Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakbym kupowała nową lodówkę to kupiłabym taką srebrną od Bosha. A sama stoję teraz przed wyborem piekarnika i zastanawiam się czy nie kupię Savion - mają taką pojemną w kolorze czarnym. Szczególnie zależy mi na tym żeby była praktyczna, miała wiele funkcji, no i była pojemna, a ta od Savion taka jest. Co do zmywarki to na prawdę nie wiem co Ci doradzić.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie , czytam ten wątek odkąd dostaliśmy z mężem pozytywną decyzję kredytową i wizja własnego "em" stała sie rzeczywistością .Niestety ( a może "stety") małżon zostawił na mojej głowie kupno sprzętu AGD. Nie będe męczyć tutaj swoim zestawem ponieważ limit finansowy jest nienaruszalny i wszystkie propozycje w tym watku cenowo bardzo dobiegają od tego na co sobie możemy pozwolić a druga sprawa, przynajmniej nie namieszacie mi w głowie bo i tak już trzy razy zmieniałam zdanie :cool:

Problem mam jedynie z indukcją. Zależy mi na blokadzie rodzicielskiej, ładnym wyglądzie, boosterze na wszystkich polach jednocześnie ( choć szczególnie upierać się nie będę ) oraz co najważniejsze przynajmniej jednym polu większym niż 180 mm. No i najgorsze... limit 1400 zł :oops:

Podpowiem ,że piekarnik mamy Boscha, zmywarkę też oraz okap... lodówka LG no i myślałam także o płycie Boscha ale z taką kasą chyba mogę pomarzyć o płycie ktora spełniałaby moje wymagania.

ratujcie bo osiwieję

Witajcie

Czy ma ktoś doświadczenie z tym urządzeniem: chłodziarko-zamrażarka Teka TKI 325 DD

http://www.ceneo.pl/3436311

boję się czy nie będzie takiego rozczarowania jak z produktami marki whirlpxxl (...w opisie, że np 38db, a w recenzjach opinie, że "chodzą głośno jak traktor")

Mr popey111 for God's sake where are you? oraz inni domowi eksperci, cokolwiek ...proszę w temacie, ...do piątku ją kupię chciałbym przy zakupie mieć więcej niż płonne nadzieje, że wszytko z tym sprzętem jest OK.

Witajcie, po dwudniowej lekturze większości z 93 stron :))) nadal nie mam pewności co do wyboru lodówki.

Najważniejsze dla nas cechy: niski pobór energii i stosunkowo duży zamrażalnik bo musimy mrozić zarówno mięso, jak i chleb, kolor - srebrna, wolnostojaca

Problemy które napotykamy: okresowe braki w zasilaniu;)

zastanawiamy się nad:

Lodówka BOSCH KGV 36X47

Lodówka ELECTROLUX ERB 36301X8

czy rozwiązanie no frost w zamrażalniku jest rzeczywiście takie dobre i warto do niego dołozyć?

Będę wdzięczna za pomoc! :DDD

Witaj, posiadam lodówkę "no frost" Siemensa kolor srebrny, tylko piszę z pracy i nie pamiętam typu.... Trochę krótko ją mam, bo od wiosny - w międzyczasie dużo się działo wokół domu i nie mogę odnieść się do zużycia prądu.

Zalety: -wytrzymałe szklane półki,

- pojemnik :zimny" pod półką,

Wadą czy może właściwością jest zmniejszona pojemność zamrażarki. Tak jest w każdym urządzeniu z "nofrost" - te wszystkie nawiewy po prostu zajmują miejsce i jest to wada. Z Twojego punktu widzenia może to dyskwalifikować wszystki tego typu urządzenia.

Wiosną też wyminiałem wszystkie urządzenia AGD i po 3 miesiącach lektury bardzo specjalistycznego forum wypracowałem wniosek: kupić jak najtańszy sprzęt z jak najdłuższą gwarancją PRODUCENTA. Dzisiaj wszystko jest obliczone na maks. 5-7 lat pracy. Zapomnijcie o lodówkach i zmywarkach działąjących od 20 lat bo dzisiaj nie opłaca się produkować rzeczy dobrych.

Dzięki Plamiak,

Twoja podpowiedź pasuje mi z kilku względów:):

chyba rzeczywiście zrezygnujemy z no frost, na dodatek nie przekroczymy budżetu:) - niskiego dodam, bo to na razie jest mieszkanie na jakieś 5-6 lat.

I dalej:)

Kupować sprzęt tańszy, ale o dłuższej gwarancji - ok, ale Amica mnie po prostu nie przekonuje...no nie wiem

Radzicie sklepy on-line..czy wyprawę "na miasto" co w naszym przypadku oznacza min. 80 km...?

Ogólnie Amica ma słabe notowania w -powiedzmy- prasie branżowej. W temacie gwarancji to można wyśledzić akcje np. Siemensa - 5 lat za free. Gwarancje dokupowane w sklepie to już inny temat - trzeba się wgryźć w umowę.

Moją lodówkę kupiłem na miejscu, była przywieziona ze sklepu bez opakowania fabrycznego - z małym wgnieceniem z przodu. Zgłosiłem to przy odbiorze i o drzwi zostały wymienione.

O lodówce Bosch mogę coś powiedzieć, bo mam takową od ponad roku. Ze wszelkimi bajerami typu no frost, zone 0 stopni i dużą zamrażarką. Jeden agregat. Inox. No i tak. Ta szuflada 0 stopni to strzał w 10. Faktycznie zapomniałam już, co to jest obślimaczona kiełbasa. No frost się przydaje. Od roku nie dotykałam zamrażarki, a nie ma w niej lodu. Wcale!. Czyli oba rozwiązania są warte swojej ceny. Ale inox zardzewiał!!!! Pojawiły się plamki rdzy na obudowie i zastanawiam się nad reklamacją, tylko czasu brak. A i jeszcze głośna praca. Fakt - no frost "strzela" sobie czasami a i lodówka pracuję dość głośno. Ale jakoś szybko przestaliśmy to słyszeć, szczególnie, że pracuje rzadko.

To tyle.

A teraz pytanie - czym się różni piekarnik do zabudowy w słupku od pod blatem? Nie mogę przez tą pogodę iść do sklepu, będę zamawiała w necie a nie wiem, jaka to różnica..

Witajcie,

Po analizie parametrów "naszych" wybranych lodówek, a nawet dorzuceniu do tego kotła kilku dodatkowych a dokładnie LG i Siemensa, ostatecznie skłaniamy się ku Elektrolux ERB 36300X.

NIE MAMY funduszy by dokładać do takiego NoFrosta, jaki się nam podoba, więc podoba sie nam rozmrażanie ręczne:) Ostateczną decyzje zostawiliśmy sobie jednak do czasu wizyty w sklepie.

Kolejny wybór przed nami: PRALKA

Tu zastanawiamy się nad:

Bosch WAE20363PL

Elektrolux EWP 126100W

Macie jakieś sugestie?

I jeszcze pytanie: czym się różni "płynne" opóźnienie czasu pracy od "skokowego"??

dzięki i pozdrawiam z wcale nie zasypanych Bieszczadów:)

NIE MAMY funduszy by dokładać do takiego NoFrosta,

Ja też nie miałam. Więc przeprowadziłam się ze starą lodówką, bez piekarnika, ze starą pralką. lodówkę kupiłam po 2 latach mieszkania i na raty. Kosztowała wprawdzie 3500, ale raty wychodzą po 130 zł, idzie przeżyć. Teraz dopiero kupuję piekarnik. I tak powoli, ale za to to, co chcę :)

e-e..nie da się..

jesteśmy 3 m-ce po ślubie, dostaliśmy GOŁE mieszkanie służbowe, sami jesteśmy GOLI jeżeli chodzi o sprzęt ... a przecież mamie nie zabiorę:))))))

(no dobra - mamy żelazko i Psa - nie jako sprzęt oczywiście...:))))

Na razie musimy kupić coś na najbliższe lata..potem działka..potem dom..a potem lodówka z nofrost:)

dzięki za odzew!;)

Edytowane przez Gewka

Co do pralki - mam candy i sobie dość chwalę. mam już 5 rok, nawet przeprowadzkę przeżyła (a podobno pralki przy przeprowadzce masowo padają). Jedno, co mogę radzić - jak najmniej tzw programów. I tak się rzadko używa specjalne funkcje. Za to pół wsadu jest cenne, szybki program i waga - o ile nie podbija to ceny. Waga, bo kto waży, ile prania wsadza? Pcha sie do oporu a potem wyjmuje niewyprane ;)

Czym się rożni piekarnik do słupka od podblatowego?????

