Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Monika, masz mikrofalę w szafce? i musisz otwierać dwie pary drzwiczek? Moim zdaniem różnica w cenie wynagradza tę drobną niedogodność (mąż z kolei twierdzi, że bedzie go to wkurzac). Muszę jeszcze nad nim trochę popracować;)

Bo jak dla mnie - mikrofalówki mogłoby wcale nie być, nie mialam nigdy i nie tęsknię za nią wcale, a już w ogóle za taką drogą;)

Duś, dzieki za info, fajny ten piekarnik i ta funkcja keep warm. nie ma niestety prowadnic teleskopowych i pyrolizy a akurat to chcialabym miec. no, z pyrolizy ewentualnie mogłabym zrezygnować;)

muszę szukać dalej;)

Monika, polazłam do Twojego domu;) i widzę mój zlew i okap;)

tzn taki jaki ja będę chyba kupowac;)

widzialas je na zywo czy kupowalas w ciemno?

No i dlaczego Tekę bardzo ciężko gdzieś na zywo obejrzec? I czy w ogóle można?

Edytowane przez basbur

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

basbur nie napisałaś w jakich kwotach szukasz ale np ten elektrolux ma lepsze parametry od tamtego boscha i jest duuuuzo tanszy.

http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/opis-electrolux-eob67200x.bhtml#content_3c

Ale znowu pewnie będzie kwestia koloru :)

tak jak pisałem nie można mieć wszystkiego a jeśli okaże się że można to niestety to musi kosztować.

Ten np ma teleskopowe:

http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/bosch-hba34s550.bhtml

Ogólnie piekarniki Boscha z tego co widzę nie maja termosądy. Piekarniki które mają te same funkcje niż ten HBA 36B650 ale nie maja chłodnych drzwi kosztuja o połowe mniej. Czyżby to stanowiło dla nich tak duży problem że żądają takiej dopłaty??

Oto porównanie:

http://www.euro.com.pl/porownanie.bhtml?p1=75017996&p2=135186582&p3=77440170

No ten AEG ma multum funkcji dodatkowych Ale np ten Amica ma ich jeszcze wiecej

http://www.euro.com.pl/porownanie.bhtml?p1=77754368&p2=10439727&p3=477085398

i jest tańszy. Wiem że to jest juz mieszanie marek ale ciężko jest znaleźć jednej w dobrych cenach. Masz przykład za piekarnik i mikrofale musisz zapłacić bardzo dużo. Amika jest ogólnie tańszą firmą co nie znaczy gorszą

Albo tu masz Aristona http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/hotpoint-ariston-fh-1039-p-ix-ha.bhtml

Ten elektrolux i aeg niczym sie nie różnią a kosztują znacznie wiecej

Chyba najlepiej jest wybrać sobie sprzęty główne, w których nie chcesz za wiele ustępstw, a dopiero później dobierać np płytę czy okap, który tej samej marki np będzie miał o 50 m3 mniejszy wydatek, a wówczas nie ma tragedii. Ale jak wybierzesz okap, płytę i ostatecznie mikrofalę i zechcesz do tego dokompletować jeszcze piekarnik i lodówkę to może być ciężko. Ja tak jak napisałem wyżej poszedłem na "łatwiznę" dla mnie w pierwszym rzędzie liczy się jakość, cena a dopiero później wygląd. Oczywiście musi to jakoś pasować ale bez przesady

Chcę podzielić się wnioskami dotyczącymi zakupionych i użytkowanych( od niedawna) przez nas sprzętami:

1.piekarnik Electrolux EOB64201X - super sprzęt bardzo dobrze piecze, łatwy w obsłudze,sporo funkcji, kataliza, prowadnice teleskopowe na dwóch

poziomach(dla nas mogłoby ich nie być- nie uważam ich za zaletę)

2. płyta gazowa pięciopalnikowa Electrolux EHG7835X -dużo miejsca jest na niej, masywne żeliwne ruszta, denerwuje mnie zapalarka w pokrętle ale można się do niej przyzwyczaić

3.lodówka do zabudowy Electrolux ERN29750 -prosty bez bajerów model ale dla nas wystarczający, pakowna lodówka i zamrażarka, solidne wykonanie, praktycznie nie słychać jak chodzi

4 okap Amica OKC921T -chodzi w miarę cicho, wada- widać na nim każde dotknięcie,które trudno usunąć

5.zmywarka do zabudowy Bosch SMV50E10EU -bardzo dobrze domywa, pakowna,chodzi cicho.

Wybierając te sprzęty korzystaliśmy z opinii na tym forum i jak do tej pory to jesteśmy zadowoleni z wyboru. Sprzęt kupowaliśmy w sklepie internetowym, bo było o wiele taniej niż w sklepie stacjonarnym(znaleźliśmy sklep który miał usługę wniesienia i rozpakowania tak aby nie kupować kota w worku- po obejrzeniu sprzętów podpisaliśmy odbiór i zapłaciliśmy).

Czy ktoś może polecić lodówkę do zabudowy z no frostem w zamrażalniku i komorą świezości w chłodziarce?Zamrażalnik u dołu i wysokość do zabudowy 177 cm.

Cały sprzet mamy zakupiony tj. piekarnik, mikrofala, płyta i okap z Teki a zmywarka z Boscha.

Co do lodówki z TEKI słyszałam opinie niezbyt pochlebne. Zastanawialiśmy się nad Liebherrem

Boschem, Gorenje....może jeszcze jakaś inna firma? Wybór jest tak duży że ciężko

jest cokolwiek wybrać. Proszę o pomoc:)

Teka to bardzo dobry jakościowo sprzęt produkcji niemieckiej.

(...)

