Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

chciałabym Was poprosić o opinie nt okapów. Przede mną zakup okapu wyspowego i nie mam pojęcia, który wybrać. Kuchnia otwarta jest na salon, ja gotuję codziennie i chciałabym, by okap pochłaniał jak najwięcej zapachów i cichutko pracował. No i jeszcze ładnie wyglądał...

będę wdzięczna za podpowiedzi, dziekuję

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WItam!

Zadam głupie pytanie.

Planujemy nową kuchnię i zachciało nam się lodówki side-by-side. Model jeszcze nie znamy, ale raczej Samsung - zostawiliśmy - jeszcze na planach przestrzeń na wsuniecie jej na 100 cm. Teraz się zorientowałam, że może trzeba jej dużo więcej miejsca. Nie orientujecie sie jak szeroko się otwiera - bo nasz plan przewiduje z jej jednej strony blat barowy - z drugiej ścianę do spiżarki. A może w ogóle zrezygnować i dać zwykłą - taką ż szerokim wnętrzem - chyba Sharpa.

Witam!

Zamierzam kupić sprzęt AGD: lodówkę, płytę indukcyjną, piekarnik i zmywarkę. Sprzęt będzie mi potrzebny w lutym. Czy kupować teraz, jak są przedświąteczne promocje, czy jednak czekać do nowego roku na czyszczenie magazynów? Co się lepiej opłaca? Promocje kuszą, jak w EURO cena niższa niż na ceneo i odchodzą koszty transportu. Z drugiej strony, może jutro będą większe promocje?

gosa31 My mamy sbs pomiędzy meblami, Beko szerokość lodówki 91,5cm, wnęka zostawiona na lodówkę to 103cm.

Uploaded with [/img]

Dolne drzwiczki przystawiłam po bokach tak żeby otwierały się na te 103cm, uchwyty odstają od lodówki o 5cm i to one zatrzymują się na "ścianie" (u Ciebie nie była by to zabudowa meblowa tylko wnęka więc na tyle można by je otworzyć) górne otworzyłam maksymalnie.

Przy takim rozwarciu na 103cm w lodówce (górne drzwi) szufladki wysuwają się o 2cm mniej niż przy całkowitym otwarciu ale spokojnie można coś do nich włożyć. Nie można natomiast wyjąć półek ani szuflad (np. do mycia). Zamrażarka przy rozwarciu 103 cm - szufladki całkowicie się wysuwają.

Gdybyście się uparli na sbs to do mycia moglibyście ją wysuwać (u nas są kółka spokojnie sama ją wysuwam) tylko o ile musielibyście ją wysunąć? U nas kabel pozwala na wysunięcie o ok 80 cm, przyłącze wody do kostkarki jest dłuższe. No i pewnie każda lodówka jest inna więc samsunga najlepiej obejrzeć w sklepie.

Ale się rozpisałam, no ale może trochę pomogłam.

Sprawdzilam okap Teki (wysokość), serwis udzielil odpowiedzi ze razem z maskownica calosc ma 73cm. To oznacza, ze rysunek na stronie maja do... do kitu jest.

Czy 67 decybeli na najwyzszym poziomie to bedzie masakra, czy da sie przezyc? (kuchnia laczona z salonem).

Rozwazam DOS 90 za 700PLNow lub DR 90 za prawie 2 tysiace.

Poziom halasu to 67 db przy pierwszym i 44 db w drozszym. Czy te 23 db sa warte 1400 zl, czy niekoniecznie?

Mam tez zapytanie o zmywarke:

ktora doradzilibyscie: Bosch-owska SMV 40M30EU czy Electroluxa ESL 67040R?

