Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie będę miał zamontowane w taki sposób.

(...)

cieszę się że byłem pomocny. jeśli to nie problem, jak już zamontujesz piekarnik i mikro - zrobiłbyś proszę zdjęcie i podesłał na [email protected]

Pozdrawiam

A.Marszałek

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

jestem właśnie w trakcie urządzania mieszkania i potrzebowałbym porady odnośnie wyboru:

- piekarnika

- płyty indukcyjnej

- lodówki (może, nie musi być do zabudowy, jest wnęka przygotowana)

- młynka do odpadów (franke?)

- zmywarki (60cm do zabudowy)

- pralki (pralka będzie w szafie w łazience)

W mieszkaniu będą mieszkać 1-2osoby (może w przyszłości więcej). Chodzi mi o sensowny wybór cena/jakość. Jako, że jest to do aneksu kuchennego (tylko częściowo wydzielonego z salonu) byłoby dobrze, jakby nie był to zbyt głośny sprzęt.

Dziękuję

Edytowane przez cyrpys

Bayzone,

doradź proszę odnośnie kuchenki do zabudowy. Wstępnie wybrałam model Whirpoola AKZM 6570 IXL Cube, w sklepie zaś polecają mi także model AKZM 6550 IXL Cube. Który z nich wybrać ? Czym różni się wyświetlacz G2Evo od wyświetlacza Navigator ? Jest też model AKZM 754/IX nad którym się zastanawiam. Czym się one różnią między sobą - oczywiście poza ceną. Czy mój wybór jest prawidłowy co do marki i typu. Przyznam że dużo piekę zarówno ciasta oraz mięsa i nie chciałabym być zawiedziona swoim wyborem, tym bardziej że będzie to wybór na parę lat. :D

Edytowane przez Motylek3011
Bayzone,

doradź proszę odnośnie kuchenki do zabudowy. Wstępnie wybrałam model Whirpoola AKZM 6570 IXL Cube, w sklepie zaś polecają mi także model AKZM 6550 IXL Cube. Który z nich wybrać ? Czym różni się wyświetlacz G2Evo od wyświetlacza Navigator ? Jest też model AKZM 754/IX nad którym się zastanawiam. Czym się one różnią między sobą - oczywiście poza ceną. Czy mój wybór jest prawidłowy co do marki i typu. Przyznam że dużo piekę zarówno ciasta oraz mięsa i nie chciałabym być zawiedziona swoim wyborem, tym bardziej że będzie to wybór na parę lat. :D

Zacznę od końca.

Piekarniki z IXL w nazwie mają powierzchnię stalową pokrytą powłoką iXelium, dają na to 10 lat gwarancji na rdzewienie, żółknięcie i zarysowania (w trakcie normalnego użytkowania - śrubokrętem dasz mu radę) oraz ma świetne właściwości w temacie czyszczenia i "palcowania się"

Poza tym wchodzą w ofertę linii studyjnej Cube. Jeśli możesz sobie na któryś z nich pozwolić to będzie to lepszy wybór niż AKZM 754 IX który jest dobry ale lepsze jest jak zwykle wrogiem dobrego :)

Jeśli chodzi o porównanie 6570 i 6550 - pierwsze co się rzuca w oczy to design - 6550 nie ma odstającej rączki tylko wygodne wgłębienie - więc jest płaski.

różnica w wyświetlaczach to przede wszystkim: G2Evo to zwykły wyświetlacz z piktogramami a Navigator to wyświetlacz w pełni graficzno - tekstowy a co za tym idzie 6550 mając Navigatora ma również książkę kucharską z przepisami i wszystko jest czytelnie napisane.

6550 ma również w przeciwieństwie do 6750 prowadnice teleskopowe i jest nieco bardziej energooszczędny. Ostatnia różnica to sposób czyszczenia.

6550 - kataliza

6570 - pyroliza

Pozdrawiam

Bayzone,

dziękuję za informację i wyjaśnienia :no:

Dziękuję także za ofertę.

Pozdrawiam

na dniach zamawiamy kuchnie - sprzet oferowny przez wykonawce mebli kuchennych to glownie whirlpool - rodzina ma i nawet znosnie sie sprawuje, wiec nie mam negatywnych opini

ale mam prosbe - moze cos warto zamienic na inny model, bo np. ten zaproponowany ma jakas wade/zle rozwiazanie/braki/niedomaga itp :)

cos podobnego z innych marek w podobnej polce cenowej takze wchodzi w rachube

z gory dzieki za pomoc!

