Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

skoro juz tu jestem to zadam może głupie pytanie. Jak działają te systemy no-frost? Chodzi mi o zasadę. Nie bardzo sobie mogę wyobrazić co tam może osuszać wnętrze w temperaturze -18C.
Skoro chcesz wiedzieć:) System wentylatorów odbiera wilgotne powietrze z komory chłodzenia i robi to samo co zwykła lodówka ale poza komorą:) później zimne suche powietrze wraca do komory chłodzenia i tak w kółko aż do momentu gdy zaczyna się rozmrażanie. Wentylatorki się wyłączają a szron się rozpuszcza podgrzewany przez grzałkę i woda spływa do zbiornika nad agregatem gdzie paruje. I tak do momentu jak coś się popsuje albo zabraknie prądu z przyczyny naszej lub nie zależnej od nas:)

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro chcesz wiedzieć:) System wentylatorów odbiera wilgotne powietrze z komory chłodzenia i robi to samo co zwykła lodówka ale poza komorą:) później zimne suche powietrze wraca do komory chłodzenia i tak w kółko aż do momentu gdy zaczyna się rozmrażanie. Wentylatorki się wyłączają a szron się rozpuszcza podgrzewany przez grzałkę i woda spływa do zbiornika nad agregatem gdzie paruje. I tak do momentu jak coś się popsuje albo zabraknie prądu z przyczyny naszej lub nie zależnej od nas:)

Czy to jest niezalezne od ilości agregatów w chłodziarce?

Popey111, zamowilam Liebherra ICS 30130.

Doradz mi prosze, bo ICUS 30130 niewiele sie rozni, a ten Elextrolux od Angeli6 tez.

A roznica w cenie pomiedzy Electroluxem a tym moim Liebherrem ponad 100%.

Wziac jednak te, ktora zamowilam i nie kombinowac?

Ja też na początku chciałam zamówić Liebherr ICUS 30130 i coś mi dalej mówi, że to byłby najlepszy wybór. Po drodze było jeszcze kilka innych modeli. I wczoraj chyba decyzja podjęta na Electrolux ERN29601. Widziałam też wczoraj Liebherra na żywo. Jest dość oszczędny w formie, wygląda prosto i bez wodotrysków. Dla mnie to jednak nie jest wada, dla mojego małża troche tak. Ale jednak prawie 1000 zł do mnie bardziej przemawia i biorę tańszy model :wink:

Czy to jest niezalezne od ilości agregatów w chłodziarce?

Niezależne.

Co sądzicie o tym okapie,czy wart tej ceny?

Mamy kuchnię otwartą,więc potrzebny jest z dużą wydajnością.

Może zaproponujecie jakiś inny?

http://www.agdexpert.pl/okapy-kominowe/franke-fdb-8078-xs

Zajrzyj sobie tutaj.

A model który podałaś jak dla mnie ok. Pytanie tylko jakie parametry ma mieć okap żeby dobrze spełniał swoje funkcje. Polecam lekturę.

popey111 przeczytałam wskazane przez ciebie agd-abc i wydaje mi się,że parametry wybranego okapu (wskazanego wcześniej przez projektanta kuchni)są odpowiednie.

Kuchnia ma 10m/2 i jest otwarta na salon o powierzchni 30m/2 więc jak liczyć powierzchnię do wydajności okapu,bo raczej nie samej kuchni?

Czyli okap z wydajnością około 600-800 czyli powinno być ok:) pytanie tylko jak z głośnością?

Według opisu na stronie producenta na 1 biegu głośność 51dB,a na najwyższym 9 biegu głośność 66dB.

Jak uważaszpopey może być taka głośność? :-?

Kurcze a ja mam problem natury estetyczno - sprzetowej a mianowicie: zdecydowałam się na lodówke wolostojacą z Siemensa model KG39NY40 (ewentualnie Bosch KGN39Y40) do tego wybrałam piekranik HX760 i mikrofalę MWX 45 BIS z Teki. Ponieważ wymienione sprzęty beda stały obok siebie w zabudowie i co tu dużo ukrywać różnią się wykończeniem, to jak to bedzie do siebie pasowało :-?

Głośne działanie w tym wypadku to zapewne tak jak pisze sam autor opinii kwestia montażu, to z resztą najczęstsza przyczyna we wszystkich lodówkach :) A jeżeli jednak coś bez szuflad to weź liebherra ics30130. Ten electrolux którego wymieniasz to raczej mało opłacalny zakup. Co do szuflad to się nie zgodzę z tymi opiniami. A rozmrażanie przy dwóch agregatach będzie tak samo wygodne jak w tej którą podałeś:) Nadal więc polecę tego electroluxa z komorami 0c bo jest lepszy :) a jak nie to weź liebherra.

Byłem wczoraj w sklepie stacjonarnym i obejrzałem sobie obydwie lodówki. Dla mnie liebherr ujdzie, ale narzeczona kręci nosem - i weź ją teraz przekonaj, że jakościowo jest to dobra lodówka, jak w odwecie otrzymujesz "wygląda jak lodówka mojej babci - nie chcę jej" ;)

Spodobał jej się Bosch KIS38A51. Opinie na jego temat są różne, ludzie narzekają głównie na mały zamrażalnik co nam się aż tak nie rzuciło w oczy. Warto ją rozważać?

