Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podczepie sie :)

Okap - kuchnia ma wielkosc 9m2, ale otwarta jest brakiem jednej sciany na salon i korytarz, co w sumie daje ok 52m2 wys 2,8m (145m3)

Kuchnia bialokremowa z czernia i stala, rustykalno-prowansalsko-angielska (caly dom utrzymany w babciowym klimacie).

Okap przyscienny, 60ka, chociaz chyba i 90ka sie zmiesci (krawedziami dotknie wowczas szafek, nie wiem, czy to ok).

Najchetniej kremowy lub czarny, ale stal tez moze byc.

WAZNE: od blatu do sufitu mamy 146 cm, jesli chcialabym miec 70cm od plyty do gory okapu, nie moze byc wyzszy niz 75-76cm.

Co oznacza, ze okap, ktory powaznie bralam pod uwage - TEKA DOS 90/60 jest niedobry, za dlugi.

Zmywarka - 60tka.

Raczej cicha (otwarcie kuchni na salon),

w miare pakowna (ale bez szalenstwa - jest nas tylko 2 sztuki), duzy garnek, duza patelnia wejsc musi,

panel ukryty,

swiatelko w trakcie mycia.

Metalowe dno.

Solidna, nie musi miec bajerow (no, skrocony program, w trakcie ktorego bedzie domywala).

Mozliwie niedroga - tyle, ile konieczne wydam, ale placic aby placic, nie chce. Zdecydowanie nam blizej do 1500 niz 4000 (moze byc mniej).

Z piekarnikiem mam rowniez problem, bo chcialabym normalny, spory, wygodny, z termoobiegiem, z teleskopami, dobrej klasy. 1500 do 3 tys. Zalezy mi raczej na parametrach i użytkowosci, ladny ma byc w uzupelnieniu.

Czy moge prosic fachowcow i uzytkownikow o podrzucenie typow?

Plyte wybralam TEKA IR 642. Wybralam ja ze wzgledu na duze pole, mam nadzieje, ze jest rownie dobra jak IR 641.

Lodowka Bosch kgn 49h70 (lub inna szer 70cm i wys 2m w ludzkiej cenie...).

Motto: Nie stać mnie na barachlo, nie stac mnie na awangarde...

NIE ROZUMIEM PROBLEMU Z OKAPEM. Przecież podają tylko długość maskownicy, sam okap jest wystarczająco niski, więc robimy maskownicy małe ciach i problem znika:) Z drugiej strony maskownica przy tym okapie standardowo składa się z dwóch elementów a z rysunku wynika że chociaż jedna z części powinna być trochę krótsza.

Najlepiej wyślij maila do teki z pytaniem czy podają na rysunku długość samej maskownicy czy też całego okapu bo z rysunku jakoś mi się wydaje że cały okap może mieć 73,3 cm.

Witam, w nawiazaniu do mojego wczesniejszego postu prosze o zaproponowanie w zamian za piekarnik z mikrofalą jakieś sprawdzone tradycyjne rozwiazanie, tj. piekarnik i mikrofala w osobnej zabudowie, cena za komplet ok. 3000zl

Oj.

Sam się najpierw zastanów co ci się podoba.

Może być whirlpool, gorenje, electrolux, amica, mastercook itd.

A jak znajdziesz to co ci się podoba to napisz a coś się doradzi.

Płyta będzie 60 cm, ale chce 90 ponieważ okap ma pełnić funkcję dekoracyjną - jest jedynym wiszącym elementem na ścianie 2,5m. Chociaż w sumie przy dobrych parametrach, to pewnie i 70 cm by starczył a i 60 dałąby radę, ale to taka moja spontaniczna refleksja

Co do kształtu to mi obojętne, chodzi raczej o wygląd ogólny i wpasowanie się w styl kuchni. Nie będą pasowały typowe masywne srebrne kominowe okapy, ani żadne rustykalne, ani czarne szkło. Szukam lekkości i z tego co ja oglądałam, to pasowałaby mi stal + szkło, ew. sama stal. Skośny okap to dodatkowy plus bo jestem dość wysoka. Ponadto po cichu mam nadzieję, że uda się dobrać taki, który nie będzie miał sterowania dotykowego, bo go nie znoszę. Ale cóź, w tym wypadku swoją wyogdę sterowania poświęciłabym dla wyglądu..

