Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie. Jestem tutaj nowy więc wybaczcie mi pewne błędy.

Od kilkunastu dni wertuję zasoby sieciowe szukając opinii na temat sprzętu, który mam zamiar nabyć w ciągu najbliższych dni. W grę wchodzi zmywarka oraz okap.

1) Zmywarka: Bosch SRV45T53EU (http://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/bosch-srv45t53eu.bhtml)

2) Okap: tutaj mam pewien dylemat, ponieważ podobają mi się takie ze spadzistym szkłem. Chciałbym żeby był cichy, wydajny i za w miarę przystępną cenę nie przekraczającą 1500zł.

- GORENJE DVG 6545 AX (http://www.gorenje.pl/kuchnia/zmywarki/okapy?c=238471)

- GORENJE DVG 6545 E (http://www.gorenje.pl/kuchnia/zmywarki/okapy?c=182934)

- GORENJE DVG 6545 GES (http://www.gorenje.pl/kuchnia/zmywarki/okapy?c=258904)

Dodam, że kuchnie mam nie dużą bo około 7,3m2 (wysokość standardowa 2,5). Dodatkowo jeśli, ktoś jest wstanie chciałbym się rozeznać jak jest z podłączeniem okapu do komina wentylacyjnego, jeśli w kuchni mam tylko 1 szyb. Z góry dziękuję za wszelkie rady, w szczególności zależałoby mi na sugestii kolegi popey111 oraz SemperSolus, którzy z tego co widzę są tutaj ekspertami w tej dziedzinie.

Zastanawiam się jeszcze nad Okap AMICA OKC6726I http://www.mediamarkt.pl/produkty/duze-agd/okapy/okapy-kominowe/okc6726i

Nie wiem już, która firma lepsza czy Gorenje, czy Amica.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja również poproszę o radę:

1. Kuchnia elektryczna wolnostojąca.

Rozważam dwie - różnią się znacznie w zakresie funkcji i designu, ale obie mi odpowiadają.

Chcę wybrać taką, która najprawdopodobniej będzie bardziej niezawodna / nie będzie się psuła, itp.

A oto one:

Gorenje EC67121AX

http://www.gorenje.pl/kuchnia/kuchnie_wolnostojace?c=242748 (brak opinii na ceneo)

lub

Amica 602CE3.434TsKDOg Sr

http://www.ceneo.pl/398085

2. Okap.

Chcę kupić coś taniego w inoxie, kształt o który mi chodzi ma kilka modeli, np.:

Akpo Dandys 60

http://www.okapyakpo.pl/Okap+Akpo+WK-4+Dandys+60,72410072,4,i2.html#prod (brak opinii na ceneo)

lub

Gorenje DKO 600 M

http://www.ceneo.pl/10819 (opinia nie zachęca)

lub

Gorenje DKL 600 M

http://www.ceneo.pl/231577 (też opinie nie zachęcają)

lub

Amica OKC6462I

http://www.ceneo.pl/10918 (b.dobre opinie)

Jest istotna kwestia różniąca podane modele: długość "rury kominowej" (czy jak tam to nazwać) - w Amice jest najkrótsza (dla mnie ZA krótka), w Dandysie Akpo najdłuższa - mam wysokie pomieszczenia i to dla mnie istotny wymiar.

Co z tymi polskimi okapami Akpo? Kilka osób już pytało, ale wygląda na to, że nikt z tutejszych bywalców nie ma w tym względzie doświadczeń.

Kusi mnie trochę ten Dandys, ale nie chcę się pchać w "nieznane".

Będę wdzięczna za opinie i pomoc w moich dylematach.

Co do kuchni to ze względu na wykonanie gorenje. CO do okapu to naprawdę nie ma istotnych różnic:) ale w akpo będziesz miała problem z czyszczeniem bo guziczki są strasznie źle umieszczone. Pomyśl czy nie warto dołożyć trochę do lepszego okapu.

