Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ja spodziewam się, że dwukilowatowe pole nie wygeneruje 9,5kW, liczyłem na jakieś wrażenia z praktyki :-), np. "po ustawieniu Power-Managementem 3500W i gotowaniu na dwóch polach 2kW ustawionych na 3/4 mocy, przy próbie odpalenia trzeciego palnika można na nim dać tylko maksymalnie 1/4 mocy, więcej się nie da", albo "... po odpaleniu trzeciego palnika i ustawieniu na nim poziomu 1/2 max pierwsze dwa palniki samoczynnie obniżają moc do 1/2 max", albo "... po włączeniu trzeciego pierwszy się całkiem wyłączył".

Nikt tego nigdy nie używał?

A tak w ogóle to warto brać płytę Siemensa? Jak jest z awaryjnością? Od roku mamy pralkę, a od pół roku zmywarkę Siemensa i z tymi sprzętami jak na razie (odpukać) nie było większych problemów.

Dzieki photos :) Odwaliłeś kawał dobrej roboty.Cenne rady,takie powinny być odpowiedzi.

Co do okapu to jeszcze przemyślę. Piekarnik ma być z prowadnicami teleskopowymi (będzie zabudowany w słupku) http://www.amica.com.pl/pl,produkty-porownaj,6,2.html

Co do lodówki, Ariston odpada,nie ma pierwszej szuflady w zamrażalniku tylko otwieraną klapkę (żona nie chce takiego rozwiązania) . Amica jest głośna.

Teraz czas na zmywarkę, więc Boscha mozna mieć za 1420pln (podobnie electroluxa) +wysyłka http://www.ceneo.pl/2295519 Co do wyświetlacza to panel odpada. W Electroluxie nie trzeba się niczego domyślać jest info o tym co robi zmywarka cyt:"Inteligentny system Beam on Floor wyświetla na podłodze czerwoną lub zieloną kropkę, informując tym samym użytkownika, czy program jeszcze trwa"

Jeszcze raz dziękuje.

Troszkę zmienię temat - muszę kupić sobie nowe noże, stare już się w ogóle nie ostrzą, strasznie się męczę. Wcześniej miałam jakieś tanie podróbki. Teraz chce kupić jakiś dobry zestaw, ale wybór noży dość spory, i nie wiem na co się zdecydować, na co zwracać uwagę. Może pomożecie? :)

doradźcie mi prosze co do okapu wyspowego (chętnie zdjęcia), sytuacja jest taka ze nie mam w kuchni sufitu, okap bedzie podwieszony do poziomej drewnianej belki i sufitu ze skosem...możecie polecić coś poza tą okrągłą rurą :D

znalazłam taki ale w takiej postaci to tylko pochłaniacz...i pytanie - czy wystarczy ? czy konieczny jest wyciąg ? kuchnia ma 17m2, cena do 2500,0

http://www.ceneo.pl/1186447s

http://image.ceneo.pl/data/products/1186447/1eed403f-8dfb-4a46-aa02-ab54de1ff627_productToCategory.jpg

Witam,

szukam piekarnika elektrycznego, który osiągnie temperatury wyższe niz 250C. Czy takie piekarniki, nie ważne czy wolnostojące czy pod zabudowę, są wogóle osiągalne?

Z góry przepraszam jeśli dubluje temat :oops: ale szukałam i szukałam i nie znalazłam tych informacji nigdzie na forum.

wolusie77 , to duże pole w Tece jest super, mogłabyś położyć wielką patelnię

Co do płyty indukcyjnej to zdecydowanie chcę szerszą - 80 cm. Koleżanka ma i bardzo sobie chwali, można postawić dużą ptalenie i dwa a nawet trzy garnki i jest ok. Wybrałam model Mastercook ID84 S (lub jego nowszy model I4DE84S).

Męczę się jeszcze nad wyborem zmywarki. Czy ktoś z Was użytkuje model Electrolux 67040R? Chodzi mi po głowie też Bosch SMV 40M00EU bo ma bardzo dobre opinie. Szkoda że nie produkują już modelu Siemens SN 64M001EU, który był podobny do Bosh ale miał dodatkowo funkcję VarioSpeed :-(

Czy ktoś może mi polecić dobrą pralkę do ok.1500zł. Myślałam o Samsungu albo Boshu ale pan w sklepie powiedział,że niema sensu pchać się w pralkę za te pieniądze bo i tak gwarancja jest na 2lata.Lepiej kupić za np.1000zł a resztę przeznaczyć na gwarancję dodatkową.Ogólnie polecał electroluxa.A jakie Wy macie zdanie?

Dariport pytał w innym wątku o zmywarke, więc odpowiem tutaj.

obecnie zmywarkę taką.

