Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam, zastanawiam sie nad ponizszym wyborem...kurcze, czlowiek czyta, pisze, porownuje, pol roku a jak musi juz zadecydowac, to sie okazuje, ze nic nie wie:lol2:

sprzet BOSCH:

zmywarka SPV 50E00EU

(nigdy nie mialam zmywarki, kieruję sie poziomem halasu oraz zuzyciem wody)

piekarnik HBC86P723

(priorytet-pyroliza,energooszczednosc, mikrofala)

lodowka KIS 38A51

(wolalabym samą chlodziarke do zabudowy, moze jakis LIEBHERR? 177cm, a zamrazarke osobno, ale nie wiem czy to nie za duzy luksus...)

pralka WAQ28460PL

(zalezy mi na 7-8kg zaladunku, decybele niewazne, skrocony cykl prania wskazany)

suszarka WTE 86103PL

(narazie w strefie marzen, na zasadzie chce bo chce:))

plyta indukcyjna Neto NI 743 4B lub Bosch PIB 672E14E

(sama nie wiem jak to jest z tym NETO - na plus, ze w fabryce MIELE, na minus, jedna opinia znaleziona w necie, ze to chinsko-tajwanskie badziewie)

Płyta wygląda ok, choć co do jakości można mieć chyba wątpliwości, chociaż z drugiej strony widać że podzespoły są standardowe:)

Pytanie tylko o 230v bo przecież dla 25A max 5,75 kw a płyta ma 7,4 :)

I tłumacza mogli by zmienić bo błędy w instrukcji straszne :)

Gwarancja 5lat, ok ale czy Neto chociaż istnieje od pięciu lat?

Co do reszty to

pralka- siemens będzie lepszy, to samo z suszarką- lepsze wyposażenie w porównywalnej cenie, lub Bosch was24463pl.

Co do zmywarki to dorzuć parę złotych do wyższego modelu, różnica w cenie niewielka a na pewno będzie wygodniej:)

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

możecie mnie oświecić jak to jest z opisem, jak jest napisane, że prowadnice teleskopowe to ile ich jest? Jeśli jest np. napisane 5 poziomów, to znaczy że może być jedna blacha a w pięciu miejscach można ją wsunąc, może to głupie pytanie ale nie wiem

Oświecam :)

Jest tak jak piszesz czyli blacha(jedna, 2 lub 3) a pięć możliwych poziomów montażu.

Co do prowadnic to może być ich od 1 do 3 w zależności od modelu :)

Płyta wygląda ok, choć co do jakości można mieć chyba wątpliwości, chociaż z drugiej strony widać że podzespoły są standardowe:)

Pytanie tylko o 230v bo przecież dla 25A max 5,75 kw a płyta ma 7,4 :)

I tłumacza mogli by zmienić bo błędy w instrukcji straszne :)

Gwarancja 5lat, ok ale czy Neto chociaż istnieje od pięciu lat?

Co do reszty to

pralka- siemens będzie lepszy, to samo z suszarką- lepsze wyposażenie w porównywalnej cenie, lub Bosch was24463pl.

Co do zmywarki to dorzuć parę złotych do wyższego modelu, różnica w cenie niewielka a na pewno będzie wygodniej:)

dziekuje,

co do pralki:

-porownuje oba modele (was24463p oraz waq28460pl) i nie widze niczego na plus dla was...wieksze zuzycie energii, wieksze zuzycie wody. Fakt, jest wieksza o 1 kg, ale 7 mi wystarczy. Na plus dla waq-A+++, predkosc wirowania...

moze nie umiem czytac "pomiedzy" - oswiecisz?:)

aaa a jak simens to jaki:rolleyes:?

co do zmywarki:

fakt, wybiore SMV69M40EU (ze wzgl na najmniejsze zuzycie wody)

rozumiem, ze lodowke i piekarnik akceptujesz?:cool:

zastanawiam sie, czy warto doplacac 1000zl do KIS38A65 zamiast KIS 38A51 - roznica w cenie znaczna, a roznia sie chyba 3 decybelami (czy to duzo?) oraz klasą A++, ale czy to sie zwroci zanim sie zepsuje?:)

z piekarnikiem tez do konca nie wiem-duzo ludzi mi odradza piekarnik+mikrofala-ja potrzebuje tylko mikrofale do podgrzania, czy indukcja ma taką funkcję, do odgrzania obiadu?

moze to glupie watpliwosci, ale ja nigdy jeszcze nie kupowalam sprzetu, a to sie wszytko tak zmienia...:)

Witam

Temat często poruszany ale że technika cały czas się zmienia to niektóre posty są już nieaktualne.

