Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o poradę w temacie zakupu lodówki sbs, do tej pory faworytem był

samsung RSH7ZNRS (kostkarka automatyczna, barek, 2-drzwiowa, komora 0, cena ok. 5300, piękny wygląd).

Jakiś czas temu tu na forum ktoś wspomniał o beko GNE 134620 X - model niezwykle ciekawy (kostkarka automatyczna, barek, 4-drzwiowa, komora 0, niska cena ok. 3500 i możliwość zamiany połowy zamrażarki na lodówkę, zależnie od potrzeb - to jest szczególnie ciekawe) ale jak z firmą beko czy jest ok? Może ktoś ma którąś z tych lodówek?

Czy są jeszcze inne lodówki z automatyczną kostkarką i 4-drzwiowe? Podoba mi się ta ogromna przestrzeń lodówki ale poza beko nie znalazłam innych takich modeli a kostkarka aut. musi być obowiązkowo.

Edytowane przez katel2

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wracając do testów:

Dla mnie test ma wykazać jak sprawują się różne sprzęty w jednakowych warunkach. To, że chyba nikt nie ładuje zmywarki tak jak to zrobiono w teście nie ma większego znaczenia. Były różne naczynia, ułożone w możliwie podobny sposób w każdej z testowanych maszyn. Jakie ma znaczenie energooszczędność zmywarki? Czy po to się kupuje zmywarkę by zużywała 1l wody 1 kW prądu mniej? Jak dla mnie zmywarka ma dobrze i bezpiecznie dla naczyń zmywać, być niezawodna i wygodna w załadunku. Wolę zużyć kilka litrów wody więcej, niż przepuszczać naczynia przez kolejne cykle zmywania i wściekać się, że znów są niedomyte, albo uszkodzone.

Jeśli nie testom to komu zaufać? Można ludziom z for internetowych, ale ciężko znaleźć opinie na temat konkretnego sprzętu. Można posłuchać sprzedawcy/doradcy klienta w sklepie, ale ten często nie ma pojęcia o AGD, bo pracą w markecie zarabia na studia np. kulturoznawcze (nie, żebym nie cenił kulturoznawców, chodziło o kierunek średnio związany z tematyką AGD), albo sklep ma większe zyski ze sprzedaży konkretnego modelu i tenże promuje. Nie uważam, że jest to regułą, że tak jest ZAWSZE i WSZĘDZIE, ale często się spotykam z takim podejściem sprzedawców. Testy niezależne są więc wg mnie dobrym punktem odniesienia.

:) Pozostaje tylko jeszcze kwestia znajomości rynku, doświadczenia i umiejętności wyciągania wniosków:)

I właśnie tego w testach brakuje.

Są na pewno pomocne w wyborze ale nie warto wykorzystywać ich jako głównego kryterium.