plyta gazowa AKM 268 IX

http://www.whirlpool.pl/-[AKM-268_IX]-600501/857126849500/

(sterowanie boczne - male dzieci w domu, dlatego nie na panelu przednim)

piekarnik AKZ 273/IX

http://www.whirlpool.pl/produkty-1/piekarniki-3/piekarnik-do-zabudowy%2cchowane-pokrętła%2cpiekarnik-linia-genesis%2cgenesis-%2b-[AKP-273_IX]-601396/857727301500/

mikrofala AMW 497 IX

http://www.whirlpool.pl/-[AMW-497-IX]-600475/858749701790/

(najlepiej by piekarnik i mfala wspolgraly wygladem, bo zabudowane jedno nad drugim - mikrofala wystarczy podstawowa, ale drzwi otwierane na bok, piekarnik milo jakby rownomiernie grzal pod pieczenie ciast)

zmywarka ADG 8773++PCTRFD

http://www.zmyslowakuchnia.pl/_files/ADG_8773_A_PC_TR_FD.pdf

(program na polowe wsadu, opoznienie startu=nie musi byc az taka cicha, jakis szybki program, milo jakby miala sygnalizacje zakonczenia pracy swiatlem, a nie pikaniem, wiem, podany model akurat ma pikacza...) rozwazam model ADG 8558 A++ PC FD

lodowka akurat elektrolux ENN12803CW

http://www.electrolux.pl/Products/Chłodnictwo/Chłodnictwo_do_zabudowy/Chłodziarko-zamrażarki/ENN12803CW

(nie moglem w whirpoolu znalesc to co mnie interesowalo, czyli cicha=bez nofrost, 2 termostaty=opcja wakacje, alarm otwartych drzwi=zona :p)

Witam,

Proszę o radę w wyborze sprzętów, im dłużej szukamy tym trudniej się zdecydować.. Zależy nam na energooszczędności i bezawaryjności. Pralka ma dobrze prać , mieć duży wybór programów i krótki cykl, suszarki nigdy nie mieliśmy- tu klasy B, ale nie będzie raczej często używana. Piekarnik -tu zdecydował wygląd, chcemy czarny, ale na pewno będzie też często użytkowany. Zmywarka ma przede wszystkim dobrze domywać i być w miarę cicha. Lodówkę chcielibyśmy SBS, ale bez kostkarki, najważniejsze to by była pojemna, z zamrażalką na dole, najlepiej czarną, do 5tys. Na chwilę obecną to nasze typy:

Pralka: Samsung WF80F5E0W2W - ma dobrze prać i długo służyć;)

Suszarka: AEG T76280AC lub Whirlpool AZB 8690

Piekarnik: Bosch HBA 23B263 -

Płyta indukcyjna: Electrolux EHH46540FK

Zmywarka: Bosch SMI-50M75EP

Lodówka: Sharp SJ-F73PE-SL

Pytania do Bayzone_pl

Proszę, napisz dlaczego nie polecasz lodówki z no frost?

Czym różni się płyta Electrolux EHH46540FK a EHH 6340FSK?

Czy orientuje się Pan, czy jest odpowiednik ww. zmywarki z zakrytym panelem? lub jakaś ciekawa alternatywa za ok. 1500zł., w środku stal nierdz.?

Pytania do Bayzone_pl

Proszę, napisz dlaczego nie polecasz lodówki z no frost?

- koszt

- głośność

- wysuszanie niezabezpieczonych produktów

Czym różni się płyta Electrolux EHH46540FK a EHH 6340FSK?

EHH46540FK ma sterowanie sliderowe i timer.

Czy orientuje się Pan, czy jest odpowiednik ww. zmywarki z zakrytym panelem? lub jakaś ciekawa alternatywa za ok. 1500zł., w środku stal nierdz.?

Po co stal nierdzewna w zmywarce?

alternatywy w kolejności polecenia:

Hotpoint Ariston LTF 11S112

Electrolux ESL 6365RO

Bosch SMV 40M30

Pozdrawiam

Dzięki serdeczne za szybką i rzeczową odpowiedź.

Plastik w zmywarkach nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem.

Pozdrawiam

Spox,

P.S. a bęben w pralce masz z czego ?

Co do zmywarki z metalowym wnetrzem- moja kupilam 22 lata temu w USA, produkt na Europe- GE, nie chce sie zepsuc, zmywa perfekcyjnie! Napewno nowe sa bardziej ekonomiczne, ale trudno wy rzucic cos co dobrze dziala.

Widzialam wnetrze plastikowe w zmywarce w Warszawie- Cale pomaranczowe- pewnie woda z duzym procentembzelaza!

Zachecam do wykoncznych stala, nierdzewka. Zawsze czysta...

Co do zmywarki z metalowym wnetrzem- moja kupilam 22 lata temu w USA, produkt na Europe- GE, nie chce sie zepsuc, zmywa perfekcyjnie! Napewno nowe sa bardziej ekonomiczne, ale trudno wy rzucic cos co dobrze dziala.

