Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam kolejne do was pytanie... i chyba nie ostatnie :-?

otoz szukam piekarnika i interesuje mnie z czego jest wykonane wnetrze...

znalazlam takie opisy:

1.boki emalia, tyl kataliza

2.emalia GranitEmail

3.wklady katalityczne

4.wnetrze pyroliza

Prosze wyjasnijcie mi tak w kilku zdaniach co to sa za materialy i ktory jest najlepszy, ktory najlatwiej utrzymac w czystosci, ktory jest najbardziej trwaly....

Bede wdzieczna za kazda pomoc!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Juz bylam praktycznie zdecydowana na piekarnik Samsunga BT 63 TDST kiedy zobaczylam BOSCHA HBA 43S 450E. Potem zajrzalam na te drozsze modele i spodobaly mnie sie BOSCH HBA 34S 550 i HBA 73R 450---- tak wiec mam metlik w glowie i nie wiem juz ktory wybrac....

Ogolnie piekarnik bedzie w slupku z mikrofalowka. Mikrofalowke wybiore tej samej firmy co piekarnik i w podobnym stylu.

Podobaja mnie sie prowadnice teleskopowe...

Zastanawiam sie tylko czy to duza roznica jezeli jeden piekarnik ma zakres temp. do 270 stopni a inny do 300? I czy te 300 stopni to mnie sie wogole do czegos przydadza???

I czy warto doplacic by miec pyrolize czy wklady kataliktyczne wystarcza by utrzymac piekarnik w czystosci??? (ponoc te wklady trzeba wymieniac ale dosc rzadko)

Chlodzenie obudowy to tez powinno mnie sie przydac bo piekarnik bedzie stal w slupku obok lodowki...

Zastanawiam sie jeszcze nad tzw. "zimna szyba" ale chyba zaden z tych modeli jej nie ma...?

Ale sie napisalam....moze ktos to ogarnie i mi pomoze w dokonaniu wyboru....

Bo ja im wiecej szukam tym bardziej sie gubie.... :(

Dzieki wielkie za kazda odpowiedz!!! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Juz bylam praktycznie zdecydowana na piekarnik Samsunga BT 63 TDST kiedy zobaczylam BOSCHA HBA 43S 450E. Potem zajrzalam na te drozsze modele i spodobaly mnie sie BOSCH HBA 34S 550 i HBA 73R 450---- tak wiec mam metlik w glowie i nie wiem juz ktory wybrac....

Ogolnie piekarnik bedzie w slupku z mikrofalowka. Mikrofalowke wybiore tej samej firmy co piekarnik i w podobnym stylu.

Podobaja mnie sie prowadnice teleskopowe...

Zastanawiam sie tylko czy to duza roznica jezeli jeden piekarnik ma zakres temp. do 270 stopni a inny do 300? I czy te 300 stopni to mnie sie wogole do czegos przydadza???

I czy warto doplacic by miec pyrolize czy wklady kataliktyczne wystarcza by utrzymac piekarnik w czystosci??? (ponoc te wklady trzeba wymieniac ale dosc rzadko)

Chlodzenie obudowy to tez powinno mnie sie przydac bo piekarnik bedzie stal w slupku obok lodowki...

Zastanawiam sie jeszcze nad tzw. "zimna szyba" ale chyba zaden z tych modeli jej nie ma...?

Ale sie napisalam....moze ktos to ogarnie i mi pomoze w dokonaniu wyboru....

Bo ja im wiecej szukam tym bardziej sie gubie.... :(

Dzieki wielkie za kazda odpowiedz!!! :D

podobno w temp. 300 stopni powinno się piec pizzę, ciasto francuskie i półfrancuskie też lubi ok. 300 ale myśłę, że w przypadku zakresu do 270 st. to nie ma się czym przejmować

Co do pyrolizy to były już różne opinie na tym forum. Ja myślę, że jeżeli mocno nie naruszysz budżetu wydając więcej na piekarnik z pyrolizą to warto ja mieć. Jeżeli kasa gra sporą rolę to zrezygnuj z pyrolizy.

Jeżeli chodzi o zimną szybę to jest chyba najpotrzebniejsza w przypadku "mienia" małych dzieci ale jeżeli Ty masz zabudowę piekarnika w słupku to raczej poparzenie i tak nie grozi :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za pomoc...

Malych dzieci nie mam... i jeszcze przez jakis czas ten stan sie utrzyma... Ale teraz przeczytalam ze te drozsze modele boscha maja zimna szybe ale nie ma informacji o chlodzeniu obudowy.... hhhmmmm.

