Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moja uwaga odnośnie specjalnej półki na sztućce w zmywarkach:

znajomi kupili zmywarkę z Boscha ( niestety nie wiem jaki model) właśnie z wysuwaną półką na sztućce. Ja od razu się zachwyciłam takim rozwiązaniem, ale znajoma niestety nie była już tak entuzjastycznie nastawiona do tego patentu.

Otóż sztućce układa się w takie specjalne rowki/ przegródki, każde z osobna trzeba włożyć i ...trochę to trwa niestety. Znajoma w poprzedniej zmywarce miała zwykły koszyk - brało się w garść noże,łyżki, widelce - i wrzucało do koszyka jak leci, jedne "patrzyły" do góry, inne w dół, wszystko się umyło.

Teraz bawi się z układaniem każdej łyżeczki osobno. Stwierdziła,że jednak woli koszyk.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja uwaga odnośnie specjalnej półki na sztućce w zmywarkach:

znajomi kupili zmywarkę z Boscha ( niestety nie wiem jaki model) właśnie z wysuwaną półką na sztućce. Ja od razu się zachwyciłam takim rozwiązaniem, ale znajoma niestety nie była już tak entuzjastycznie nastawiona do tego patentu.

Otóż sztućce układa się w takie specjalne rowki/ przegródki, każde z osobna trzeba włożyć i ...trochę to trwa niestety. Znajoma w poprzedniej zmywarce miała zwykły koszyk - brało się w garść noże,łyżki, widelce - i wrzucało do koszyka jak leci, jedne "patrzyły" do góry, inne w dół, wszystko się umyło.

Teraz bawi się z układaniem każdej łyżeczki osobno. Stwierdziła,że jednak woli koszyk.

ha ha ha :) widać nie wszystkie nowe rozwiązania są lepsze :) ja pierwsze co zrobiłą to wywaliłam ten sortownik z góry koszyka, dobijało mnie ze kazda lyzke, widelec trzeba było wlozyc w odpowiednia kratkę...

sprawdze z ciekawosci czy mam tą szufladę.... :)

Stwierdziłem, że najlepiej będzie przeczytać jakieś profesjonalne testy sprzętu AGD. Szybka matematyka: roczny abonament PRO-Test + 5 dowolnych testów w pakiecie = 79zł. Sprzęt (płyta, zmywarka, pralka, piekarnik, lodówka) od 5x1500zł do 5x5000zł czyli 7500 do 25000zł. Warto wydać tych kilka złotych, żeby się dowiedzieć, że:

Zmywarka z Siemensa za 1430zł z lepiej zmywa niż Miele za 3870zł.

Lodówki - po zbadaniu lodówek 3 pierwsze miejsca z 20 zajęły Liebherry, zaraz za nimi Bosch, Siemens i Samsung - przy zbliżonym stosunku jakości do ceny.

Płyty indukcyjne - test wygrała AEG (5000zł), na drugim miejscu Kuppersbusch na trzecim Miele (obydwie po 6000).

Polecam Państwu lekturę tych testów. Fakt: są płatne, ale czytając można zaoszczędzić przy zakupie jednego sprzętu nawet kilka tysięcy złociszy, co zwraca nam abonament od kilku do kilkudziesięciu lat ;). Dawniej testy te pojawiały się jako czasopismo pt "Świat Konsumenta". Niestety - przestali drukować i przeszli na e-prenumeraty.

@woy - właśnie suszarek nie przetestowali, ale póki co skłaniam się mimo wszystko ku Miele. Czytałem recenzje - głównie niemieckie, ale wszystkie były w 100% pozytywne. Troszkę rozbraja mnie cena, ale z drugiej strony nie po to się wyprowadzam z blokowiska, żeby dalej żyć między sznurkami z praniem i odzieżą powieszoną na klamkach celem wysuszenia.

O innych markach często piszą, że niby fajnie, pięknie, ale T-shirt wyszedł o 2 rozmiary mniejszy z suszarki :) W Miele ludzie wychwalają to, że nie gniecie ubrań i jest naszpikowana programami, dzięki czemu nie niszczy tego co się w niej suszy.

