Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Baaaaardzo proszę o pomoc z całym sprzętem "jakoś" sobie poradziłam. Największy problem mam z okapem.(może być podłączony do komina)

Moja kuchnia jest otwarta na salon i przedpokój. Kuchnia sama w sobie ma ok 6-7 m2 natomiast salon ok 22m2 i do tego jest jeszcze przedpokój który ma ok 15m2 i jest jeszcze klatka schodowa ... troche dużo tej powierzchni jaki okap powinnam kupić o jakiej wydajności ? Czy wystarczy 820m3/h (np Globalo Divida Isola) ? Znalazłam też taki firmy Arset Pasat 90 w cenie ok 900 zl o wydajności 1000m3/h ale jakaś dziwnie niska ta cena mi się wydaje.

Podstawą dla mnie jest to żeby był wydajny jak na ten układ mieszkania (które jest 2-poziomowe) oraz w miarę cichy i w cenie do 3000 max!

Proszę o pomoc :cry:

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro juz sie uporalem ze sprzetem do kuchni przyszedl czas na lazienke

Dzieki pomocy udzielonej na forum moge powiedziec ze to byly bardzo udane zakupy No moze poza lodówka Electrolux ENA 38511x do której również nie mam uwag za wyjatkiem bulgotania wystepujacego podczas pracy urzadzenia. Sam agregat działa cicho ale to bulgotanie jest straszne Nie wiem czy to efekt specjalny No frost czy raczej powod do reklamacji ????

Obecnie rozgladam sie za pralka najlepiej o glebokosci okolo 45-50 cm

Z moich poszukiwan wylonily sie nastepujace typy

Electrolux EWS 126540W

Electrolux EWS 126510W

Electrolux EWS12971W

Samsung WF7522S8V

Co o nich sadzicie ?? Ktos to juz moze użytkuje ?? Chciałbym zeby pralka byla oszczedna i miala predkosc wirowania okolo 1200

Edytowane przez Szef23

Który piekarnik wybrać:

elektrolux eob64201x

elektrolux eob32110x

elektrolux eob32000x?

Czy płyta gazowa elektrolux ehg7835x to dobry wybór? Może ktoś z was ma te sprzęty i może powiedzieć jak się sprawują.

Potrzebuję jeszcze zmywarkę do zabudowy z ukrytym panelem (60), lodówkę z dużym zamrażalnikiem i okap. Może pomożecie dokonać wyboru?

Ja również mam pytanie: czy ktoś z Was użytkuje płytę indukcyjną De Dietrich? Nie mam zupełnie żadnego doświadczenia z tą firmą a zastanawiam się nad zakupem płyty DTI789VE lub DTI743X, gdyż mają tzw. wolną strefę, czy możecie coś doradzić?

Ponawiam pytanie. Bardzo zależy mi na opiniach osób, które miały już jakieś doświadczenia z tą firmą. Z góry dziękuję.

Skibusia

DeDitrich należy do grupy Faber (podobnie jak Mastercook), w krajach Beneluxu i Francji marka ta jest porównywana z Miele pod względem niezawodności i jakości wykonania. Zalety:

- niska awaryjność,

- dobre wykonanie,

- rozsądek w zastosowanych funkcjach i nastawienie na praktyczne rozwiązania

Wady:

- cena

tu troszkę więcej o samej firmie - niestety ale nie mam weny aby to dokończyć :(

Jeżeli chodzi o "wolną strefę"... AEG COMPETENCE 78031 KF - tu cała płyta działa na podobnej zasadzie... Różnica to oczywiście szerokość :)

efilo

EHD 68200P posiada funkcję rozpoznawania obecności garnka - a tym bardziej posiada funkcję rozpoznawania wielkości garnka (to są płyty indukcyjne i w tym przypadku "grzeje" garnek, a nie płyta). Podobnie z resztą jak w modelach EHD 68210P i w/w modelu AEG obydwie funkcje są dostępne.

Staś100

Co do piekarnika to... zdecydowanie EOB64201 - dobra cena, bardzo dobre wyposażenie i jednocześnie przyzwoita jakość wykonania.

Jeżeli chodzi o zmywarkę to zdecydowanie coś z Boscha/Siemensa, a jeżeli zależy Ci na ekonomicznym podejściu do sprawy zerknij na modele Electroluxa (np. ESL 66010). Co do lodówki to zwróciłbym uwagę na produkty koreańskie - Samsung i LG od 2-3 lat zbierają dobre opinie wśród użytkowników, jednocześnie są naprawdę przyzwoicie wykonane. Oczywiście możesz pójść w stronę Liebherr'a lub wyższych modeli Electroluxa.