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=264179

użytkuje prawie 4 lata. Jestem bardzo zadowolona, cicha, oszczędna, myje dokładnie, ma wszystko to co chciałam mieć w zmywarce. A, że Twoja tej samej formy, choć niższy model, jesli w połowie będzie taka jak moja to kup bez namysłu. Ja nawet zastanawiam sie, czy jej nie zostawić do nowego domu, bo szkoda mi ja sprzedawać. Odkąd myje zmywarką, mam spore oszczędnosci na wodzie. Ciagle mam nadpłaty a wczesniej zawsze zużywałam zbyt duzo.

witam,

podobnie jak większość piszących ja również po wielu godzinach spędzonych na porównywaniu sprzętów w internecie, a następnie oglądaniu ich w sklepach (choć z tym nie zawsze jest łatwo, szczególnie gdy idzie o lodówki) prawie się zdecydowałem. poniżej mój wybór. większość sprzętów marki Bosch (początkowo miał być Siemens; zdanie zmieniłem z dość błahego powodu, mianowicie w kilku sklepach zuważyłem że przyciski w kuchenkach i mikrofalówkach w wyniku ich użytkowania wyglądają nierówno i się zapadają); Bosch po prostu intuicyjnie wzbudza moje zaufanie.

Zmywarka – Bosch SMV 69M20EU (głównie ze względu na dość niski poziom hałasu - 44dB oraz szufladę Vario3)

Płyta – Bosch PIE 651T14E albo PIB 675M24E (zastanawiam się nad przydatnością sensorów smażenia)

Piekarnik – Bosch HBC 33B550 (biorąc pod uwagę, że musi to być kompakt, bez mikrofali i funkcji piekarnika parowego dużego wyboru nie miałem)

Mikrofala – Bosch HMT 85GL53 (bez szczególnego uzasadnienia)

Lodówka – no właśnie z lodówką mam problem; oferta lodówek pod zabudowę jest – w porównaniu z lodówkami wolnostojącymi – bardzo ograniczona; początkowo myślałem o jakimś Boschu ewentualnie Siemensie, ale ze względu na nietypowe rozmiary dolnych drzwi te firmy odpadły. Wybieram między 1) Electroluxem ENN 28600, 2) AEG Santo N 81840-4I, 3) Liebherrem ICN 30560; w związku z tym, że kuchnia jest otwarta na salon chciałbym żeby lodówka była cicha (Electrolux 38 dB, pozostałych dwóch nie znalazłem).

Okap – nie mam zielonego pojęcia co wybrać; podobają mi się okapy w kształcie Boscha DWB 099751; podstawowe dwa kryteria, które muszę wziąć pod uwagę to poziom hałasu i wydajność (kuchnia otwarta na salon).

Bardzo proszę o wszystkich o opinie, szczególni zaś te osoby, które używają tych sprzętów.

pozdrawiam,

Przemek

Planowałam zakup lodówki 4-ro drzwiowej Sharpa. Spodobala mi się w internecie idea side-by-side a jednoczesnie szerokie półki i zamrażarka u dołu.

http://image.ceneo.pl/data/products/299723/fcd0f118-6294-4316-a294-f7f975155630_product.jpg

Pojechałam obejrzeć ją w Media i plany zmieniłam. Rozwiązanie fajne bo bardzo przestronna lodówka, ale drzwi łączą sie tylko uszczelką. Nie ma słupka po środku i tak naprawdę nie jest to szczelne. Zamykając mocniej drzwi od zamrażarki ruszają sie drzwi lodówki!

Zostaję jednak przy tradycyjnym side by side ze slupkiem po środku.

witam,

podobnie jak większość piszących ja również po wielu godzinach spędzonych na porównywaniu sprzętów w internecie, a następnie oglądaniu ich w sklepach (choć z tym nie zawsze jest łatwo, szczególnie gdy idzie o lodówki) prawie się zdecydowałem. poniżej mój wybór. większość sprzętów marki Bosch (początkowo miał być Siemens; zdanie zmieniłem z dość błahego powodu, mianowicie w kilku sklepach zuważyłem że przyciski w kuchenkach i mikrofalówkach w wyniku ich użytkowania wyglądają nierówno i się zapadają); Bosch po prostu intuicyjnie wzbudza moje zaufanie.

