Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam wielki mętli nt piekarników do zabudowy. Bardzo spodobał mi się Mastercook MF- 880 ATCX ale zastanawiam się czy te wszystkie bajery (za które oczywiście trzeba płacić) są aż tak bardzo potrzebne. Przyznam, ze piekę dużo - nie mogę jesć w ogóle smażonego więc nawet na codzień wszystkie potrawy albo piekę lub gotuję -

Czy możecie polecić jakiś dobry piekarnik, który będzie miał:

- funkcję "Delikatne potrawy"

- teleskopy

- termoobieg

- zimną szybę

- jakieś zabezpieczenie przed dziećmi

W rozsądnej cenie?

I czy wg was ta pyroliza jest lepsza od wkładów katalitycznych? Czy warto do niej dopłacać?

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie, przeszukałam forum w tę i we w tę i nie znalazłam żadnych opinii o pewnej całkiem taniej i funkcjonalnej zmywarce BEKO DIS 5831 http://www.beko.com.pl/produkt/129/dis_5831 (do zabudowy 45cm), Może ktoś ma i może się podzielić ? (teraz promocja 5 lat gwarancji na nią, więc trochę kusi)

Chyba że polecicie mi jakiś model najlepiej z Elektroluxa, Boscha lub Siemensa..tak do ok. 1500zł

Szukam zmywarki 45cm ze zintegrowanym panelem,

*klasa A i w zwyż,

*do 50dB,

*zakres temp. do 70 C

*programami ECO, do szkła, automatycznym, szybkim 30min

*opcją 1/2 wsadu,

*nie-plastikowym dnem lub siatką/filtrem,

*zaworem zabezpieczającym przez zalaniem,

*skladanymi półkami (choćby tą połową na dole)

*opcjonalnie: wskażnikiem końca pracy (jakimś światełkiem zielono-czerw. na dole)

*opcjonalnie: nastryskiem wspomagającym mycie (chyba przesadzam w tej cenie, co?;)

*bardzo opcjonalnie: kolor koszy - szary

Pozdrawiam

Edytowane przez Lykke

- zmywarka - SIEMENS SN66M095EU - 60 cm, zintegrowany panel, szuflada na sztućce, cicha 44dB?, drugi model który braliśmy pod uwagę to SN66M094EU - wygrało mniejsze zużycie wody 6,5l

Katel2- zakup zmywarki już dokonany?

Jeśli tak to jakie wrażenia ?? Możesz już coś powiedzieć na temat zmywarki?

Zastanawiam się nad tym modelem

SN66T096EU

- droższa o prawie 1000 zł

- zużycie energii mniejsze: 0,71

- 7l

i SN66M095EU

- tańsza

- 6,5 litra

- więcej energii: 0,92

Co radzicie, którą wybrać?

Może ktoś używa i ma opinie na ich temat?

Ktoś może mi też wytłumaczyć , czy tryb off-mode - to tryb zużycia energii gdy urządzenie nie pracuje?

- SN66T096EU - Zużycie energii off-mode / left-on mode: 0.6 W / 0.6 W - tutaj niby jest klasa A+++

SN66M095EU - Zużycie energii off-mode / left-on mode: 0.1 W / 0.1 W - tutaj klasa A++

Edytowane przez MadzialenkaT

tańszą, przelicz, ile czasu będzie się zwracała różnica w cenie. 0,21kW - nawet * 365 dni w roku * cena (powiedzmy, że 0,55)=42 pln rocznie. Przy intensywnym użytkowaniu zmywarki, tj. codziennym.

Do tego pół litra wody dziennie - rocznie 180 litrów. 0,18m3. Hmmm, 2 złote?

Nawet przyjmijmy 50 złotych rocznie. Nawet przy założeniu galopujących cen wody, prądu i innych katastrof - możesz nie dożyć amortyzacji tej droższej zmywarki.

