Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wrzuciłem posta na innym forum, wrzucam i tutaj. Może ktoś pomoże, a może komuś pomoże.

Wstępnie przeglądałem posty i opinie w wyszukiwarkach cenowych, jednak cały czas pojawiają się wątpliwości. Kuchnia jak i pozostałe pomieszczenia wykańczamy klasycznie - rustykalnie (sprzęt klasyczny, nie retro).

Rodzina póki co 2 osobowa, bez większych doświadczeń kulinarnych, ale planująca od czasu do czasu coś przygotować.

KUCHNIA - SPRZĘT (pomieszczenie bez drzwi na salon)

LODÓWKA: do zabudowy, otwierana na prawo, z zamrażarką na dole - pełny wymiar 3 szuflad, energooszczędna i cicha.

1. Electrolux ERN 29801 - A++ link

2. Electrolux ERN29790 - A+ link

3. AEG Santo C 91840 6I A+ link

ZMYWARKA: do zabudowy, 60cm szeroka, ukryty panel, wygodna w użytkowaniu (tutaj brak doświadczeń ze zmywarkami) cicha i energooszczędna.

1. Electrolux esl 67070r link - bardziej odpowiada mi cenowo

2. Bosh smv53m70eu link

PŁYTA: indukcyjna, łączone pole, ale też bez upierania (doświadczeń z elektyką brak, do tej pory w mieszkaniu kuchnia gazowa)

1. Teka IR 643 link

2. Electrolux EHD 60150 P link

3. Teka IR 641 link

OKAP: wiejska, babcina obudowa i tyle moich wymagań. Jak patrzyłem w wyszukiwarkach to najwięcej pasujących wizualnie produktów oferuje TEKA, FABER i FRANKE i teraz jeszcze widzę cichsze PYRAMIS i dość wydajne ELICA

Przy tej pozycji nie mam pojęcia co wybrać. Jeśli miałbym się sugerować specyfikacją to pewnie wziąłbym coś z wyciągiem >600m3/h i poziomie hałasu w okolicach 60dB, bo to wychodzi optymalnie cenowo.

PIEKARNIK: do zabudowy w słupku, na teleskopach, chyba, że jest coś wygodniejszego, z drzwiczkami tradycyjnymi, lub otwieranymi w lewo - byłoby wygodniej przy moim ustawieniu mebli; łatwy w utrzymaniu czystości; bezpieczny - tzn, żeby miał blokadę otwarcia i żeby nie parzył przez szybę; żeby się nie grzał na zewnątrz, bo bok mebli mam z płyty i nie wiem jak ona zniesie wysoką temperaturę.

1. AEG Competence B 5941-5-M link

2. Electrolux EOB68713X link

MIKROFALA: (pasująca do zestawu z piekarnikiem, optymalna cenowo)

ZLEW - nieco inny rodzaj sprzętu, ale jak ktoś ma sprawdzone firmy, to również poproszę o polecenia.

ŁAZIENKA - SPRZĘT

PRALKA: maksymalnie głęboka na 44cm, pojemna min. na 6kg, z obrotami 1200, w miarę cicha.

1. Candy GO4 1274 L link

2. Electrolux EWS 126540W link

3. Electrolux EWS 126410W link

Tutaj dużego wyboru nie mam. Paramterami idealna dla mnie Candy, ale firmy niestety troszkę się obawiam.

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycję. Interesuje mnie sprzęt optymalny ceną do jakości. Każdy by sobie życzył, więc i ja sobie życzę produktów raczej sprawdzonych, bezawaryjnych, prostych w obsłudze, energooszczędnych i cichych. Nie upieram się przy jednej marce, bo mam świadomość, że jeden producent nie może być najlepszy we wszystkim. A i na koniec, proszę o informację, który sprzęt ma np. stale lub w obecnej promocji przedłużoną gwarancję (w tamtym roku electrolux miał taką akcję). Może, ktoś jeszcze wie o innych promocjach, które teraz obowiązują, to też chętnie skorzystam.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja co też jestem na tym samym etapie co Ty więc jedynie przyłącze się do dyskusji z zwłaszcza w temacie wyboru płyty indukcyjnej i pralki bo całą resztę już mam .

Co do plyty indukcyjnej czy zastanawiałeś się może nad tym modelem TEKI?

Teka IR 642 Link Ma większa moc niż IR 641 i jedno większe owalne pole.

Co do pralki w takich wymiarach zastanawiam, się nad tym modelem:

Hotpoint-Ariston AQSD291U EE Link

Znajomy ma pralkę tej firmy i jest bardzo zadowolony. Jest nie wielka, dość ładowna i podobno cicha.

Co do Twojego wybory Candy to moja siostra ma pralkę tej firmy - co prawda nie taki sam model - ale z tego co wiem, użytkuje ją już 5 lat i nie narzeka.

