Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ok

Dzięki za info

A co jeśli chodzi o głośność. Niektórzy forumowicze twierdzą że jest bardzo głośna> ( Buczy, bulgoce itp.)

Przed zakupami czytałem różne opinie o tej lodówce, porównywałem specyfikacje z innymi sprzętami i zdecydowałem kupić. Rzeczywiście jest słyszalna (dla mnie dźwięk dotąd niespotykany w AGD - troszkę bulgocze, troszkę rzęzi, tej nocy nawet wylądowałem pod szafką z latarką bo myślałem, że mam jakąś mysz w domu, ale później zauważyłem, że ten dźwięk jest powtarzalny, a podobnych odstępach czasu). Kolejna sprawa to zupełnie inne otoczenie w domu na wiosce i w mieście. Tutaj wszystko wydaje się o kilka tonów bardziej słyszalne i przy otwartym salonie jak ktoś ma wyczulone ucho to może przeszkadzać. Co do pojemności to potwierdzam, nie ma co się nastawiać na jakieś większe zapasy. Mojej żonie średnio od początku podobała się półka na butelki i w praktyce rzeczywiście zajmuje miejsce, które przydałoby się na produkty. Poza tym nie mogę nic więcej powiedzieć, bo to u mnie świeży temat.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ideałem były by dwa okapy szerokości 40 cm, ale piszesz że nie chcesz w takim kształcie.

Zostaje więc opcja druga czyli jakiś ładny skos.

Opcje masz dwie rozsądne czyli polskie produkty firmy Ciarko(czyli większość modeli na rynku choć pod różnymi markami) lub faber/franke, bosch, siemens.

Postawił bym w twoim wypadku na jakość wykonania a co do wydajności to bym nie przesadzał, w trybie pochłaniacza okapy i tak sporo tracą.

Franke/faber zaoferują większą możliwość regulacji prędkości więc i lepsze dopasowanie wydajności okapu do twoich potrzeb i parę innych fajnych rozwiązań:)

Siemens/bosch są naprawdę dobrze wykonane i plusikiem jest dłuższa żywotność filtrów węglowych.

Ciarko przystępniejsza cena i naprawdę niezłe silniki gwarantujące cichą pracę ale w słabszym wykonaniu (chociaż to już zależy od ceny) dodatkowo prosty system montażu filtrów węglowych.

Chyba na tyle. Popatrz sobie co Ci się podoba (niestety sterowanie sensorowe może się okazać koniecznością, chociaż sporo modeli faber i boscha-siemensa ma guziczki) i napisz co upatrzyłaś.

To znowu ja, po pierwszych przymiarkach, do tego co mi się podoba. Niewiele miałam czasu na chodzenie, ale z drugiej strony po co sobie buty zdzierać, skoro można nakreślić pewne kierunki i albo dać się pokierować w jedne albo odstraszyć od drugich :cool:

Generalnie natykam się na problem połączenia wymogów jakościowo-technicznych i estetycznych. Przy okapie wielkości 90 szkło najbardziej jednak u mnie by chyba pasowało. Jeśli wezmę w całości stalowy to nie będzie już nic poza okapem tej kuchni widać. ;-)

Z dotychczas oglądanych sprzętów okazuje się wizualnie najbardziej pasowałby mi.... Mastercook... A dokładnie model WK-Scorpio 90X. Niższa granica wymogów parametrowych a i cichy to on chyba nie jest (65 decybeli, tylko nigdzie nie mogłam znaleźć na którym biegu...). Ale ten odcień stali, skos i szkło i styl - wszystko mi tutaj gra.

Moi germańscy ulubieńcy czyli Bosch i Siemens niestety nie mają do zaoferowania w skosie nic zgrabnego. W grę wchodziłyby zatem dwa (trzy może) tradycyjne modele:

Bosch DWA 09E850 zachęcające parametry oraz

Siemens LC 925GA30 (niestety ciut niżej z wydajnością, ew klasa wyżej ale różnica w mocy jest nieduża a w cenie tak...),

przy czym stal Boscha się w piorunującym tempie można zabrudzić paluchami, więc tu zastanowię się dwa razy.

Niestety nie udało mi się na żywo obejrzeć Ciarko, a z ich oferty zaciekawił mnie white pearl i może Ciarko Saturn 90.

A czy ktoś ma jakieś doświadczenia z okapami VDB Werto 90? Może zamiast stawiać na klasykę po prostu zrobię z okapu dekorację, zwłaszcza, że parametry na pierwszy rzut oka nie najgorsze.

Popey111, szanowni Forumowicze, podzielcie się proszę przemyśleniami i uwagami.