Potrzebuje pomocy w wyborze sprzetu AGD pod zabudowe. Wstepnie zdecydowalem sie na:

- plyta indukcyjna: Teka IR 642

- piekarnik: Hotpoint-Ariston FK 99EJ .20 X

- zmywarka: Electrolux ESL 46050

- lodowka: Hotpoint-Ariston BCB 313 AA VE I

- okap: Gorenje DVG 6545 GES.

Bardzo prosze o komentarze i PROPOZYCJE.

Uwagi i propozycje innego sprzetu sa mi bardzo potrzebne, aby dokonac rozsadnego wyboru.

Moze w niektorych przypadkach trzeba kupic tanszy albo drozszy sprzet??

dziekuje

pomozcie wybrac mikrofale wolnostojaca:

budzet: plus minus 500pln

mile widziane: grill kwarcowy i opiekanie (chrusty czy cos takiego), drzwiczki nie moga byc lustrzane - cos musi byc widac. sterowanie elektroniczne ale nie dotykowe. Co do wnetrza to powiedzcie mi - podobno emalia odchodzi i polecana jest stal nierdzewna. dobrze zeby wentylator nie byl glosny jak i dzwieki ktorych sie nie da wylaczyc. mile widziane rownomierne opiekanie i samoczyszczenie. Jesli nie ma funkcji samoczyszczenia - mikrofala musi dac sie latwo myc bo czytalem ze z tm tez sa spore problemy. pojemnosc 20-23 litry, wazne zeby nie byla przepadzista na glebokosc (max 40cm - i tak duzo). Kupowal ktos z Was cos ostatnio, jest cos godnego polecenia ? dzieki

Czy ktoś coś wie na temat firmy Neto jako producenta płyt indukcyjnych? Trafiłam na ceneo na to Neto NI 743 4B i spodobała mi się pod kątem funkcji. Jest też 5-letnia gwarancja. Ma dobre opinie, nawet że robią na podzespołach Miele, co potwierdzałyby niektóre funkcje jak Double Booster. Myślicie, że warto?

Ogólnie szukam płyty szerszej niż 60 cm, aby wygodnie postawić kilka naczyń, ze sliderem, boosterem i optymalnymi polami.

• 2 weeks później...

Witam

Wkrótce stanę przed trudnym wyborem kupna sprzętu AGD do nowego mieszkania. Czym więcej czytam przeróżnych testów, opinii itp. tym ciężej jest mi dokonać wyboru. Przedstawię Wam moje wstępne wybory i prosiłbym o radę czy są słuszne, czy może lepiej coś zmienić. Jak większość mam ograniczony budżet więc nie będą to sprzęty z najwyższej półki.

Płyta indukcyjna - Teka IR641 lub Electrolux EHD 60150 P Nie wiem jaką lepiej zakupić czy może Tekę + dodatkową gwarancję 5 lat czy Electroluxa bez dodatkowej gwarancji.

Piekarnik - Siemens HB43AT540E, Siemens HB63AS520, EOC 66700 X, Electrolux EOB68713X. Tutaj mam największy problem, piekarnik będzie używany około raz w tygodniu (jakieś ciasto, mięsko, pizza itp. standardowe zastosowanie). Nie zależy mi na obrotowym rożnie ani termosondzie, chciałbym natomiast aby posiadał termoobieg, prowadnice teleskopowe. Nie wiem czy wystarczy w środku emalia czy lepiej aby była Pyroliza. Dwa podane przeze mnie piekarniki są z prowadnicami i Pyrolizą a dwa z samymi prowadnicami. Piekarnik będzie zamontowany w czarnym słupku, meble kuchenne będą czarno beżowe.

Lodówka - Bosch KGN39VI30 Z no frost, w miarę dużym zamrażalnikiem (na tym mi zależy) no i niskim zużyciem prądu.

Zmywarka - Electrolux ESL 67040R

Okap - Chyba coś z Ciarko, jakiś skośny 90 cm. z czarnym szkłem.