Pozdrawiam i jestem niezmiernie ciekawa propozycji.

Jak dla mnie bez cudów ale ogólnie ok. Denerwujący jest system wyjmowania szyb w drzwiczkach i prowadnice mogły by być lepsze. W porównaniu z siemensem hb43at540 wypada świetnie :) ze względu na elektroniczne sterowanie temperaturą, termoobieg (w siemensie nazywa się termoobieg grzaniem 3d a pieczenie z nawiewem(wentylator dmucha a grzeją grzałki górna i dolna) termoobiegiem)). Jeszcze ilość blach do pieczenia, w siemensie jest jedna emaliowana + jedna z cienkiej blachy która nie nadaje się do tego żeby jej normalnie używać :(.

To jaki piekarnik do 1400 zł. poleciłbyś? Bo już do reszty zbaraniałem :)

Wiem jedynie że musi mieć prowadnice teleskopowe i termoobieg, dobrze byłoby też żeby szyba nie nagrzewała się do jakiś ekstremalnych temperatur.

To samo z płytą, sam juz nie wiem jaką wybrać. Co sądzisz o Bosch PIE 611T14E, lub może jakąś inną polecisz.

Płyta będzie 60 cm, ale chce 90 ponieważ okap ma pełnić funkcję dekoracyjną - jest jedynym wiszącym elementem na ścianie 2,5m. Chociaż w sumie przy dobrych parametrach, to pewnie i 70 cm by starczył a i 60 dałąby radę, ale to taka moja spontaniczna refleksja

Co do kształtu to mi obojętne, chodzi raczej o wygląd ogólny i wpasowanie się w styl kuchni. Nie będą pasowały typowe masywne srebrne kominowe okapy, ani żadne rustykalne, ani czarne szkło. Szukam lekkości i z tego co ja oglądałam, to pasowałaby mi stal + szkło, ew. sama stal. Skośny okap to dodatkowy plus bo jestem dość wysoka. Ponadto po cichu mam nadzieję, że uda się dobrać taki, który nie będzie miał sterowania dotykowego, bo go nie znoszę. Ale cóź, w tym wypadku swoją wyogdę sterowania poświęciłabym dla wyglądu..

Pozdrawiam i jestem niezmiernie ciekawa propozycji.

Ideałem były by dwa okapy szerokości 40 cm, ale piszesz że nie chcesz w takim kształcie.

Zostaje więc opcja druga czyli jakiś ładny skos.

Opcje masz dwie rozsądne czyli polskie produkty firmy Ciarko(czyli większość modeli na rynku choć pod różnymi markami) lub faber/franke, bosch, siemens.

Postawił bym w twoim wypadku na jakość wykonania a co do wydajności to bym nie przesadzał, w trybie pochłaniacza okapy i tak sporo tracą.

Franke/faber zaoferują większą możliwość regulacji prędkości więc i lepsze dopasowanie wydajności okapu do twoich potrzeb i parę innych fajnych rozwiązań:)

Siemens/bosch są naprawdę dobrze wykonane i plusikiem jest dłuższa żywotność filtrów węglowych.

Ciarko przystępniejsza cena i naprawdę niezłe silniki gwarantujące cichą pracę ale w słabszym wykonaniu (chociaż to już zależy od ceny) dodatkowo prosty system montażu filtrów węglowych.

Chyba na tyle. Popatrz sobie co Ci się podoba (niestety sterowanie sensorowe może się okazać koniecznością, chociaż sporo modeli faber i boscha-siemensa ma guziczki) i napisz co upatrzyłaś.

To jaki piekarnik do 1400 zł. poleciłbyś? Bo już do reszty zbaraniałem :)

Wiem jedynie że musi mieć prowadnice teleskopowe i termoobieg, dobrze byłoby też żeby szyba nie nagrzewała się do jakiś ekstremalnych temperatur.

To samo z płytą, sam juz nie wiem jaką wybrać. Co sądzisz o Bosch PIE 611T14E, lub może jakąś inną polecisz.

Co do płyty to jedyny rozsądny model boscha w tej kategorii cenowej, jak dla mnie warta zakupu.

