Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

poszukuję lodówki do zabudowy z dodatkową wysuwaną płytką szufladą nad zamrażalnikiem( zamrażalnik na dole ), na której można szybko zamrozić np truskawki, pierogi itp. drobne produkty.

Widziałam taką u znajomych, ale to była lodówka z Amiki. Nie wiem, ale nie jestem przekonana do tej firmy...

dzięki 1igor1,

podane przez Ciebie typy mają wiele dobrych opinii i ceny w miarę przystępne, ale nie mają tego właśnie "patentu" o który mi chodzi.

A ja się uparłam na tę szufladę, często lepię pierogi, owoce wolę mrozić niż pakować w kompoty i taka szuflada baaardzo mi się przyda.

Szukam nadal....

dzięki 1igor1,

podane przez Ciebie typy mają wiele dobrych opinii i ceny w miarę przystępne, ale nie mają tego właśnie "patentu" o który mi chodzi.

A ja się uparłam na tę szufladę, często lepię pierogi, owoce wolę mrozić niż pakować w kompoty i taka szuflada baaardzo mi się przyda.

Szukam nadal....

Ten patent mają - czyli maja tą szufladę, ale nie doczytałem że chodzi ci o lodówkę do zabudowy. W lodówce do zabudowy nie spotkałem się z taką szufladą szybkiego mrożenia, ale szukaj moze ktoś ma takie rzeczy.

Witam, my niedawno też mieliśmy dylemat co do sprzętów. Znaleźliśmy świetną lodówkę firmy BOSCH. Wysokość to 171cm, trzy szuflady w zamrażarce i w środku fajne rozwiązania. Klasa A++, także działa jak na razie bez zarzutu. Zamawialiśmy przez internet i wyszło - uwaga 1000 zł taniej niż w sklepie! numer to KGV33Y32

A zmywarka BOSCH SRV 55T 43EU- zmywarka pod zabudowę, cicha i wydajna

Również i ja powoli zbieram się do wyboru sprzętu. Jako, że kuchnia jest połączona z salonem to najważniejsze dla mnie żeby sprzęty były możliwie ciche. I oczywiście energooszczędne - klasa przynajmniej A. Co możecie mi polecić:

- piekarnik kompaktowy z mikrofalą do zabudowy w słupku do około 3000 zł. Moje typy to: Bosch HBC84K522, Siemens HB84K552, Samsung 115T001 - ostatni kosztuje poniżej 2000zł a nie odbiega funkcjami od pozostalych- kusząca propozycja

- lodówka do zabudowy, z zamrażalnikiem dolnym, bez wodotrysków - do około 2000zł - typów brak, wybór szeroki z tego co się orientowałem najcichsze są AEG i Electroluxy. Jakieś konkretne ciekawe modele?

- płyta indukcyjna w okolicach 2000zł (byle miała booster na przynajmniej 1 palniku i timer) - może Siemens EH651TE11E?

- Zmywarka - z ukrytym panelem do 3000 zł - jest cała masa Siemensów z serii SN66xxxxEU, ale w sumie nie wiem czym się różnią. Ewentualnie AEG FAV 88020 lub 99000.

- Pralko-suszarka (to akurat nie do kuchni) do 3500 zł - mój typ to SAMSUNG WD 0804, ale może też tańsze np.: Hoover WYDN 9646PG, Electrolux EWW168540W.

- No i okap w okolicach 1500 zł - tutaj najważniejsza kwestia wyglądu więc nikt mi nie pomoże, ale które są najcichsze?

Help please :)

- lodówka do zabudowy, z zamrażalnikiem dolnym, bez wodotrysków - do około 2000zł - typów brak, wybór szeroki z tego co się orientowałem najcichsze są AEG i Electroluxy. Jakieś konkretne ciekawe modele?

Ja też mam kuchnię otwartą na salon, zdecydowałam się na lodówkę Liebherr ICS 3013, bez wodotrysków, ale doskonale spełnia swoje funkcje i jest w porównaniu z moim starym electroluxem bardzo cicha, właściwie to jej wcale nie słychać.

- płyta indukcyjna w okolicach 2000zł (byle miała booster na przynajmniej 1 palniku i timer) - może Siemens EH651TE11E?

Polecam Siemensa , mam co prawda model EH 875SB11E, ale jest rewelacja, nagrzewa się błyskawicznie, trochę "buczy" na funkcji booster, ale nie jest to dokuczliwe

- Zmywarka - z ukrytym panelem do 3000 zł - jest cała masa Siemensów z serii SN66xxxxEU, ale w sumie nie wiem czym się różnią. Ewentualnie AEG FAV 88020 lub 99000.

Kupiłam Electroluxa ESL 68070 R, bo poprzednią zmywarkę też miałam z tej firmy i była super. Teraz jestem trochę mniej zadowolona, bo gorzej suszy i na krótkim programie trochę gorzej domywa niż tamta. Ale duży plus - jest naprawdę cichutka, włączam ją w nocy w drugiej taryfie i zupełnie nic nie słychać. Używam tylko 2 programów - intensywnego i 30 minut w zależności od stopnia zabrudzenia naczyń, brakuje programu 1/2 wsadu.

Okap mam TEKA 80 glass- na wyższych biegach głośny.