Stwierdziłem, że najlepiej będzie przeczytać jakieś profesjonalne testy sprzętu AGD. Szybka matematyka: roczny abonament PRO-Test + 5 dowolnych testów w pakiecie = 79zł. Sprzęt (płyta, zmywarka, pralka, piekarnik, lodówka) od 5x1500zł do 5x5000zł czyli 7500 do 25000zł. Warto wydać tych kilka złotych, żeby się dowiedzieć, że:

Zmywarka z Siemensa za 1430zł z lepiej zmywa niż Miele za 3870zł.

Lodówki - po zbadaniu lodówek 3 pierwsze miejsca z 20 zajęły Liebherry, zaraz za nimi Bosch, Siemens i Samsung - przy zbliżonym stosunku jakości do ceny.

Płyty indukcyjne - test wygrała AEG (5000zł), na drugim miejscu Kuppersbusch na trzecim Miele (obydwie po 6000).

Polecam Państwu lekturę tych testów. Fakt: są płatne, ale czytając można zaoszczędzić przy zakupie jednego sprzętu nawet kilka tysięcy złociszy, co zwraca nam abonament od kilku do kilkudziesięciu lat ;). Dawniej testy te pojawiały się jako czasopismo pt "Świat Konsumenta". Niestety - przestali drukować i przeszli na e-prenumeraty.

Szkoda tylko że w tych testach do jednego wora wrzucają produkty zupełnie innej klasy a w testach płyt też brak (na rynku jest kilkadziesiąt modeli a w teście zaledwie kilka i to racze najmniej popularnych)bardzo fajnych modeli.

Najbardziej "podobały mi mi się" "testy" pralek i lodówek, tak jak by porównywać samochód osobowy z ciężarowym :)

@popey111: w jakim sensie? Przecież lodówki były testowane o podobnych parametrach, tzn. chłodziarka, zamrażalnik, wymiary całości. Co do wrzucania produktów różnych klas - bardzo dobrze! Właśnie dzięki takiemu porównaniu wiem, że Miele w zmywarkach (a w sumie w każdym sklepie AGD w jakim byłem mówili, że Miele to high-end) zostało pokonane przez Siemensa o połowę tańszego. Dla mnie liczy się też co otrzymuję za daną kwotę - jak nic to nie jestem zainteresowany, ale jeśli mam dopłacić za jakość wykonania oraz działania - można podyskutować w pewnych granicach rozsądku. Nie są w stanie przetestować WSZYSTKICH modeli - wystarczy zerknąć w Ceneo tak na oko ile tego jest - książkę można by napisać - a to jeszcze pewnie nie ułamek tego co można dostać na rynku.

PS: Wygrała lodówka Liebherr za 2400zł, na 4 czy 5 miejscu był Bosch za 3800. Na czym ma polegać ta klasa?

Edytowane przez Tommy86
Literówka i dodane PS

podpowiedzcie jaką chłodziarkę i zamrażarkę (koniecznie dwa oddzielne sprzęty)o wysokości do 150 cm można montować na wysokości 70 cm od podłogi (nie tracąc gwarancji etc...). Historia jest banalna- komputer i projektant wrysuje wszystko- i tak jest u mnie- ściana do zabudowy- 5 słupków- dwa z nich poświęcone na oddzielną chłodzierkę i zamrażarkę. Od dołu zaprojektowane trzy szuflady, na nich lodówka/zamrażarka a and nią dodatkowa szafka na na click. Wszystko było ok do momentu zamówienai odpowiedniego sprzętu, który będzie można zamontować wyżej niż standardowo. Czy ktoś z Was miał podobną historię?możecie podzielić się informacją jaki sprzęt nadaje się do takeij zabudowy?

Nie widzę problemu, każdą lodówkę/zamrażarkę do zabudowy słupkowej, czyli wszystkie z wyjątkiem tych do zabudowy podblatowej można zamontować wyżej, trzeba tylko pamiętać o zachowaniu odpowiedniej wentylacji. A tu jest link do przykładowego rysunku.