(ukryty panel, 60ka, wazna jest dla mnie polowa wsadu, swiatelko "info-light", bezawaryjnosc, wygoda pakowania, metalowe dno, ew. blacha zabezpieczajaca blat przed para)

Witam wszystkich forumowiczów :)

Przez ostatnie tygodnie wybierałam sprzęt do kuchni. Pod uwagę brałam marki bosch/siemens ze względu na jakość - tak będę się "lansować na markę" jak to wcześniej przeczytałam ;) (pralkę Siemens mam od kilku lat i absolutnie nic się z nią nie dzieje, a wcześniejsza, której markę i model nie sama wybierałam na 2 lata użytkowania rok była serwisowana).

Jesteśmy parą. Kuchnia ma powierzchnię około 9m2 i wysokość 2,90m. Jest zamkniętym, osobnym pomieszczeniem z oknem.

wybór padł na:

Piekarnik Siemens HB56AS560

ze względu na funkcje piekarnika (mały i duży grill, hydrobaking), programy automatyczne, chłodny front, duża pojemnosć.

Zmywarka 45cm - jeszcze sie waham. Panel - w sumie pierwotnie chciałam zewnętrzny, aby było widać, że zmywarka "pierze" i ile zostało do końca programu. Jednak biorąc pod uwagę światełko na podłodze przy zintegrowanym panelu nie robi mi to już wielkiej różnicy. Pobór wody musi być jak najmniejszy, dlatego wchodzą w grę tylko zmywarki ze zużyciem 8/9l. Będzie to moja pierwsza zmywarka i uważam, że jest ona niezbędnym sprzętem kuchennym, z którego za nic w świecie nie zrezygnuje. Jeśli ktoś uważa, że przy dwóch osobach jest mu to niepotrzebne, to znaczy, że jest facetem (wiem, trochę szowinistyczne) i to kobieta myje gary, a on okazjonalnie szklankę po herbacie. Tylko osoba, która nie myje naczyń może uznać ten sprzęt za zbędny. Nawet jeśli na zmywaniu oszczędzę 10' dziennie - jeśli chodzi o czas. Wiadomo - zmywarkę trzeba załadować/rozładować i poza oszczędnością wody w stosunku do tradycyjnego zmywania pobiera ona prąd i chemia jest droższa. Ale bezcenne jest to, że nie będę moczyć rąk w pomyjach i traktować ich detergentami :D No i jestem zwariowana ekologicznie, więc zasoby planety trzeba chronić jeśli jest to możliwe :D

1. Bosch SPV 50E00 EU - tania, ale nie ma połowy wsadu, który chyba będzie przydatny przy dwóch osobach

2. SIEMENS SR 55E503EU zewnętrzny panel

3. Bosch SPV 53M10EU zużycie 8l

Lodówka 185/60 - zależy mi na jak największej pojemności zamrażarki. Chłodziarka nie musi być ogromna. Klasa A++ wydaje mi się optymalnym wyborem. Chcę szufladę na mięso/ryby wędliny - chillerbox.

Dodatkowo lodówka będzie w rogu praktycznie na styk, dlatego ważne jest, aby drzwi otwierały się bez "wychodzących" 4cm poza lodówkę i przy kącie otwarcia 90stopni można było bez problemu wyjąć (nie tylko wysunąć) szuflady. Wszystkie modele Siemens/Bosch spełniają to kryterium. Każda inna lodówka, którą oglądałam przy otwarciu drzwi pod kątem 90stopni wychodzi poza ściankę lodówki na minimum 3/4cm i dodatkowo trzeba otworzyć na 170stopni, aby wyjąć całkiem szuflady. A przy przechowywaniu żywności trzeba zachować higienę i "od czasu do czasu" ją w środku wymyć bez względu na systemu nofrost i antybakteria - choćby przetrzeć półki preparatem do lodówek. ;)

Bosch KGE36AI30

Płyta - będzie instalacja trójfazowa i moc mieszkania 10kWh, ale żeby komfortowo użytkować wszystkie urządzenia w mieszkaniu postanowiłam wybrać płytę z niską mocą przyłączeniową. Wydaje mi się, że przy 4,6kWh będę mogła spokojnie włączyć w tym samym czasie zmywarkę i piekarnik i nie martwić się, że mi korki wysadzi - tu proszę o poradę, czy dobrze wnioskuję? Dodatkowo, czy ktoś się orientuje jaka jest różnica w użytkowaniu płyty 4,6 a 7,2 tak fizycznie podczas gotowania - np. czas nagrzewania itp? Czy jednak lepsza będzie ta mocniejsza i bardziej na takie powinnam zwracać uwagę? Gotuję dużo bo lubię, ale dla dwóch osób i dwóch psów ;)

Te płyty można podłączyć nawet do gniazdka 230V, ale będzie podpięta na sztywno.

