradzić sobie z wiekszością oparów, a na drugim biegu pracuje znacznie ciszej niz na wyzszym :)

Wszystko inne bedzie kompromisem.

woy, masz rację to dość logiczne! No już zdecydowałam się na 60 cm bo mi wizualnie dużo lepiej pasuje. A tak ciągnąc temat, to czy ta Amica OKC 6726I to dobry wybór?? Sugeruję się designem (nie ukrywam) bo kuchnia otwarta i ceną - w grę wchodzi kwota do 1200-1300 zł. Może jakieś inne fajne typy padłyby z Waszej strony??!!! Chętnie się zapoznam :D
czy ktoś ma może okap do zabudowy: Siemens LB 75564? - nietypowo 73 cm szerokości (ale moja płyta grzewcza ma 68 cm)

ponoć: Wydajność 650 m3/h

Poziom hałasu: 50dB

(wydajność zazwyczaj spada o 20% przy obiegu zamkniętym)

okap będzie użytkowany w obiegu zakniętym

w internecie nie znalazłam żadnych opinii na jego temat

tu link do okapu: http://www.nokaut.pl/okapy/okap-siemens-lb-75564.html#ProductInfo=ProductTechData

Nie jest to rozwiązanie idealne ale uważam że zrobiłaś kawał dobrej roboty odszukując ten model:) Tylko filtry pewnie drogie:( ale na to da się coś poradzić.:)

Piekarnik Electrolux EOC66700X ok

Plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P ok

lodówka ELECTROLUX ENA 34511X ja osobiśćie nie lubię ze względu na mały zamrażalnik, koreańczyki górą pomyśl o rl41hcis (chyba nie pomyliłem modelu) kolorkiem będzie do reszty pasował:)

pralka Electrolux EWF1240 kup ewf 10470 lub ewf 12470- fajniejsze ustawienia.

okap Electrolux EWF1240- tego okapu nie znam :)

zmywarka ELECTROLUX ESL 47020 DO ZAB. spoko

A ja mam takie pytanie: Ile miejsca zabiera lodówka side by side po otwarciu? Chodzi mi o minimalny wygodny dostęp do niej bez otwierania całkiem na oścież. Potrzebuje ją postawić, że jedną stroną (bokiem) będzie przylegać do ściany i w sumie nie wiem ile miejsca jej zostawic> Scianę mam 144cm długą. Jest to Samsung RSE 8KPUS (94 na 62,5 gł.) :D :roll:

Zajrzyj na stronę samsunga i pogrzeb w dokumentach a na pewno znajdziesz to czego szukasz:) W instrukcji obsługi jest piękny rysunek z wymiarami.

Hej ja juz wybralam swoj zestaw do domu ale jak cos to prosze o korekte :lol:

zmywarka ESL 66010 (bo w dobrej cenie i regulowany kosz)

lodowka Gorenje RKI 55298 (ma komore zero ale tu moze jakas inna propozycja :oops: moze byc wieksza )

plyta Siemens EP716QB20E (5 palnikow moje marzenie )

piekarnik Siemens HB33AB550 ( to marzene meza 8) tylko nie moge sie polapac czy on jest otwierany normalnie czy wozek )

Hej ja juz wybralam swoj zestaw do domu ale jak cos to prosze o korekte :lol:

zmywarka ESL 66010 (bo w dobrej cenie i regulowany kosz)

lodowka Gorenje RKI 55298 (ma komore zero ale tu moze jakas inna propozycja :oops: moze byc wieksza )

plyta Siemens EP716QB20E (5 palnikow moje marzenie )

piekarnik Siemens HB33AB550 ( to marzene meza 8) tylko nie moge sie polapac czy on jest otwierany normalnie czy wozek )

Piekarnik jest otwierany normalnie. Pomyśl jednak o tym modelu:) Siemens HB63AS520

Co do reszty to bez zastrzeżeń :)