Poszukujemy sprzętu do kuchni i liczymy na Waszą pomoc:

-lodówka do zabudowy

-piekarnik i mikrofala (ważne aby były z tej samej serii bo będą w słupku,)

-zmywarka 60cm

-płyta elektryczna (raczej ceramiczna)

Największy problem będzie chyba z piekarnikiem i mikrofalą bo jeśli już coś jest to w zabójczej cenie.

Bardzo proszę o podanie modeli najlepiej popartymi zdjęciami Waszych kuchni.(wszystko się przyda ale głównie chodzi o piekarnik i mikro)

Czym powinien się charakteryzować piekarnik żeby dobrze spełniał swoją funkcję??

Dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam gorąco :)

A jakich naczyń używasz?

Cały czas się zastanawiamy czy jest właśnie taka różnica na plus indukcji.(zużycie energii i komfort gotowania)

Do tej pory żonka gotowała na gazie więc ciężko nam porównać te dwie elektryczne technologie.

Do tego tyle firm to robi że ciężko się zdecydować...

zainwestowaliśmy w berghoffa - wydatek sie opłacił - cieżkie gary doskonale przylegają do płyty przez co nie ma strat ciepła, nic się nie przypala, świetne w utrzymaniu czystości , znalazłam je proszę http://www.akcesoria-kuchenne.pl/garnki-orion-22-berghoff-1112404-id-65.aspx

Na allegro można je kupić taniej. Tak też zrobilismy - tylko że cena z allegro a pojechaliśmy je odebrać osobiście do sklepu. Generalnie wybraliśmy na all. tańsze ale po dokładnych oględzinach na miejscu zdecydowaliśmy się na droższe i cięższe.

my również przeszliśmy z gazowego gotowania na indukcję - mój mąż również długo zastanawiał się nad ekonomią ( zarzucał mi fanaberie i rozrzutność ale niebawem zmienił zdanie :D) a teraz juz 4 rok gotujemy na indukcji i jestesmy zadowoleni - ba nawet bardzo zadowoleni ... użytkujemy płytę gorenje taką http://www.nokaut.pl/plyty-indukcyjne/plyta-ceramiczna-gorenje-it-640-ora.html

gotowanie szybkie sprawne, wiele poziomów mocy - co jest rewelacyjne !!

- także polecam :)

dziekuje,

co do pralki:

-porownuje oba modele (was24463p oraz waq28460pl) i nie widze niczego na plus dla was...wieksze zuzycie energii, wieksze zuzycie wody. Fakt, jest wieksza o 1 kg, ale 7 mi wystarczy. Na plus dla waq-A+++, predkosc wirowania...

moze nie umiem czytac "pomiedzy" - oswiecisz?:)

aaa a jak simens to jaki:rolleyes:?

co do zmywarki:

fakt, wybiore SMV69M40EU (ze wzgl na najmniejsze zuzycie wody)

rozumiem, ze lodowke i piekarnik akceptujesz?:cool:

zastanawiam sie, czy warto doplacac 1000zl do KIS38A65 zamiast KIS 38A51 - roznica w cenie znaczna, a roznia sie chyba 3 decybelami (czy to duzo?) oraz klasą A++, ale czy to sie zwroci zanim sie zepsuje?:)

z piekarnikiem tez do konca nie wiem-duzo ludzi mi odradza piekarnik+mikrofala-ja potrzebuje tylko mikrofale do podgrzania, czy indukcja ma taką funkcję, do odgrzania obiadu?

moze to glupie watpliwosci, ale ja nigdy jeszcze nie kupowalam sprzetu, a to sie wszytko tak zmienia...:)

Was.... ma większy(65litrów a waq 7litrów mniej) bęben więc ogólnie wypada lepiej, jest też spora szansa że będzie mniej awaryjna.

A tak poza tym to siemens wm14q440pl, to samo co waq.... ale cichsza i z systemem aquastop.

Co do lodówki to 1000 pln to przesada, zerknij jeszcze modele siemensa:)

Co do piekarnika to też wolał bym osobno, chyba że zmusza cię do tego brak miejsca.

Cieszymy się @Nysza, że jesteś zadowolona z użytkowania naszej płyty indukcyjnej. Musimy przyznać, że model ten to bardzo dobry wybór. Płyty indukcyjne są coraz chętniej wybierane - składa się na to wiele czynników - od oszczędności zaczynając, przez bezpieczeństwo i na estetyce kończąc.

Ja z takim pytaniem :)

Właśnie urządzam kuchnię i mam pytanie.

Jak najlepiej podłączyć płytę indukcyjną, piec i zmywarkę?? Do "zwykłego kontaktu"?

Wybrałam:

Płyta indukcyjna WHIRLPOOL ACM 702 NE

Piekarnik SAMSUNG BQ1D4T081

Zmywarka BOSCH SPV 43M10EU

Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji odnośnie wymogów podłączenia, a elektryk przychodzi już w sobotę rozprowadzić elektrykę w kuchni! POMOCY!

