Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Omawiany problem nieco z innej strony:

Chciałbym umieścić kuchnie + zmywarkę w przestrzeni 90 cm (wcześniej była tam standardowa kuchnia z piekarnikiem i pralka ładowana od góry)

Czy możecie coś doradzić?

Z tego co się zorientowałem to ogólnodostępnych zmywarek >45 brak. Kuchnie albo wolno stojące albo Mastercook (50cm). Wiec brakuje nadal 5 cm - o kuciu nie ma mowy ;) Piekarnik możne być pod płyta lub nad (preferowane rozwiązanie) zmywarką

Z góry dzięki za pomoc

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponieważ zmieniliśmy koncepcję na kuchnię, czyli będziemy robić lodówkę zabudowaną, musimy takową wybrać.

Którą z poniższych wybrać?

Electrolux ERN 29601

Electrolux ERN 29750

Electrolux ERN 29600

Bosch KIS 38A51

PS. Po przeczytaniu postu wyżej obejrzałem sobie tego Liebherra: Liebherr ICUS 30130

I też wchodzi do gry...

Ja również wybrałam ERN 29601 jak Vafel. kupiona w połowie kwietnia (gdybym wiedziała, że będzie później promocja z przedłużeniem gwarancji do 5 lat, poczekałabym do początku maja, ale za to 2 tygodnie temu dokupiłam jeszcze dwa inne sprzęty electroluxa, więc chociaż te będą z 5-letnią gwarancją :)).

moim zdaniem, lodówka chodzi bez zarzutu - dobrze chłodzi i o to chyba chodzi :) no ale moje oczekiwania co do lodówki nie były wygórowane ;)

Mam do wyboru lodówki Samsung RL 38HCIH lub RL 38ECPS. Różnica między nimi jest taka, że ta pierwsza zużywa energię 303 kwh i ma front ze stali nierdzewnej lakierowanej, a ta druga zużywa energię 361 kwh i ma front po prostu srebrny. Co wybrać ?

Różnica w cenie 250 zł. Może ktoś już posiada ?

Edytowane przez MonkaD
aha

Pytanie odnośnie wyboru lodówki do zabudowy. Zależy mi na komorze niskich temperatur do przechowywania wędlin oraz nabiału. Póki co liderem jest Whirlpool ART ART 489/6.

Jest jeszcze Gorenje NRKI 55288.

Zastanawia mnie jeszcze Electrolux ERN 29790. Na zdjęciach wygląda jakby miał komorę niskich temperatur ale nigdzie w specyfikacji nie znalazłem.

Innego Electroluxa ELECTROLUX ERZ 28801 też brałem początkowo pod uwagę (dwa kompresory i mnóstwo bajerów) jednak wykluczyłem go z powodu stosunkowo niewielkiego zamrażalnika.

Będę wdzięczny za podzielenie się uwagami na temat wspomnianych modeli oraz ewentualne sugestie innych, których do tej pory nie brałem pod uwagę.

Pytanie odnośnie wyboru lodówki do zabudowy. Zależy mi na komorze niskich temperatur do przechowywania wędlin oraz nabiału. Póki co liderem jest Whirlpool ART ART 489/6.

Jest jeszcze Gorenje NRKI 55288.

Zastanawia mnie jeszcze Electrolux ERN 29790. Na zdjęciach wygląda jakby miał komorę niskich temperatur ale nigdzie w specyfikacji nie znalazłem.

Innego Electroluxa ELECTROLUX ERZ 28801 też brałem początkowo pod uwagę (dwa kompresory i mnóstwo bajerów) jednak wykluczyłem go z powodu stosunkowo niewielkiego zamrażalnika.

Będę wdzięczny za podzielenie się uwagami na temat wspomnianych modeli oraz ewentualne sugestie innych, których do tej pory nie brałem pod uwagę.

Dostałem odpowiedź od Electroluxa w sprawie ERN 29790. Ten model również posiada komorę zero która w ich nomenklaturze nosi nazwę NaturaFresh. Czyli ten model też wchodzi w grę.

Witam ja wybrałem następujące sprzęty:

Lodówka - Bosch KGN36X43

Zmywarka - Bosch SRV43M63EU

Płyta - Electrolux EHT 6435 K

Piekarnik - Electrolux EOB53102X

Na w/w produkty załapałaem się na promocję 5 lat gwarancji do tego dojdzie zakup kuchenki mikrofalowej pod zabudowę ze względu na chore ceny tych urządzeń wybieram:

Mastercook - MM-23GE X+ ramkę dojdzie jeszcze okap jeszcze nie wiem jakie bedzie rozwiązanie w kuchni wiec wstrzymuje się z zakupem

Pozdrawiam

Czy ktoś się orientuje na temat odwek SDS do zabudowy? szukam szukam i znalezc nie moge. Google zamilkło w tym temacie

TolaLee

jest też coś takiego:

- Zanussi ZI 8454 X - z czterema drzwiami ;)

znalazłam jeszcze takie - ale tu sprzeczne informacje podają - na ceneo widnieje informacja, że są wolnostojące, a na stronie jakiegoś sklepu, że do zabudowy:

- Ariston XBS 70 AE NF

- Teka NF1 650 - ale tu sprzeczne informacje podają - na ceneo podają, że jest wolnostojąca, a na stronie jednego sklepu, że do zabudowy

no i

- Hotpoint Ariston XBZ 800 AE NF - ta jedynie z w/w jest na ceneo umieszczona w dziale "do zabudowy"

mam nadzieję, że pomogłam :)

TolaLee

jest też coś takiego:

- Zanussi ZI 8454 X - z czterema drzwiami ;)

znalazłam jeszcze takie - ale tu sprzeczne informacje podają - na ceneo widnieje informacja, że są wolnostojące, a na stronie jakiegoś sklepu, że do zabudowy:

- Ariston XBS 70 AE NF

- Teka NF1 650 - ale tu sprzeczne informacje podają - na ceneo podają, że jest wolnostojąca, a na stronie jednego sklepu, że do zabudowy

no i

- Hotpoint Ariston XBZ 800 AE NF - ta jedynie z w/w jest na ceneo umieszczona w dziale "do zabudowy"

mam nadzieję, że pomogłam :)

O dziekuje - ja wczoraj dodatkowo wybralam sie na rekonesans po sklepach i przepytywalam sprzedawcow - jedyne co mowili to ze jest samsung ze scietymi rogami taki ze wchodzi poprostu w meble - jest gleboki na 62 cm

Mam taki problem, mam już meble kuchenne, do których teraz muszę dopasować lodówkę wolnostojącą, która nie może być głębsza niż 61 cm. Chciałabym kupić lodowkę z chłodziarką na górze a zamrażarką na dole, w kolorze inox lub drzwi ze stali nierdzewnej i z systemem No Frost, wyskokść 186 lub 200cm.

Która firma produkuje takie lodówki?

Dostałem odpowiedź od Electroluxa w sprawie ERN 29790. Ten model również posiada komorę zero która w ich nomenklaturze nosi nazwę NaturaFresh. Czyli ten model też wchodzi w grę.

Rowniez zwróciłam uwagę na ten model (Electrolux ERN 29790). Osobiscie wydaje się być lepszy w specyfikacji od Gorenje NRKI 55288 (większa pojemność chłodziaki i zamrażalki, znacznie mniej decybeli, zdolność utrzymania temperatury przez 24 h w zamrażalce, półka na butelki). Sama też poluję na sklep w którym mogłabym zobaczyć oba modele. Niestety jak dotąd lipa :/ Może ktoś widział w którymś z krakowskich sklepów.

Witam wszystkich GURU od sprzetow AGD :)

Zwracam się do Was z prośbą o dobranie sprzetu do kuchni.

Kuchnia będzie połączona z salonem wiec zalezy mi na jak najcichszym sprzecie...

Nie musi to być jakiś super hiper mega wypasiony sprzet bo robie kuchnie dla siebie a nie na pokaz ;)

A więc :

- ZMYWARKA DO ZABUDOWYzastanawiam sie nad tym czy 45 czy 60. Aneks jest raczej maly i sklaniam sie raczej ku 45. Aktualnie są dwioe osoby w tzw. gospodarstwie domowym ale w przyszlosci pojawia sie pociechy i zmywarka ma obslyzyc te pociechy takze. Rozwazam sprzet BOSCH/SIEMENS oraz ELECTROLUX. Wazne jest dla mnie aby zmywarka miala funkcje opozninego startu i miała ukryty panel sterujący oraz by była cicha.

- OKAP musi byc taki skośny (nie wiem jak to sie fachowo nazywa). Mam upatrzony AMICA OKC6726I , ale czy to jest dobra firma jesli chodzi o okapy? Okap musi być maxymalnie 60 cm i byc cichy :)

- INDUKCJA bez jakiś konkretnych wymogów... może Teka GKST 60 i4 Basic Slider ??

- PIEKARNIK DO ZABUDOWY jedyny wymóg aby miał chowane pokretła i był tej samej serii i firmy co mikrofala do zabudowy

- MIKROFALA DO ZABUDOWY jedyny wymóg aby miała chowane pokretła i był tej samej serii i firmy co piekarnik

Edytowane przez wnuczek99

Proszę uprzejmie Znawców z tutejszego wątku o radę odnośnie wyboru LODÓWKI.

Wolnostojąca, inox, szer. 60cm, wys. od 180cm, biorę pod uwagę Gorenje i Boscha, bo pozostale agd w kuchni będzie tych marek i nie chcę wprowadzać kolejnej.