I ja kompletuję sprzęt. Oto moje wybory:

Lodówka Beko GNE 114610 FX

Płyta indukcyjna Teka IR 641

Piekarnik Samsung BT63TDST

Okap Ciarko Black Pearl 60

Zmywarka Bosch SMV 53M00EU

Pralka Electrolux EWF 127440W

Zlewozmywak Teka ASTRAL 60 B-TG (onyks)

Żelazko Philips GC 4410

Opinie i uwagi mile widziane ;)

Edytowane przez Julies

emjot27: Z płyt Teka przy wstępnym zestawieniu produktów wybrałem IR 641 (chyba najpopularniejsza na forach), IR 642 (również dużo pozytywnych opinii) i IR 643 (ze względu na nieco lepsze parametry i te połączone pola, ale nie wiem jak w praktyce się z tego korzysta, bo nigdy nie miałem do czynienia z płytami)

W przypadku pralki niestety nie znam, ani nikt z moich znajomych nie używa Hotpoint-Ariston. Specyfikacja rzeczywiście pokrywa się z moimi potrzebami, ale jak już bym wybierał coś z 44cm głębokości, to jednak postawiłbym na elektroluxa. Dobre opinie ma również LG ze swoim cichym mechanizmem pracy. Cieszy mnie kolejna pozytywna informacja na temat Candy. Chyba żadna z firma nie ma w ofercie w tej cenie tak płytkiego sprzętu, a to u mnie jest bardzo istotne, bo nie chciałbym pod schody pakować sprzętu na styk. Orientujecie się może, jak te pralki pracują? Są stabilne, przemieszczają się po podłodze?

Julies: Czy możesz coś napisać o wyborze piekarnika Samsunga. Sporo osób je ostatnio kupuje - są w przyzwoitych cenach i mają tanie mikrofale do zestawu :)

mWilQ No z tą Teką to ta IR 642 ma dobry stosunek ilości funkcji do ceny, jednak nie mam w ogóle doświadczenia z płytami indukcyjnymi gdyż obecnie użytkujemy taką na gaz. Co do wielkości pola grzewczego to wydaje mi się, że większe rzeczy takie jak np brytwanny bedzie sie i tak wkładało do piekarnika niż stawiało na płycie ale to moje subiektywne zdanie.

Co do pralki, to mam obecnie Elektroluksa i co prawda taką ładowaną od góry ale raczej bym nie zdecydował się drugi raz na pralkę tej firmy. Wykonanie jest wg mnie bardziej tandetne w porównaniu do tej samej klasy cenowej co Ariston no i przede wszystkim jest dużo głośniejsza.

Julies: Czy możesz coś napisać o wyborze piekarnika Samsunga. Sporo osób je ostatnio kupuje - są w przyzwoitych cenach i mają tanie mikrofale do zestawu :)

Sprzęt będę dopiero kupować, więc nie napiszę nic z pozycji użytkownika. Piekarnik był dla mnie sporym problemem, ale jak poczytałam o tym samsungu to od razu wiedziałam, że go chcę. Ma teleskopy i to podwójne pieczenie - fajny bajer.

Witam,

czy ktoś ma jakies doświadczenia z kuchenkami gazowymi z elektrycznym piekarnikiem o szerokości 90 cm, chodzi mi właściwie o 3 modele które biorę pod uwagę:

Ardo PL 999 DXS

mam z Ardo piekarnik z termoobiegiemi i płytę gazową i nie polecam np. piekarnik bardzo nie równo piecze

aktualnie wybieram lodówkę co powiecie na Samsunga sbs czy to dobry sprzęt? jak głośny?

który model polecacie

Edytowane przez Kaśka73

aktualnie wybieram lodówkę co powiecie na Samsunga sbs czy to dobry sprzęt? jak głośny?

który model polecacie

też myślałam o sbs początkowo ale porównałam je w sklepie i wybrałam zwykłą jednodrzwiową ale wys. 200cm - jest bardziej funkcjonalna moim zdaniem, do sbs nie wejdzie patera czy patelnia - półki są wąskie

mój wybór kilka postów wyżej

Witam jesli znajdzie sie ktos pomocny to będe wdzięczna. Zastnawiam sie nad sprzetem do kuchni moja bolączką jest piekarnik+płyta. Okap będzie rustykalny z firmy AKPO WK -4kuchnia raczej klasyczna. Doradzcie prosze jaka płyte wybrac i piekarnik do zabudowy? Płyta ma być gazowa -ale zaznaczam nie chcę czarnej!-piekarnik elektryczny. Szukam czegoś wizualnie ładnego ale i praktycznego.Cena umiarkowana.Prosze o rady!

