Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Jestem nowy na forum.Chciałbym prosić o poradę w kwestii zakupu lodówki.Właśnie urządzam kuchnię i do pełni szczęścia brakuje mi lodówki.Po ostatnich wędrówkach po sklepach mam taki mętlik w głowie,że postanowiłem zasięgnąć porady na forum.Co tu dużo się rozwodzić,po prostu potrzebuję lodówki! kwota jaką chcę przeznaczyć na zakup to 3-3.5 tys.,wysokość najlepiej do 185 cm,szerokość 60 cm, z zamrażalnikiem na dole,kolor stal w klasie A+ lub A++.Jeżeli byłby ktoś tak uprzejmy mi doradzić,to będę dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawiam,Andrzej.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prosze o pomoc w wyborze okapu Musze miec 120 cm i albo Falmec Line albo Franke np Format 45 FDF, ktory lepszy z nich jest ?

A czy majac indukcje 60cm i obok niej dwupalnikowa gazowke 30cm musze miec okap na 120cm Podoba mi sie cos w stylu Falmec Polar II Ma wysoka wydajnosc

Czy w moim przypadku tego typu okap nie ma szans bytu

Po wnikliwej analizie forum i kilometrach przechodzonych po marketach wybraliśmy wstępnie poniższe urządzenia:

1. Piekarnik Electrolux EOC66700X - ze względu na pyrolize, prowadnice teleskopowe + masę innych funkcji

2. Płyta Electrolux EHG 6835X - tego jesteśmy pewni na 100%

3. Zmywarka Electrolux ESL 65070R - tutaj chętnie wysłuchamy innych propozycji (musi być oszczędna niekoniecznie cicha - kuchnia zamknięta)

4. Okap Electrolux EFC 60244 X - bo ładny i tani i pasuje do kompletu a nie mamy pojęcia czym się kierować przy wyborze okapu...

5. Lodówka Electrolux ENB 38633X - i właśnie tutaj mamy największy problem, ma być duża (200cm) wolno stojąca z No Frost'em, z tzw. "komorą zero stopni", pojemnikami na warzywa i w kolorze INOX (z Antifingerprint ). Wybrana ma sterowanie mechaniczne - warto zamienić na taką z elektronicznym?

Dobrzy Ludzie pomóżcie bo termin zakupu zbliża się wielkimi krokami a my nadal nie wiemy czy nasz wybór jest OK (szczególnie chodzi tu o lodówkę i okap). Chętnie wysłuchamy uwag a propos reszty sprzętu - może w którejś pozycji jest urządzenie które można wymienić na inne tańsze z takimi samymi parametrami lub dopłacić troszkę i mieć lepszy sprzęt - liczymy na Wasze doświadczenie, trafne uwagi i szybką odpowiedź za którą z góry gorąco dziękujemy

Bartosz i Ola

Prosze o pomoc w wyborze okapu Musze miec 120 cm i albo Falmec Line albo Franke np Format 45 FDF, ktory lepszy z nich jest ?

A czy majac indukcje 60cm i obok niej dwupalnikowa gazowke 30cm musze miec okap na 120cm Podoba mi sie cos w stylu Falmec Polar II Ma wysoka wydajnosc

Mam ten sam problem.Montuję dwie płyty jedną 60 indukcyjną,drugą 30 gazową.Teoria mówi że okap powinien być co najmniej równy ewentualnie szerszy o ok 10 cm.Okap szerszy elegancko wygląda ale czy 120 cm to nie za dużo?Nie widziałem na żywo takiego rozwiązania więc trudno mi ocenić.Jeśli szukasz okapu 120 cm rzuć okiem na coś takiego http://www.klikagd.pl/go/_info/?id=4...6fea97420cd885 .Ja montuję okap o szerokości 90 cm.

