Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Witam serdecznie wszystkich. To jest mój pierwszy post na forum. Na tygodniach kupuję mieszkanie i będę je urządzał i wyposażał. Dlatego zawitałem po porady.

Jestem w trakcie szukania sprzętu do kuchni pod zabudowę. Trochę już sobie poczytałem i wiem, że kolega Bayzone_pl służy dobrymi poradami. Dlatego jak już będę miał skompletowany zestaw, to poproszę o weryfikację :)

A na obecną chwilę mam pytanie odnośnie lodówki. Chcę kupić, jak już pisałem, lodówkę pod zabudowę. Ale nie mogę znaleźć takiej wysokiej ok 188 cm. Teraz mam bardzo dobrą lodówkę wolnostojącą Samsunga i ma coś ok 190 cm. A pod zabudowę najwyższa jaką znalazłem miała 184 cm. Czy to norma? Czy są modele wyższe? Może są jakieś zasady albo o czymś nie wiem dlatego proszę o naprowadzenie mnie.

Dzięki.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witamja rózwniez podczytuje temat i widze ze sa fachowcy od sprzetow domowych ,wlasciwie mamkuchnie zamowiona ze sprzetem ale jeszcze troche do montazu i moze jakies uwagi ?

sprzet Siemens

piekarnik HB43GT540E

DRUGI HB 24D552

Plyta EH651MB17E

zmywarka SN 65V096EU

kAWIARKA TK 76k573

Lodówka KI86NAD30

szuflady 2 szt HW 140562

Okap tez chyab siemens tylko nie pamietam taki czarny szykalny

czy sprzet faktycznie dobry ,ekspres eq7 teraz mam wolnostojacy i jestem bardzo zadowolana

Bayzone, proszę ponownie o pomoc. Jaki piekarnik i mikrofala będzie pasować do lodówki Samsunga RS7528THCSL/EF? Piekarnik- prowadnice teleskopowe, termoobieg,grill- to podstawa.Funkcja czyszczenia piekarnika mile widziana. Lodówka oddzielona będzie od sprzętu wąską szafką. I proszę podpowiedz mi jakąś płytę indukcyjną czarną, aby była wpuszczana w blat granitowy. W opisach brakuje takiej informacji.
A tak szczerze to indukcja lepsza od elektrycznej? Nie wiem jaką mam kupić. Nie jestem do tej indukcji coś przekonany, możecie mi doradzić??
A tak szczerze to indukcja lepsza od elektrycznej? Nie wiem jaką mam kupić. Nie jestem do tej indukcji coś przekonany, możecie mi doradzić??

Zdecydowanie! Mniej prądu zużywa, wygodniej się gotuje.

Tylko indukcja jest chyba dużo droższa, tak? Warto dopłacać? Też zaraz będę stał przed wyborem kupna płyty do kuchni i nie wiem czy kupować zwykłą elektryczną czy indukcyjną. Na minus indukcji jest dużo wyższa cena.

Doradźcie mi proszę.

Dzięki.

Nie wiem jakiego rzędu są to różnice w cenie, ale potem użytkowanie jest naprawdę dużo bardziej wygodne, po prostu indukcja ma małą bezwładność - wyłączasz i się przestaje gotować. Gotuje się też szybciej (woda na herbatę gotuje się błyskawicznie!). No i koszty eksploatacji też są dużo niższe, pewnie w necie da się znaleźć info jak bardzo.

Ja bym się w każdym razie za nic nie zamieniła ani na ceramiczną ani na gaz ;)

Cześć,

Jestem na etapie wyszukiwania sprzętów AGD do kuchni. Interesują mnie: zmywarka, lodówka, piekarnik, mikrofala, płyta indukcyjna oraz okap.

Prześledziłem sporo postów na forum i część już mam wybrane a nad częścią się waham. Bayzon_pl prośba do Ciebie o pomoc.

Sprzęty mają być pod zabudowę. Dobrze aby były ciche bo będą stały w kuchni otwartej na salon.

Piekarnik i mikrofalę chcę zrobić w słupku. Mikrofala nad piekarnikiem dlatego chcę aby to współgrało. Piekarnik często używamy i chcę aby był funkcjonalny i normalnych rozmiarów.

Podoba mi się, polecany przez Ciebie, zestaw Samsung BQ2D7G144 + FW213G001. Tylko troszkę drogo wychodzi. Ale zobaczymy jak uda się wszystko skompletować i za ile.

Do Samsunga mam zaufanie i raczej chciałbym przy tym zostać. Chyba, że masz coś dobrego, to zaproponuj.

Zmywarka

O szerokości 60 cm. Musi mieć panel sterujący z przodu z wyświetlaczem z programem i ile czasu zostało do końca zmywania. Trochę to podroży zestaw ale tak musi być.

Myślałem o jakimś Boschu SMI 50M75EP lub SMI 50D55EU. Nie muszą być te. Ważne aby był to dobry sprzęt, cichy i oszczędny. I przy tych wymaganiach dobry i najtańszy. Co polecasz?

Lodówka

Teraz mam wysoki model Samsunga i jestem bardzo zadowolony. Ale to jest wolnostojący sprzęt. Szukam pod zabudowę. Tu zdaję się całkowicie na Ciebie. Zależy mi aby lodówka była jak najwyższa, cicha i oszczędna. I oczywiście funkcjonalna wewnątrz.

Płyta

Nie miałem nigdy indukcyjnej ale dużo ludzi je chwali. Mam w domu dziecko i za parę miesięcy będę miał drugie. Dobrze zatem aby nie było gorących powierzchni w zasięgu rączek. A przy indukcji chyba nie można się poparzyć o płytę, tak?

Zaproponuj jakąś dobrą płytę, proszę.

