Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Popey 111 - dziękuję :)

Choć teraz zaczęłam się jeszcze zastanawiać nad lodówką Whirlpool ART 484/A+/5 - ma te pojemniki na butelki, których sporo w mojej lodówce będzie ;)

Choć ta opcja electroluxa: 5 lat gwarancji jest kusząca, nie powiem :)

A czy ktoś ma zmywarkę kompaktową?

Sprawdza się? - w przypadku osoby, która niewiele gotuje :)

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję - oglądnęłam zdjęcia i mam pytanie czy ta płyta ma ścięte (szlifowane) brzegi ??? Wyczytałam że producent pisze inaczej niż jest w rzeczywistości :(

ma tak gładko oszlifowane brzegi tak jak brzegi szyb w piekarniku - nie są ścięte pod skosem jak w niektórych płytach - po prostu lekko zaokrąglone :)

Witam, właśnie z małżonką urządzamy nasze pierwsze mieszkanie. Kuchnia jest łączona z salonem, stąd dizajn sprzętu ma jakieś tam znaczenie :) Mamy podciągnięty gaz, nie ma siły, stąd chyba jesteśmy zdani na płytę gazową do zabudowy plus piekarnik podblatowy. Chyba, że okaże się, że instalacja wytrzyma indukcję Amici na 230V. Prosimy o pomoc w doborze sprzętu:

PŁYTA: Amica PG1921X, ewentualnie inna z palnikiem typu WOK w podobnej cenie

PIEKARNIK: był Amica EBP 7422, ale to jest słupkowy i chyba nie będzie pasował pod blat, więc proszę o radę do 1000-1100 zł

OKAP: Amica OTS 625I

ZMYWARKA: 60 cm zbędne dla dwóch osób? Jeśli tak, to wybieramy 45 cm i Electrolux ESL 46010

LODÓWKA: wolnostojąca w INOX, wybraliśmy Electrolux ERB 36233x bez No Frost, podoba nam się dużo przestrzeni w środku, ale zastanawiam się czy nie przekonać małżonki do Bosch KGN36X43 i No Frosta :)

Do tego przyjdzie jeszcze pralka w łazience Electroluxa EWS 10670

Witam.

Wraz z żoną od jakiegoś czasu planujemy zakup lodówki SBS. Na początku myśleliśmy, że poradzimy sobie sami z tym problemem ale jak widzicie poszukujemy opinii i pomocy wśród Was. Zawęziliśmy poszukiwania do 3 modeli a są nimi:

1.Beko GNE 114610 FX

2.LG GR-B206FLQA

3.Samsung RS20BRHS

Najlepszym wyborem pewnie jest zakup Beko ale pozostałe pozycje mamy możliwość kupna o 800-900zł taniej, Dlatego moje pytanie brzmi czy warto płacić więcej za Beko?? Czy warto w ogóle kupić produkt tej że firmy?? Pytam ponieważ czytałem niepochwalne komentarze na temat tego producenta. A może nastąpiła jakaś zmiana w tej dziedzinie??

Z góry dziękuję za odpowiedź.

ostatnio przemyśleliśmy sprawę pralki i wybraliśmy taką która będzie miała zabezpieczenie przeciw-zalewowe

AEG Lavamat 72850A

zdecydowaliśmy się też także na lodówkę

Electrolux ENN 28600 - system no frost nas zachęcił zobaczymy jak to będzie

zastanawiamy się dalej czy tyle pieniędzy wrzucać w zmywarkę i suszarkę

BOSCH SMV 69M20EU - może ktoś podsunie jakiś tańszy sprawdzony model z 3 szufladą na sztuczce

Suszarka ELECTROLUX EDH 97980W lub AEG-ELECTROLUX Lavatherm T59850 - różnica to metalowe łopatki w bębnie

może ktoś się podpowie jaki pochłaniacz do kuchni pod szafkę - byle był cichy i do 600zł :)