No i jeszcze pralka do łazienki, myślałem o Electrolux EWS 126540 W

Serdecznie proszę o pomoc :)

Witam

Wkrótce stanę przed trudnym wyborem kupna sprzętu AGD do nowego mieszkania. Czym więcej czytam przeróżnych testów, opinii itp. tym ciężej jest mi dokonać wyboru. Przedstawię Wam moje wstępne wybory i prosiłbym o radę czy są słuszne, czy może lepiej coś zmienić. Jak większość mam ograniczony budżet więc nie będą to sprzęty z najwyższej półki.

Płyta indukcyjna - Teka IR641 lub Electrolux EHD 60150 P Nie wiem jaką lepiej zakupić czy może Tekę + dodatkową gwarancję 5 lat czy Electroluxa bez dodatkowej gwarancji.

Piekarnik - Siemens HB43AT540E, Siemens HB63AS520, EOC 66700 X, Electrolux EOB68713X. Tutaj mam największy problem, piekarnik będzie używany około raz w tygodniu (jakieś ciasto, mięsko, pizza itp. standardowe zastosowanie). Nie zależy mi na obrotowym rożnie ani termosondzie, chciałbym natomiast aby posiadał termoobieg, prowadnice teleskopowe. Nie wiem czy wystarczy w środku emalia czy lepiej aby była Pyroliza. Dwa podane przeze mnie piekarniki są z prowadnicami i Pyrolizą a dwa z samymi prowadnicami. Piekarnik będzie zamontowany w czarnym słupku, meble kuchenne będą czarno beżowe.

Lodówka - Bosch KGN39VI30 Z no frost, w miarę dużym zamrażalnikiem (na tym mi zależy) no i niskim zużyciem prądu.

Zmywarka - Electrolux ESL 67040R

Okap - Chyba coś z Ciarko, jakiś skośny 90 cm. z czarnym szkłem.

No i jeszcze pralka do łazienki, myślałem o Electrolux EWS 126540 W

Serdecznie proszę o pomoc :)

płyta OK, ja wybrałbym tańszą i opcję 5 lat gw, czyli TEKE, lub np AMICE

Piekarnik , nie inwestuj w pyrolizę. Pyroliza to czyszczenie w wysokiej tem. Sam zrobiłem ten błąd 4 lata temu. Skorzystałem z niej 2 razy. Pyroliza trwa różnie od 1 - 3 godzin, piekarnik cały czas pracuje w wysokiej temperaturze, zużywając przy tym sporo prądu. Reasumując jedno czyszczenie piekarnika to upieczone dwa, trzy ciasta (jeśli chodzi o prąd). Ręczne wyczyszczenie piekarnika to preparat do czyszczenia piekarników za 30zł+gąbeczka za 50 gr i 10 minut pracy. Bardziej mi się podoba Electrolux, ale wybrałbym Boscha

Lodówka bardzo dobra, jeśli Ci się podoba-nie zmieniaj

Zmywarka zmienił bym na Boscha, lub Siemensa

Okap polecam Elicę ze skosnych np model OM80

Pralka dobry wybór, bezawaryjna.

Po tygodniach spędzonych nad sprzętem dokonaliśmy wyboru:

Piekarnik: Electrolux EOB68200X - poczwórna szyba - co to za cudo? i do czego służy?

Płyta indukcyjna: Electrolux EHD 60150P nie bardzo wiem o co chodzi w funkcji stop & go?

Lodówka: Electrolux ERN 29790 - ma wiatraczek co to temperaturę rozkłada równo w całej lodówce..ciekawe

Zmywarka: Bosch SMV40M30EU

Pralka: Bosch WAE 2447 FPL

Okap: TEKA Dot Isla IX - bo ma kształt rury i jest stosunkowo niedroga.

gtsvectra

Na jaki model byś zamienił? Zależy mi na ukrytym panelu i szerokości 60 cm. cena do ok. 1700 zł.