EZS piekarnik do zabudowy w słupku rózni się tym od zwykłego ,że może być montowany w wysokiej zabudowie oraz pod blatem i najczęściej pod płytą grzewczą. Zwykły piekarnik natomiast musi być montowany tylko pod blatem . To niby niewielka róznica ale jak ktoś lubi mieć piekarnik wysoko to szuka takiego do zabudowy w słupku.

Ja też szukałam piekarnika i znalazłam taki , który mi odpowiada no i była tam właśnie informacja "zabudowa w słupku" spytałam fachowców czy taki piekarnik może być montowany pod blatem i może.

Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie dotyczące wielkości pół grzejnych w płycie indukcyjnej. mam jedną na oku ale ona ma dwa pola 140mm i dwa 180 mm czy to wystarczy? Pytam ponieważ zwykła standardowa patelnia ma przynajmniej 240 mm i czy to nie będzie przeszkadzało ,że pola są dużo mniejsze?

Co sądzicie o indukcji Boscha? Warto kupić?

EZS piekarnik do zabudowy w słupku rózni się tym od zwykłego ,że może być montowany w wysokiej zabudowie oraz pod blatem i najczęściej pod płytą grzewczą. Zwykły piekarnik natomiast musi być montowany tylko pod blatem . To niby niewielka róznica ale jak ktoś lubi mieć piekarnik wysoko to szuka takiego do zabudowy w słupku.

Ja też szukałam piekarnika i znalazłam taki , który mi odpowiada no i była tam właśnie informacja "zabudowa w słupku" spytałam fachowców czy taki piekarnik może być montowany pod blatem i może.

Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie dotyczące wielkości pół grzejnych w płycie indukcyjnej. mam jedną na oku ale ona ma dwa pola 140mm i dwa 180 mm czy to wystarczy? Pytam ponieważ zwykła standardowa patelnia ma przynajmniej 240 mm i czy to nie będzie przeszkadzało ,że pola są dużo mniejsze?

Co sądzicie o indukcji Boscha? Warto kupić?

dzięki, zamówiłam....

Co do płyty - nie powiem, mam gazową

Jeśli nadal kryterium jest duży zamrażalnik to zwróć uwagę na jego pojemność z "nofrostem" - tutaj tylko 78 l. W większości lodówek bez tego bajeru pojemność jest większa o ok.15-20 litrów, czyli coś za coś.

Gdym nie miał drugiej zamrażarki to ciężko byłoby cię zmieścić w mojego Siemensa.

Witam wszystkich, szczególnie popeya, który bardzo pomógł mi na początku tego roku w wyborze AGD. Niestety z powodu problemów rodzinnych kuchnia nie została ukonczona. Na szczęście już wszystko wróciło do normy i zamówiłam meble kuchenne. Poproszono mnie o ostateczny wybór sprzętów.

Oto lista, którą wspólnie z popeyem zrobiliśmy w lutym:

Okap Gorenje DKF 2600M,

pralka Ardo FLOI 126L lub ARISTON AWM129

Piekarnik BEKO OIM 25500 X lub AMICA EBL 8441

Płyta gazowa AMICA PGCZ6211

Zmywarka BOSCH SMI58M35EU

lodówka SAMSUNG RL41ECSW

Teraz moja prośba. Proszę o pomoc w sprawdzeniu czy ten sprzęt nadal warto kupić:)

No właśnie...zamrażalnik tylko 78l, myślę i kombinuje bo bardzo mi się ten Elektrolux spodobał, i ma no frosta i komorę świeżości...ale chyba nie bardzo dla nas bo: do 1 komory chleb, do 2 komory mięsko...a 3 w zamrażalniku to już malutka...a gdzie warzywa, zielenina, owoce... :(

Czy macie godny polecenia, nie za drogi piekarnik do zabudowy???

Chcemy go ustawić w słupku nad pralką. Srebrny. Bez zbędnych funkcji :D