Witam wszystkich specjalistów sprzętowych, od razu zaznaczę że pomimo posiadania licznego stadka (za 3 tygodnie termin na dzidzię nr 3) to gotowanie mi idzie marnie i niechętnie ;-) z takim nastawieniem wkraczam w wybory sprzętów i kryterium podstwowym jest cena + w miarę żywotność (elegancja powiedzmy - żeby nie bolały oczy jak się na sprzęt patrzy)

Jak dotąd wybrałam to co poniżej tylko że wszystko tak jakby z innego zoo ;-) ale czy to przeszkadza? Po zsumowaniu wychodzi że koszt logiczny do moich wymagań: w zaokrągleniu 5,500 zł (wszystkie zakupy ze sklepów internetowych)

Płyta gazowa SIEMENS EC 645PB90E (742zł + 30 zł dostawa)

Piekarnik do zabudowy WHIRLPOOL AKP 402 IX (650zł )

Kuchenka mikrofalowa do zabudowy WHIRLPOOL AMW 492 IX (770zł)

Zmywarka do zabudowy ELECTROLUX ESI 63020 X (1125 zł)

Okap MASTERCOOK WK-CRISTAL ME 90 XV (700zł)

Lodówka Elecrolux ERB 36233 X (1275zł + 90zł dostawa) – wolnostojąca inox

Powiedzcie czy to rozsądne wybory czy byście coś pozmieniali?

Mam do kupienia 3 sprzety do zabudowy. Czy wybijecie mi cos z glowy i zaproponujecie lepszy zamiennik?

Kuchania juz zrobiona od ponad roku, wiec jesli sprzet inny, to musi miec bardzo zblizone wymiary zeby mi sie do szafek zmiescil...

piekarnik do zabudowy 2 w jednym (gazowe grzanie, elektryczny grill) Ardo HX 020 FGX

lodowka do zabudowy Liebherr ICUS 30130 (teraz 3013 comfort - nowsze i drozsze to samo)

zmywarka BOSCH SRV53M03EU, 45 cm do zabudowy

Dzieki za uwagi - moze ktos ktorychs z tych sprzetow uzytkuje, zwlaszcza piekarnik - zero opinii o nim w necie (reszta dosc popularna i chwalona)

Edytowane przez popcarol
edit - model lodowki

Ponieważ zmieniliśmy koncepcję na kuchnię, czyli będziemy robić lodówkę zabudowaną, musimy takową wybrać.

Którą z poniższych wybrać?

Electrolux ERN 29601

Electrolux ERN 29750

Electrolux ERN 29600

Bosch KIS 38A51

PS. Po przeczytaniu postu wyżej obejrzałem sobie tego Liebherra: Liebherr ICUS 30130

I też wchodzi do gry...

Edytowane przez mr6319

Ja rozważałem Electrolux ERN 29601 i ERN 29750. Ostatecznie wybrałem ERN 29601. Co prawda "750" jest bardziej energooszczędna, ale nie na tyle, żeby był sens dopłacać do niej ponad 100 zł. Różnica w prądzie, rocznie to 22 kwh, czyli jakieś 9 zł.

O samej lodówce na razie jeszcze się nie wypowiem, bo nawet jej nie podłączyłem. Ale generalnie wygląda podobnie jak wszystkie inne w tej klasie cenowej. Półki szklane, całkiem OK, ale np. balkoniki na drzwi zrobione są z bardzo tandetnego tworzywa, podobnie jak i szuflady w zamrażarce. W mojej obecnej lodówce (Indesit BAAN 12) te balkoniki i szuflady sprawiają lepsze wrażenie, choć też są dość tandetne. Ale tak jak wspomniałem, we wszystkich lodówkach w okolicach ten ceny tak to wygląda (przynejmniej w tych, które widziałem na żywo). Żeby mieć lepszą jakość trzeba by wydać ponad 2000 zł...

Pozdrawiam,

Witam ponownie,

Jakis czas temu meczylem Was o porady... tak czy inaczej kuchnia jest juz gotowa, sprzety dzialaja to moge teraz podzielic sie paroma uwagami na temat moich wyborow:

Lodowka: Liebherr ICUS 3013 - bez zastrzezen, to juz druga moja lodowka Libhera wiec polecam ta firme, fajne ma to, ze ma malo plastikow, ktore lubia sie kruszyc pod wplywem zimna.