Prawda niestety jest taka, że nawet dobrze przetestowany sprzęt, który pokonał wszelkie trudności związane z codzienną eksploatacją może zawieść. Najlepszym firmom trafia się egzemplarz, który się popsuje (mieliśmy w domu bardzo polecaną pralkę Miele, za co najmniej 3 x większą kwotę niż pozostałe firmy i się zepsuła po 2 tygodniach). Teraz mamy prosty model Electroluxa i póki co jesteśmy zadowoleni. Nawet jak padnie, to różnica w cenie pozwoli na zakup nowej, pomijając jej serwisowanie, czy inne naprawy. Ja wychodzę z założenia, że nie ma co się pchać w najtańsze produkty, ani nie ma co szaleć z wydatkami "na lata", bo to już historia. Najdroższe produkty nie oznaczają najtrwalszych, więc w moim odczucie kierowane są do ludzi, którzy nie bardzo wiedzą co robić z nadmiarem kasy. Jeśli cena szła by w parze w czasem gwarancji np na pralkę 15-20lat :D to bym się może skusił, a tak to po co? No chyba, że za nadmiar gotówki dokupić ubezpieczenie sprzętu (ale też trzeba się znać na warunkach umowy). Czym w takim razie kierować się podczas zakupów? Testy nie są rzetelne, często sponsorowane. Opinie ludzi są zazwyczaj mocno skrajne i opisują przypadki płonących sprzętów itd. Poza tym coraz więcej firm konkuruje między sobą zatrudniając ludzi do oczerniania lub wychwalania we wszystkich możliwych miejscach. Można pokusić się o opinię znajomego, który dany sprzęt użytkuje, ale tutaj żeby coś sensownego można było powiedzieć, to znajomy musiałby ten sprzęt mieć kilka lat, a może się okazać, że po takim okresie sprzętu już nie ma w sklepach, a marka straciła na jakości. Można też iść jak to Tommy86 napisał do sklepu i rozmawiać ze sprzedawcą, ale tutaj można się naciąć na brak kompetencji, przyzwyczajenie do marki, sponsorowane produkty lub przymus wypychania z magazynów zalegającego sprzętu. Rzadko na takich działach jak małe i duże agd można znaleźć pasjonatów. Zresztą mam porównanie, bo sam przez chwilę pracowałem w sporym sklepie i również sprawdza się to co napisali wyżej, że robiłem to w celu odłożenia na studia, ale trafiłem do działu ze sprzętem, o którym mogłem sporo powiedzieć, bo się nim interesowałem przed zatrudnieniem i interesuję się dalej mimo, że dawno pracuję w swoim zawodzie. Są też ogólnie dostępne specyfikacje, a nawet dla ułatwienia porównywarki i może się sprawdzają, jak się weźmie sprzęt jednego producenta, ale jak już chcielibyśmy porównać kilku różnych to te specyfikacje to jakiś żart. Mój kolega z którym kiedyś pracowałem miał dobry tekst dla kupujących. Zawsze mówił klientom, że nie będzie niczego polecał, czy też sugerował wyboru. Pytał klientów, co im się podoba wizualnie, lub jakie doświadczenia mieli z daną firmą i wybór sam się klarował. Zresztą jak już sobie samemu coś upatrzymy, to później ciężko zmienić zdanie, a jak się zmieni, to chodzi się i myśli o tym co zostało w sklepie :) Do siebie parę tygodni temu wybierałem sprzęt bazując na wszystkich co wyżej opisałem. Ostatecznie wziąłem to co mi się podobało najbardziej, co miało w miarę dobrą specyfikację i kosztowało tyle ile miałem na to przeznaczone. Taki wywód, może nie potrzebny, ale prawdziwy.

Napisałam na wątku o indukcjach, ale napiszę też tutaj, bo chyba więcej osób zagląda :)

Proszę o radę. Jaką moc powinny mieć pola na płycie indukcyjnej?

Rozważam dwa typy TEKA IR 642 http://www.ceneo.pl/10656549s oraz MASTERCOOK I3D4MR http://www.ceneo.pl/7611627s.

Pierwsza ma dwa pola 1800/2500W, jedno pole 1400/1800W i jedno 2200/3200W.

Druga ma dwa pola 2800W, jedno 2000W i jedno 3000W.

Skłaniam się bardziej ku tej z TEKI, ale nie wiem jak z tymi mocami. Czemu taka rozpiętość i jak to wpływa na użytkowanie.

EDIT:

Czy funkcja power w TECE działa na tej samej zasadzie co booster w innych indukcjach? Nie doczytałam czy w tym modelu funkcja power jest dla każdego pola?

Napisałam na wątku o indukcjach, ale napiszę też tutaj, bo chyba więcej osób zagląda :)

Rozważam dwa typy TEKA IR 642 http://www.ceneo.pl/10656549s oraz MASTERCOOK I3D4MR http://www.ceneo.pl/7611627s.

Skłaniam się bardziej ku tej z TEKI, ale nie wiem jak z tymi mocami. Czemu taka rozpiętość i jak to wpływa na użytkowanie.

EDIT:

Czy funkcja power w TECE działa na tej samej zasadzie co booster w innych indukcjach? Nie doczytałam czy w tym modelu funkcja power jest dla każdego pola?