Z góry dziękuję za info :)

Czy ktoś z forumowiczów może mi podpowiedzieć, czy 45dB dla lodówki do zabudowy to głośno czy nie? Lodówka będzie umieszczona w aneksie kuchennym otwartym na pokój dzienny (salon). Wiem, że każdy inaczej ocenia głośność, ale nie wiem jak to sprawdzić. W sklepie nikt mi nie uruchomi lodówki abym jej posłuchał, a poza tym widziałem ją (model LCB-1020FNF Mastercooka) tylko w MM, a tam jest tak głośno, że czasami nie słychać własnych myśli a co dopiero lodówki. Z drugiej strony głośna praca (szczególnie wieczorem) może bardzo irytować, a jest to przecież zakup na parę ładnych lat i nie chciałbym popełnić błędu.

Nie rozumiem - mówisz elektrykowi, na której ścianie, gdzie co będzie stało i on powinien wiedzieć, że do np. indukcji potrzebna jest faza. Nie zapomnij o okapie - on też potrzebuje prądu..
dziękuję za info :) o okapie mi się przypomniało i już zaznaczyłam na planie, gdzie co ma być :)

Czy ktoś z forumowiczów może mi podpowiedzieć, czy 45dB dla lodówki do zabudowy to głośno czy nie? Lodówka będzie umieszczona w aneksie kuchennym otwartym na pokój dzienny (salon). Wiem, że każdy inaczej ocenia głośność, ale nie wiem jak to sprawdzić. W sklepie nikt mi nie uruchomi lodówki abym jej posłuchał, a poza tym widziałem ją (model LCB-1020FNF Mastercooka) tylko w MM, a tam jest tak głośno, że czasami nie słychać własnych myśli a co dopiero lodówki. Z drugiej strony głośna praca (szczególnie wieczorem) może bardzo irytować, a jest to przecież zakup na parę ładnych lat i nie chciałbym popełnić błędu.

Jak dla mnie głośno, ale tak jak piszesz nie można jednoznacznie stwierdzić czy u Ciebie będą to dźwięki uciążliwe :)

Ja z takim pytaniem :)

Właśnie urządzam kuchnię i mam pytanie.

Jak najlepiej podłączyć płytę indukcyjną, piec i zmywarkę?? Do "zwykłego kontaktu"?

Wybrałam:

Płyta indukcyjna WHIRLPOOL ACM 702 NE

Piekarnik SAMSUNG BQ1D4T081

Zmywarka BOSCH SPV 43M10EU

Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji odnośnie wymogów podłączenia, a elektryk przychodzi już w sobotę rozprowadzić elektrykę w kuchni! POMOCY!

Z góry dziękuję za info :)

Najlepiej to porozmawiać z elektrykiem a on coś doradzi.

Urządzenia mają w miarę dużą maksymalną moc przyłączeniową zmywarka 2kw, piekarnik max 3,6 kw a płyta 6 kw, więc trzeba do tego podejść z rozsądkiem, i wiedzą :)

Edytowane przez popey111
:)

Najlepiej to porozmawiać z elektrykiem a on coś doradzi.

Urządzenia mają w miarę dużą maksymalną moc przyłączeniową zmywarka 2kw, piekarnik max 3,6 kw a płyta 6 kw, więc trzeba do tego podejść z rozsądkiem, i wiedzą :)

mały off-topic: i parę puszek więcej w ścianach też się przyda i nie zapomnij obfotorafować instalacji, bo kiedy regipsy będą robić, na pewno nie będziesz pamiętać gdzie szedł kabel. Już się zamykam :)

mały off-topic: i parę puszek więcej w ścianach też się przyda i nie zapomnij obfotorafować instalacji, bo kiedy regipsy będą robić, na pewno nie będziesz pamiętać gdzie szedł kabel. Już się zamykam
dziękuję za rady :) o obfotografowaniu słyszałam :D już mąż został poinformowany, że ma pstryknąć fotkę :D

Witajcie, przeszukałam forum w tę i we w tę i nie znalazłam żadnych opinii o pewnej całkiem taniej i funkcjonalnej zmywarce BEKO DIS 5831 http://www.beko.com.pl/produkt/129/dis_5831 (do zabudowy 45cm), Może ktoś ma i może się podzielić ? (teraz promocja 5 lat gwarancji na nią, więc trochę kusi)

Chyba że polecicie mi jakiś model najlepiej z Elektroluxa, Boscha lub Siemensa..tak do ok. 1500zł