Witam

czytam Wasze posty w sprawie sprzetu pod zabudowę i okazuje się, że sam mam zagadkę jaki sprzęt wybrać. :roll: Zwracam się do osób, które posiadaja wiedzę na temat sprzętu AGD i zarówno do użytkowników, którzy mają doświadczenia ze sprzętem podanym poniżej. Proszę o radę czy warto zakupić i ewentualnie jest jakaś alternatywa, zachowująca podobny desing i funkcjonalność urządzeń.

Lodówka Liebherr IKB 3454 Premium Plus lub ICN 3464- zależy mi na jak największej ilości chłodziarki i malutkim zamrażalniku.

Okap Amica OKC951S

Piekarnik- nie mam żadnych typów, jedyne co mi przychodzi do głowy żeby pasował do klimatu okapu. Widziałem coś Samsunga i Gorenje, ale jestem bardziej skłonny do Bosch i Siemens, może nie słusznie.Potrzebuję termoobieg, ewentualnie prowadnice teleskopowe i pyrolizę, ale czy to jest konieczne?. Posiadałem piekarnik Mastercook'a bez pyrolizy i jakoś nie zauważałem żeby się szyba szczególnie brudziła.Zastanawiam się też na piekarnikiem elektryczno - parowym, ale czemu to służy? Fajnie by byo żeby piekarnik był otwierany na bok(z lewej strony zawiasy), ale nie dosiadam doświadczenia w tym zakresie i nie wiem czy nie będzie powodować awarii drzwi i problemu z ich późniejszą regulacją - widziałem jakiś Elektrolux w studio kuchennym i pan tłumaczył, że serwisant montujący sprzęt informował, że nic nie poradzi na szparę w kształcie poziomego klina powstającą wzdłuż górnej krawędzi drzwiczek!!! :evil: Dodatkowo wkurzają mnie odstające gały, więc może coś z dotykowym sterowaniem. :D

mikrofala- jak wyżej musi pasować do "całości" . Nie jestem zwolennikiem pichcenia w mikcrofali , potrzebuje rozmrażanie i .... no może są jakieś fajne przydatne funkcje o których nie wiem bo rzadko korzystałem, więc może warto coś zakupić "przyszłościowo".

Proszę o pomoc w szczególności popey'a 111.

Pozdrawiam :wink:

co do lodówki to tego drugiego modelu nie kojarzę? ale ikb.... jak najbardziej warta polecenia

Okap jak dla mnie świetny stosunek parametrów do ceny i najważniejsze cichy.

Co do piekarnika i mikrofali to naprawdę wybór jest ogromny:) i można wybrać coś fajnego. Co do bocznego otwierania to z rozsądnie wykonanych z którymi się zetknąłem to bosch i siemens więc wybór pada na siemensa:) bo mają promocję że dodają prowadnice gratis:) ale musisz sprawdzić czy akurat do tego modelu otwieranego na bok też. Mikrofala do kompletu też się znajdzie:)

No dobrze, co wybrać:

1. płyta indukcyjna

- Teka IR 641

- Teka GKST 60 i4 Basic Slider

2. zmywarka

- Electrolux ESL 66010 Electrolux ESL 67050 Electrolux ESL 67010 Electrolux ESL 66020(różnice między nimi nie są aż tak duże - ale cenowo to ok. 500 zł). Odstraszają mnie informację, że zdarza się niedomywanie i niedosuszanie w tych modelach

- Bosch SMV53M00EU

- Siemens SN64M001EU

3. piekarnik

- Electrolux EOB66713X

- ELECTROLUX EOB 68200 X

- AEG Competence B 8931-4-M

- AEG COMPETENCE B 9971-5-M

- AEG Competence B 5941-5-M

- samsung BT62FQBFST

4. LODÓWKA

Tu mam straszny dylemat - czy zdecydować się na osobną lodówkę i zamrażarkę, czy na SBS. Mam sporą wnękę o szerokości ok. 200 cm, na wysokość ok. 280 cm. Głębokość też bez ograniczeń. Jest tu przewidziane miejsce na lodówkę i piekarnik.

Z góry dzięki za wszelkie porady.