Jak się zdecydujesz na płytę TEKA, to pamiętaj, że do tego modelu producent dodaje WOK Iittala All Steel (w sklepach zachodnich ok 100$, u nas ok 280zł)

Też planowałem ten model, ale ostatecznie dobrałem płytę do zestawu Electroluxa model: EHD60134P (jeszcze nie używałem)

Jak się zdecydujesz na płytę TEKA, to pamiętaj, że do tego modelu producent dodaje WOK Iittala All Steel (w sklepach zachodnich ok 100$, u nas ok 280zł)

Też planowałem ten model, ale ostatecznie dobrałem płytę do zestawu Electroluxa model: EHD60134P (jeszcze nie używałem)

O, to ciekawe, a który sklep ma taką ofertę? Wok gratis?

EDIT:

Chyba należy jednak zacząć od podstaw.

Model mastercooka który wymieniłaś jest przystosowany specjalnie do instalacji jednofazowych (wtyczka do gniazdka i możemy gotować), przez to jednak ma zmniejszoną moc całkowitą do 3kw więc włączysz sobie tylko jedno pole 2,8 kw z maksymalnym grzaniem bo dla innych już nie starczy mocy.

W związku z tym jeżeli masz możliwość podłączenia płyty o większej mocy to wybierz inny model.

Teka zasługuje na uwagę ze względu na niezłe parametry, pole pod brytfankę i rozsądną cenę.

O, to ciekawe, a który sklep ma taką ofertę? Wok gratis?

Oferta dotyczy różnego sprzętu TEKA (Promocja: Teka "Odkryj pasję gotowania"). Ja dostałem WOK w elektromarket.pl do okapu Teka Marina. Jak rozmawiałem z Teka Polska, to mi powiedziano, że oni przekazują WOKI od razu ze sprzętem do hurtowni i sklepów. Jeśli sklep nie da, a cena w sklepie jest jak w katalogu (tutaj niestety dużo droższe niż w sklepach), to Teka może interweniować. W pozostałych przypadkach, to pewnie dobra wola sprzedającego.

A ja mam szybkie pytanie.

Jaka pralka.

Ta: Ariston AQSF 291U http://www.ceneo.pl/13139479s

Czy ta: Bosch WAQ28460PL http://www.ceneo.pl/11715801s

Czy warto dopłacać do tych A+++ ??

Aristona chcieliśmy początkowo ze względu na jej cichą pracę. Ale Bosch podobno lepszy??

Tylko czemu podajesz dwa zupełnie różne modele.

Ten aristin to płytka pralka a bosch jest pełno gabarytowy.

Napisz jakie masz wymagania co do pralki a na pewno coś poradzimy:)

Tylko czemu podajesz dwa zupełnie różne modele.

Ten aristin to płytka pralka a bosch jest pełno gabarytowy.

Napisz jakie masz wymagania co do pralki a na pewno coś poradzimy:)

Na początku braliśmy pod uwagę tą pralkę Aristona ze względu na to, że obawialiśmy się, że większa nie zmieści się do naszej zabudowy. Teraz jednak po na myślę, zmierzyłem i wydaje mi się, że ta Boscha ma szanse się zmieścić. Co sądzisz? Zależy mi na tej oszczędności wody i prądu bo jednak duużo się pierze przy dzieciach:

Otwór wewnątrz zabudowy pod pralkę ma takie wymiary:

szerokość: 77 cm

głębokość 65 cm (po zamknięciu drzwi od zabudowy)

wysokość 90 cm

Pozdrawiam.

Chyba należy jednak zacząć od podstaw.

Model mastercooka który wymieniłaś jest przystosowany specjalnie do instalacji jednofazowych (wtyczka do gniazdka i możemy gotować), przez to jednak ma zmniejszoną moc całkowitą do 3kw więc włączysz sobie tylko jedno pole 2,8 kw z maksymalnym grzaniem bo dla innych już nie starczy mocy.

W związku z tym jeżeli masz możliwość podłączenia płyty o większej mocy to wybierz inny model.

Teka zasługuje na uwagę ze względu na niezłe parametry, pole pod brytfankę i rozsądną cenę.

Mam możliwość skorzystania z większej mocy, także pewnie się skuszę na tą TEKĘ.

A może wiesz jak działa ta funkcja power. Wyczytałam, że nie może dłużej być używana niż 10 min. Czy to się samo wyłącza czy trzeba to kontrolować?