W sprawie lodówki przeczytaj to:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182520-Ma-ktos-lodowke-Electroluxa-Jest-glosna&p=4804548#post4804548

(na wszelki wypadek) :yes:

Przed chwilą przeglądałam wiadomości na Onecie i natknęłam się na informację o wycofywaniu serii lodówek jednego z producentów, z powodu wady mogącej powodować pożary:

http://biznes.onet.pl/producent-agd-wycofuje-lodowki-stwarzaja-zagrozeni,18572,4787405,1,news-detal

:(

No ja do electroluxa też nie jestem do końca przekonany. Sam teraz używam lodówki tej firmy. Wprawdzie to jakiś stary budżetowy model, ale cichy zdecydowanie nie jest (właściwie jest głośny) i na dodatek 2 miesiące po zakończeniu gwarancji padł w nim agregat. Ale w katalogach na pewno wyglądają dobrze i cicho (podobnie jak AEG, ale to ta sama szajka). NA oku mam jeszcze jedną z Zanussi, ale rzeczywiście przyjrzę się Liebherrom, jakoś miałem wyobrażnie, że to inna półka cenowa a jednak niekoniecznie.

• 2 weeks później...

jarett, jesteś przekonany do pralko-suszarki?

Bo to wg mnie wyrzucanie pieniedzy. PocZytaj sobie trochę o takim sprzecie 2w1, ale suszenie w takim zestawie ma niewiele wspólnego jakosciowo z suszeneim w osobnej suszarce.

Co do zmywarek. Miałam na przestrzeniu kilku lat 3 sztuki, w tym jedna z bardzo wysokiej półki i to co IMO najwazniejsze to ilość dB, jesli się ma otwartą lub pół-otwartą kuchnie.

Pozostałe rzeczy przynajmniej w zmywarkach za te same pieniądze są porównywalne.

Ja również poprosze o pomoc.

Czy są mikrofalówki i piekarniki do zabudowy, które nie mają funkcji zegara, albo można ją na stałe wyłączyć?

ewentualnie takie, które mimo odłączenia zasilania będą pamiętały przez kilka godzin która jest godzina.

Mieszkam w okolicy gdzie prawie codziennie wyłaczają prąd, w zwiazku z tym na mikroafli wciaż mam migające zera, co mnie doprowadza do pasji.

W nowym domu chcialabym tego uniknąć

jarett, jesteś przekonany do pralko-suszarki?

Bo to wg mnie wyrzucanie pieniedzy. PocZytaj sobie trochę o takim sprzecie 2w1, ale suszenie w takim zestawie ma niewiele wspólnego jakosciowo z suszeneim w osobnej suszarce.

Nie jestem przekonany. Tzn nie badałem jakoś szczegółowo sprawy. Na pewno nie zdecyduję się na osobną suszarkę ze względu na brak miejsca. O pralko-suszarce pomyślałem tylko w tym kontekście, żeby suszyć w niej bieliznę, ciuchy sportowe, jakieś rzeczy o 'dużej rotacji' - z tym chyba w miarę da radę. Na pewno nie powierzę jej koszul czy swetrów :) Tak czy siak dzięki za zwrócenie uwagi - jeszcze zbadam temat.

Przed chwilą przeglądałam wiadomości na Onecie i natknęłam się na informację o wycofywaniu serii lodówek jednego z producentów, z powodu wady mogącej powodować pożary:

http://biznes.onet.pl/producent-agd-wycofuje-lodowki-stwarzaja-zagrozeni,18572,4787405,1,news-detal

:(

Mówili o tym w Trójce. Cieszę się, że u nas w kuchni stoi Gorenje ;)

Chciałbym powitać fachowców i użytkowników sprzętów kuchennych

i prosić o poradę co wybrac do nowego domu

wybraliśmy z żoną wstępnie produkty które nam się podobają

ale różnice są dla nas niedoszczegalnie między nimi

Płyta gazowa:

Tu akurat nie ma większego wyboru 5-cio palnikowy ruszta żeliwne

SIEMENS EC 775QB20 E

Mastercook 2CMI-5GLST

Siemens EP716QB91E

Siemens EP716QB21E

Bosch PPQ719B21E

Amica PGCZ7411

Lodówka

przy lodówkach mam większy problem bo prócz ceny i oznaczeniem wyglądem nie

różnią się od siebie więc podejrzewam że poszczególne oznaczenie lodówki

oznacza różnicę w osprzęcie wewnętrznym

SHARP SJ-F72PV-SL

SHARP SJ-F73PE-SL

BEKO GNE 114610 FX

BEKO GNE 114612 FX

Pralka

Poszaleć nie można bo małżonka uparła się na kolor srebrny biały odpada

praktycznie wszystkie mają fuzzy logic

Samsung WF8502NGY

Samsung WF8602SFS

Candy Aquamatic 1100DFS

Samsung WF0804X8E

Samsung WF9502NQR

SAMSUNG WF0702WKN

BEKO WMB 51241 PT S

Piekarnik

tu wybraliśmy względnie Amice ze względu na wygląd zewnętrzny i chyba maksymalny komplet opcji,pokrętła chowane , ruszta wysuwane teleskopowo

Amica Integra EBI8873

Amica Integra EBI8874

Amica Integra EBI81074

Amica Integra EBI8862

okap

tu okap wyspowy te 3 spodobały się najbardziej oczywiście cisza jest ważna ze względu na połączenie kuchni z salonem i koszty chyba nie są kosmiczne jeżeli chodzi o wymianę filtrów węglowych

AMICA OWC951G

AMICA OWC931G

Akpo WK-8 Isla Zefir

Proszę więc o wszelkie sugestie a i krytyka mile widziana

Pozdrawiam:D