Oczywiście doświadczenia z pierwszej ręki są jak najbardziej cenione. Zwłaszcza odnośnie Mastercooka Scorpio - przede wszystkim czy mi pochłonie zapachy smażonej cebulki i czy przy tym nie ogłuchnę... ;-)

:) Zapraszam do pierwszego lepszego sklepu, whirlpool, electrolux,amica, mastercook, gorenje, ale chętnie się dowiem czegoś ciekawego:)

Mylisz się, amica nie ma w Polsce produkcji okapów, to samo mastercook, whirlpool i electrolux, inne sprzety u nas robia ale nie okapy. Gorenje nie znam więc się nie wypowiem. Amica na dzień dzisiejszy w Polsce produkuje juz tylko piece. fabryki pralek i chlodziarek sprzedali.

Mylisz się, amica nie ma w Polsce produkcji okapów, to samo mastercook, whirlpool i electrolux, inne sprzety u nas robia ale nie okapy. Gorenje nie znam więc się nie wypowiem. Amica na dzień dzisiejszy w Polsce produkuje juz tylko piece. fabryki pralek i chlodziarek sprzedali.

:) Oj oj znaczy że wszyscy kłamią a tylko ty masz rację :)

Zrobię w sobotę parę zdjęć i wrzucę, ale Ciebie chyba i tak nie przekonam.

Edytowane przez popey111

To znowu ja, po pierwszych przymiarkach, do tego co mi się podoba. Niewiele miałam czasu na chodzenie, ale z drugiej strony po co sobie buty zdzierać, skoro można nakreślić pewne kierunki i albo dać się pokierować w jedne albo odstraszyć od drugich :cool:

Generalnie natykam się na problem połączenia wymogów jakościowo-technicznych i estetycznych. Przy okapie wielkości 90 szkło najbardziej jednak u mnie by chyba pasowało. Jeśli wezmę w całości stalowy to nie będzie już nic poza okapem tej kuchni widać. ;-)

Z dotychczas oglądanych sprzętów okazuje się wizualnie najbardziej pasowałby mi.... Mastercook... A dokładnie model WK-Scorpio 90X. Niższa granica wymogów parametrowych a i cichy to on chyba nie jest (65 decybeli, tylko nigdzie nie mogłam znaleźć na którym biegu...). Ale ten odcień stali, skos i szkło i styl - wszystko mi tutaj gra.

Moi germańscy ulubieńcy czyli Bosch i Siemens niestety nie mają do zaoferowania w skosie nic zgrabnego. W grę wchodziłyby zatem dwa (trzy może) tradycyjne modele:

Bosch DWA 09E850 zachęcające parametry oraz

Siemens LC 925GA30 (niestety ciut niżej z wydajnością, ew klasa wyżej ale różnica w mocy jest nieduża a w cenie tak...),

przy czym stal Boscha się w piorunującym tempie można zabrudzić paluchami, więc tu zastanowię się dwa razy.

Niestety nie udało mi się na żywo obejrzeć Ciarko, a z ich oferty zaciekawił mnie white pearl i może Ciarko Saturn 90.

A czy ktoś ma jakieś doświadczenia z okapami VDB Werto 90? Może zamiast stawiać na klasykę po prostu zrobię z okapu dekorację, zwłaszcza, że parametry na pierwszy rzut oka nie najgorsze.

Popey111, szanowni Forumowicze, podzielcie się proszę przemyśleniami i uwagami.

Oczywiście doświadczenia z pierwszej ręki są jak najbardziej cenione. Zwłaszcza odnośnie Mastercooka Scorpio - przede wszystkim czy mi pochłonie zapachy smażonej cebulki i czy przy tym nie ogłuchnę... ;-)

Co do scorpio to mam z pierwszej ręki i ma na pewno jedną zaletę wygląd. Reszta adekwatna do ceny, niestety chińszczyzna.

Pytanko, czy Whirpool AKZM754 ma ogrzewanie konwekcyjne ( funkcję grzałka dół i góra ) ?. Whirpool do niektórych modeli piekarników wpisał w opisie " prowadnice teleskopowe opcjonalnie" ile taka "opcja" kosztuje ? Lina Whirpool Cube ( AKZM654 lub 655 ) mają chyba metalowe porządne pokrętła. Na zywo widziałem piekarniki Whirpoola AKZM 750 i 754 są troche tańsze ale te pokrętła jakieś takie plastikowe, latajace na wszystkie strony. Moze ktos coś poradzić.

P.S. Popey te nowe mikrofale samsunga kiedy w sprzedaży, można gdzies w necie zobaczyć ?

Pytanko, czy Whirpool AKZM754 ma ogrzewanie konwekcyjne ( funkcję grzałka dół i góra ) ?. Whirpool do niektórych modeli piekarników wpisał w opisie " prowadnice teleskopowe opcjonalnie" ile taka "opcja" kosztuje ? Lina Whirpool Cube ( AKZM654 lub 655 ) mają chyba metalowe porządne pokrętła. Na zywo widziałem piekarniki Whirpoola AKZM 750 i 754 są troche tańsze ale te pokrętła jakieś takie plastikowe, latajace na wszystkie strony. Moze ktos coś poradzić.