Szukam zmywarki 45cm ze zintegrowanym panelem,

*klasa A i w zwyż,

*do 50dB,

*zakres temp. do 70 C

*programami ECO, do szkła, automatycznym, szybkim 30min

*opcją 1/2 wsadu,

*nie-plastikowym dnem lub siatką/filtrem,

*zaworem zabezpieczającym przez zalaniem,

*skladanymi półkami (choćby tą połową na dole)

*opcjonalnie: wskażnikiem końca pracy (jakimś światełkiem zielono-czerw. na dole)

*opcjonalnie: nastryskiem wspomagającym mycie (chyba przesadzam w tej cenie, co?;)

*bardzo opcjonalnie: kolor koszy - szary

Pozdrawiam

Ostatecznie zmywarką która spełnia większość kryteriów okazał się ELECTROLUX ESL 47700 R - cena ok 1300,-

Posiada plastikowy element filtra, ale może nie będzie z tym problemów, dno metalowe, nie ma opcji 1/2 wsadu, co zreszta nie powinno pewnie dziwić w zmywarce 45cm, zamiast tego - opcja automatycznego doboru programu do zabrudzenia, posiada pomarańczowe ramię flexispray rzekomo poprawiające sprawność mycia

Pozostałe sprzęty to

Piekarnik 2w1 - z funkcją mikrofali Samsung FQ215G001, z frontem z czarnego szkła, jedyny 2w1 w niskiej cenie

Okap Gorenje DKF 2600 MSBT,

teleskopowy, z frontem z czarnego szkła, sterowanie dotykowe, wydajność 420/480 (info od producenta dla wszystkich okapów Gorenje DKF 2600 )

Lodówka BEKO CBI 7771 - do zabudowy, całkiem fajnie wykonana, szklane pólki, komora 0st., z systemem No Frost dostępna od 1100,- (dokupiłam przedłużenie gwarancji i dostałam rabat 10% na lodówkę więc z gwarancją na 5lat, transportem z wniesieniem wyszła ok 1350,-)

Płyta indukcyjna Mastercook I3D64S

tutaj zależało mi na sfazowanych krawędziach

Jak poużytkuje sprzęt, wrócę z opiniami, pozdrawiam

I wracam po ośmiu miesiącach....;-)

ELECTROLUX ESL 47700 R - myje bardzo dobrze, na najkrótszych programach zostają jednak osady z tabletek, nawet po włożeniu ich bezpośrednio na dno zmywarki

suszenie jest niestety w tej zmywarce żadne - i to na każdym programie.

Piekarnik 2w1 - z funkcją mikrofali Samsung FQ215G001, świetnie piecze i podgrzewa mikrofalami - jedyny minus jak na razie - zbyt ciemna przednia szyba - nie da sie obserwować potraw w trakcie pieczenia:/

Okap Gorenje DKF 2600 MSBT - bardzo głośny i mam wrażenie, że mimo tego średnio wydajny, nie zbiera całej pary znad plyty....:/

Lodówka BEKO CBI 7771 - do zabudowy, bardzo fajne wykonanie, no frosst w zamrażarce jak najbardziej działa, po za tym mrozi doskonale, lecz w samej lodówce, zbiera się dużo wilgoci, która zamarza na tylnej ściance ...nie ma regulacji temperatury - można ustawić jedynie stopień chłodzenia.

Płyta indukcyjna Mastercook I3D64S - płyta ma momenty w których nie chce grzac tak jak jej zadaje, wiesza się, dziala tak jakby na najniższej mocy, a włączam zwykle tylko po 1dnym polu w jednym czasie, po za tym działa głośno i również głośno się chłodzi.. nie jest to grzanie tak baardzo zimne w dotyku..

a krawędzie sfazowane czy sfazowane a i tak brud wchodzi pod plytę - najlepszą opcją do czyszczenia byłoby wbudowanie płyty na równo z blatem!

mam nadzieję, że nie nadziejecie się na te buble ;-)

Edytowane przez Lykke
dodanie opini o sprzęcie po 8smiu m-cach

musimy z żona kupić lodówkę i kuchenke

lodówka wysokośc ok 180-190cm no frost, inox i żeby dało się spać w pokoju sąsiadujacym przez ścianę z kuchnią

nasze typy to coś takiego http://www.mastercook.pl/?page=produkt&mcpc_id=1019&mcp_id=1555

albo taki siemens

http://www.euro.com.pl/lodowki/opinie-siemens-kg36vvl30e.bhtml#opinie

ogólnie lodówka max do 2tys ale czym taniej tym lepiej, cicha i bez awaryjna albo z takim serwisem żeby nerwowo się nie wykonczyć

do tego kuchenka szerokośc do 60cm, piekarnik elektryczny, inox fajnie by było funkcja pizza i grill

taki mastercook nam wpadł w oko KGE 7320 ZX PLUS kuchenka max 1500zł ale czym taniej to lepiej