Czy to faktycznie bedzie stanowic problem jezeli piekarnik bedzie stal tak blisko lodowki...??? Piekarnik bedzie w slupku a lodowka ktora mam jest wolnostojaca i zostanie umieszczona we wnece wykonanej z tej samej plyty mdf co meble.

Moze i na to pytanie znasz odpowiedz???

Pozdrawiam!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam też taki układ, że piekarnik jest w słupku obok lodówki, z tym że lodówka jest w zabudowie. Mój kuchniarz powiedział, że taki układ jest b. często spotykany i nie słyszał o problemach z tego tytułu, więc myślę, że chłodzenie obudowy nie jest niezbędne aczkolwiek ja kupiłam piekarnik właśnie z tą funkcją bo kilka razy czytałam na różnych forach, że czasami taki układ lodówka-piekarnik potrafi zaszkodzić lodówce (chodziło min. o uszczelkę w drzwiach) i wolałam dmuchać na zimne. Może nie upieraj się aż tak mocno na tego Boscha bo za samą markę już płacisz parę stówek więcej :roll: Zrób sobie listę funkcji, które chcesz mieć w piecyku i stwórz wizję jak ma wyglądać i buszuj w necie :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jeżeli chodzi o "zimne drzwi" to też nie jest do końca tak, że jak się tego nie ma to się drzwiczki rozgrzewają do czerwoności i parzą :evil:

Moja teściowa ma piekarnik już kilkuletni bez bajerów i front przy pracy piekarnika jest dość ciepły ale nie na tyle żeby się poparzyć. Myślę, że dużo szybciej poparzysz się wyciągając coś ze środka lub po otwarciu drzwiczek niż przypadkowo dotykając fronu włączonego piecyka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A moge zapytac sie jaki piekarnik wybralas angela6 do swej kuchni???

I czy mikrofalowke masz z tej samej firmy co piekarnik???

Ogolnie rzecz ujmujac to nie chce przeplacac za bajery ktorych potem nie uzyje, ale bosch to dobra firma-jak narazie nie zawiodlam sie na niej.

Zalezy mi na prowadnicach teleskopowych, chlodzeniu obudowy piekarnika, na tej "zimnej szybie"-minimum potrojna szyba, latwym czyszczeniu wnetrza. to chyba takie najwazniejsze rzeczy... reszta to dla mnie bajery ktore moge miec ale i bez nich sobie poradze bo raczej wytrawnym kucharzem nie jestem-czasem ciasto, kurczaczek, zapiekanki i takie tam drobne rzeczy...

Wiec moze zamiast tego drozszego Boscha HBA 73R450 wybrac tego tanszego Boscha HBA 43S450E ????

Doradzcie prosze!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

popey111

Pomogleś mi w wyborze płyty gazowej-(poradziłeś Electrolux EHG 7835 X lub

Ariston PZ 750 R GH )

Teraz utknełam z piekarnikiem-bedzie stał osobno wiec wygląd dla mnie nie ma znaczenia.

Dużo piekę wiec na pewno bedzie użytkowny czesto. Z ułatwień potrzebuje chociaż jednej sztuki prowadnic teleskopowych bo dostęp do piekarnika bedzie z boku( bedzie na blacie w rogu kuchni...)

Pytanie brzmi czy uda mi sie znaleźć cos sensownego w cenie około 1000 zl w kolorze inox????

Po przejrzeniu wstepnym widze że wiekszość piekarników jest niestety dla mnie zbyt droga....

Popey111-masz jakiś pomysł? Może ta amica wspominana ostatnio...? Tylko troche boje sie amici bo ostatnio znajomi kupili jakis wadliwy piekarnik...(chociaż pomimo tego nie jetem negatywnie nastawiona...)

Mam :) Beko OIM 25501 X

 

Dzieki popey111

Fajna propozycja( przy tych założeniach cenowych)

Oglądając w necie jakie fajne są piekarniki zaczęłam negocjować z mężem budżet na piekarnik. Mam twarde argumenty( moje smaczne obiadki :D )

Efekt jest! 1500 zl ufff wiec zaczynam poszukiwanie od poczatku...( a może jeszcze ciut uda sie kasy dodać...)

Napisz mi prosze jakich firm przegladać oferty (podejrzewam że niektóre muszę sobie od razu darować- z racji marki i cen beda pewnie poza zasięgiem-np bosch..)

Dzieki za wsparcie-chyba oszalałabym gdybym miala szukać bez żadnej pomocy i do tego z moim brakiem wiedzy na ten temat...)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A moge zapytac sie jaki piekarnik wybralas angela6 do swej kuchni???

I czy mikrofalowke masz z tej samej firmy co piekarnik???