Co do piekarnika to może być taki :) lub taki BE3013421M.Oba te piekarniki to ten sam model z tym że ten drugi ma w standadzie prowadnice na jednym poziomie. Przy czym jeżeli do tego pierwszego naprawdę dostaniesz prowadnice to naprawdę będzie świetny zakup :) a nawet jeżeli nie to prowadnice za 400zł dostaniesz bez problemu :)

Edytowane przez popey111

Ideałem były by dwa okapy szerokości 40 cm, ale piszesz że nie chcesz w takim kształcie.

Zostaje więc opcja druga czyli jakiś ładny skos.

Opcje masz dwie rozsądne czyli polskie produkty firmy Ciarko(czyli większość modeli na rynku choć pod różnymi markami) lub faber/franke, bosch, siemens.

Postawił bym w twoim wypadku na jakość wykonania a co do wydajności to bym nie przesadzał, w trybie pochłaniacza okapy i tak sporo tracą.

Franke/faber zaoferują większą możliwość regulacji prędkości więc i lepsze dopasowanie wydajności okapu do twoich potrzeb i parę innych fajnych rozwiązań:)

Siemens/bosch są naprawdę dobrze wykonane i plusikiem jest dłuższa żywotność filtrów węglowych.

Ciarko przystępniejsza cena i naprawdę niezłe silniki gwarantujące cichą pracę ale w słabszym wykonaniu (chociaż to już zależy od ceny) dodatkowo prosty system montażu filtrów węglowych.

Chyba na tyle. Popatrz sobie co Ci się podoba (niestety sterowanie sensorowe może się okazać koniecznością, chociaż sporo modeli faber i boscha-siemensa ma guziczki) i napisz co upatrzyłaś.

Hej, dzięki za wskazówki, będę wiedziała w którym kierunku rozpocząć poszukiwania. Pewnie trochę to potrwa, bo jednak najpierw wolę znaleźć sprzęt w sklepie i na żywo przekonać się o jego walorach. No i zobaczymy na ile budżet mnie przyhamuje :-)

Ale jak będę miała jakieś przemyślenia to się odezwę. Dzięki raz jeszcze.

Hej, dzięki za wskazówki, będę wiedziała w którym kierunku rozpocząć poszukiwania. Pewnie trochę to potrwa, bo jednak najpierw wolę znaleźć sprzęt w sklepie i na żywo przekonać się o jego walorach. No i zobaczymy na ile budżet mnie przyhamuje :-)

Ale jak będę miała jakieś przemyślenia to się odezwę. Dzięki raz jeszcze.

Jeżeli info że jesteś z wawy to prawda to zapraszam :) możemy sobie pogadać u mnie w pracy :)

Co do płyty to jedyny rozsądny model boscha w tej kategorii cenowej, jak dla mnie warta zakupu.

Co do piekarnika to może być taki :) lub taki BE3013421M.Oba te piekarniki to ten sam model z tym że ten drugi ma w standadzie prowadnice na jednym poziomie. Przy czym jeżeli do tego pierwszego naprawdę dostaniesz prowadnice to naprawdę będzie świetny zakup :) a nawet jeżeli nie to prowadnice za 400zł dostaniesz bez problemu :)

Ali4 - to może ja Ci od razu napiszę jaki mam piekarnik, bo wychodzi na to, że płytę też mam taką, którą ty się interesujesz. ;D Chociaż w przypadku piekarnika duży wpływ na decyzję miał mąż ;-)

PIE 611T14E - moja pierwsza indukcyjna (wcześniej miałam ceramicznego Siemensa ze sterowaniem z piekarnika, którego jakość wykonania będę wspominać chyba latami, teraz to już nie to) i niedługo używam, ale nie mogę się do niczego przyczepić. Dobra cena w stosunku do parametrów (nie chcieliśmy wydawać za dużo, bo nie widzieliśmy potrzeby, ja w przypadku płyty dopuszczam możliwość wymiany po kilku latach niezależnie od innych sprzętów), nie ma timera, ale za to mamy na piekarniku. Płyta za to posiada, co ważne dla mnie - sterowanie każdego pola oddzielnie. Denerwuje mnie oczywiście sterowanie dotykowe, ale jest czytelne, więc jakoś przeżywam). A poza tym to grzeje jak trzeba no i co tu więcej powiedzieć... Jeśli nie potrzebujesz rozszerzanych pól - wygodne jeśli coś robisz w garnku typu brytfanna albo na prostokątnej patelni grillowej, to jest ten model jest spoko.