Okap

Okap chcę mieć schowany. Aby nie wystawał i nie raził w salonie z aneksem kuchennym. Dlatego fajnie jakby był taki wysuwany. One co prawda nie są najefektywniejsze ale wiadomo.. coś za coś. Zaproponuj jakiś sensowny i nie za drogi.

Dzięki wielkie z góry za pomoc.

Witam się, jakiś czas temu pytałam o piekarnik Elektroluxa ale moj post został pominięty - mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej:)

Komponuję zastaw do kuchni:

lodówka Bosch KIS 86KF31

zamrażarka Bosch GID 14A50

piekarnik Elektrolux EEB8585 POX

Piekarnik z mikrofalą Elektrolux 7600 AOX

zmywarka - tutaj nie potrafię zdecydować:

Siemens SN66L081EU albo Bosch SMV 58N50 EU

Nie wybrałam jeszcze płyty indukcyjnej - wiem tylko tyle, że mam miejsce na standardową szerokość - siła jest, potrzebuję w zasadzie czegoś prostego, bez ramki, może z polem łączonym.

Bardzo proszę o pomoc i opinie na temat zestawiania. W zasadzie wystarczyłaby mi zwykła mikrofala ale niestety te elektroluxa są okropne wizualnie, a zależy mi na wybranym piekarniku. Gdyby jakaś inna mikrofala pasowała, rozważyłabym opcję zmiany piekarnika nr dwa na samą mikrofalę.

Pozdrawiam,

Ch

Edytowane przez _Chloe_

Witam :), w tym tygodniu muszę kupić AGD do obecnie remontowanej kuchni, dlatego bardzo proszę o opinię na temat poniższego zestawu:

piekarnik: Whirlpool AKZM 760 WH Cube Biała Linia lub Amica Zen White Birch

płyta: indukcyjna Whirlpool ACM 355 BA WH lub Electrolux EHI6540FOW

zmywarka: Bosch SPV 53M10 EU Silence Plus ActiveWater lub Whirlpool ADG 8558 A++ PC FD lub Whirlpool ADG 6240 FD/1 lub Zmywarka Electrolux ESL 6362LO

lodówka: Bosch KGN39VW31E lub Samsung RL55VTE1L

okap: ? tutaj proszę o radę, wiem tylko, że będzie kominowy, zabudowany szafką

Z góry bardzo dziękuję!

A ja mam pytanie z innej beczki: czy macie pomysł na skorzystanie z promocji elektroluxa (3 sprzęt za 50%), jeśli potrzebuję tylko 2 sprzętów do zabudowy? Resztę już kupiłam, na dodatek właśnie marki elektrolux, pech...
A ja mam pytanie z innej beczki: czy macie pomysł na skorzystanie z promocji elektroluxa (3 sprzęt za 50%), jeśli potrzebuję tylko 2 sprzętów do zabudowy? Resztę już kupiłam, na dodatek właśnie marki elektrolux, pech...

A gdzie ta promocja?

Ja właśnie chciałem skorzystać z tej promocji i zakupić trzy rzeczy: Kuch. mikrofalowa ELECTROLUX EMS 21400S, Lodówka ELECTROLUX ERF3301AOW i Pralka ELECTROLUX EWT1266EDW. Co myślicie o takim zestawie? Może macie jakieś lepsze pomysły? No i pytanie czy znajde infor gdzieś na temat tej promocji?
Ja właśnie chciałem skorzystać z tej promocji i zakupić trzy rzeczy: Kuch. mikrofalowa ELECTROLUX EMS 21400S, Lodówka ELECTROLUX ERF3301AOW i Pralka ELECTROLUX EWT1266EDW. Co myślicie o takim zestawie? Może macie jakieś lepsze pomysły? No i pytanie czy znajde infor gdzieś na temat tej promocji?

http://www.electrolux.pl/Globalne/Promocje/atrakcyjnatrojka/

Witam,

chciałabym poprosić o opinie lodówek wolnostojących, gdyż nie wiem czym one się różnią i czym się kierować przy wyborze.

Podobają mi się wysokie pow.185cm, srebrne/stalowe/inox.

Moje typy:

ELECTROLUX

EN 3610DOX

EN 3881AOX

EN 3850 COX

EN 3850DOX

AEG

S54000CSS1

A może coś innego?

Witam,

chciałabym poprosić o opinie lodówek wolnostojących, gdyż nie wiem czym one się różnią i czym się kierować przy wyborze.

Podobają mi się wysokie pow.185cm, srebrne/stalowe/inox.

Moje typy:

ELECTROLUX

EN 3610DOX

EN 3881AOX

EN 3850 COX

EN 3850DOX

AEG

S54000CSS1

A może coś innego?

Cześć,

Co do konkretnego modelu, to nie podpowiem. Natomiast ogólnie, czym się kierować - wg. mnie system NO FROST w chłodziarce i zamrażarce to podstawa. Mam teraz Samsunga z no-frost. Od uruchomienia 7 lat temu nie był rozmrażany, bo nie ma takiej potrzeby.

Natomiast mój Samsung jest głośny, dlatego następna lodówka będzie innej marki.

Wg. mnie przydatna będzie też komora 0st. - do przechowywania mięsa i ryb świeżych.

Ja jeszcze zwróciłbym uwagę na półkę na butelki - taka, jak na zdjęciu poniżej:

fc769bebc87dfe6acfbc87936ee7e6d1.jpg

Butelki nie zajmują miejsca na balkonikach. U mnie to by sie przydało.

Mam w swojej lodówce funkcję holiday. U mnie nie zdaje to egzaminu - zawsze na wakacjach pozostaje coś w lodówce i nie włączamy tej opcji.

Pozdr

Olek