Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomóżcie w doborze sprzętu. Generalnie nie chcę szaleć cenowo ale jakieś tam wymagania mam. Na pewno Wy tutaj jak i z własnego doświadczenia tak i są pewnie osoby które mają na co dzień styczność ze sprzętem AGD i mogą doradzić co jest dobrze wykonane i działa jak należy.

1) Płyta gazowa - chciałbym coś w inoxie ponieważ siostra ma na czarnym szkle i przeklina czyszczenie. Do tego jakieś sensowne ruszta najlepiej żeliwne.

2) Piekarnik - w sumie nie mam żadnych wymagań poza jedną - chciałbym aby miał sondę termiczną. Na takiego z pyrolizą, parowym pieczeniem i wbudowaną książką kucharską mnie nie stać z i uważam że nie do końca jest mi to potrzebne. Jeżeli ktoś schludnie używa takiego sprzętu na pewno nie będzie miał problemów z utrzymaniem czystości.

3) Okap - raczej myślałem o teleskopowym, no chyba że ktoś mnie rozsądnie przekona że taki jest zły. Kuchnia jest tą drugą w domu i na co dzień nie będzie w niej gotowane. Niemniej jednak chciałbym żeby była w pełni funkcjonalna i jeżeli zajdzie konieczność gotowanie w niej pełnych obiadów to zapachy nie będą się roznosić po całym piętrze a szyby nie będą spływały łzami z pary. Po prostu coś rozsądnego.

Nie mam wymagać co do firmy. Nie chcę pompować tutaj swego ego Boschem czy Siemensem. Baaa, powiem więcej - jeżeli wszystko będzie od innego producenta to też nic się nie stanie. Byle by tylko w miarę pasowało do siebie wizualnie. Co najważniejsze to ceny. Pomóżcie wybrać coś raczej z dolnej półki. Meble już mnie wyszły 7500zł a zakładałem że całość pochłonie nie więcej jak 10.000zł i tego chciałbym się trzymać.

Za wszelakie podpowiedzi i pomoc z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ad1. jak narzeka na czarne szkło, to chyba nigdy nie miała inoxu, szkło przecierasz wilgotną szmatką a do inoxu musisz mieć specjalne środki chemiczne. Ja osobiście uwazam że szkło jest o 100 razy łatwiejsze w utrzymaniu w czystości niż inox. Ja osobiście piekarnik, płytę i okap mam prawie cały ze szkła

Słuchajcie, doradźcie proszę przy wyborze lodówki do zabudowy. Mam dylemat bo nasłuchałem się że no-frost chodzi głosno, lodówkę będę miał w aneksie kuchennym, otwarta przestrzeń na salon więc jeśli będzie mruczeć i chrapać będzie słyszalna w salonie, z drugiej tez strony nie wiem tak na prawde czy ten no-frost mi jest tak do szczęścia potrzebny, no sam nie wiem

bez no-frost:

Bosch KIS 38A50

Bosch KIS 38A51

Siemens KI 38VA20

Siemens KI 38SA50

Liebherr ICUS 3013 Comfort

Electrolux ERN29651

z no-frost:

Hotpoint-Ariston BCB 333 AVEI FF

Whirlpool ART 766/NFV

Gorenje NRKI55288

Teka TKI 325 DD

Beko CBI 7771

bosch KIS38A51 posiada no-frost w lodówce

oddzielna regulację temperatury dla lodóki oraz zamrazaliki

lodóka 10-2st

zamrazalnik -17/ -26 oraz szybkie mrozenie -50 st

Dodatkowo kis38A50 jest juz nie produkowalny,róznica to układ pułek na drzwiach lodówki

Dodatkowo Siemens KI 38SA50 i Bosch KIS 38A51 to ta sama lodówka.

Agregat donfosa r600a

rozdzielne sterowanie

powłoka natybakteryjna

nofrost lodówka

Oba te modele maja klase klimatyczna od 5 do 35 st

Electrolux ERN29651

Ten model nie przekonał mnie do zakupu ze wzgledu na 2 agraaty.

Liebherr ICUS 3013 Comfort cena nieadekwatna do oferowanej klasy produktu.Ten model nie ma dobrej opini.

Pozostałych modeli nie moge ocenic ze wzgledu na brak pełnego rozeznania

Witam!