SIEMENS SN 65M007EU cena poniżej 1700zł

możesz o niej przeczytać np tutaj:

http://www.mixelectronics.pl/siemens-sn-65m007eu,49812

Po tygodniach spędzonych nad sprzętem dokonaliśmy wyboru:

Piekarnik: Electrolux EOB68200X - poczwórna szyba - co to za cudo? i do czego służy?

Płyta indukcyjna: Electrolux EHD 60150P nie bardzo wiem o co chodzi w funkcji stop & go?

Lodówka: Electrolux ERN 29790 - ma wiatraczek co to temperaturę rozkłada równo w całej lodówce..ciekawe

Zmywarka: Bosch SMV40M30EU

Pralka: Bosch WAE 2447 FPL

Okap: TEKA Dot Isla IX - bo ma kształt rury i jest stosunkowo niedroga.

4 szyby-wystarcza dwie i chłodzenie obudowy, ale można się pochwalić sąsiadom ;-) że sa 4

stop&go to chwilowe wyłączenie płyty jednym przyciskiem np podczas gotowania

wiatrak w lodówce-nic nowego, ale mało popularny, wymusza cyrkulacje powietrza w lodówce, myślę że zbyteczny, ale jak jest to niech będzie

zmywarka ok, pralka super, okap- osobiście wybrałbym inna tubę np DIC043650, ale o gustach sie nie dyskutuje

Edytowane przez gtsvectra

SIEMENS SN 65M007EU cena poniżej 1700zł

możesz o niej przeczytać np tutaj:

http://www.mixelectronics.pl/siemens-sn-65m007eu,49812

A co sądzisz o modelu, który podała wyżej Asia tj. Bosch SMV40M30EU, ma ona funkcję połowy załadunku, użyteczna jest to funkcja? U mnie w domu puki co będą 2 osoby :)

4 szyby-wystarcza dwie i chłodzenie obudowy, ale można się pochwalić sąsiadom ;-) że sa 4

kurczę, a ja myślałam, że to jakiś ultra zimny front, a że meble będą białe na wysoki połysk, to nie chciałabym żeby mi temperatura piekarnika zniszczyła lakier? no trudno, zamówione i po ptakach..

Co do okapu = tu nie o gusta chodzi, mamy wentylację mech. i trzeba było kupić coś w miarę wyglądającego, w miarę taniego, a z filtrem węglowym i światełkiem. Zresztą jest już zamontowany i wygląda fajnie (choć nie mam porównania), tyle że jest głośny jak czołg :)

Dzięki za komentarz :)

Edytowane przez Asia**

zmywarka As ok -podobny model

ta którą podałem też ma 1/2 załadunku,

tylko strony sklepów nie maja pełnych opisów

tutaj masz linka do strony producenta

http://www.siemens-home.pl/produkty/zmywarki/zmywarki-do-zabudowy/60-cm/60-cm-w-pełni-zintegrowane/SN65M007EU.html?source=browse

w przypadku 2 osób, zmywarka 60cm opcja 1/2 wsadu się przydaje, chyba że cały czas coś zajadacie ;-) i zmywarka co chwilę będzie pełna

kurczę, a ja myślałam, że to jakiś ultra zimny front, a że meble będą białe na wysoki połysk, to nie chciałabym żeby mi temperatura piekarnika zniszczyła lakier? no trudno, zamówione i po ptakach..

Co do okapu = tu nie o gusta chodzi, mamy wentylację mech. i trzeba było kupić coś w miarę wyglądającego, w miarę taniego, a z filtrem węglowym i światełkiem. Zresztą jest już zamontowany i wygląda fajnie (choć nie mam porównania), tyle że jest głośny jak czołg :)

Dzięki za komentarz :)

u nas mówimy klientom, że jak jest głośny to dobrze bo pracuje

A co sądzisz o modelu, który podała wyżej Asia tj. Bosch SMV40M30EU, ma ona funkcję połowy załadunku, użyteczna jest to funkcja? U mnie w domu puki co będą 2 osoby :)

no właśnie, to funkcja jest bardzo przydatna przy 2 os, szczególnie kiedy nie nazbierasz całej zmywarki garów