Lodówka NF1 650

Czy kupiliście Państwo tę lodówkę? Ja ją posiadam, mam z nią dosyć poważne problemy, a serwis twierdzi, że wszystko jest w porządku.

Bardzo proszę o odpowiedź na forum lub kontakt na priva lub [email protected]

basbur:

mikrofalę dopiero będę mieć, tak jak i całe meble kuchenne. Myślę, że rozwiązanie z podwójnymi drzwiczkami sprawdzi się, jak nie używasz jej zbyt często. Jeżeli każdy posiłek podgrzewasz w mikrofali, wtedy będzie to męczące.

okap TEKI widziałam u znajomych na żywo. Znalazłam podobny z innych firm, min. boscha ale stwierdziłam że ten widziałam i mi odpowiada, nie będę ryzykować.

Co do zlewu to najpierw chciałam jedną komorę i kolor antracyt. Pojeździłam po salonach kuchennych (meble, uchwyty, zlewy, itd) no i spodobał mi się półtorej komory. Kolor zobaczyłam na próbniku teki no i ten antracyt był zbyt nakrapiany, zmieniłam więc na onyks, niestety ciut droższy.

katjes1

ja świadomie zrezygnowałam z nofrosta. Lodówka musi być do zabudowy i musi być jak największa. Nofrost zabiera zwykle sporo miejsca z pojemności zamrażarki.

Kupiłam Liebherra. Ma dobre opinie i dużą pojemność jak na lodówkę do zabudowy.

Edytowane przez monika.KIELCE

Wiesz Darpiot Jak chce się przeznaczyć na AGD do kuchni 15 tys to można sobie pozwolić na zakupy oczami bo ten sprzęt raczej na pewno będzie już o bardzo dobrych parametrach. Ja natomiast dysponowałem kwotą około 7 tys zł. Dlatego musiałem się nastawić na coś innego i wybierałem według parametrów poszczególnych sprzętów.

kiedy szukaliśmy indukcji braliśmy pod uwagę płytę Bosch. Idziemy do MM jest wystawiona , pytamy sprzedawcę czy może nam sprawdzić czy da radę ją zamontować w blat granitowy (miała być opcja wpuszczenia na równo z blatem). Sprzedawca nie zorientowany ale idzie po katalog firmowy z Boscha sprawdza i sprawdza no i okazuje się że w katalogu ani aktualnym ani zeszłorocznym nie ma takiego modelu. Po innych sklepach pytamy się o ten sam model mówią nam że to sprzęt wypuszczany właśnie na MM i tym podobne sklepy, jakość wykonania i części to już nie to samo.Pierwszy raz spotkałam się z czymś takim, że oficjalnie w katalogach sprzętu nie ma. Dziwne praktyki.

Po innych sklepach pytamy się o ten sam model mówią nam że to sprzęt wypuszczany właśnie na MM i tym podobne sklepy

Akurat sprzedawców i konkurencji to ja bym najmniej słuchał w tych kwestiach. W większości przypadków nie mają pojęcia o czym mówią. Co innego że w MM sam bym nie kupił sprzętu ale to nie dlatego że coś jest z nim nie tak, oni mają tam niskie ceny ale tylko na tani sprzęt, czyli ten z dolnej półki natomiast jak chcesz coś bardziej konkretnego to już niestety kosztuje i bardzo często duzo więcej niż np EURO czy AVANS. Podobnie jest ze sklepami Electro World. Zachęcają tanim sprzętem tylko że jest to typowa chińszczyzna No name A coś znanej marki kosztuje juz odpowiednio wiecej.

Wiesz Darpiot Jak chce się przeznaczyć na AGD do kuchni 15 tys to można sobie pozwolić na zakupy oczami bo ten sprzęt raczej na pewno będzie już o bardzo dobrych parametrach. Ja natomiast dysponowałem kwotą około 7 tys zł. Dlatego musiałem się nastawić na coś innego i wybierałem według parametrów poszczególnych sprzętów.

photos cena sprzętu odgrywała znaczącą rolę przy wyborze. I tak; piekarnik kosztował ok. 1800zł i 2800zł (ten z mikrofalą), więc uważam że rozsądne pieniądze, płyta ok. 900zł, zmywarka 1950zł. Szaleństwem był tylko ekspres ale marzyliśmy o takim do nowego domu od dawna i trudno było sobie odmówić. A co do parametrów, to nie znam się na tym. Uznałem że kupimy sprzęt uznanego producenta w tym wypadku Siemensa, zakładając ze "badziewia" nie produkuje. Ot i tyle, ekscesów w tym nie ma :-)

A mi się wydaje że Tobie się dobrze wydaje :) Sprzęt był kiedyś na lata. I to nie tylko chodzi o AGD, każdy czy to samochód, telewizor, taczka, łopata idt... Producenci w pościgu poszukiwania coraz niższych cen, bo tego wymaga rynek i konkurencja zwietrzyli doskonały interes. Mianowicie zarabiają kilkakrotnie na serwisowaniu i częściach zamiennych danego urządzenia, sprzętu. Bo kiedyś to sprzęt musiał kosztować drogo i musiał służyć. Teraz musi być jak najtańszy aby klient chciał zwrócić uwagę. Pamiętacie jak się kiedyś mówiło np o Japońskich samochodach?? były dużo droższe od innych ale też odwdzięczały się bezawaryjna jazdą. Teraz kosztują podobnie do lokalnej konkurencji ale sprawdźcie ile kosztuje komplet hamulców w serwisie do np Mitsubishi Lancera a ile kosztuje do Skody Octawi. Po prostu na częściach się teraz zarabia. Wymusił to rynek a konkretniej my sami. Więc teraz nie ma co się dziwić że lodówka pada po kilku latach