SBS i lodówka ma być bez kostkarki. Rodzina jest 4 osobowa, ale zakupy robimy raczej rzadko, ale duże.

Płyta Teka GKST 60 i4 Basic Slider

Zmywarka. Cóż z tych które wymieniasz wszystkie będą w porządku co do domywania to naprawdę bym nie przesadzał:) kwestia głównie tego czy naczynia są dobrze ułożone:) Co do boscha i siemensa to weź tańszą i w sumie z electroluxa to też najtańszą czyli esl66010

Piekarnik

- AEG Competence B 5941-5-M

- samsung BT62FQBFST

Jak dla mnie jeden z tych:) dlaczego? cóż poczytaj o nich :) ale oba bez zbędnych funkcji ale funkcjonalne.

Co do lodówki to SBS będzie dużo mniej pojemny więc radzę kupić oddzielnie chłodziarkę i zamrażarkę albo coś z czterodrzwiowych modeli SHARPA

Popey proszę Cię o pomoc, bo już straszny mętlik mam w głowie, lepiej kupić:

1. piekarnik Siemens HB73AB550 czy Samsung BT62FQBFST lub BT62TDBCT

2. Płytę Amica PI 7511 SF czy Electrolux EHD 68200 P

Pozostałe rzeczy wybrane:\

- okap Amica OKC 951 S,

- lodówka Liebherr,

- zmywarka Siemens SN 66N080EU

- mikrofala Samsung FG87KUST

Z góry dziękuję za odpowiedź

Dobra, a zatem wstępne produkty wybrane. Proszę uprzejmie o opinie o nich:

Lodówka - Electrolux 36033X

Zmywarka - Electrolux ESL 46010 lub Bosch SRV 53M03EU

Piekarnik - Amica EBP 8752

Indukcja - Teka IR 641 lub Electrolux EHD 60020 P

Okap - ?

Lodówka - Electrolux 36033X ok

Zmywarka - Electrolux ESL 46010 lub Bosch SRV 53M03EU ja bym kupił lectroluxa ale ariston np lst329/lst328 też wygląda ciekawie:)

Piekarnik - Amica EBP 8752 może jednak prostszy model np ebp 8452:)

Indukcja - Teka IR 641 lub Electrolux EHD 60020 P tutej electrolux ale ciekawie prezentuje się tekaGKST 60 i4 Basic Slider a nawet najlepiej:) z tych modeli

Co do okapu to polecam lekturę poradnika o okapach

Ja mam pytanie dotyczące tej płyty

http://www.ceneo.pl/;015510801-10;0020-20-0-0-1.htm

Nie ma na niej zaznaczonych pól grzejnych.Czy to znaczy,że można na takim kwadracie stawiać obojętnie jakiej wielkości garnek?

A ja się przypomnę ze swoim pytaniem.

popey111pomożesz :-?

godul1napisał

przy indukcji rozmiar garnka ma drugorzedne znaczenie chyba że ma rozszerzalne pola zwikszające moc przy wikszych garach. Musisz tylko postawic gar w takim miejscu zeby go płyta wykryła i bedzie pracować.

Piszesz,że rozmiar garnka ma drugorzędne znaczenie.To jeżeli na płycie z zaznaczonym polem postawie dużo większy garnek to indukcja będzie działać tak samo?

Chodzi mi o to,że na płycie którą wkleiłam nie ma zaznaczonych pól.Jest tylko podział na kwadraty i na środku każdego kwadratu jest zaznaczony krzyżyk.Więc mogę używać różnej wielkości garnki? Byle by zmieścić się w danym kwadracie i zakryć krzyżyk?

Potrzebuję płyty gdzie będę mogła korzystać z dużych garnków i patelni.

Może odezwie się jakiś użytkownik tego rodzaju płyty?

popey111coś nie chce się wypowiedzieć :roll: :cry:

Co do pól to ta płyta ma cztery o średnicy 21 cm. A co do wielkości pól producenci zalecają używanie naczyń o średnicy dna nie większej lub niewiele większej od średnicy pola grzewczego, Osobiście nie sprawdzałem. A pola są oznaczone krzyżykami bo nie ma potrzeby ich rozróżniania skoro są takie same.