Mam ten sam problem.Montuję dwie płyty jedną 60 indukcyjną,drugą 30 gazową.Teoria mówi że okap powinien być co najmniej równy ewentualnie szerszy o ok 10 cm.Okap szerszy elegancko wygląda ale czy 120 cm to nie za dużo?Nie widziałem na żywo takiego rozwiązania więc trudno mi ocenić.Jeśli szukasz okapu 120 cm rzuć okiem na coś takiego http://www.klikagd.pl/go/_info/?id=4...6fea97420cd885 .Ja montuję okap o szerokości 90 cm.

niestety pod tym linkiem mam blad

Witam

Przymierzam się do kupna lodówki Sharp model SJ-F73PESL. Może ktoś z Was ma taką, bądź podobną i podzieli się chętnie wrażeniami ??? :)

A tak przy okazji potrzebuje wybrać też okap podszafkowy (taki by nie było go wcale widać) z dobrą wydajnością (kuchnia połączona z salonem). Doradzicie coś ? Cały sprzęt Agd jakoś wybrałem a z tym nie mogę sobie poradzić...

Witam

Przymierzam się do kupna lodówki Sharp model SJ-F73PESL. Może ktoś z Was ma taką, bądź podobną i podzieli się chętnie wrażeniami ??? :)

A tak przy okazji potrzebuje wybrać też okap podszafkowy (taki by nie było go wcale widać) z dobrą wydajnością (kuchnia połączona z salonem). Doradzicie coś ? Cały sprzęt Agd jakoś wybrałem a z tym nie mogę sobie poradzić...

Pisałam wczoraj meila do Sharpa pytając o podobny model. Nigdzie nie mogłam znaleść wymiarów szuflad w zamrażarce a dsyc często,w side by side,są one bardzo wąskie. W przeciągu 2 godz. dostałam meila z rysunkami i wymiarami. Muszę pochwalić obsluge klienta w Sharpie. Jakbyś czegoś potrzebował pisz do nich śmiało :)

mam prośbę o pomoc w wyborze suszarki kondensacyjnej

http://www.siemens-home.pl/siemens-agd/produkty/product-comparison.html?ps=WT46S515PL,WT46W561BY

niestety nie wiem na co zwracać uwagę więc ciężko mi wybrać między tymi dwoma modelami. (zużycie prądu to oczywistość więc raczej pytam o użyteczne programy lub efektywność suszenia)

mam prośbę o pomoc w wyborze suszarki kondensacyjnej

http://www.siemens-home.pl/siemens-agd/produkty/product-comparison.html?ps=WT46S515PL,WT46W561BY

niestety nie wiem na co zwracać uwagę więc ciężko mi wybrać między tymi dwoma modelami. (zużycie prądu to oczywistość więc raczej pytam o użyteczne programy lub efektywność suszenia)

Jeżeli chodzi o funkcjonalność to tańsza ma dodatkowo koszyk do suszenia rzeczy delikatnych/wełny i butów, oraz programy odświeżania parowego i programy parowe ułatwiające prasowanie. Z drugiej strony droższa ma dużo niższe zużycie prądu i suszy w niższych temperaturach więc trochę lepiej traktuje ubrania.

W skrócie-jeżeli masz sporo rzeczy które wymagają bardzo delikatnego suszenia to weź tańszą z koszem, w reszcie wypadków ta droższa jest lepszym wyborem chyba że nie będziesz zbyt często korzystał i nie zależy Ci na oszczędności prądu (używając średnio trzy razy w tygodniu różnica w cenie zwróci się po jakichś pięciu latach).

Dobrym pomysłem jest też kupo najprostszej z serii czyli bez programów parowych wt46e305pl ale to nowy model i dopiero wchodzi na rynek więc spotkasz raczej poprzednika czyli wt46e304by.

Pozdrawiam

Nima to tak jak z ubezpieczeniem , trzeba dokładnie przeczytać regulamin. A przed wykupieniem takiej gwarancji w sklepie zorientuj się czy producent nie oferuje takiej możliwości. Przeważnie producent jeżeli już oferuje taką możliwość to w dużo korzystniejszej cenie.

dziękuję

najbardziej mnie interesuje przydatność programu do odświeżania. faktycznie można tam wsadzić wełniany garnitur?

Jeżeli już tak napisali : ) to znaczy że można ale pamiętaj że i tak zawsze napiszą w instrukcji żeby przestrzegać zaleceń producenta tkanin:).