Plyta: Teka IR 641- rewelacja, namawialem zone na slidera ale nie chciala tych bialych kolek, a ta plyta w zupelnosci nam wystarcza, oboje jestesmy pod wrazeniem dzialania indukcji. jedyny mankament to glosne pikanie panela sterujacego.

Okap: Teka DY90, rewelacja poraz drugi, w tej cenie (ok 800zl) chyba nie ma nic lepszego

Piekarnik+Mikrofala: Whirlpool: AKZ 223 IX + AMW 731 IX, wybor budzetowy bo ta kombinacja to chyba najlepszy stosunek do jakosci przy zachowaniu spojnosci w wygladzie. Te sprzety po prostu pasuja do siebie jak ulal. Z mikrofali jeszcze duzo nie kozystamy wiec trudno mi cos o nim powiedziec za to piekarnik jest ok. Jedynie moge sie przyczepic do prowadnic w piekarniku bo choc dobrze trzymaja sie ich blaszki to rusz lata jak popadnie. Musze znalezc na to jakis sposob bo inaczej bede musial zdemontowac prowadnice. 80% rzeczy pieczemy na ruszcie kladac na nim rozne foremki czy naczynia. Piekarnik potrafi sie bardzo nagrzac. Ma chlodzenie drzwiczek, ale polega ono na stalym nawiewie przez co po okolo 20minutach ze szczeliny nad drzwiczkami bucha gorace powietrze. Po 30min (przy temp. 250C) drzwiczki sa bardzo gorace ale raczej trzeba by bylo trzymac dlugo na nich rece by sie oparzyc.

Zmywarka: Bosh SMV50E10EU - fajny sprzet bo niemiecki - czyli blaszany a nie plastik, mogla by miec sekcje dluzych widelek na dole, bo wszstki sa rownej wysokosci co nie zawsze sie sprawdza. Jest bardzo cicha i dobrze myje. Niestety niezbyt dobrze suszy, czasem zostaje woda naczyniach nawet po wlaczeniu intensywnego suszenia. Moze to tylko problem mojego egzemplarza ale moja poprzednia stara analogowa zmywarka (tez Bosh) suszyla wszystko dokladnie i nie musialem wycierac naczyc aby je wsadzic do szafki.

To tyle i pozdrawiam.

Ja uparłam się przy płycie indukcyjnej Teki i ciekawa byłam jednej rzeczy, więc zadzwoniłam do serwisu Teka. Chcę kupić GKST 60 i4 Basic Slider, a wg ceneo najtaniej można ją kupić w sklepie, w którym oferują GKST 60 i4 Booster Slider. Dowiedziałam się, że to jest ta sama płyta, niczym się nie różni. Pytałam też o wielkość pól i powiedział, że najmniejsze naczynie ustawione na polu 16 cm musi mieć średnicę co najmniej 10 cm, a na największym 23 cm mogę postawić naczynie większe, ale ogrzewane będzie tylko do 23 centymetrów. Pozostałe podobne Teki nie mają pola 23 cm.

Amica PI 6511 SF i Electrolux EHD 682 10 mają pola po 21 cm.

I teraz moje pytanie: jak myślicie, czy upierać się przy tym polu 23 cm ? Chodzi mi o postawienie duużej patelni. Czy jednak olać to pole i wybrać wszystkie po 21 cm ?

Czy warto zapłacić 1300 zł za zróżnicowane pola, w tym 23 cm; czy też 1800-2000 zł i mieć wszystkie pola po 21 cm ?

Czy w Amice i Elektroluxie można łączyć pola w jedno i w sumie to bardziej funkcjonalne niż to pole 23 cm ?

Witam ponownie,

Jakis czas temu meczylem Was o porady... tak czy inaczej kuchnia jest juz gotowa, sprzety dzialaja to moge teraz podzielic sie paroma uwagami na temat moich wyborow:

Lodowka: Liebherr ICUS 3013 - bez zastrzezen, to juz druga moja lodowka Libhera wiec polecam ta firme, fajne ma to, ze ma malo plastikow, ktore lubia sie kruszyc pod wplywem zimna.

Plyta: Teka IR 641- rewelacja, namawialem zone na slidera ale nie chciala tych bialych kolek, a ta plyta w zupelnosci nam wystarcza, oboje jestesmy pod wrazeniem dzialania indukcji. jedyny mankament to glosne pikanie panela sterujacego.

Okap: Teka DY90, rewelacja poraz drugi, w tej cenie (ok 800zl) chyba nie ma nic lepszego

Piekarnik+Mikrofala: Whirlpool: AKZ 223 IX + AMW 731 IX, wybor budzetowy bo ta kombinacja to chyba najlepszy stosunek do jakosci przy zachowaniu spojnosci w wygladzie. Te sprzety po prostu pasuja do siebie jak ulal. Z mikrofali jeszcze duzo nie kozystamy wiec trudno mi cos o nim powiedziec za to piekarnik jest ok. Jedynie moge sie przyczepic do prowadnic w piekarniku bo choc dobrze trzymaja sie ich blaszki to rusz lata jak popadnie. Musze znalezc na to jakis sposob bo inaczej bede musial zdemontowac prowadnice. 80% rzeczy pieczemy na ruszcie kladac na nim rozne foremki czy naczynia. Piekarnik potrafi sie bardzo nagrzac. Ma chlodzenie drzwiczek, ale polega ono na stalym nawiewie przez co po okolo 20minutach ze szczeliny nad drzwiczkami bucha gorace powietrze. Po 30min (przy temp. 250C) drzwiczki sa bardzo gorace ale raczej trzeba by bylo trzymac dlugo na nich rece by sie oparzyc.

Zmywarka: Bosh SMV50E10EU - fajny sprzet bo niemiecki - czyli blaszany a nie plastik, mogla by miec sekcje dluzych widelek na dole, bo wszstki sa rownej wysokosci co nie zawsze sie sprawdza. Jest bardzo cicha i dobrze myje. Niestety niezbyt dobrze suszy, czasem zostaje woda naczyniach nawet po wlaczeniu intensywnego suszenia. Moze to tylko problem mojego egzemplarza ale moja poprzednia stara analogowa zmywarka (tez Bosh) suszyla wszystko dokladnie i nie musialem wycierac naczyc aby je wsadzic do szafki.

To tyle i pozdrawiam.

dzieki za fajny opis ;-)

moge wiedziec jak jest z glosnoscia okapu? akurat ten fakt ma dla mnie duze znaczenie...

z gory dzieki za odpowiedz

pozdrawiam trolik

Doradźcie proszę. Stoimy przed wyborem lodówki, wahamy się pomiędzy:

1. Electrolux ERB 36233X - (czy ona jest w dwóch odcieniach szarości czy tylko tak się prezentuję na zdjęciach?)

2. Siemens KG36VX47

3. Bosch KGV36X47

Za 2. i 3. przemawia klasa A++, aczkolwiek 2. najmniej mi się podoba.

Z góry dzięki za wszelkie rady.

Witam. Jestem tu nowa ale liczę na Waszą pomoc.

Od kilku tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką wymarzonego mieszkania, niestety ostatnio trochę czas prysł, gdyż okazało się, iż w zrobionych przez poprzednich właścicieli meblach kuchennych na zamówienie jest wnęka na kuchenkę tylko 50 cm! Wcześniej nie zwróciłam na to uwagi i miałam już upatrzonych kilka modeli o standardowych wymiarach...Jaką (chyba ?) gazówkę o takiej szerokości możecie mi polecić??? Wybór jest strasznie ograniczony..

Pozdrawiam

xoxer - serdeczne dzięki za opinie :)

A miałam już wybraną płytę indukcyjną TEKA IR 641 kiedy mój mąż powiedział: "wiesz, może kupmy tą co Ci się podobała, bo jednak za 2-3 lata nie będziemy wymieniać płyty. Teraz przyoszczędzimy na czymś innym a Ty kup tą upatrzoną płytę"

No moja wcześniej upatrzona to Teka GKST 60 FI4 HIGH za 2260 minimum. I teraz się zastanawiam czy za tą kwotę nie znajdę czegoś lepszego :rolleyes:

np.

Siemens EH 651TE11E

Mastercook I4DE64S

Proszę doradźcie.

Witam,

My z zona jestesmy bardzo zadowoleni z plyty IR641, oczywiscie inne (drozsze) modele maja wiecej bajerow i mozliwosc np. power boosta na kazdym polu. Ale, po pierwsze cena (a ja kupowalem wszystkie sprzety i nowa kuchnie + kafelki, tynkowanie, szpachlowanie, malowanie itd) wiec szukalem mozliwych oszczednosci a ta plyta ma rewelacyjny stosunek jakosc/cena. Po drugie, rozwazalem zakup Slidera ale zonie nie przypadly do gustu biale obwodki na polach. Po trzecie, w praktyce nie potrzebujemy wszystki pol powerboost bo one raczej sa potrzebne do szybkiego zagotowania wiec watpie bym naraz tego potrzebowal. Po czwarte jestem przekonany ze kazda plyta Teki tak samo glosno pipczy wiec suma sumarum mamy dosie, czyli nie warto przeplacac. Oczywiscie gdybym mial wiekszy budzet to pewnie bym wybral cos bardziej ladnego ale za 800zl to ja mam okap Teki teraz nad plyta.

A co do okapu, to trudno powiedziec czy jest glosny czy nie. To sa raczej subiektywne odczucia a ja nie mam przyrzadu pomiarowego. To tez zalezy od akustyki wnetrza a takie porownanie mozna by tylo tylko w jakims specjalnym pomieszczeniu dokonac. Tak czy inaczej moge powiedziec, ze w moj poprzedni stary okap Whirpoola byl znacznie glosniejszy i na pewno mniej wydajny. Wg. mnie jest on bardzo podobny do okapu Samsunga ktorego widzialem w Saturnie ale nie jestem teraz w stanie powiedziec jaki to byl model (wygladal bardzo podobnie). Okap ma cztery biegi i dwa silniki, na czwartym biegu jest glosny ale nie sadze zeby przy takiej wydajnosci mozna to zrobic ciszej. Natomiast nie jest na tyle glosno bym nie rozumial co do mnie mowi druga osoba, a przy starym Whirlpoolu musialem krzyczec ;).

Pozdrawiam

Witam,

My z zona jestesmy bardzo zadowoleni z plyty IR641, oczywiscie inne (drozsze) modele maja wiecej bajerow i mozliwosc np. power boosta na kazdym polu. Ale, po pierwsze cena (a ja kupowalem wszystkie sprzety i nowa kuchnie + kafelki, tynkowanie, szpachlowanie, malowanie itd) wiec szukalem mozliwych oszczednosci a ta plyta ma rewelacyjny stosunek jakosc/cena. Po drugie, rozwazalem zakup Slidera ale zonie nie przypadly do gustu biale obwodki na polach. Po trzecie, w praktyce nie potrzebujemy wszystki pol powerboost bo one raczej sa potrzebne do szybkiego zagotowania wiec watpie bym naraz tego potrzebowal. Po czwarte jestem przekonany ze kazda plyta Teki tak samo glosno pipczy wiec suma sumarum mamy dosie, czyli nie warto przeplacac. Oczywiscie gdybym mial wiekszy budzet to pewnie bym wybral cos bardziej ladnego ale za 800zl to ja mam okap Teki teraz nad plyta.

Slider też mi się nie podoba :) Mnie nie przypadło także do gustu wcześniejsze wybieranie pola żeby np. zmniejszyć moc oraz klikanie 5x przy nastawianiu garnka żeby ustawić moc na 5.

Może narazie zrezygnuję z okapu ? :) albo wybiorę taki proforma za 150 zł bo i tak jest rekup. i mam nadzieje że wyciągnie smrodki bez okapu.