Zastanawiam się nad kupnem urządzeń AGD ze SAMSUNGA.

Co możecie powiedzieć mi na temat takich urządzeń:

(Wszystko samsung)

Lodówka: RSA1DTVG

Mikrofalówka: FW87KUST

Piekarnik: BQ1S4T133

Płyta indukcyjna: CTN364E004

Zmywarka: DMS400TUB

Okap wyspowy i tutaj nie wiem, zastanawiam się nad AKPO WK-8 Isla Attis ,bo jest tani.

Jestem otwarty na wasze opinie, sugestie, może polecicie mi jakieś inne urządzenia.

Czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam!

bosch KIS38A51 posiada no-frost w lodówce

oddzielna regulację temperatury dla lodóki oraz zamrazaliki

lodóka 10-2st

zamrazalnik -17/ -26 oraz szybkie mrozenie -50 st

Dodatkowo kis38A50 jest juz nie produkowalny,róznica to układ pułek na drzwiach lodówki

Dodatkowo Siemens KI 38SA50 i Bosch KIS 38A51 to ta sama lodówka.

Agregat donfosa r600a

rozdzielne sterowanie

powłoka natybakteryjna

nofrost lodówka

Oba te modele maja klase klimatyczna od 5 do 35 st

Electrolux ERN29651

Ten model nie przekonał mnie do zakupu ze wzgledu na 2 agraaty.

Liebherr ICUS 3013 Comfort cena nieadekwatna do oferowanej klasy produktu.Ten model nie ma dobrej opini.

Pozostałych modeli nie moge ocenic ze wzgledu na brak pełnego rozeznania

Aż mnie głowa rozbolała od takich rewelacji.

Jak te modele boscha i siemensa mają nofrost w chłodziarce to............. pogratulować fantazji tylko można :)

Jeżeli chcecie kupić sprzęt AGD z Samsunga, to uważajcie. Kupiłam piekarnik BT62TDBCT. Po zakupie nie przyglądałam mu się uważnie, dopiero po zamontowaniu w kuchni zauważyłam, że drzwiczki nie przylegają do uszczelki z lewej strony, czyli nie chowają się pod górnym panelem, a wystają (nie umiem tego inaczej wyjaśnić). Okazało się, że piecze też nierówno. Wezwałam serwisanta, stwierdził że to żadna wada, uszczelka się wyrobi i będzie ok. Dałam spokój. Dwa miesiące później moja siostra kupiła ten sam piekarnik, idealny. Wkurzyłam się i wysłałam mailem do Samsunga prośbę o wymianę piekarnika na wolny od wad. Przyszedł serwisant, pooglądał, stwierdził że wszystko zależy od tego, z którego kraju przyszła partia towaru (ja akurat miałam pecha), pooglądał drzwi i sobie poszedł, nawet nie sprawdził szczelności piekarnika. To było ponad miesiąc temu. Dzisiaj dzwoniłam na infolinię Samsunga, podałam im nr klienta i nr zamówienia - które oni wcześniej mi podali. Pierwszy pracownik nie umiał nic znaleźć, drugi znalazł jakąś adnotację serwisanta: "anulowano". Porażka, dzisiaj wysłałam drugie pismo do Samsunga. Życzcie mi powodzenia.

Jeżeli chcecie kupić sprzęt AGD z Samsunga, to uważajcie. Kupiłam piekarnik BT62TDBCT. Po zakupie nie przyglądałam mu się uważnie, dopiero po zamontowaniu w kuchni zauważyłam, że drzwiczki nie przylegają do uszczelki z lewej strony, czyli nie chowają się pod górnym panelem, a wystają (nie umiem tego inaczej wyjaśnić). Okazało się, że piecze też nierówno. Wezwałam serwisanta, stwierdził że to żadna wada, uszczelka się wyrobi i będzie ok. Dałam spokój. Dwa miesiące później moja siostra kupiła ten sam piekarnik, idealny. Wkurzyłam się i wysłałam mailem do Samsunga prośbę o wymianę piekarnika na wolny od wad. Przyszedł serwisant, pooglądał, stwierdził że wszystko zależy od tego, z którego kraju przyszła partia towaru (ja akurat miałam pecha), pooglądał drzwi i sobie poszedł, nawet nie sprawdził szczelności piekarnika. To było ponad miesiąc temu. Dzisiaj dzwoniłam na infolinię Samsunga, podałam im nr klienta i nr zamówienia - które oni wcześniej mi podali. Pierwszy pracownik nie umiał nic znaleźć, drugi znalazł jakąś adnotację serwisanta: "anulowano". Porażka, dzisiaj wysłałam drugie pismo do Samsunga. Życzcie mi powodzenia.