Szef23

Jeżeli lodówka jest prawidłowo wypoziomowana to "bulgotanie" powinno się stopniowo zmniejszać, a po ok 2 miesiącach powinno być słyszalne sporadycznie. Jeżeli urządzenie pracuje już dłuższy czas i na 100% jest dobrze wypoziomowane, a mimo to występują "bulgoty" możesz próbować reklamować.

Z wymienionych przez Ciebie pralek stawiałbym na Samsunga lub EWS 126540W, mają najlepszy stosunek ceny do funkcji i parametrów, jednocześnie na 5-6 lat wystarczą, chyba, że pierzesz więcej niż 7-10 razy w tygodniu, wówczas czas eksploatacji może ulec skóceniu do 4-5 lat.

Edytowane przez SemperSolus

Semper Solus - Woow! Szacun za poświęcony tu wszystkim czas i "zwykłą" życzliwość :-))))

Oby takie rzeczy do Ciebie wracały ze zdwojona mocą!

No jak już nasłodziłam (ale nie nakadziłam!!!) to i ja poproszę o opinie i doradztwo:

Dom skończony,mieszkamy a jak wiadomo wiąże się to na tym etapie z brakiem kasy , więc muszę wybierać skromniej.

Zmywarkę mam jakąś prostą Teki, działa i do tej pory nie znam jej wszystkich funkcji - czyli sprawdza się.

Planuję kupić piekarnik , mikrofalówkę i lodówkę do zabudowy:

1. piekarnik: Elektrolux EOB33100X = http://www.ceneo.pl/510835s lub inny (naprawdę do szarlotki i kurczaka - bo taka ze mnie kucharka i widoków na lepszą nie będzie)

2. mikrofalówka: Samsung FG87 KUST - http://www.ceneo.pl/2698185 lub inna . Problem którego chyba nie przeskoczę to niestety drzwiczki otwierane w lewo - mi pasowałyby w prawo ;-/

3.lodówka ???? - ważne tylko by miała jak największy zamrażalnik w stosunku do chłodziarki - na wsi bardzo przydatne, a do chłodziarki musi zmieścić się jedzenie dla 50-kg-owej baby i dwulatka. ;-)

Czekam pokornie na odpowiedź:-)

Witam.

Mam problem w wyborem płyty.Podoba mi się model Siemens EC745RT90E ale otwarta jestem na inne propozycje.Kuchnia będzie biała z czarnym granitowym blatem.

Myślałam też o czarnej płycie ale obawiam się jej użytkowania.Możecie mi polecić coś konkretnego?Czy model Siemens EC745RT90E ktoś użytkuje?

ninjacorps

Mikrofala w porządku - nic lepszego w tym segmencie nie wymyślimy.

Jeżeli chodzi o piekarnik to dołóż i weź EOB64201X - zdecydowanie lepsze wykonanie wnętrza i elementów ruchomych, polecam porównać w sklepie. Z przydatnych funkcji pojawi się wkład katalityczny (co prawda przy pieczeniu ciast średnio przydatny ale jeżeli przerzucisz się ze smażenia na pieczenie mięs - swoją drogą polecam - szybko docenisz ten dodatek). Po za tym linia EOB6xxxx ma lepszy termoobieg (wyposażony w grzałkę spiralną) - w efekcie pieczenie jest jeszcze bardziej równomierne (w Boschu/Siemensie nazywają to pieczeniem 3D). Jak zwał tak zwał ale naprawdę warto dołożyć.

Jeżeli potrzebujesz dużej zamrażarki to zerknij na lodówki Indesita (głośne to to co prawda ale warte swojej ceny - po 5-6 latach trzeba będzie co prawda wymienić ale o żywotności dzisiejszego AGD już pisałem wielokrotnie). Alternatywą mogą być lodówki LG lub Samsunga - obydwie firmy lubują się w no frostach (o zaletach i wadach możesz poczytać w którymś z pierwszych postów tego wątku). Jeżeli celujesz w niezawodność bierz Liebherr'a - drogo (około 3000-4000 zł za coś rozsądnego z tej marki) za to sprzęt praktycznie na lata...