P.S. Popey te nowe mikrofale samsunga kiedy w sprzedaży, można gdzies w necie zobaczyć ?

można poszukaj na ceneo :)

[/b]

Co do scorpio to mam z pierwszej ręki i ma na pewno jedną zaletę wygląd. Reszta adekwatna do ceny, niestety chińszczyzna.

Popey111. Ok, przyjęte do wiadomości, bardzo dziękuję za tę krótką ale wielce sugestywną opinię.

A może jakieś zdanie odnośnie pozostałych moich kandydatów? Albo propozycje alternatywne ;-)

Z góry dzięki

:) Oj oj znaczy że wszyscy kłamią a tylko ty masz rację :)

Zrobię w sobotę parę zdjęć i wrzucę, ale Ciebie chyba i tak nie przekonam.

Wiesz co, nie będę z tobą na ten temat dyskutował, każdy wierzy w co chce. Ale sprawdź sobie, gdzie Amica robi lodówki, pralki i okapy, gdzie zelmer robi czajniki, a Romet skąd importuje skutery.

Edytowane przez 1igor1

można poszukaj na ceneo :)

Toś mi pomógł...

Myślisz, że co od kilku dni robię. Na stronie oficjalnej Whirpoola nie podaja nawet oznaczenia prowadnic teleskopowych, w sklepach są dostepne do Boscha/Siemensa, itp. ale Whirpoola nie znalazłem. Opis co do konwekcyjnego ogrzewania też nie jasny, Whirpool nie informuje że brak ;-) , w sklepach internetowych przewaznie przy tym modelu opis "brak danych".

p.s. na "ceneo" sobię gałek nie pomacam ( tak jak lodów nie ... przez szybę )

Wiesz co, nie będę z tobą na ten temat dyskutował, każdy wierzy w co chce. Ale sprawdź sobie, gdzie Amica robi lodówki, pralki i okapy, gdzie zelmer robi czajniki, a Romet skąd importuje skutery.

Kurcze lodówki amiki jadą z chin albo od arcelika (beko), pralki china, zelmer większość to też chiny (duże agd które widziałem zemera to tylko china), spora część odkurzaczy również, amica na chwilę obecną większość płyt gazowych bierze z chin.

Ale na szczęście sporą część okapów mają polską :)

Toś mi pomógł...

Myślisz, że co od kilku dni robię. Na stronie oficjalnej Whirpoola nie podaja nawet oznaczenia prowadnic teleskopowych, w sklepach są dostepne do Boscha/Siemensa, itp. ale Whirpoola nie znalazłem. Opis co do konwekcyjnego ogrzewania też nie jasny, Whirpool nie informuje że brak ;-) , w sklepach internetowych przewaznie przy tym modelu opis "brak danych".

p.s. na "ceneo" sobię gałek nie pomacam ( tak jak lodów nie ... przez szybę )

Czepiasz się, wchodzisz na stronę MM, patrzysz gdzie coś takiego mają i tyle.

Albo euro, jeden telefon i powiedzą gdzie możesz obejrzeć:)

Co ty dużo pisać. A mi chodziło o mikrofalę samsunga jest tutaj a akzm754 pokrętła ma tak samo tandetne, niestety. A co do sposobów grzania to sobie zerknę jutro i dam znać(o ile nie zapomnę :()

Edytowane przez popey111

witam, zastanawiam sie nad ponizszym wyborem...kurcze, czlowiek czyta, pisze, porownuje, pol roku a jak musi juz zadecydowac, to sie okazuje, ze nic nie wie:lol2:

sprzet BOSCH:

zmywarka SPV 50E00EU

(nigdy nie mialam zmywarki, kieruję sie poziomem halasu oraz zuzyciem wody)

piekarnik HBC86P723

(priorytet-pyroliza,energooszczednosc, mikrofala)

lodowka KIS 38A51

(wolalabym samą chlodziarke do zabudowy, moze jakis LIEBHERR? 177cm, a zamrazarke osobno, ale nie wiem czy to nie za duzy luksus...)

pralka WAQ28460PL

(zalezy mi na 7-8kg zaladunku, decybele niewazne, skrocony cykl prania wskazany)

suszarka WTE 86103PL

(narazie w strefie marzen, na zasadzie chce bo chce:))

plyta indukcyjna Neto NI 743 4B lub Bosch PIB 672E14E

(sama nie wiem jak to jest z tym NETO - na plus, ze w fabryce MIELE, na minus, jedna opinia znaleziona w necie, ze to chinsko-tajwanskie badziewie)