Trochę to dziwne, ale jak drzwiczki nie przylegają idealnie to raczej kwesta krzywych zawiasów lub czegoś podobnego a z tym może być problem bo zawsze można zwalić na nieprawidłowy montaż lub coś podobnego. Dobra rada dla wszystkich- dobrze oglądajcie zakupiony towar a unikniecie takich sytuacji.

No właśnie zawiasy nie są krzywe. Dzwoniłam dzisiaj do serwisanta, wysłał do działu technicznego Samsunga swoją opinię i zrobione zdjęcia, stwierdził że piekarnik ma ewidentnie wadę drzwiczek i nie da się go naprawić. Z tego wynika, że powinni go wymienić na nowy. Wczoraj wysłałam kolejne pismo do Samsunga i już wszystko wiem.

Twierdzą, że na moją reklamację z 25 stycznia dostałam odpowiedź parę dni później. Dokładnie taką: prosimy o kontakt telefoniczny z Infolinią firmy Samsung w celu

przyjęcia zgłoszenia naprawy. Prosimy mieć przygotowany pełny numer seryjny, model i datę zakupu sprzętu.

Po tym zadzwoniła do mnie pracownica infolinii, podała nr klienta i inne numerki i kazała czekać na odzew od serwisanta, który rzeczywiście obejrzał sprzęt parę dni później.

Obecnie ta sama dziewucha z Samsunga twierdzi, że ja reklamację złożyłam dopiero wczoraj, ponieważ na tamtą ze stycznia już dostałam odpowiedź (którą zamieściłam powyżej). Teraz mam czekać 2 tygodnie na rozpatrzenie wczorajszej reklamacji, która tak naprawdę jest pismem ponaglającym.

Najgorsze jest to, że nie mam możliwości poskarżenia się na ich działanie, bo blokują dostęp do wszystkich swoich działów, mogę rozmawiać jedynie z pracownikiem Infolinii. TRAGEDIA

No ale model modelowi nie jest równy.

Wiem że po kodzie można rozpoznać w jakim kraju sprzęt był produkowany, ale jakie symbole czy co to nie wiem.

Jest to dobra przestroga dla innych że trzeba dobrze oglądnąć taki sprzęt, choć nie które wady na pewno nie są widoczne ''gołym'' okiem.

Jak sądzicie czy lodówka side by side do małej kuchni to przesada?

Mam kuchnię 2,90 x 4,00m

Mam bardzo podobną kuchnie i też będę kupować taką lodówkę (Samsung RSA 1DTVG) myślę że na pewno to nie przesada :D bardzo ładnie się prezentuje i na pewno doda trochę nowoczesności do twojej kuchni :]

Doradźcie, czy dobry sprzęt wybrałam, czy może macie jakieś złe doświadczenia z nim związane?

Oto zestaw

OKAP WYSPOWY Faber Cylindra Isola X 37 PRO ELN

Lodówka Electrolux ERN29790

Piekarnik Electrolux EOC66700X

Mikrofalówka Electrolux EMS17216X

Zmywarka Bosch SMV53M70EU

Indukcja Bosch PIL811T14E lub Whirlpool ACM 707 BA

Co sądzicie?

Mam pytanie:

chcemy kupić płytę indukcyjną. Mamy nowa instalację elektryczną, z zasilaniem 230 V (bez tzw. sily). I wątpliwość: czy wybrać płytę o mniejszej mocy, z wtyczką pod 230 v (np: http://www.ronatsklep.pl/5,plyta-indukcyjna-mastercook-i3d4m-r-230v.html), czy płytę z większa mocą, którą można podłączyć do siły ale i podobno do 230: (http://www.i-market.pl/Plyta-indukcyjna-MASTERCOOK-I3D64S-p122374241.html)

Które rozwiązanie wybrać? Czy płyta przystosowana p/w pod siłę będzie dobrze działała na instalacji 230v?