Głośne działanie w tym wypadku to zapewne tak jak pisze sam autor opinii kwestia montażu, to z resztą najczęstsza przyczyna we wszystkich lodówkach :) A jeżeli jednak coś bez szuflad to weź liebherra ics30130. Ten electrolux którego wymieniasz to raczej mało opłacalny zakup. Co do szuflad to się nie zgodzę z tymi opiniami. A rozmrażanie przy dwóch agregatach będzie tak samo wygodne jak w tej którą podałeś:) Nadal więc polecę tego electroluxa z komorami 0c bo jest lepszy :) a jak nie to weź liebherra.

Byłem wczoraj w sklepie stacjonarnym i obejrzałem sobie obydwie lodówki. Dla mnie liebherr ujdzie, ale narzeczona kręci nosem - i weź ją teraz przekonaj, że jakościowo jest to dobra lodówka, jak w odwecie otrzymujesz "wygląda jak lodówka mojej babci - nie chcę jej" ;)

Spodobał jej się Bosch KIS38A51. Opinie na jego temat są różne, ludzie narzekają głównie na mały zamrażalnik co nam się aż tak nie rzuciło w oczy. Warto ją rozważać?

Weź jeszcze pod uwagę jeden fakt. Twój święty spokój:) A lodówka jk lodówka:) bez bajerów. Mnie wkurza szuflada na warzywa, mało pojemna, jak by nie można było zrobić dwóch oddzielnych. I najważniejsze yo nie typowy rozkład drzwiczek- jakbyś chciał(musiał) wymienić na coś innego za parę lat to bez zmiany drzwi meblowych wpasujesz znów tylko boscha albo siemensa.

Emól.

Tańsze w twoim wypadku znaczy równie dobre:) A co do pralki to, jeżeli masz suszarkę bębnową do bielizny to weź siemensa wm16s742 a jak nie masz to z pozostałych wybierz tą która się bardziej podoba. Różnic technicznych między tymi pralkami nie ma poza prędkością wirowania i troszkę innymi programami.

popey to chyba do mnie odpowiedż?

Mówisz,że w sumie powinno wystarczyć,ale wynik nie najlepszy.

Okap tani nie jest więc może polecisz inny w niższej cenie,jakościowo podobny, kształtem taki sam i o szerokości 80cm

No właśnie nie bardzo kojarzę taki model.

No tak wymiar 80 cm jest chyba mało dostępny,jak nic innego nie znajdę to pozostanę przy tym.

Bardzo ci dziękuję :lol:

pozdrawiam

Weź jeszcze pod uwagę jeden fakt. Twój święty spokój:) A lodówka jk lodówka:) bez bajerów. Mnie wkurza szuflada na warzywa, mało pojemna, jak by nie można było zrobić dwóch oddzielnych. I najważniejsze yo nie typowy rozkład drzwiczek- jakbyś chciał(musiał) wymienić na coś innego za parę lat to bez zmiany drzwi meblowych wpasujesz znów tylko boscha albo siemensa.

No dobra, czyli jak raz wybiorę Boscha lub Siemensa, to muszę trwać w nim wiecznie... :)

To może zapytam w ten sposób - interesuje mnie jak największa pojemność i ergonomiczność w środku lodówki i zamrażalnika. Nie specjalnie interesują mnie super bajery, ale chciałbym, aby lodówka wyglądała również w miarę "nowocześnie" (wiadomo dla kogo to jest ważne :) ). Jakaś podpowiedź? :)

popey to chyba do mnie odpowiedż?

Mówisz,że w sumie powinno wystarczyć,ale wynik nie najlepszy.

Okap tani nie jest więc może polecisz inny w niższej cenie,jakościowo podobny, kształtem taki sam i o szerokości 80cm

No właśnie nie bardzo kojarzę taki model.

No tak wymiar 80 cm jest chyba mało dostępny,jak nic innego nie znajdę to pozostanę przy tym.

Bardzo ci dziękuję :lol:

pozdrawiam

Spory wybór ma gorenje ale to okapy skośne.

No dobra, czyli jak raz wybiorę Boscha lub Siemensa, to muszę trwać w nim wiecznie... :)

To może zapytam w ten sposób - interesuje mnie jak największa pojemność i ergonomiczność w środku lodówki i zamrażalnika. Nie specjalnie interesują mnie super bajery, ale chciałbym, aby lodówka wyglądała również w miarę "nowocześnie" (wiadomo dla kogo to jest ważne :) ). Jakaś podpowiedź? :)

A coś jeszcze oglądaliście? Może aeg:)lub electrolux?

A coś jeszcze oglądaliście? Może aeg:)lub electrolux?

Electroluxa było kilka niższych modeli i były tak jak pisałeś wcześniej "lodówki jak lodówki". Ten Bosch wyróżnił się pod tym kątem, że jak się go otworzyło, to faktycznie wydawało się, że jest w nim dużo miejsca - nieco dłuższe półeczki, sporo półek na drzwiach (aż za dużo). No i miał w środku ładne "inox-owe" wykończenie.

Widzieliśmy jedno AEG Santo, ale nie pomnę jaki to był konkretnie model. Może nie urzekł nas, ale wyglądał z tego co pamiętam znośnie.

Tu pojawia się właśnie kwestia innego układu drzwiczek:) Bosch ma mniejszy zamrażalnik a za to większą lodówkę. Coś za coś. Ciężko doradzić coś co się wizualnie spodoba bo jak sam piszesz diabeł tkwi w szczegółach. Powiedz narzeczonej to co pisałem o boschu lub siemensie, i jak co może zdecydujecie się na coś innego:)