Witam

Co do okapu to standardowy problem. Zerknij ofertę fabera mają taki z serii inca. Ale uprzedzam że będą głośne n wyższych biegach. Może być też siemens jeżeli może być okap 70cm (na pewno znajdziesz mają jeden taki model).

pozdr.

Kasiakp. Kupowanie okapu 120cm mija się z celem. Zapłacisz wygórowaną cenę z produkt który na pewno nie jest lepszy niż okap o szerokości 90cm. A przy okapach o bardzo dużych wydajnościach sam wymiar zaczyna mieć drugorzędne znaczenie. A dla bardziej odważnych proponuję zakup dwóch okapów po 60 cm szerokości każdy :) taniej, ciszej, wydajniej i na pewno lepiej będzie zbierać zapachy znad płyty:)

Po wnikliwej analizie forum i kilometrach przechodzonych po marketach wybraliśmy wstępnie poniższe urządzenia:

1. Piekarnik Electrolux EOC66700X - ze względu na pyrolize, prowadnice teleskopowe + masę innych funkcji

2. Płyta Electrolux EHG 6835X - tego jesteśmy pewni na 100%

3. Zmywarka Electrolux ESL 65070R - tutaj chętnie wysłuchamy innych propozycji (musi być oszczędna niekoniecznie cicha - kuchnia zamknięta)

4. Okap Electrolux EFC 60244 X - bo ładny i tani i pasuje do kompletu a nie mamy pojęcia czym się kierować przy wyborze okapu...

5. Lodówka Electrolux ENB 38633X - i właśnie tutaj mamy największy problem, ma być duża (200cm) wolno stojąca z No Frost'em, z tzw. "komorą zero stopni", pojemnikami na warzywa i w kolorze INOX (z Antifingerprint ). Wybrana ma sterowanie mechaniczne - warto zamienić na taką z elektronicznym?

Dobrzy Ludzie pomóżcie bo termin zakupu zbliża się wielkimi krokami a my nadal nie wiemy czy nasz wybór jest OK (szczególnie chodzi tu o lodówkę i okap). Chętnie wysłuchamy uwag a propos reszty sprzętu - może w którejś pozycji jest urządzenie które można wymienić na inne tańsze z takimi samymi parametrami lub dopłacić troszkę i mieć lepszy sprzęt - liczymy na Wasze doświadczenie, trafne uwagi i szybką odpowiedź za którą z góry gorąco dziękujemy

Bartosz i Ola

Piekarnik ok

zmywarka też

Płyta, w sumie ok ale radził bym obejrzeć na żywo i z garnkami się przymierzyć. Wszystkie płyty z pokrętłami z przodu mają bardzo mały rozstaw między przednimi a tylnymi palnikami:)

Co do okapu to do kuchni około 10m2 się nada ale przy większej już tylko jako ozdoba:) (napiszcie jak dużą macie kuchnię to coś wymyślimy)

Lodówka. W tym modelu chłodziarka jest ogromna(jedne z największych na rynku) ale za to zamrażalnik jest nieduży i mało pojemny. Co do komory zero to w tych modelach electroluxa jej nie ma a dodatkowa wysuwana szufladka ma w sumie niższą temperaturę niż reszta chłodziarki ale jest ona tylko trochę niższa więc może się wachać od 6 do 0 stopni (mniej więcej).

Lodówka. W tym modelu chłodziarka jest ogromna(jedne z największych na rynku) ale za to zamrażalnik jest nieduży i mało pojemny. Co do komory zero to w tych modelach electroluxa jej nie ma a dodatkowa wysuwana szufladka ma w sumie niższą temperaturę niż reszta chłodziarki ale jest ona tylko trochę niższa więc może się wachać od 6 do 0 stopni (mniej więcej).

też się na tym modelem zastanawiam (póki co słabo dostępny...ale może to i dobrze ;-))

a mógłbyś jakiegoś dobrego konkurenta dla niego podpowiedzieć? u mnie musi być wersja bez odstających klamek...właśnie tak jak w tym 38633x

będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam