Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o ocenę kogoś kto posiada sprzęt lub innych chętnych o opinie :-)

Kuchenka gazowo elektryczna Mastercook KGE 3415 SX DYNAMIC

Lodówka LG GR-B359PLQA

Do użytku przez osoby starsze, więć odpadają wyrafinowane nowinki techniczne. Kuchnia wybierana pod wzgledem sterowania zwykłymi pokrętłami i podstawowe funkcje. zalezy mi na prostej obsłudze i niskiej awaryjności.

Problem mam z wyborem pralki. Zalezy mi również na małej awaryjności, prostej obsłudze z niedużą ilością programów (pralka zastapi 29letnią pralkę, więc skok technologiczny i tak będzie duży). Ze względów technicznych, praką musi być dośc płytka (max. 50 cm głębokości) i niewygórowanej cenie. Może ktoś coś polecić??

Witam,

czy mogę prosić o opinie nt sprzętu? Warto?

Plyta gazowa: MASTERCOOK GCF64SIL http://www.ceneo.pl/8361935

[/url]

Jestem własnie na etapie doboru sprzetu do rodziców i miałem na oku tą płyte. Niestety, po szerszym zapoznaniu sie z opiniami w internecie oraz znajomą która posiada podobną płyte, zmieniłem wybór. Płyta może i wygląda ładnie, ale jest tragiczna wręcz w utrzymianiu czystości i to jest pewnik. Po każdym gotowaniu, szatka w rękę i czyszczenie, bo jak się ja zapuści to bedzie cieżko doczyścić. Z informacji z internetu, ludzie czesto narzekają na awaryjne zabezpieczenia i równie często psujące się zapalarki. Tak wiec niestety, chyba poszukaj czegoś innego.

Edytowane przez Łukasz_K

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem własnie na etapie doboru sprzetu do rodziców i miałem na oku tą płyte. Niestety, po szerszym zapoznaniu sie z opiniami w internecie oraz znajomą która posiada podobną płyte, zmieniłem wybór. Płyta może i wygląda ładnie, ale jest tragiczna wręcz w utrzymianiu czystości i to jest pewnik. Po każdym gotowaniu, szatka w rękę i czyszczenie, bo jak się ja zapuści to bedzie cieżko doczyścić. Z informacji z internetu, ludzie czesto narzekają na awaryjne zabezpieczenia i równie często psujące się zapalarki. Tak wiec niestety, chyba poszukaj czegoś innego.

no niedobrze :( a co byś polecał w podobnej stylistyce i niewygórowanej cenie?

Uffff....

Ja już po zakupach... szkoda, że to forum przestali odwiedzać fachowcy znający się na sprzęcie i tak dużo osób zostaje ze swoimi pytaniami i dylematami bez odpowiedzi.

Może ja się podzielę swoimi doświadczeniami zakupowymi, i może coś komuś to pomoże.

Piekarnik:

Dużo piekę, więc szukałam sprzętu który będzie miał wiele możliwości ustawień, łatwość czyszczenia, był dość duży i miał nowoczesne wzornictwo.

Wahałam się pomiędzy modelami Simensa HB56AS560 i Elektroluxa EOC68200X. Oczywiście dokonałam wyboru salomonowego i wybrałam SIEMENS HB 38AB570T Dlaczego?

Ponieważ nie udało się uzyskać na forum zbyt wielu info o tym sprzęcie, zadzwoniłam do simensa i poprosiłam miłą panią z działu sprzedaży o dodatkowe informacje, a ponieważ wiedziałam o co pytać, pani nie miała ze mną łatwo:no:

Okazało się, że:

program pyrolizy, skądinąd bardzo przydatny, trwa około półtorej godziny i piekarnik rozgrzewa się do temp. około 500-600 stopni. Nawet jeśli korzystamy z tej funkcji rzadko, to czy ktoś się zastanowił a może policzył, ile takie coś może kosztować nasze kieszenie ( nie mówiąc już o ekologii).

Wybrany przeze mnie piekarnik jest pokryty emalią łatwoczyszczącą, więc zamiast pyrolizy raz na jakiś czas porządnie wyszoruję piekarnik, co mam nadzieję nie będzie tak trudne.:rolleyes:

A no i jeszcze zastanawiało mnie zawsze co dzieje się z szafkami dookoła takiego piekarnika rozgrzanego do 600 stopni po paru latach....

kolejna sprawa, to prowadnice teleskopowe z pełnym wysuwem- baaardzo ułatwiający życie wynalazek, model SIEMENS HB 38AB570T ich nie posiada, jednak można je dokupić, w modelu HB56AS560 takiej możliwości nie ma. Zawsze dobrze jest mieć taką możliwość, gdy człowiek złapie drugi oddech finansowy po tak dużych zakupach jak wyposażenie kuchni.

i na koniec wielki ukłon w stronę pani z działu sprzedaży simensa. Zwróciła moją uwagę na coś takiego jak TEKSTOWY wyświetlacz elektroniczny. W wielu innych modelach jest informacja graficzna że w tej chwili masz włączony program F1. Co to za program? musisz sięgać do instrukcji a najlepiej żeby ją sobie odkserować i powiesić w kuchni bo taki piekarnik ma np 68 programów automatycznych. Wyświetlacz tekstowy w jęz polskim informuje, że włączony masz np. program mięso

To tyle teorii.

Jak się będzie sprawował piekarnik w praktyce, napiszę po zamontowaniu kuchni ,czyli za jakieś 3 tygodnie.

Pozdrawiam poszukujących.

Dokonałam takiego zakupu ok. miesiąc temu

WkG0ee..jpg

Piekarniki do zabudowy MFS-200 CX oraz

FQJ3Mp..jpg

Płyta do zabudowy I4DE64 S firmy Mastercook.

Z zakupu jestem bardzo zadowolona.

Piekarnik ma emalię łatwoczyszczącą i jak zauważyła oradana koszt użycia pyrolizy jest ogromny a tą emalię rzeczywiście bardzo łatwo się czyści. Po drugim pieczeniu miałam tą przyjemność wink..gif . Otwieranie drzwi piekarnika na lewą stronę jest fajne ze względu na to, że ograniczam możliwość poparzenia się o gorące drzwi piekarnika przy wyjmowaniu blachy, no i takie nietypowe :rolleyes:. W czasie pieczenia na 200 st. drzwi piekarnika są dosyć ciepłe ale spokojnie można przyłożyć do nich dłoń i nie czuje się nadmiernej temperatury. Szybko się nagrzewa. Jedyne co mnie "denerwuje" to jak nastawię czas końca pieczenia to pokazuje ile czasu zostało do końca a wypadałoby żeby wyświetlała się godzina a po naciśnięciu któregoś z przycisków wyświetlił się czas do końca pieczenia (tak miałam wcześniej w Amice).

Jeśli chodzi o płytę to też jestem bardzo z niej zadowolona, tym bardziej, że wcześniej używałam gazówki i z łatwością przeszłam na indukcję. Płyta (garnki) bardzo szybko reagują na zmianę mocy pola. 2 przyciski umożliwiające bezpośredni dostęp do określonych poziomów mocy sa niesamowicie przydatne. Funkcja blokady panela sterującego przy dzieciach jest rewelacyjna. Minutnik sterujący czasem pracy dowolnych pól zastępuje mi wcześniej używany minutnik, tu mam cztery niezależne minutniki w płycie :) Płyta ma dodatkowo funkcję MEMO z której jeszcze nie korzystam a przymierzam się. Funkcja ta jak dla mnie przyda się do gotowania np. ziemniaków, tylko trzeba gotować zawsze w tym samym garnku tą samą ilość. Płyta pamięta po jakim czasie ma zmienić moc grzania i po jakim czasie ma wyłączyć pole. Funkcja MEMO dotyczy tylko lewego dolnego pola.

Może komuś przydadzą się te informacje.

Edytowane przez Ryska

Ja już po zakupach...

...Oczywiście dokonałam wyboru salomonowego i wybrałam SIEMENS HB 38AB570T Dlaczego?

...kolejna sprawa, to prowadnice teleskopowe z pełnym wysuwem- baaardzo ułatwiający życie wynalazek, model SIEMENS HB 38AB570T ich nie posiada, jednak można je dokupić, w modelu HB56AS560 takiej możliwości nie ma. Zawsze dobrze jest mieć taką możliwość, gdy człowiek złapie drugi oddech finansowy po tak dużych zakupach jak wyposażenie kuchni.

Jesteś pewna że model HB56AS560 nie ma prowadnic teleskopowych ? Wszędzie jest napisane że jednak ma. Byłem zdecydowany na ten model, a teraz mam pewne wątpliwości....

Marzy mi się lodówka typu french door, tzn. duuuuża i szeroka - nie stać mnie jednak na Sharpa za 8 tysięcy.

Potrzebuję dużej przestrzeni chłodziarki, zamrażalnikowa może być znacznie mniejsza.

Chciałabym mieć no frost i komorę zero.

Absolutnie maksymalna suma jaką na lodówkę mogę przeznaczyć to ok.4500, a wolałabym mniej... idealnie ok 3-3,5 tys, ale zależy mi b. na jakości, trwałości, serwisie.

Oprócz agregatu i innych, dużą uwagę przywiązuję do materiałów wewnątrz. NIENAWIDZĘ PĘKAJĄCYCH PLASTIKÓW!!!!!!!!!!!!(zwłaszcza jeśli w serwisie nie można ich kupić - Amica tak ma... na części do swojej czekałam 9 miesięcy i ostatecznie nie dostałam...)

Wykukałam coś takiego:

beko GNE 114610 FX

Samsung RF62QEPN

i tańszego Sharpa:

http://www.sharp.eu/cps/rde/xchg/pl/hs.xsl/-/html/large_4_door.htm - model "najbiedniejszy" SJ-F72PVSL. Bez wahania zaakceptowałabym ją w wersji niwco wyższej (rozmiarowo, bo ta ma 172, a bardziej pasowały nam 182 cm)

Jest jeszcze jedna duża "zwykła", która stanowi ew. alternatywę dla moich ślicznych French Doorowych -

Bosh KGN49H70

Do Bosha mam sentyment, bo miałam kilka produktów tej firmy i jestem z nich bardzo zadowolona.

Na żywo udało mi się zobaczyć jedynie Bosha i Sharpa.

Która z tych chłodziarek jest najbardziej godna polecenia? Ktoś ma, używa podobnych?

Może zetknęliście się z jakąś jeszcze podobnego typu, którą przeoczyłam??

oradana pisze:

program pyrolizy, skądinąd bardzo przydatny, trwa około półtorej godziny i piekarnik rozgrzewa się do temp. około 500-600 stopni. Nawet jeśli korzystamy z tej funkcji rzadko, to czy ktoś się zastanowił a może policzył, ile takie coś może kosztować nasze kieszenie ( nie mówiąc już o ekologii).

To rzeczywiście ważna informacja!!!! I chyba zaważy na wyborze mojego piekarnika.

Marzy mi się lodówka typu french door, tzn. duuuuża i szeroka - nie stać mnie jednak na Sharpa za 8 tysięcy.

Potrzebuję dużej przestrzeni chłodziarki, zamrażalnikowa może być znacznie mniejsza.

Chciałabym mieć no frost i komorę zero.

Absolutnie maksymalna suma jaką na lodówkę mogę przeznaczyć to ok.4500, a wolałabym mniej... idealnie ok 3-3,5 tys, ale zależy mi b. na jakości, trwałości, serwisie.

Oprócz agregatu i innych, dużą uwagę przywiązuję do materiałów wewnątrz. NIENAWIDZĘ PĘKAJĄCYCH PLASTIKÓW!!!!!!!!!!!!(zwłaszcza jeśli w serwisie nie można ich kupić - Amica tak ma... na części do swojej czekałam 9 miesięcy i ostatecznie nie dostałam...)

Wykukałam coś takiego:

beko GNE 114610 FX

Samsung RF62QEPN

i tańszego Sharpa:

http://www.sharp.eu/cps/rde/xchg/pl/hs.xsl/-/html/large_4_door.htm - model "najbiedniejszy" SJ-F72PVSL. Bez wahania zaakceptowałabym ją w wersji niwco wyższej (rozmiarowo, bo ta ma 172, a bardziej pasowały nam 182 cm)

Jest jeszcze jedna duża "zwykła", która stanowi ew. alternatywę dla moich ślicznych French Doorowych -

Bosh KGN49H70

Do Bosha mam sentyment, bo miałam kilka produktów tej firmy i jestem z nich bardzo zadowolona.

Na żywo udało mi się zobaczyć jedynie Bosha i Sharpa.

Która z tych chłodziarek jest najbardziej godna polecenia? Ktoś ma, używa podobnych?

Może zetknęliście się z jakąś jeszcze podobnego typu, którą przeoczyłam??

Co do boscha to na pewno sharp lub beko są lepszym wyborem. A co do dwóch wymienionych to jak dla mnie remis. Beko może więcej i można gwarancję przedłużyć do pięciu lat a za sharpem bardzo dobre opinie.

Co do samsunga to można się zdecydować ale tylko w sytuacji gdy bardzo zależałoby Ci na kostkarce. Przegrywa ze względu na bardzo mało funkcjonalny zamrażalnik.

Pozdr.

Pozwalam się sobie przypomnieć, baaardzo potrzebuje porady :)

Witam,

Piekarnik: Samsung BT63TDBFGB http://www.ceneo.pl/1172049

Okap: Okap GORENJE DKF 2600 MS http://www.ceneo.pl/1590934 lub GORENJE DFG 6156 BX http://www.ceneo.pl/2195768

I teraz nie wiem co z lodówką... Nie mam pojęcia jaką wybrać. Chciałabym, żeby miała No Frost i 3 szuflady w zamrażalniku. Cena niezbyt wysoka.

Błagam, pomóżcie! :confused:

ewentualnie ta płyta http://moda.allegro.pl/najtaniej-plyta-gazowa-bosch-pop-616b10e-i1259380981.html

a lodówkę znalazłam taką http://allegro.pl/lodowka-gorenje-nrki-55288-nofrost-i1261156683.html

azalka... skoro chcesz duuużą lodówke.. to moze warto przemysleć zestaw lodówka + zamrażarka - jako dwa osobne sprzęty ;)

Ja mam w planach lodówke siemens KS38 KV64 + zamrażarka GS 34VV65

oba sprzęty po ok 2,5 tys. oba na wysokość 186 cm....

wygląda to mniej więcej tak...

http://www.lodowki.pl/thumbs/SIEMENS%20KS%2038%20KV%2064%20%2B%20GS%2034%20VV%2065.jpg

co na ten temat myślą znawcy?

azalka... skoro chcesz duuużą lodówke.. to moze warto przemysleć zestaw lodówka + zamrażarka - jako dwa osobne sprzęty ;)

Ja mam w planach lodówke siemens KS38 KV64 + zamrażarka GS 34VV65

oba sprzęty po ok 2,5 tys. oba na wysokość 186 cm....

wygląda to mniej więcej tak...

co na ten temat myślą znawcy?

Myślę że pomysł ok tylko cena troszkę za wysoka. Ale można by było taki komplet zestawić np z Gorenje :) F 60308 DE +R60399DE :) trochę taniej:)

No ale bez żadnych udogodnień :(

no niedobrze :( a co byś polecał w podobnej stylistyce i niewygórowanej cenie?

Konkretnego modelu to Ci nie napiszę, ale z niedrogich i ostatnio polecanych płyt były te produkcji Amici. Mnie osobiście odrzuca jakoś Amica (nie mam do niej zaufania) i wybrałem ostatecznie całą kuchnię Mastercooka, bez rozdzielania na płytę i piekarnik.

popey111, a można prosić o dwa - trzy słowa na temat

Lodówka LG GR-B359PLQA

Pralka Electrolux EWS 106110W lub EWS 106410W

Witam,

Piekarnik: Samsung BT63TDBFGB http://www.ceneo.pl/1172049

Okap: Okap GORENJE DKF 2600 MS http://www.ceneo.pl/1590934 lub GORENJE DFG 6156 BX http://www.ceneo.pl/2195768

I teraz nie wiem co z lodówką... Nie mam pojęcia jaką wybrać. Chciałabym, żeby miała No Frost i 3 szuflady w zamrażalniku. Cena niezbyt wysoka.

Błagam, pomóżcie! :confused:

Co do piekarnika to jak najbardziej godny uwagi.

Jeżeli chodzi o płytę i okap to nie polecam ani nie odradzam, po prostu standard w tej klasie cenowej :) tak samo płyta boscha którą później wymieniasz.

Co do lodówki gorenje to ok ale musisz wziąć pod uwagę że jest w miarę głośna.

Pozdr.

Witam,

od dłuższego czasu zmagam się z poszukiwaniami sprzętu AGD, czas goni i nieuchronnie zbliża się moment podjęcia ostatecznej decyzji. Piekarnik i lodówka mają być w stylu retro, marzeniem byłby Smeg, ale niestety nie ta półka cenowa, więc wybrałam Gorenje:

Lodówka http://www.gorenje.pl/kuchnia/chlodnictwo/wolnostojace?c=225814

Zależy mi na funkcji No Frost i szybkim zamrażaniu, niestety w każdym miejscu podane są różne informacje i już sama nie wiem, czy ta lodówka ma te funkcje, czy nie???

Piekarnik http://www.gorenje.pl/kuchnia/piekarniki/piekarniki_do_zabudowy?c=265969

Pralka Bosch Bosch WLX 24362PL http://www.ceneo.pl/3151928s

Zmywarka też Bosch 45 cm, ale jeszcze nie zdecydowałam o modelu?

Do tego potrzebuję jeszcze płytę indukcyjną, cztery pola, funkcja booster, macie jakieś typy w rozsądnej cenie?

Będę wdzięczna za opinie o wybranym sprzęcie i pomoc w wybraniu zmywarki i płyty indukcyjnej.

Pozdrawiam,

Magda

Myślę że pomysł ok tylko cena troszkę za wysoka. Ale można by było taki komplet zestawić np z Gorenje :) F 60308 DE +R60399DE :) trochę taniej:)

No ale bez żadnych udogodnień :(

czyli mam rozumień, że same sprzęty są oki...

pytam bo teraz mam lodówke whirpola i się okazało, że jeszcze na gwarancji się zepsuła, a servisant powiedział, że "ten t yp tak ma"... teraz wolałabym takiech rzeczy uniknąć ;)

Konkretnego modelu to Ci nie napiszę, ale z niedrogich i ostatnio polecanych płyt były te produkcji Amici. Mnie osobiście odrzuca jakoś Amica (nie mam do niej zaufania) i wybrałem ostatecznie całą kuchnię Mastercooka, bez rozdzielania na płytę i piekarnik.

popey111, a można prosić o dwa - trzy słowa na temat

Lodówka LG GR-B359PLQA

Pralka Electrolux EWS 106110W lub EWS 106410W

No to od końca

Pralka AEG Lavamat S60840L- kosztuje porównywalnie i ma jużsilnik indukcyjny :)

Lodówka. Jak na niedrogą bezszronową to ok ale wkurza brak elektronicznej regulacji temp w chłodziarce :(

Kuchnia. Co by nie pisać to w tym segmencie królują amica i mastercook. Obie marki mają tu słabe i mocne strony :)

W mastercooku strasznie kiepska konstrukcja drzwiczek, w amice chociaż można w miarę łatwo je rozebrać i umyć. Za to na plus emalia wewnątrz. Osobiście ze względów estetycznych kupiłbym amicę ale tak jak piszę, dla mnie remis:)

A jeżeli chodzi o awaryjność to niestety ale musicie też wziąć pod uwagę ilość sprzedanych egzemplarzy. Pewnie jak by policzyć to nie jest tak źle jak się wydaje. Rzadko komu się chce pisać opinie jak mu wszystko ładnie hula:) tym bardziej przy sprzęcie agd :)

Pozdr.