Moje typy to:

Gorenje NRK60322E (lub NRK60322DE - to chyba ten sam model tylko różnie oznaczany) - http://www.ceneo.pl/1568098 .

lub

Bosch KGN36X43 - http://www.ceneo.pl/1532933 .

Co do Gorenje - żadnych opinii w necie o tym modelu. Ten sam problem miałam z piekarnikiem i ostatecznie kupiłam w ciemno.

Bosch, jako popularna marka, komentarzy ma sporo, ale coraz częściej czytam o spadku jakości, zwłaszcza sprzętu robionego w Turcji (a te lodówki są chyba właśnie tureckie, niestety).

Co radzicie?

I ja poproszę forumowych ekspertów o opinie nt. wybranego sprzętu i pomoc w wyborze lodówki.

A więc tak:

- płyta TEKA IR641 lub GKST 60 i40 Basic Slider

- płyta gazowa TEKA VT12GAIAL

- piekarnik SIEMENS HB63AS520( musi być pyroliza/kataliza)

- mikrofalówka SIEMENS HF25L5R2( musi pasować do piekarnika:)

- zmywarka SIEMENS 64M001EU

- okap FALMEC SLIM90X Plus ( do zabudowy)

No i sprawa lodówki. Mam kilka wymogów: side by side, kostkarka, do 4 tys, najlepiej Samsung lub G w kolorze pasującym do inox-a sprzętów SIEMENS. Fajnie by było, gdyby ja można było zlicować z frontem mebli, ponieważ będzie stać w ich ciągu.

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Użytkuję następujące sprzęty kuchenne:

1. Piekarnik z mikrofalówką (+pyroliza) SIEMENS HB86P572 - uwielbiam go. Piecze super, mikrofalówka bardzo wygodna a programy specjalne to coś niesamowitego. Nie mieliśmy wcześniej kombi więc pierwsza przygoda z rozmrażaniem bułek spowodowała że nam szczęka opadła - pyszne cieplutkie chrupiące jak prosto z piekarni. Jedyny minus to brak możliwości wyłączenia pikania na koniec programu. Wyje na pół chałupy.

2. Piekarnik parowy SIEMENS HB36d572 - odkrycie roku. Szybki pyszny zdrowy obiad w 10 minut. Ryby to już totalny odlot. Pewnie każda parówka jest równie zachwycająca. Siemens ma przepastne zbiory programów automatycznych - prawie do każdego warzywa czy innych prduktów. Oczywiscie jest milion innych funkcji typu rozmrazanie, podtrzymywanie temperatury czy wyrastanie ciasta których z racji na zbyt krótkie użytkowanie jeszcze nie wykorzystaliśmy. Ale wszystko przed nami.

3. Ekspres do zabudowy Siemens TK76K572 - pyszna kawa, wygodny w obsłudze i czyszczeniu, super cappucino i macchiato - polecam zdecydowanie niezdecydowanym ;) jedyny minus - dyszy nie da się podnieść tak wysoko żeby weszła moja ukochana szklanka do macchiato z VB (choć nie przymierzaliśmy w realu). plusem sytuacji jest to że kupiliśmy świetne szklanki w zastępstwie za 1,5 PLN ;)

Wszystkie trzy sprzęty są bardzo intuicyjne w obsłudze, mają czytelny wyświetlacz i wygodne przyciski.

4. Indukcja Teka GKST 90-35 i4 Profi - rewelka. oczywiście jak kazdy jestem głównie zachwycona indukcją jako taką i nie mam zbytnio porównania z innymi płytami więc ciężko ocenić obiektywnie. największe zalety to przede wszystkim układ garnków w linii (nie cierpie kuchenek które mają pola w dwóch rzędach, gdzie żeby zamieszać sos trzeba się poparzyć parą z ziemniaków ;) ) i brak slidera - do slidera zraziła mnie indukcja siemensa u mojej przyjaciółki - slider działa tylko jak mu się zachce, jak zobaczyłam aśke w akcji liżącą palec żeby jednak przekonać slider do działania to już wiedziałam że to będzie priorytetem w wyborze. Obawiałam się że będzie mnie wkurzać wielokrotne naciskanie na plus żeby dojść do wymaganej mocy pola. Okazuje się jednak że nie ma takiego problemu. I tak w 90% przypadków zależy mi na jak najszybszym zagotowaniu zawartości garnka więc właczam funkcje Power (jedno dotkniecie) która ustawia moc pola na najwyzsza mozliwą. A potem już tylko zmniejsza się moc na niższy stopień - w praktyce zazwyczaj 7 (z istniejących 9 więc tylko o dwa stopnie). Jako że jestem mało przyjaźnie nastawiona do instrukcji to dopiero po kilku dniach odkryłam że można jednym kliknieciem wyłaczyc pole - nie trzeba minusować do zera :oops: Po tym odkryciu płyta jest mega wygodna. :)