- okap Amica OKC 951 S,

- lodówka Liebherr,

Co do piekarnika to samsung jak zapewne wiesz ma możliwość podzielenia komory więc jak dużo pieczesz i sądzisz że ta funkcja się przyda to warto. Co do siemensa to kusi pyrolizą ale pomyśl o prostszym np Siemens HB63AS520 lub AEG-Electrolux Competence B 5941-5-M

Co do płyty to która się bardziej podoba technicznie prawie się nie różnią ale do amiki za 150zł polecę dokupić gwarancję na pięć lat:)

Witam wszystkich serdecznie. Jestem tutaj nowy więc wybaczcie mi pewne błędy.

Od kilkunastu dni wertuję zasoby sieciowe szukając opinii na temat sprzętu, który mam zamiar nabyć w ciągu najbliższych dni. W grę wchodzi zmywarka oraz okap.

1) Zmywarka: Bosch SRV45T53EU (http://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/bosch-srv45t53eu.bhtml)

2) Okap: tutaj mam pewien dylemat, ponieważ podobają mi się takie ze spadzistym szkłem. Chciałbym żeby był cichy, wydajny i za w miarę przystępną cenę nie przekraczającą 1500zł.

- GORENJE DVG 6545 AX (http://www.gorenje.pl/kuchnia/zmywarki/okapy?c=238471)

- GORENJE DVG 6545 E (http://www.gorenje.pl/kuchnia/zmywarki/okapy?c=182934)

- GORENJE DVG 6545 GES (http://www.gorenje.pl/kuchnia/zmywarki/okapy?c=258904)

Dodam, że kuchnie mam nie dużą bo około 7,3m2 (wysokość standardowa 2,5). Dodatkowo jeśli, ktoś jest wstanie chciałbym się rozeznać jak jest z podłączeniem okapu do komina wentylacyjnego, jeśli w kuchni mam tylko 1 szyb. Z góry dziękuję za wszelkie rady, w szczególności zależałoby mi na sugestii kolegi popey111 oraz SemperSolus, którzy z tego co widzę są tutaj ekspertami w tej dziedzinie.

Zastanawiam się jeszcze nad Okap AMICA OKC6726I http://www.mediamarkt.pl/produkty/duze-agd/okapy/okapy-kominowe/okc6726i

Nie wiem już, która firma lepsza czy Gorenje, czy Amica.

Co do okapu to dla gorenje i amiki robi je ciarko więc kup który się bardziej podoba wszystkie dadzą sobie radę i jeszcze będziesz miał spory zapas mocy:) a konstrukcja wszystkich które wymieniłeś jest identyczna:) co najwyżej mają czujnik "zapachu" lub niższą wydajność(amika) ale w twoim wypadku różnice w wydajności i tak są bez znaczenia a czujnik "zapachu" możesz sobie odpuścić:) chyba że któreś gorenje szczególnie się podoba i akurat go ma.

Zmywarka jak najbardziej ok

Popey dzięki za opinie pomogłeś mi zdecydować. Jutro albo najpóźniej do końca tygodnia zakupię Zmywarkę Bosch SRV45T53EU oraz Okap GORENJE DVG 6545 GES.

Napisz mi jeszcze proszę czy orientujesz się może czy nie będzie problemu z tym okapem i podłączeniem go do szybu wentylacyjnego, który obecnie służy za wyciąg z kratką w kuchni. Bo czytając forum trafiałem na opinie że może wystąpić zjawisko wstecznego ciągu. Planuję zrobić to na zasadzie, że pozostawię istniejącą kratkę w obecnym miejscu, a rurę od okapu zamontuję z bocznego dojścia do tego szybu. Czy nie będzie to powodowało wdmuchiwania osadu z kratki do kuchni?

Dzięki wielkie Popey!

Zapytam jeszcze w sprawie okapu.

Miałam dziś okazję przetestować dotykowo w LeroyM okapy Akpo i Cata. Cata to hiszpańska firma, która podobno ma jakąś fabrykę w Polsce -czy ktoś coś o niej słyszał?