@popey111: w jakim sensie? Przecież lodówki były testowane o podobnych parametrach, tzn. chłodziarka, zamrażalnik, wymiary całości. Co do wrzucania produktów różnych klas - bardzo dobrze! Właśnie dzięki takiemu porównaniu wiem, że Miele w zmywarkach (a w sumie w każdym sklepie AGD w jakim byłem mówili, że Miele to high-end) zostało pokonane przez Siemensa o połowę tańszego. Dla mnie liczy się też co otrzymuję za daną kwotę - jak nic to nie jestem zainteresowany, ale jeśli mam dopłacić za jakość wykonania oraz działania - można podyskutować w pewnych granicach rozsądku. Nie są w stanie przetestować WSZYSTKICH modeli - wystarczy zerknąć w Ceneo tak na oko ile tego jest - książkę można by napisać - a to jeszcze pewnie nie ułamek tego co można dostać na rynku.

PS: Wygrała lodówka Liebherr za 2400zł, na 4 czy 5 miejscu był Bosch za 3800. Na czym ma polegać ta klasa?

Tak?

Zostaje jednak jeszcze kwestia wyposażenia i funkcjonalności(nie żebym bronił boscha) a w tej kategorii liebherr przegrywa i nic tu nie pomogą żadne testy:).

Za dużo by pisać, z resztą odpowiednik takiej lodówki z boscha nie kosztuje 3800 tylko sporo miej a liebherr rzeczywiście kosztuje około 2400.

Jak dla mnie liebherr technologicznie jest lepszy ale tak jak pisałem wyżej :)

A co do zmywarek to akurat to że model najmniej oszczędny wygrał wcale mnie nie dziwi:) ale chwała Nam bo to w polskiej fabryce wyprodukowano tego siemensa :)

I zadał bym sobie jeszcze jedno pytanie, kto zmywarkę pakuje tak jak to robili w tych testach:)

Jak ktoś ma ochotę popytać to zapraszam ale gwarantuję że z lektury tych testów zbyt wiele nie wynika :)

Edytowane przez popey111

Co do testów to mam takie samo zdanie jak popey111.

Natomiast zasialiście mi mętlik w głowie co do zmywarek, bo też mi zależało na tej szufladzie. Wydawało mi się, że właśnie dużo lepiej domywają się sztućce. Mam tylko jedną znajomą, która używa (Bosch) i jest zadowolona, ale może faktycznie nie zawracać sobie głowy.

Pościągałem już część zamówionego sprzętu. W domu jest lodówka, okap i płyta. Czekam jeszcze na zmywarkę i piekarnik, mają dojść dzisiaj.

Piekarnik jest trochę inny niż powyżej, ale mniej więcej te same funkcje.

http://www.oleole.pl/piekarniki-do-zabudowy/samsung-bq2d7g144.bhtml

Dokupiliśmy jeszcze expres do kawy, a z lodówką doszedł gratis, jakiś minirobocik mieszadełko Elektroluksa - sympatyczne.

Zabudowa dopiero za 3 tygodnie tak, że z moimi opiniami muszę się niestety wstrzymać. Dziękuję za opinie, pozdrawiam.

Obecnie mamy drugą lodówkę Liebherra - wersja z zamrażarką dolną. Do nowego domu również kupimy lodówkę tej marki, ale 2 skrzydłową. Na rynku jest masa produktów, ale można je podzielić na Liebherr i cała reszta. Jeśli dysponujesz taką gotówką - śmiało kup.

Ponawiam moje pytanie dotyczące płyty indukcyjnej. Jakie marki polecacie? Czy ta AEG jest przyzwoita?

Dzięki za opinię nt. lodówek Liebherr. Chyba się na tę firmę zdecydujemy.

Wykupiłam już jakiś czas temu pakiet w pro-test, bo był tam test lodówek, niestety okazało się, że lodówki side-by-side w ogóle nie były brane pod uwagę. Ale skoro inne modele tej firmy uzyskały świetne wyniki, to należy mieć nadzieję, że wszystkie produkty Liebherra są ok.

