Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam mało miejsca w łazience dlatego potrzebuję jak najpłytszej płytki o załadunku przynajmniej 5 kg. Czy lepsza będzie LG WD-12390NDK lub LG F12222ND a może raczej

reklamowana Candy 1274L z 5-letnią gwarancją??

Udało mi się po wielu wieczorach spędzonych na czytaniu wielu stron powyższego wątku wybrać piekarnik - HBA34S550 (jest najgłębszy, ma prowadnice teleskopowe, termoobieg no i 5 lat gwarancji) oraz zmywarkę Bosch SMV 50E10 EU. Jestem ciekawa czy dobrze wybrałam. Największy problem mam z płytą indukcyjną - chciałabym mieć poszerzone pole na brytfannę, sterowanie osobne dla każdego pola. Myślałam o Siemens ET 675MN11E, Electrolux EHS 68210 lub EHD 68210, AEG 66331 K-MN czy też Bosch PIB675M24E - ale tutaj cena jest porażająca. A może polecicie coś innego, sprawdzonego??

Co do lodówki to zastanawiam się nad Boschem KG-N36Y40, choć wolałabym wyższą lodówkę, niestety w media we Wrocku żadnego Boscha o takim układzie jak w KG-N36Y40 nie znalazłam. W oczy rzuciły mi się też Electrolux ERB 40233S, Gorenje RK 60359HE, Siemens KG36NX46. Ogólnie szukam lodówki do 185 w górę, z dwoma szufladami na warzywa, z trzema szufladami w zamrażalce, o szer. 60 cm, i najlepiej z powłoką chroniącą przed "palcami"...

SemperSolus, wykorzystując Twoją obecność na Forum, chciałem Cię prosić o opinię i ewentualne sugestie odnosnie moich wyborów:

1. Zmywarka (ma być ukryty panel i 60 cm szer.) - Siemens SN64M001EU;

2. Piekarnik - AEG Competence B5941-5M - będzie często używany, więc przy wyborze zadecydowała pyroliza i teleskopy;

3. Lodówka (kryteria: no frost, wys. 200cm) - Bosch KGN 39A73

4. Pralka - Bosch WAE 2047KPL

5. Okap (60cm) - Amica OKC 6726I

6. I na razie największy dylemat - indukcja -któryś z modeli Teki - jestem bliski decyzji o wyborze IR 641 lub GKST 60 i4 Basic Slider, ale zastanawiam się nad GKST 60 FI4 HIGH - różnica w cenie ponad 1000zł - więc pytanie, czy warto dopłacać?.

Mam nadzieję, że Twoja podpowiedź lub sugestie pomogą mi w wyborze.

Pozdrawiam.

pajucha

Tak na szybko...

Jeżeli ma to być indukcja to Siemens odpada, podobnie jak Electrolux EHS... i AEG to są płyty ceramiczne z polami Hi-Light (normalne, szybkogrzejne spirale) NIE są to płyty indukcyjne. W efekcie pozostaje Electrolux EHD68210, przy czym w necie kupisz go taniej, bo na Bielanach mają na nią "chorą" cenę. Alternatywy - patrz post ryby154 i moje odpowiedzi (Siemens, którego opisałem nie posiada pola "brytfanna"). Cena indukcyjnego Siemensa z polem brytfanna będzie zbliżona do Boscha PIB...

Jeżeli chodzi o lodówkę to model KGN39Y40 powinien Ci odpowiadać - praktycznie to samo co w KGN36 ale w chłodziarce masz jeszcze jedną półkę i wysokość to 200cm. W zamrażarce zaś górna szuflada została zastąpiona komorą PizzaBOX, co akurat uważam za wadę ale da się z nią żyć. Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem w Media to radzę osobiście 2 razy przeliczyć - są dość drodzy. Nawet jeżeli zamówisz te same produkty w nienajtańszym www.euro.com.pl to i tak suma - sumarum wyjdzie taniej, a warunki serwisowe i dostawy będą podobne. Osobiście zwróciłbym jeszcze uwagę na lodówki LG i Samsunga z tym, że tutaj pojawi się konflikt ze szlifem piekarnika... :/

Co do pralki to raczej LG - do Candy radzę podchodzić jak do jeża (czyt. ostrożnie, a nawet baaardzo ostrożnie). Alternatywą mogą być pralki Siemensa lub Boscha ale tutaj blokadą będzie mniejsza ładowność (max 4.5 kg), w zamian za to dostaniesz naprawdę trwały sprzęt. Co do piekarnika i zmywarki nie mam zastrzeżeń - odpowiadają - kupuj.

sieyo

Pozycje 1 do 5 nie mam zastrzeżeń, jeżeli odpowiadają Ci stylistycznie - kupuj.

Poz. 6 Raczej ta ostatnia - IR 641 to prosty model i pewne niedogodności indukcji (patrz post ryby154) mogą się dać we znaki. Stąd jeżeli już to dopłać, przełoży się to na większe zadowolenie z urządzenia, przypominam o zasadzie doboru garnków - im cięższe tym lepsze.

Edytowane przez SemperSolus

Bordoś

Temat okapów był już "wałkowany" w tym wątku wielokrotnie. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć jaki okap wybrać. Polecam zapoznać się z tym. Zwróć uwagę, że w całej tej pisaninie kładę nacisk na głośność pracy (to swoją drogą mocna strona okapów szczelinowych - tzn takich jak ten o który pytasz). Trudno mi powiedzieć coś więcej o jakości produktów marki Falmec, bo nie mam z nimi styczności. Osobiście radziłbym sprawdzić model organoleptycznie. Zwróć uwagę na:

- jakość wykończenia, takie rzeczy jak ostre krawędzie, ciężko pracujące przełączniki czy mało stabilny korpus powinny wzbudzić zaniepokojenie.

- wydajność okapu powinna być dostosowana do kubatury pomieszczenia (w efekcie modne ostatnio "otwarte" kuchnie przy wyborze okapu stają się przekleństwem). Wydajność prawidłową możesz wyliczyć ze wzoru umieszczonego w artykule,

- zdrowego rozsądku nic nie zastąpi, jeżeli więc mamy pomieszczenie o powierzchni 35m2 i wysokości 2,5m to zalecaną wydajnością jest: 875m3, a mocniejszy okap wybieramy w takim przypadku dopiero gdy po sprawdzeniu głośności na drugim biegu okaże się, że ten, który wybraliśmy jest dla nas zagłośny. Pamiętaj - sprawdzasz na 2 biegu, a nie na 3 czy trybie turbo... Dlaczego? Cóż prawidłowo pracujący okap powinien być włączany w momencie wejścia do kuchni, a nie dopiero gdy już w pomieszczeniu jest pełno oparów. Wiem, że większość z nas ma z tym problemy - po prostu zapominamy o tym - stąd dla zapominalskich producenci wyposażyli okapy w czujniki oparów...

Sam okap wydaje się być konstrukcją jak najbardziej w porządku. Nie mam zastrzeżeń co do parametrów. Jeżeli chodzi o jakość wykonania to przypominam, że nie znam produktów tej marki :(

efilo

Jeżeli chodzi o wymagania to... podstawą jest grubość dna. Im grubsze dno tym bardziej stabilna temperatura (dzięki wielu warstwom nawet gdy zwój indukcyjny się wyłącza to temperatura nie spada, bo dno skumulowało już jej odpowiednio dużo). Po czym poznać dobry garnek czy patelnię? Cóż, za czasów nie tak znowu odległego mojego dzieciństwa - po warszawskich osiedlach krążyli Cyganie sprzedając kute przez ich kowali patelnie. Ich charakterystyczną cechą był ciężar. Do dziś jedną taką posiadam :) stąd mogę porównać z produktami przemysłowymi i... stara cygańska wygrywa z większością dzisiaj sprzedawanych właśnie dzięki faktowi, że ma bardziej stabilną temperaturę (źródło temperatury jest tutaj akurat drugorzędną sprawą). Z rozmów z klientami i opinii na tym forum mogę podpowiedzieć, że dobre opinie posiadają wyroby Emalii Olkusz, Ikea 365+ (ale tu tylko kupowane pojedynczo egzemplarze - te z zestawów nie mają już tak dobrych opinii). Nie spotkałem się też z narzekaniami na zestawy Zelmera.

Zasadniczo garnek/patelnia na indukcję mają:

- przyciągać magnes,

- mieć stosunkowo duży ciężar (to będzie wskazówką o grubości dna),

Zachowanie tych 2 wskazówek powinno zaowocować wyborem przynajmniej przyzwoitych garnków i patelni. O konkretne modele i linie radzę zapytać innych forumowiczów, z tego co pamiętam to nawet był gdzieś już wątek na ten temat.

Miałam płytę gazową ze stali z pokrętłami z przodu-przeciwrałam na wilgotno potem na suchu i było ok.

Teraz użytkuje ceramiczną indukcję sensorową-również przecieram na wilgotno potem na sucho.

Nie widzę znaczącej różnicy w utrzymaniu czystości samej płyty. Gorzej z czystością wokoło gałek, lepsza jest dotykowa.

Ponawiam prośbę o pomoc w wyborze sprzętu do kuchni w kolorze inox, :

1.płyta gazowa z 4 albo 5 palnikami do zabudowy(nie na szkle) do 800zł

2.okap-na pewno nie podszafkowy do 500zł

3.piekarnik elektryczny do zabudowy do 1500zł

4.zmywarka (60)do zabudowy do 1700zł

5.mikrofalówka jak najtańsza bo sporadycznie będzie używana

6.lodówko zamrażarka z trzema szufladami-ok 175cm wysokości -nie do zabudowy do 2000zł

Dawidowski

Piekarnik + płyta:

Szukaj zestawów Boscha/Siemensa - z tego co się orientuję sporo sieci wprowadziło właśnie promocje na zestawy, przykład z Wrocławia:

HBA43T350 + NGU4151DE Boscha za 1700zł. Piekarnik w tej cenie przyzwoity, od płyty nie ma co więcej wymagać. Możesz też zawsze wybrać sam piekarnik (orientacyjna cena od 1200 do 1500zł w zależności od miejsca zakupu). Płyta gazowa to w tej chwili zdecydowanie kwestia gustu - osobiście radzę trzymać się tej samej marki, której zakupisz piekarnik.

Okap

W wypowiedzi adresowanej do Bodroś podałem link do moich wypocin nt. sposobu wyboru okapu. W tym segmencie cenowym możesz pokusić się o tańsze modele okapów Boscha lub Fabera - jednak o jakichś super parametrach radzę zapomnieć. Nie ten segment cenowy. Rozumiem ograniczenie budżetu i w tym przypadku radzę wyraźnie skupić się na wydajności, resztę parametrów zepchnij na dalszy plan.

Zmywarka

Przyjrzyj się tym modelom:

Electrolux ESL 66010,

Whirlpool ADG 9390/1PC

Hotpoint-Ariston LFT3214

Bosch w tym segmencie cenowym również ma parę modeli ale... moim zdaniem ze względu na znaczne ogołocenie z funkcji dodatkowych przegrywają one z w/w.

Mikrofalówka

Szukaj coś z Zelmera - stosunkowo przyzwoite ceny i jednocześnie niezły wygląd, alternatywą będzie Samsung lub LG ale tutaj będzie trudno znaleźć coś o stylistyce nawiązującej do Boscha. Przejrzyj też wcześniejsze posty może Ci coś nasuną w tej branży przeciętna "żywotność" modelu w sklepach to 2-3 lata, więc możesz spokojnie szukać też ze starszych modeli.

Lodówka

W tym segmencie cenowym i gabarytach stawiał bym albo na lodówki LG lub Samsunga albo na Electroluxa. Koreańczycy zaoferują więcej ciekawych rozwiązań (m.in. no frost).

Jeżeli szukasz niebanalnej stylistyki to rzuć okiem na stronę Gorenje - trwałość porównywalna z Boschem/Siemensem i naprawdę jest na czym oko zawiesić. Jeżeli "pod bokiem" masz MediaMarkt albo Saturna to można tam zobaczyć produkty Gorenje.

Może trochę ogólnikowo ale... mam wrażenie, że wcześniejsze posty nawet nie były czytane. Polecam lekturę wątku od pierwszych postów. Wiem trochę tego jest ale w 99% jest to nadal aktualne.

Gość kuchmen

Semper pytanie:

Czy namawiałbyś na lepszą niż w standardzie wentylację pod indukcją? Niby taki bzdet ale coraz częściej o tym słyszę wśród moich klientów.

Chodzi mi o np. pierwszą szufladę od góry czy nie lepiej zrobić atrapę i kartkę wentylacyjną w cokole?

np. w instrukcji od Mastercooka piszą o tym.

Z doświadczenia widzę, że jak robi się szufladę np na sztućce górą to jak się włączy wentylacja to chodzi jak w ruskim czołgu.

Masz jakieś zdanie na ww. temat?

pozdrawiam