Siemens EH651TA16E

Bosch PIA611T16E

Pozostaje wybór okapu, którego koszt mnie przeraża - w stosunku do cen innych urządzeń ;) Najchętniej dałabym trzy stówki, ale to raczej postulat życzeniowy ;) Jako, że pomieszczenie jest małe i nie jest otwarte na salon nie potrzebuję cudów. Śmierdzących pokarmów też raczej nie gotuję. Ale okap to nie ma być dla mnie atrapa ozdobna na ścianie z "fajnymi światełkami", jak czytam w niektórych ocenach, a sprzęt użytkowy. Skoro już go montuje, to po to, żeby był skuteczny. Potrzebuję wydajność około 300m3/h (większość ma o wiele więcej). Fajnie byłoby jakby był cichy, żeby przy wyższym biegu nie było lądowiska odrzutowców w kuchni i niezbędnych nauszników dla operatora młota pneumatycznego i wiertarki udarowej ;) Szerokość maks 60cm. Rura będzie musiała być łamana pod kątem 90 stopni i prowadzona około 1,5m do wentylacji.

Teka NC2 60 (40455200) wizualnie ok, jest dość cichy

tego typu mi się po prostu podobają

Teka DVS 60

Mastercook WK Proteus 60N

Electrolux EFC 60244 IX cena to jego mocna strona

Teka DB 60.1 IX hit cenowy i jest cichy

Koniec mojego wywodu :)

Będę wdzięczna za komentarze.

Airee

Zapomniała jeszcze o zlewie. Przy nim mam dylemat. Czy przy zmywarce potrzebuję 1,5komorowego zlewu z ociekaczem? Czy w ogóle potrzebuję ociekacza? Jeśli dałabym 1komorowy z półociekaczem zaoszczędzę cenne miejsce na blacie. Z drugiej strony 1,5 komory wydaje mi się fajne, przy np. myciu i obciekaniu warzyw, które mogę sobie ułożyć w małej komorze na sitku. A sitko mogę sobie wsadzić i do 1 komory. Różnica w wymiarach jest spora, bo półtora komory z ociekaczem zajmuje 90cm a 1komora z małym ociekaczem 58cm. Co radzicie?

Witam,

jako że czas przeprowadzki zbliża się wielkimi krokami, kolejnym naszym krokiem jest zakup AGD do zabudowy.

Będziemy kompletować całą kuchnię czyli : lodówkę (185-190cm), płytę indukcyjną, zmywarkę, piekarnik, mikrofalówkę. Oraz do łazienki (nie do zabudowy ;)) pralkę o szerokości max. 58cm - najlepiej ładowana od przodu...

Chciałbym poradzić się osób które mają już te decyzje za sobą, w jakie marki celować, czy skupiać się na jednej firmie, czy raczej firmy specjalizują się w konkretnym sprzęcie ?

Dotychczas używaliśmy lodówki wolno stojącej firmy SAMSUNG (od 5ciu lat) i sprawuje się bardzo dobrze. Korzystamy też z pralki firmy AEG for Electrolux, pierzemy 4-5x w tygodniu i od 4lat sprawuje się wyśmienicie bez używania calgonu, czy innych środków poza żelami do prania ;)

Bardzo liczę na Waszą pomoc, bo przyznam szczerze że jesteśmy mocno zakłopotani...