Widzialam wnetrze plastikowe w zmywarce w Warszawie- Cale pomaranczowe- pewnie woda z duzym procentembzelaza!

Zachecam do wykoncznych stala, nierdzewka. Zawsze czysta...

Długo się zastanawiałem czy w ogóle komentować tego posta.... bo na usta ciśnie się tyle, że nie wiem od czego zacząć...

ograniczę się do napisania że mercedesy sprzed 22 lat też nie rdzewieją.... ;)

i uprasza się o nie rozsiewanie ciemnoty.

Witam,

ja również poproszę o radę w wyborze sprzętów agd :) Z założenia mają być energooszczędne, bez zbędnych bajerów, mają po prostu nam dobrze służyć :) Nie wiem czy dobrze wybraliśmy, dlatego z góry dziękuję za wszystkie rady!

Lodówka - BOSCH KIS86AF30

Piekarnik - AMICA EBI8862AA

Płyta indukcyjna - TEKA IRF 641 lub Electrolux EHH16340FK

Zmywarka - BOSCH SPV53M50EU

Okap - Teka CNL1 3000

Pralka - BOSCH WLO24260PL

Bayzone czy mógłbyś polecić jakas płytę z wolna strefa i dużym polem w dobrej cenie.wstępnie wybraliśmy boscha PIN6517F27E.

Da sie coś lepiej w tej cenie?albo coś podobnego taniej?

Witam

Zabieramy się do wyposażenia kuchni. Proszę o ocenę i opinie na temat naszych propozycji, może trzeba będzie coś zmienić:

- Zmywarka Whirlpool WP 122

- Piekarnik Whirlpool AKZM 754 IX

- Lodówka Bosch KGE 39 AI 30

- Płyta indukcyjna Teka IRS 843

Pozdrawiam

Robert

Bayzone czy mógłbyś polecić jakas płytę z wolna strefa i dużym polem w dobrej cenie.wstępnie wybraliśmy boscha PIN6517F27E.

Da sie coś lepiej w tej cenie?albo coś podobnego taniej?

W tych pieniądzach masz Eluxa EHH8945FOG sporo ciekawszego z linii Infinite więc do tego można dwa fajne akcesoria dokompletować (WOKa i płytę grillową) tylko pytanie czy zmieścisz 78cm na szerokość

To i ja proszę o poradę i ocenę poniższego zestawu. Do kupienia mam właściwie całe AGD do kuchni, a więc piekarnik, mikrofale, płytę indukcyjną, zmywarkę, okap i lodówkę.

Cały sprzęt będzie w zabudowie, więc nie musi być jednej firmy, bo i tak go nie będzie widać, oprócz piekarnika i mikrofali, których fronty będą oczywiście widoczne i muszą być w miarę podobne, a najlepiej z jednej serii.

W temacie AGD jestem zupełnie zielony i absolutnie nie wiem od czego poszukiwania zacząć. W domu mamy kilka mocno już starych gratów whirlpoola i działają ok, dlatego pierwszy pomysł to właśnie ta firma. Dobre opnie obiły mi się o uszy też o Boschu i Siemensie, stąd w zestawieniu właściwie tylko Bosch i Whirlpool. zastanawiam się też nad Samsungiem – jak u nich z jakością?

Napiszcie czy w tych cenach warto coś zmienić na modele innych producentów, może za któryś z modeli nie potrzebnie przepłacam, a przy innym warto trochę dołożyć do modelu wyższego?

Wstępnie myślałem o takim zestawie:

Piekarnik Whirlpool AKZM 665IX

Mikrofala Whirlpool TWIN AMW 834 IX

Lodówka Bosch KIV34X20

Zmywarka Whirlpool ADG 6353 A+ PC FD

Płyta indukcyjna Bosch PIE611F17E

Okap Bosch DHL545S

Bayzone proszę o radę na temat sprzętów:

Zastanawiam się nad sprzętem

piekarnik:

Samsung BT62TDBCT

Samsung BQ1S4T133

MIKROFALA (potrzebna mi jest tylko do podgrzewania i nieczęstego rozmrażania)

Samsung FW87SUST

Samsung FG87SUST

Lodówka do zabudowy:

Electrolux ENN 3153AOW

BEKO BCH130000

Whirpol ART 866/A+ (przyznam się że po przeczytani Twoich uwag dodałam ten model do listy)

Indukcja:

Bosch PIE611F17E

Electrolux EHH16340F6

Prosiłabym o radę jeszcze w zakresie zmywarki takiej do kwoty1500-1600 zł na szerokość 60 cm.(bo moja główka już tego nie ogarnia) .

Proszę o opinie na temat tych sprzętów - oczywiście jakieś alternatywy też mile widziane .

Z góry dziękuję