Zmywarka – Bosch SMV 69M20EU (głównie ze względu na dość niski poziom hałasu - 44dB oraz szufladę Vario3)

Płyta – Bosch PIE 651T14E albo PIB 675M24E (zastanawiam się nad przydatnością sensorów smażenia)

Piekarnik – Bosch HBC 33B550 (biorąc pod uwagę, że musi to być kompakt, bez mikrofali i funkcji piekarnika parowego dużego wyboru nie miałem)

Mikrofala – Bosch HMT 85GL53 (bez szczególnego uzasadnienia)

Lodówka – no właśnie z lodówką mam problem; oferta lodówek pod zabudowę jest – w porównaniu z lodówkami wolnostojącymi – bardzo ograniczona; początkowo myślałem o jakimś Boschu ewentualnie Siemensie, ale ze względu na nietypowe rozmiary dolnych drzwi te firmy odpadły. Wybieram między 1) Electroluxem ENN 28600, 2) AEG Santo N 81840-4I, 3) Liebherrem ICN 30560; w związku z tym, że kuchnia jest otwarta na salon chciałbym żeby lodówka była cicha (Electrolux 38 dB, pozostałych dwóch nie znalazłem).

Okap – nie mam zielonego pojęcia co wybrać; podobają mi się okapy w kształcie Boscha DWB 099751; podstawowe dwa kryteria, które muszę wziąć pod uwagę to poziom hałasu i wydajność (kuchnia otwarta na salon).

Bardzo proszę o wszystkich o opinie, szczególni zaś te osoby, które używają tych sprzętów.

pozdrawiam,

Przemek

Mam pytanie Przemku widziałeś te sprzęty Boscha w jednym sklepie? Ja też planuje Boscha ale słyszałam, że kolory mikrofali i piekarnika troche sie różnią.

• 2 weeks później...

Interesuje mnie sprzęt agd, bardzo proszę o opinię, zależy mi na czasie

- płyta indukcyjna, siemens EH 675 MN 11 E

- płyta gazowa (30 cm), siemens - ER 326 BB 90 E

- Tu najbardziej jestem niezdecydowana - zmywarka do zabudowy, panel zintegrowany siemens

SN 66 T0 92 EU (brak funkcji Higiena, suszenie z wykorzystaniem Zeolith, bajer typu emonitLight, 42 lub 44 dB różne źródła różnie podają, możliwość podłączenia do ciepłej wody i automatycznej zmiany tej funkcji, jak zrozumiałam panią z siemensa to podłączona jest do ciepłej i zimnej i przyciskiem wybieram jaką będę wykorzystywać)

SN 66 T0 94 (Automatyczne rozpoznawanie detergentu, cicha 41 dB, ale 13 kompletów naczyń, nie mogę doczytać czy jest funkcja infoLight) EU

SN 66 T0 90 EU (44dB, 14 kompletów naczyń, funkcja infoLight, brak funkcji Automatyczne rozpoznawanie detergentu, podłaczenie do ciepłej wody ale bez możliwości automatycznej regulacji na zimną)

SN 66 T0 95 EU ma wszystko oprócz połowy wsadu, nie wiem czy z tego się korzyta przy rodzinie 4 osobowej, chyba nowe zmywarki siemens w związku z funkcją auto dostosowują długość programów, zużycie wody do ilości i zabrudzenia naczyń, a może będę zawsze myć z pełnym wsadem, ta jest oszczędniejsza pod względem energii, nęci mnie 14 kompletów naczyń, i funkcja turbosuszenie zeolith

Róznica cenowa między SN 66 T0 95 EU a SN 66 T0 94 to około 300PLN.

- lodówka side by side, samsung - RSG 5 PURS inox

- piekarnik do zabudowy, siemens - HB 78 AU 570

- mikrofala, siemens - HF 25 M 5L2

Edytowane przez renia i arek

Napisz mi czym się kierujesz przy wyborze wyżej wymienionych modeli. Co one takiego maja że je chcesz ??? Jakie są w nich dodatkowe funkcje, programy?? Bo nie rozumiem zupełnie dlaczego chcesz zapłacić za piekarnik 4 koła, podczas gdy można mieć z bardzo podobnymi funkcjami za 1,5 max 2. Podobnie rzecz ma się z resztą sprzętów. Mam wrażenie że patrzysz tylko na napis i że musi być drogo

Żeby nie być gołosłownym:

Whirlpool WSC 5533 A+S

Lodówka, którą wybrałaś od tej różni się pojemnością. Ale przy 4 osobowej rodzinie i tak tego nie odczujesz. a cena?? 3 tys mniej

Piekarnik np

Smeg Linea SC106NE2

ma jeszcze teleskopowe prowadnice i jest około 2 tys tańszy. Wybierałem z tych szklanych bo siemensa też takiego wybrałaś. W stali można jeszcze dużo taniej

Mikrofala podobnie. Wybrałaś ta za 2 tys bo musi Ci już pasować do piekarnika. Chodzi o to że jeden nie do końca trafny wybór pociągnie za sobą inne, bo już musi jakoś pasować. a że to juz kosztuje sporo no to nic na to nie poradzisz. Więc warto się zastanowić