Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeszcze spróbuję na forum publicznym się poradzić. Czy chłodziarko-zamrażarki do zabudowy z systemem NO FROST mają no frost tylko w zamrażarce czy również w chłodziarce???

Sprzedawca w sklepie powiedział, że tylko w zamrażarce :o

A już miałam zamówić i zgłupiałam :o :roll:

Nie chcę wydawać kasy na coś co tylko częściowo mi odpowiada.

Pan polecał mi Electrolux ERN 29601 za 1200 zł i jak myślicie - będzie to dobry strzał??

Oto cytat z instrukcji obsługi mojej lodówki BOSCH KGN 36A73:

"Dzięki systemowi nofrost wnętrze komory zamrażania i komory chłodzenia nie pokrywa się lodem. Rozmrażanie nie jest konieczne".

Widać są lodówki, które mają pełną wersję i są z ograniczoną wersją nofrost :roll: :roll:

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

popey to chyba do mnie odpowiedż?

Mówisz,że w sumie powinno wystarczyć,ale wynik nie najlepszy.

Okap tani nie jest więc może polecisz inny w niższej cenie,jakościowo podobny, kształtem taki sam i o szerokości 80cm

No właśnie nie bardzo kojarzę taki model.

No tak wymiar 80 cm jest chyba mało dostępny,jak nic innego nie znajdę to pozostanę przy tym.

Bardzo ci dziękuję :lol:

pozdrawiam

Spory wybór ma gorenje ale to okapy skośne.

No niestety skośny mi nie pasuje :cry: bo kuchnia będzie miała fronty drewniane w stylu klasycznym

Hej! Pogadam sobie z wami chwilę, bo nudzę się strasznie. Właśnie panowie montują mi meble kuchenne i muszę im "asystować", więc nie mam nic innego ciekawego do roboty, został mi tylko komp :lol:

Pytaliście ostatnio o wypasione modele mikrofalówek, a ja powiem, że kiedyś słyszałam opinię, że mikrofala ma służyć do podgrzania obiadu kiedy wracasz wieczorem z pracy lub słoiczków z jedzonkiem dla niemowląt i nie trzeba jej dopisywać żadnej innej ideologii :D I muszę powiedzieć, że po kilku latach użytkowania w pełni zgadzam się z tą opinią - zawsze tylko do tego celu mi służy, bo do gotowania mam fajny piec. Za to kiedy ostatnio przez dwa tygodnie z powodu remontu nie dysponowałam kuchnią i chciałam w mikrofalach pogrzać parówki w wodzie, to mi się w tej wodzie spaliły!!! :lol: :o :-? Dodam tylko, że woda ciągle była w misce, a parówki były brązowe i wysuszone na wiór w tej wodzie. Nie wiem, czy to ja jestem taka zdolna, czy ta moja mikrofala :lol:

Emól.

Tańsze w twoim wypadku znaczy równie dobre:) A co do pralki to, jeżeli masz suszarkę bębnową do bielizny to weź siemensa wm16s742 a jak nie masz to z pozostałych wybierz tą która się bardziej podoba. Różnic technicznych między tymi pralkami nie ma poza prędkością wirowania i troszkę innymi programami.

Ale wm16s742 ma 1600obr, to czemu jeśli mam suszarke to ją mam wybrać?

Tylko potwierdzę wszystkie mają pomiar załadunku?

Czy wm16s742 i WM 14S742PL różnią się JEDYNIE obrotami?

To juz pytanie ogólne do wszystkich, jest odczuwalna różnica w wilgotności prania przy wirowaniu 1400 a 1600, a jak z wygnieceniami przy takich obrotach?

z tymi obrotami to jest tak że praktycznie 1000obrotów oznacza że z wyjetego i powieszonego prania juz nic kapac nie bedzie.

Predkość wirowania to jednak nie wszystko bo wazna jest tez srednica bębna. Beben o wiekszej srednicy skuteczniej odwirowuje przy tych samych obrotach.

Mam teraz pralke z załadunkiem 7,5 kg i 1200 obrotów i niektóre koszule mimo strzepniecia przed rozwieszeniem ciezko rozprasować.