Edytowane przez Aantenka

A tak na marginesie - czy Bosch i Siemens to w ostatnim czasie stały się jedną firmą z dwoma markami? Generalnie czułam się trochę komicznie, widząc produkty opatrzone marką Siemens, które przynajmniej dla mnie były identyczne jak Bosch. Typu o ... moja lodówka Bosch... ciekawe ile w tym sklepie kosztuje... zaraz,zaraz przecież tu jest znaczek Siemens, ale to nie może być Siemens... A jednak jest...

Wygląda, jakby mieli jedną linię produktów i tylko inne znaczki naklejali - patrz również zmywarki, nowsze modele.

Trochę szkoda, zawsze Siemens był jakąś alternatywą niemieckiego designu do Boscha...

Jeżeli info że jesteś z wawy to prawda to zapraszam :) możemy sobie pogadać u mnie w pracy :)

z Wawy, dzięki może faktycznie skorzystam z oferty :-) na razie na pewno jednak poszukam samodzielnie, a jeśli będzie trzeba, odezwę się na priv.

Niech moc i cierpliwość do zapytań potrzebujących będą z Tobą :)

Edytowane przez Aantenka

Oj,oj. :)

Co do cierpliwości to wystarczy :) tylko czasu mało.

Fajnie było by zajmować się tylko tym ale to co najmniej na razie mało opłacalne :) ale cóż staram się to zmienić:)

Ale jak by ktoś chciał sobie skorzystać z mojej wiedzy w szerszym zakresie to zapraszam na priv:)

A tak na marginesie - czy Bosch i Siemens to w ostatnim czasie stały się jedną firmą z dwoma markami? Generalnie czułam się trochę komicznie, widząc produkty opatrzone marką Siemens, które przynajmniej dla mnie były identyczne jak Bosch. Typu o ... moja lodówka Bosch... ciekawe ile w tym sklepie kosztuje... zaraz,zaraz przecież tu jest znaczek Siemens, ale to nie może być Siemens... A jednak jest...

Wygląda, jakby mieli jedną linię produktów i tylko inne znaczki naklejali - patrz również zmywarki, nowsze modele.

Trochę szkoda, zawsze Siemens był jakąś alternatywą niemieckiego designu do Boscha...

Dokładnie tak! Tak samo jak Electrolux i AEG..

Popey111 a możesz polecić w rozsądnej cenie dobrą zmywarkę, piekarnik, płytę indukcyjną? Oglądałam te nowe Amici piekarniki, mają dużo funkcji, za 1300zł można kupić piekarnik z wieloma funkcjami, ale nie mam pojęcia jak z ich jakością.

Lodówkę mam wybraną : sbs Samsung RSH5STTS

Co do poniższego się zastanawiam:

Zmywarka BOSCH SMV 50E90EU

Płyta indukcyjna Elektrolux EHD 60020P

Okap Mastercook Proteus

Piekarnik Elektrolux 65300X

Mam pytanko odnośnie Zmywarki Siemens,ale modelu SN25M888EU. Jeszcze jej nie kupiłam a już się w niej zakochałam. Powody? 6,5 l/cykl w programie ECO ,przy tym 0,98 kWh i 46 dB. i jeszcze przyzwoitej cenie. Problem w tym ,że jest to zmywarka wolno-stojąca, choć z możliwością zabudowy pod blatem. Małe pocieszenie bo mam kuchnie otwartą na salon , z dzielącym w niewielkim stopniu a'la barku. Mam pytanko w związku z tym ;czy jest jej "siostrzany "odpowiednik do zabudowy? W przeciwnym razie będę musiała w jakiś artystyczny sposób zakamuflować front,bądź dobrać takie fronty szafek, aby się wtopił w ich tło. Czy są jakieś materiały , jakieś gotowe folie dekoracyjne do takich sprzętów? Proszę o radę,bo jak już się na coś zdecyduję to potem" serce boli "na myśl ze nic z tego.