Witajcie:)

Proszę o pomoc -mam ogromny problem z doborem mikrofalówki, która wizualnie będzie pasowała do piekarnika :

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=3862369

Niestety, gorenje nie ma kuchenki w tej samej linii wzorniczej, co w zamian byście poradzili? Ważne jest również (na co zwróciłam uwagę oczywiście dzięki FM :)) żeby wyświetlacze były również zbliżone kolorystycznie :)

Mikrofala i piekarnik będą zabudowane w słupku (kuchnia biały lakier plus granitowy blat)

pozdrowienia serdeczne

przebieczanka

mWilQ, ja i moja siostra mamy piekarniki Samsung BT62TDBCT. Moja siostra poleca, ponieważ ma w pełni sprawny. Ja nie polecam, ponieważ z mojego wydobywa się bokiem gorące powietrze i użeram się z Samsungiem i serwisem od stycznia. A to, co piszą w necie o "owianym czarną legendą" serwisie Samsunga to prawda.

mWilQ, ja i moja siostra mamy piekarniki Samsung BT62TDBCT. Moja siostra poleca, ponieważ ma w pełni sprawny. Ja nie polecam, ponieważ z mojego wydobywa się bokiem gorące powietrze i użeram się z Samsungiem i serwisem od stycznia. A to, co piszą w necie o "owianym czarną legendą" serwisie Samsunga to prawda.

Dzięki za odpowiedź. Mimo, że coraz więcej osób pisze o tej marce przy zakupach agd do kuchni (popularne stają się lodówki i piekarniki+mikrofale), to mi jakoś ona do tej kategorii nie pasuje. Pozostanę przy moich pierwszych wyborach - czyli sprzęt od grupy AEG - Electrolux. Co do modelu to jeszcze pewności nie mam - zależy ile mi kasy zostanie po lodówce, zmywarce, płycie i okapie. Po opiniach forumowiczów, znalazłem odpowiadający mi sprzęt z pyrolizą na teleskopach.

Szukam jeszcze informacji, jak wpływa nagrzanie wnętrza piekarnika do tych 500 stopni, na jego część zewnętrzną, a tym samym na płytę meblową, w którą będzie wbudowany. Jak ktoś miał podobny problem, lub ma wbudowany piekarnik z tym systemem czyszczenia, to proszę niech napiszę opinię, czy na meblach (w sumie obojętnie jakich) nie dzieje się nic niepokojącego.

Witam,

ja też jestem na etapie kompletowania sprzętu AGD do kuchni...

Do dziś byłem przekonany, że będzie to sprzęt ze stajni Bosch lub Siemens lub Electrolux...

Natomiast dziś oglądałem AGD firmy Gorenje...

Bardzo mi się podobały i powoli zaczynam mieć dylematy, czy przypadkiem nie brać AGD tej firmy.. W szczegolnosci piekarnik i płyta gazowa...

Z piekarników najbardziej przypadł mi: BO 8730 AB http://www.ceneo.pl/3849514?se=E6mA7QzuXf_N06m3Ol3gBT_H4ZjbMHZt&gclid=COXM0tax7agCFckq3godBwhRzw

A z płyta zastanawiam się nad: Gorenje G 6 SYB..

Chciałem zawsze mieć "gaz na szkle" a ta płyta Gorenje to stal lakierowana na czarno...

Czy ktoś może użytkuje podobne sprzęty?? Jak się ma trwałość lakierowanej stali...?? Czy wygląda to OK, jak w przypadku kuchni szklanej??

Jak się czyści...

Z piekarników wchodzi jeszcze w grę:

1. Siemens HB 63AS520

2. Electrolux EOB 64201X

3. Samsung BT63DBFGB

Natomiast z płyt gazowych:

1.Siemens EO 616 PB10E

2. Samsung GN642HFGD

3. Electrolux EHT 60435 K

Prośba o Wasze sugestie....Może coś innego polecacie?

Pozdrawiam

witam,

ja wczoraj odebrałam sprzęt. stanęło na tym:

-płyta Teka IR 642

-zmywarka Siemens SE64M369EU

-okap kuchenny Franke FCL 912

-piekarnik Bosch HBA43T350

-zlew i bateria Teka kolor topaz

Wszystko ładnie się prezentuje (narazie w garażu) ;)

Stoję jeszcze przed wyborem lodówki side by side. chce na nią przeznaczyć ok 5-6 tys. podobają mi sie lodówki Sharpa, ale niestety są za głębokie. ostatnio znalazłam Electroluxa ENL60812X. niestety nie widziałam go nigdzie na żywo. czy ktoś może użytkuje taką lodówkę? u mnie Electrolux chodzi od 6 lat bez zarzutów.

Witam, poszukuję opinii osób użytkujących lodówki sbs z komorą zero stopni. czy ta komora rzeczywiście jest taka rewelacyjna jak przedstawiają producenci? czy się przydaje?

planuję zakup takiej lodówki do 6 tys. na razie upatrzyłam sobie kilka modeli:

- Teka NF1 650

- Teka NF2 650

- Electrolux ENL60812X

- jakis Samsung, ale pytanie jaki, bo lodówek sbs mają mnóstwo( RSH7ZNRS, RSH5zLBG, RSH5zERS1)

Będę wdzięczna za wszelkie opinie :)