Krótko mówiąc:

Ekonomicznie - bierz coś z Indesita, tanio i praktycznie ale mniejsza trwałość

Średnia klasa - Samsung/LG, ostatnio dobre opinie wśród użytkowników przyzwoite ceny i dobra funkcjonalność

Klasa wyższa - Liebherr, niezawodny, znakomite parametry chłodzenia i mrożenia, cichy.

Konkretne modele? Cóż zależy od kwoty i wymiarów ale poruszając się w tych markach powinnaś znaleźć coś co będzie Ci pasować.

Pozdrawiam

staś100

Jako, że osobiście funkcję 1/2 załadunku uważam za "gadżet" (chyba, że urządzenie będzie obsługiwać 2 domowników) to osobiście wybierałbym pomiędzy:

Siemensem SE 65E330EU i Boschem SGV 43E43EU różnica między nimi to:

niższe o 2 litry zużycie wody w Siemensie,

1/2 załadunku w Boschu

dodatkowy program mycia w Siemensie - program normalny 65st C (mycie intensywne jest wykonywane w temp. 70 st. C)

Osobiście stawiam na Siemensa - chyba, że jest naprawdę mało zmywania to wówczas można rozważyć Boscha.

Co do płyty Electroluxa to uważam ją za całkiem sensownie rozwiązaną - nie mam zastrzeżeń, jeżeli Ci odpowiada - kupuj.

Ryba154

Teka ma naprawdę doskonałe opinie wśród użytkowników, podobnie jak AEG (z tym, że w tym drugim przypadku zdarzają się narzekania na jakość serwisu w Polsce). Na tym forum EHD68210 jest modelem dość popularnym i również mającym dobre opinie... Niestety ale każda z tych płyt delikatnie "buczy" przy gotowaniu - to "urok" technologii, dla jednych mniej dla innych bardziej męczący i zauważalny. Osobiście sądzę, że sporo zależy od używanych garnków.

Jeżeli miałbym wybierać - stawiam na Tekę, a później na Electroluxa EHD68210P. AEG wybierz jeżeli bardziej będzie pasowało Ci do pozostałych sprzętów (charakterystyczne boczne listwy)... - zwróć też uwagę na fakt, że zarówno Electrolux jak i AEG są delikatnie szersze (mają po 68cm - może to mieć znaczenie w przypadku bardzo małych kuchni).

Gość kuchmen

Lodówke z Libhera weź NOFROST

Piekranik ja mam Bosha ze 1800 z euro... i śmiga rożen, grill, termobieg 8 funkcji wypas

Zmywarka ok.2000 Bosh Siemens domyw wszystko

Płyta - uważam bez znaczenia, tylko jakie ma pola i sposób regulacji

Dziekuje za uwage:)

Podpowiedz znajomym aby wymienili patelnię na taką z grubszym dnem (im będzie cięższa tym lepiej). Wyłączanie się zwoju indukcyjnego podczas pracy na małych poziomach mocy to w segmencie cenowym do 5000zł raczej standard..., a przypuszczam, że znajomi posiadają popularny (i jednocześnie najprostszy model tego producenta) IR641. Niestety ta technologia (indukcja) stawia dość duże wymagania garnkom i patelniom. W zamian oferuje dużo niższe rachunki za prąd, bezpieczeństwo i wygodę. Zasadniczo im wyższy model tym mniej zauważalne są niedogodności. Wymienione przez Ciebie modele to średnia półka, więc w/w problem będzie znacznie mniej zauważalny niż u znajomych... i bez względu na wybraną płytę pamiętaj o zasadzie "im cięższa patelnia tym na indukcję lepsza".

Dlaczego Tekę? Cóż w stosunku do innych wymienionych przez Ciebie marek model ten oferuje przyzwoity stosunek ceny do parametrów i dodatkowo jeszcze serwis na przyzwoitym poziomie alternatywą (ale z ograniczeniami dotyczącymi średnicy naczynia i bez możliwości łączenia 2 pól w jedno podłużne) może być - Siemens EH 775501E płyta zdecydowanie prostsza jednak sporo ich sprzedałem i raczej nie pamiętam aby ktoś narzekał :), ponad to serwis Siemensa i Boscha jest raczej dobrze oceniany (podobnie jak Teki).

Osobiście nadal pozostałbym przy płycie Teki. Podkreślam - serwis na przyzwoitym poziomie, a jakością pracy raczej będziesz zaskoczona pozytywnie.