Ogolnie rzecz ujmujac to nie chce przeplacac za bajery ktorych potem nie uzyje, ale bosch to dobra firma-jak narazie nie zawiodlam sie na niej.

Zalezy mi na prowadnicach teleskopowych, chlodzeniu obudowy piekarnika, na tej "zimnej szybie"-minimum potrojna szyba, latwym czyszczeniu wnetrza. to chyba takie najwazniejsze rzeczy... reszta to dla mnie bajery ktore moge miec ale i bez nich sobie poradze bo raczej wytrawnym kucharzem nie jestem-czasem ciasto, kurczaczek, zapiekanki i takie tam drobne rzeczy...

Wiec moze zamiast tego drozszego Boscha HBA 73R450 wybrac tego tanszego Boscha HBA 43S450E ????

Doradzcie prosze!!!!

ja wybrałam piekarnik Samsung BT63TDBFGB (prowadnice teleskopowe na 5 poziomach, szyba potrójna, czyszczenie: Kataliza i Para, temp. do 300 stopni, separator komór (na jednym poziomie można piec ciasto a na drugim poziomie mięsko oczywiście w jednym czasie i zapachy się nie wymieszają :lol: ), rożen obrotowy, sterowanie sensorowe, chowane pokrętła - nawet gdy piekarnik jest w użyciu (co się rzadko zdarza bo przeważnie pokrętła można schować w momencie wyłączonegom piekarnika), minutnik elektroniczny no i chłodzenie obudowy i jeszcze sporo więcej. A to wszystko za 1850 zł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ladny ten twoj piekarnik-ma te funkcje ktore mi pasuja ale niestety kolor musialby byc srebrny inox, bo lodowka w inoxie jest.... czy jest jakis piekarnik samsunga o podobnych parametrach ale w inoxie???

Co myslicie o samsungu BT63TDST czy ktos takiego uzywa, bo ja go na zywo nie widzialam i nie chce sie sugerowac wygladem ze zdjecia bo potem moze byc zgrzyt.

Poza tym gdzies przeczytalam iz jak sie uzywa pyrolizy przy prowadnicach teleskopowych to nalezy je wczesniej zdjac, odkrecic.... czy to prawda.... bo jezeli tak to troche daje roboty....

 

Prosze, zaproponujcie jakis dobry piekarnik samsunga z tymi funkcjami co w powyzszym poscie napisala kolezanka...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za ok. 1500 zl mozesz juz miec piekarnik Boscha HBA 43S450E. Wszystko zalezy czy akurat taki Tobie odpowiada.... Mnie sie on podoba a tez stoje przed wyborem jakiegos dla siebie.... Pozdrawiam!!!

 

Dzieki-fajny ten piekarnik

,,wpisuje'' go na liste jako mozliwy do wyboru, jeszcze troche sie rozejrze po necie moze jeszcze cos mi wpadnie ,,w oko''....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze chciałam zauważyć, że CIARKO pod swoją nazwą robi okap skośny ,czarny jak Amica OKC 951 S, ale w cenie dużo niższej. Z różnic to chyba brak sensoru zapachu.

 

http://www.mixmedia.pl/?zobacz=122348101&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-03&utm_content=122348101

 

Wiem, że Ciarko robi okapy m.in. dla Amici, ale żeby identyczny....?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ladny ten twoj piekarnik-ma te funkcje ktore mi pasuja ale niestety kolor musialby byc srebrny inox, bo lodowka w inoxie jest.... czy jest jakis piekarnik samsunga o podobnych parametrach ale w inoxie???

Co myslicie o samsungu BT63TDST czy ktos takiego uzywa, bo ja go na zywo nie widzialam i nie chce sie sugerowac wygladem ze zdjecia bo potem moze byc zgrzyt.

Poza tym gdzies przeczytalam iz jak sie uzywa pyrolizy przy prowadnicach teleskopowych to nalezy je wczesniej zdjac, odkrecic.... czy to prawda.... bo jezeli tak to troche daje roboty....

 

Prosze, zaproponujcie jakis dobry piekarnik samsunga z tymi funkcjami co w powyzszym poscie napisala kolezanka...

 

Samsung BT63TDST to jest odpowiednik mojego modelu tylko z wstawkami inox. Tak się akurat złożyło, że jak szukałam mojego czarnego Samsunga aby obejrzeć w realu w jednym sklepie był akurat ten z inoxem i mi baaardzo przypadł do gustu. Tylko już był okap czarne szkło i płyta cała tafla szkła czarnego, więc piekarnik musiał zostać cały czarny. Oczywiście sprawa gustu jest subiektywna więc to tylko moja opinia ale ze swojej strony skromnie polecam ten inox. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...