Znalazłam w necie tylko stronę po hiszpańsku /angielsku: http://www.cata.com.pl .

Wracając do porównań - Akpo jest zrobiony z bardzo cienkiej blachy, która się uginała przy przyciskaniu guzików na obudowie.

Podobny model Cata - blacha znacznie grubsza, solidne wykonanie (tak na oko i na dotyk) dużo lepsze parametry, ale cena oczywiście znacznie wyższa.

Warto?

Model o którym mówię to Neblia:

http://www.leroymerlin.pl/produkty/okap-kuchenny-kominowy-neblia-szer-60-cm,1178543924,1243495959.html

W tej chwili jest promocja - kosztuje 632 zł (dla porównania - Akpo Dandys http://www.okapyakpo.pl/Okap+Akpo+WK-4+Dandys+60,72410072,4,i2.html#prod ).

Lodówka - Electrolux 36033X ok

Zmywarka - Electrolux ESL 46010 lub Bosch SRV 53M03EU ja bym kupił lectroluxa ale ariston np lst329/lst328 też wygląda ciekawie:)

Piekarnik - Amica EBP 8752 może jednak prostszy model np ebp 8452:)

Indukcja - Teka IR 641 lub Electrolux EHD 60020 P tutej electrolux ale ciekawie prezentuje się tekaGKST 60 i4 Basic Slider a nawet najlepiej:) z tych modeli

Co do okapu to polecam lekturę poradnika o okapach

Dzięki wielkie :) Zatem lodówka i zmywarka zostaje. Mam pytanie dlaczego wybrać słabszy model piekarnika i czy ta Teka 641 naprawdę nie jest warta zakupu? Znajomi mają i polecają ale oczywiście my jeszcze nie zdecydowaliśmy.

- okap Amica OKC 951 S,

- lodówka Liebherr,

Co do piekarnika to samsung jak zapewne wiesz ma możliwość podzielenia komory więc jak dużo pieczesz i sądzisz że ta funkcja się przyda to warto. Co do siemensa to kusi pyrolizą ale pomyśl o prostszym np Siemens HB63AS520 lub AEG-Electrolux Competence B 5941-5-M

Co do płyty to która się bardziej podoba technicznie prawie się nie różnią ale do amiki za 150zł polecę dokupić gwarancję na pięć lat:)

Mam pytanie gdzie tak tanio można przedłużyć gwarancję, bo np. w RtvEuroAgd kosztuje to 500zł, w jakimiś inny sklepie znalazłem za 450zł?

Czyli jeśli w Electroluxie nie trzeba przedłużać gwarancji, to chyba jednak lepiej Electroluxa kupić.

Ten Samsung byłby dla nas idealny, ale nie ma opcji Piroliza+Teleskopowe prowadnice. Może być Piroliza lub Kataliza+Teleskopowe, a ta opcja dzielenia piekarnika najbardziej się podoba mojej żonie, tylko z którą opcją wziąć tego Samsunga? :(

Witam! Czytam już 3 dni, a mętlik w głowie podobny jak na poczatku. Zwracam się z ogromną prosbę o pomoc w wyborze sprzetu - szczególenie do popey :D . To są na razie moje modele, prosze o sugestie i zmiany jeżeli zły wybór, ale w podobnych cenach, bo niestety budżet ograniczony - ok. 10 tys.

1. Zmywarka 45 i na pewno ma być osczędna w użytkownaiu

- Electrolux ESL46010X

2. Płyta indukcyjna 60, ma być cicha, z boosterem i oszczędna w użytk.

- AMICA PI6508TF

- ZANUSSI ZKT652DBU

- TEKATR620

- AMICAPC6220SF(pł. ceramiczna)

3.Piekarnik+ Kuchenka mikrofalowa góra do 1200 zł

Najcięższy wybór bo nie mogę dopasować mikrofali najbardziej podoba mi sie amica ale nie wiem czy bedzie pasował samsung. Dobra i ładna.

-AMICAEBP84552 czy AMICA8652 + MIKR. SAMSUNGFG87KST?