Dziękuję i pozdrawiam

Zapomniała jeszcze o zlewie. Przy nim mam dylemat. Czy przy zmywarce potrzebuję 1,5komorowego zlewu z ociekaczem? Czy w ogóle potrzebuję ociekacza? Jeśli dałabym 1komorowy z półociekaczem zaoszczędzę cenne miejsce na blacie. Z drugiej strony 1,5 komory wydaje mi się fajne, przy np. myciu i obciekaniu warzyw, które mogę sobie ułożyć w małej komorze na sitku. A sitko mogę sobie wsadzić i do 1 komory. Różnica w wymiarach jest spora, bo półtora komory z ociekaczem zajmuje 90cm a 1komora z małym ociekaczem 58cm. Co radzicie?

To wprawdzie off topic - bo dyskutuje się w większośći o sprzęcie AGD, ale żebyś nie musiała biegać po innych wątkach to podsumuję wnioski co do ociekaczy + zmywarka z moich poszukiwań.

Są tacy którzy obywają się bez ociekacza w kuchni, ale większość sugeruje ociekacz. (zwłaszcza jeśli odkładanie bezpośrednio na blat uważasz za niehigieniczne i nie chcesz się bawić w podkładanie ścierek)

Ja uwazam, że minimum przy zmywarce to jednkomoorowy zlew z dużym ociekaczem (choćby nóż i łyżkę od mieszania sałatki po umyciu odłożyć, gdy musisz jednoczesnie korzystać z komory a nie masz jeszcze pełnej zmywarki).

Półtorakomorowy + ociekacz albo półociekacz to już jest wypas i dałabym tak, chyba że naprawdę dramatycznie potrzebujesz blatu.

To tyle, a jeśli masz dalsze zapytania zaptania to sugeruję przeniesienie się do dyskusji o urządzaniu kuchni (jest kilka wątków wokół tego tematu), gdyż ten koncentruje się głównie na wyborze sprzętu AGD.

Powodzenia

Witam, poszukuje lodowki do zabudowy o pojemnosci zamrazarki conajmniej 70 l. Ogólnie chodzi mi o duzą lodówkę, A+ lub A++ w cenie do około 2000, chetnie z systemem no frost.

Na razie zauważyłam tylko Electrolux ERN 29750, podoba mi się jeszcze Liebherr ICS 30130 (przewyższa założony budzet troche), tylko oba modele są bez no frost.

Czy znajadę w cenie do 2 tys. coś godnego polecenia?

Witam, poszukuje lodowki do zabudowy o pojemnosci zamrazarki conajmniej 70 l. Ogólnie chodzi mi o duzą lodówkę, A+ lub A++ w cenie do około 2000, chetnie z systemem no frost.

Na razie zauważyłam tylko Electrolux ERN 29750, podoba mi się jeszcze Liebherr ICS 30130 (przewyższa założony budzet troche), tylko oba modele są bez no frost.

Czy znajadę w cenie do 2 tys. coś godnego polecenia?

Parę postów wyżej pisałem o wyższym modelu Electroluxa. Jeśli w tym co sobie wybrałaś występują te same "problemy", tzn dźwięki jakie serwuje nam lodówka, to bym sobie odpuścił. Przez ciszę w domu wszystko jest mega głośne, a to co robi Electrolux to jakiś koncert (piszczenie, gulgotanie, chrumkanie, przelewanie)... czasem mam wrażenie, że mi się jedzonko w środku obudziło i próbuje się wydostać na zewnątrz ;)

A propos lodówek do zabudowy, to też miałem na oku Electrolux ERN 29750, ale ostatnio znalazłem AEG SCS 51800 S0. Parametry mają zbliżone (w końcu AEG to część Electroluxa), jednak AEG wygląda w środku jakoś tak porządniej i estetyczniej. Co prawda porównywałem zdjęcia, ale takie mam wrażenie... Cena zbliżona. Problem taki że nigdzie nie mogę znależć opinii o tym AEG. Może ktoś coś wie więcej?