@Marika73 - Z pierwszej lodówki byliśmy bardzo zadowoleni. Była to lodówka wolno stojąca, miała 10 lat, kiedy postanowiliśmy wyremontować kuchnię i zastąpić ją lodówką do zabudowy. Poprzednia została wydana, myślę, że służy do teraz.

Wracając do testów:

Dla mnie test ma wykazać jak sprawują się różne sprzęty w jednakowych warunkach. To, że chyba nikt nie ładuje zmywarki tak jak to zrobiono w teście nie ma większego znaczenia. Były różne naczynia, ułożone w możliwie podobny sposób w każdej z testowanych maszyn. Jakie ma znaczenie energooszczędność zmywarki? Czy po to się kupuje zmywarkę by zużywała 1l wody 1 kW prądu mniej? Jak dla mnie zmywarka ma dobrze i bezpiecznie dla naczyń zmywać, być niezawodna i wygodna w załadunku. Wolę zużyć kilka litrów wody więcej, niż przepuszczać naczynia przez kolejne cykle zmywania i wściekać się, że znów są niedomyte, albo uszkodzone.

Jeśli nie testom to komu zaufać? Można ludziom z for internetowych, ale ciężko znaleźć opinie na temat konkretnego sprzętu. Można posłuchać sprzedawcy/doradcy klienta w sklepie, ale ten często nie ma pojęcia o AGD, bo pracą w markecie zarabia na studia np. kulturoznawcze (nie, żebym nie cenił kulturoznawców, chodziło o kierunek średnio związany z tematyką AGD), albo sklep ma większe zyski ze sprzedaży konkretnego modelu i tenże promuje. Nie uważam, że jest to regułą, że tak jest ZAWSZE i WSZĘDZIE, ale często się spotykam z takim podejściem sprzedawców. Testy niezależne są więc wg mnie dobrym punktem odniesienia.

@Marika73 -. Jakie ma znaczenie energooszczędność zmywarki? Czy po to się kupuje zmywarkę by zużywała 1l wody 1 kW prądu mniej? Jak dla mnie zmywarka ma dobrze i bezpiecznie dla naczyń zmywać, być niezawodna i wygodna w załadunku..

I tu mam inne priorytety - dla mnie głównym kryterium jest zużycie wody i prądu...wygoda załadunku jest wszędzie porównywalna - każda 60-tka ma zapakować około 12 kpl i koniec gadania, jak wejdzie 14 to na plus ale bez większego znaczenia przy podejmowaniu decyzji o jej kupnie. a Niezawodność - ta wśród półki średnio wyższej (Bosch, Siemens, AEG) jest również porównywalna, jak sie zepsuje to raczej pech i nic innego w tej klasie - w tych z niższej półki można sie pokusić o testy....ale w wyżej wymienionej - uważam że nie ma takiej potrzeby bo po prostu powinny być same w sobie niezawodne.

Dlatego ja kierowałam sie jej energoszczędnością wychodząc z założenia że te marki i tak są niezawodne więc wybiorę tą tańszą w użytkowaniu

p.s. a tak szczerze to głównym kryterium był kolor czarny :D

A propo sprzetu takiego jak lodówka i zmywarki ważna jest tez głośność. Znam takie zmywarki które okropnie hałasowały (Bosch) i raczej ciężko je włączać na noc. A wiem, że często to się robi.

Dla mnie energooszczędność jest również ważnym kryterium.

W sumie wychodzi, że sprzęt ma być super sprawny, energooszczędny cichy i tani :D...

A tak na serio: sama zastanawiam się nad lodówką Liebherra ale nie mogę dać więcej niż 2500. Tylko okazuje się, że za tę cenę nie mam nawet Komory 0 - co w innych markach za tę cenę bez problemu dostanę. DO tego klasa nie A a będzie A+.

I teraz pytanko: czy warto skusić się na niby lepszy markowo sprzęt ale gorzej wyposażony czy marka niższa ale mająca więcej opcji (gorsza marka to Elektrolux, Whirpool)