No właśnie. Prędkości wirowania powyżej 1000 wykorzystuje się tylko przy bawełnie i to raczej pościel i ręczniki. Dla innych tkanin max1000/800. Ale przy suszeniu w suszarce bębnowej każda kropla wody mniej to niższe koszty suszenia więc warto. Ale różnice i tak nie będą duże. Między 1200 a 1400 obrotów jest różnica około 3% wilgotności a między 1000 a 1200 6% jak by to kogo interesowało.(muszę budować autorytet :) )

Wilgotność resztkowa w % pozostała po max. liczbie obrotów wirowania

Przy 800 ob./min 68 %

Przy 1000 ob./min 59 %

Przy 1200 ob./min 53 %

Przy 1400 ob./min 50 %

powinnam ale nie umiem, nigdy nie macałam praniai odwirowanego w 1400, ani w 1600 obr

A może ktoś mi napisze że więcej niz 1200 i tak nie ustawia bo różnicy nie ma albo bo pranie za bardzo pogniecione.

Ja bym mówiąc szczerze nie przepłacał. Swego czasu jak kupowaliśmy pralkę to moja luba jarała się cyferkami przed zwrotem "obr". Przez te kilka miesięcy może raz testowo wykorzystała 1400 obrotów, a na co dzień operuje w przedziale 800-1200. Nie mówiąc już o tym, że przy 1400 obrotach hałas w mieszkaniu był dosyć pokaźny :)

jeszcze spróbuję na forum publicznym się poradzić. Czy chłodziarko-zamrażarki do zabudowy z systemem NO FROST mają no frost tylko w zamrażarce czy również w chłodziarce???

Sprzedawca w sklepie powiedział, że tylko w zamrażarce :o

A już miałam zamówić i zgłupiałam :o :roll:

Nie chcę wydawać kasy na coś co tylko częściowo mi odpowiada.

Pan polecał mi Electrolux ERN 29601 za 1200 zł i jak myślicie - będzie to dobry strzał??

Oto cytat z instrukcji obsługi mojej lodówki BOSCH KGN 36A73:

"Dzięki systemowi nofrost wnętrze komory zamrażania i komory chłodzenia nie pokrywa się lodem. Rozmrażanie nie jest konieczne".

Widać są lodówki, które mają pełną wersję i są z ograniczoną wersją nofrost :roll: :roll:

Tylko, że Ty piszesz o lodówce wolnostojącej a ja szukam do zabudowy. Właśnie w tych do zabudowy podobno nofrost w chłodziarce jest nieosiągalny :(

Aha, zapomniałam się pochwalić: odebrałam wczoraj moją płytę indukcyjną. Do dziś mój zachwyt jeszcze nie minął. To jest DZIEŁO SZTUKI :lol:

Najładniejsza jaką widziałam; mój kuchniarz też był w ciężkim szoku - spisał sobie model i powiedział, że będzie to dla niego nr. 1 pod względem dizajnu :wink: :D jeżeli jeszcze będzie tak działała jak wygląda to będzie to mistrzostwo świata i będę ją polecała na wszystkich odpustach.

dziękuję bardzo,

popey'owi i angeli również

angela dawaj fotki kuchni!!!!!

powinnam ale nie umiem, nigdy nie macałam praniai odwirowanego w 1400, ani w 1600 obr

A może ktoś mi napisze że więcej niz 1200 i tak nie ustawia bo różnicy nie ma albo bo pranie za bardzo pogniecione.

Ja bym mówiąc szczerze nie przepłacał. Swego czasu jak kupowaliśmy pralkę to moja luba jarała się cyferkami przed zwrotem "obr". Przez te kilka miesięcy może raz testowo wykorzystała 1400 obrotów, a na co dzień operuje w przedziale 800-1200. Nie mówiąc już o tym, że przy 1400 obrotach hałas w mieszkaniu był dosyć pokaźny :)

Angela nie podobno a po prostu nieosiągalny, co najmniej w lodówkach z zamrażarką na dole, można spotkać modele czterodrzwiowe:) ale to już inna historia.

Bosch faktycznie nie ma.

Liebherra ICBN 30660 ma nofrost w częsci chłodzącej i zamrażalniku ( ma jeszcze kostkarkę - jako jedyny model do zabudowy).

Ja już przeszukałam wszystkich producentów i nofrost w obydu częściach ma jeszcze chyba Gorenje ale podobno strasznie głośna jest...

Ciekawe czemu lodówki do zabudowy tak po macoszemu są traktowane -strasznie mało ciekawych modeli jest na rynku. Nie ma na nie popytu czy co?