-BOSCH HBA435450E - nie wiem jaka mikrofala

-ELECTROLUX EOB33100X + MIK. ELECTROLUX EMS26045X

-TEKAHA845 + MIK. TEKA TMW22BIS

- BOSCH HBN230250E + MIK. BOSCH HMT84M651

4. Okap wysuwany czy li slim

- TEKA CNL2002

-TEka CNL 3000

-AMICA OT5625I

5 PRALKA

- BOSCH WAE24160

-AEG LAKAMAT 60840L

- ELEKTROLUX EWF19991

-LGWD390NDK

Z gory dziękuje za wszelaką pomoc.

- okap Amica OKC 951 S,

- lodówka Liebherr,

Mam pytanie gdzie tak tanio można przedłużyć gwarancję, bo np. w RtvEuroAgd kosztuje to 500zł, w jakimiś inny sklepie znalazłem za 450zł?

Czyli jeśli w Electroluxie nie trzeba przedłużać gwarancji, to chyba jednak lepiej Electroluxa kupić.

Ten Samsung byłby dla nas idealny, ale nie ma opcji Piroliza+Teleskopowe prowadnice. Może być Piroliza lub Kataliza+Teleskopowe, a ta opcja dzielenia piekarnika najbardziej się podoba mojej żonie, tylko z którą opcją wziąć tego Samsunga? :(

Przedłużenie gwarancji w amice to 150 zł-bezpośrednio u nich,wejdź na ich stronę i poczytaj. Przedłużenie gwarancji to zawsze dobra opcja:) a amika duuuużo nadrabia wyglądem.A co do piekarnika to samsung ma wkład katalityczny z tyłu i jeszcze steam clean więc raczej problemu nie będzie z czyszczeniem.

Witam! Czytam już 3 dni, a mętlik w głowie podobny jak na poczatku. Zwracam się z ogromną prosbę o pomoc w wyborze sprzetu - szczególenie do popey :D . To są na razie moje modele, prosze o sugestie i zmiany jeżeli zły wybór, ale w podobnych cenach, bo niestety budżet ograniczony - ok. 10 tys.

Z gory dziękuje za wszelaką pomoc.

Oto parę sugestii

zmywarka

Electrolux ESL46010X ok

płyta

Ehd60020 electrolux

tekaTeka GKST 60 i4 Basic Slider

4. Okap wysuwany czy li slim

- TEKA CNL2002

-TEka CNL 3000

-AMICA OT5625I

W sumie coś z teki ze względu na wyższą wydajność:) ale i tak w tym segmencie nie ma żadnego super faworyta

5 PRALKA

-AEG LAVAMAT 60840L

Z tych które wymieniasz najlepsza moim zdaniem lub coś innego z electroluxa np. ewf10470. Dużo jest fajnych modeli w porównywalnej cenie samsung,gorenje też wypadają ciekawie. A co do lg to wypuścili teraz nowe serie :) sporo tańsze i prawie się nie różnią np. F-1068QD(ta akurat nie ma wyświetlacza)

Popey111, jaki ewentualnie polecisz mi okap slim tak do ok 600 zł. No i najbardziej czekam na pomoc w kwestii doboru piekarnika do mikrofali. podoba mi się ta AMICAEBP8452 ale nie wiem czy ten samsun FG87 będzie pasował, a moze inny ciekawy zestaw mi zaproponujesz z tych co przedstawiłam lub coś innego :)

Popey111, jaki ewentualnie polecisz mi okap slim tak do ok 600 zł. No i najbardziej czekam na pomoc w kwestii doboru piekarnika do mikrofali. podoba mi się ta AMICAEBP8452 ale nie wiem czy ten samsun FG87 będzie pasował, a moze inny ciekawy zestaw mi zaproponujesz z tych co przedstawiłam lub coś innego :)
Będzie pasował. Ale w sumie można kupić jakieś beko w tej cenie, są jednak lepiej wykończone. Ten samsung ma tak uniwersalny wygląd że pasuje do bardzo wielu modeli.