Oferta dotyczy różnego sprzętu TEKA (Promocja: Teka "Odkryj pasję gotowania"). Ja dostałem WOK w elektromarket.pl do okapu Teka Marina. Jak rozmawiałem z Teka Polska, to mi powiedziano, że oni przekazują WOKI od razu ze sprzętem do hurtowni i sklepów. Jeśli sklep nie da, a cena w sklepie jest jak w katalogu (tutaj niestety dużo droższe niż w sklepach), to Teka może interweniować. W pozostałych przypadkach, to pewnie dobra wola sprzedającego.

Dzięki za informację. Faktycznie różnice w cenie spore więc nie wiem czy nie lepiej dokupić sobie woka. Jak będę kupować to najwyżej się podpytam.

Dzięki za informację. Faktycznie różnice w cenie spore więc nie wiem czy nie lepiej dokupić sobie woka. Jak będę kupować to najwyżej się podpytam.

W ulotce promocyjne owszem. Z tym, że ja kupiłem okap w sklepie internetowym taniej o 500zł względem tej ulotki i WOKa dostałem :D

Lepiej tą

EVO 1274LW ma dodatkowy system zraszania :)

Dzięki. Nie wiem co ten system zraszania daje, ale poczytam o tym modelu. Może jakieś propozycje z innej firmy?

Edytowane przez mWilQ

Na początku braliśmy pod uwagę tą pralkę Aristona ze względu na to, że obawialiśmy się, że większa nie zmieści się do naszej zabudowy. Teraz jednak po na myślę, zmierzyłem i wydaje mi się, że ta Boscha ma szanse się zmieścić. Co sądzisz? Zależy mi na tej oszczędności wody i prądu bo jednak duużo się pierze przy dzieciach:

Otwór wewnątrz zabudowy pod pralkę ma takie wymiary:

szerokość: 77 cm

głębokość 65 cm (po zamknięciu drzwi od zabudowy)

wysokość 90 cm

Pozdrawiam.

Ja myślę tak: Siemens WM12Q440PL:)

To samo co w boschu ale cichsza i z systemem aqua stop co w przypadku gdy pralka będzie zabudowana jest dość istotne, tym bardziej że obie pralki kosztują praktycznie tyle samo:)

Czyli krótko- więcej za te same pieniądze :)

Mam możliwość skorzystania z większej mocy, także pewnie się skuszę na tą TEKĘ.

A może wiesz jak działa ta funkcja power. Wyczytałam, że nie może dłużej być używana niż 10 min. Czy to się samo wyłącza czy trzeba to kontrolować?

Co do funkcji power i booster to różnica tkwi w nazwie chociaż w zależności od producenta mogą występować różnice.

Zasadniczo funkcja ta daje nam możliwość użycia wyższej mocy przez kilka minut dzięki czemu możemy szybko zagotować np wodę.

Ograniczenie czasu stosowane jest z dwóch powodów:

1. Bezpieczeństwo

2. Oszczędność

Tak w skrócie:) żeby zbytnio nie komplikować:)

W ulotce promocyjne owszem. Z tym, że ja kupiłem okap w sklepie internetowym taniej o 500zł względem tej ulotki i WOKa dostałem :D

Dzięki. Nie wiem co ten system zraszania daje, ale poczytam o tym modelu. Może jakieś propozycje z innej firmy?

System zraszania ma parę zalet:

- oszczędność wody i czasu

- lepsze wykorzystanie środków do prania więc i lepsze efekty prania

A co do propozycji innych firm to w wymiarach około 40cm candy wypada nieźle, chociaż czuł bym się duużo lepiej przedłużając w wypadku candy gwarancję :).

Konkurencją mogą być modele hotpoint ariston lub indesit z serii prime. Maja one też tą zaletę że możemy przedłużyć gwarancję bezpośrednio u producenta co jednak jest tańsze.

Szczęściarz :)

Co do funkcji power i booster to różnica tkwi w nazwie chociaż w zależności od producenta mogą występować różnice.

Zasadniczo funkcja ta daje nam możliwość użycia wyższej mocy przez kilka minut dzięki czemu możemy szybko zagotować np wodę.

Ograniczenie czasu stosowane jest z dwóch powodów:

1. Bezpieczeństwo

2. Oszczędność

Tak w skrócie:) żeby zbytnio nie komplikować:)

Wielkie dzięki.

To następny wybór mam za sobą :)