Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Muszę kupić zamrażarkę szufladową na pięć lub sześć szuflad, będzie ona stała w pomieszczeniu gospodarczym. Zależy mi na tym aby była energooszczędna, cena jaką na ten zakup planuję to ok 1500zł. Moglibyście podpowiedzieć jaki sprzęt wybrać? Zastanawiam się czy warto dopłacić i wybrać zamrażarki z no-frostem, jak one się sprawdzają i czy ta funkcja jest przydatna ?

Polecam zamrażarki firmy Indesit są bardzo fajnie wykonane, modele to UFAA300 lub UFFAAN 400, różnią się wysokością. co do no-frost to taka zamrażarka nigdy się nie będzie oszraniać więc nie musisz jej wogóle rozmrażać, i nie będziessz mieć sytuacji że nie możesz jakieś półki wyciągnąć bo przymarzła, wady tego systemu to hałas, w systemie no-frost są zastosowane wentylatory które niestety są głośniejsze od samej zamrażarki

Edytowane przez 1igor1

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

AEG to dość solidna renomowana firma niemiecka. Część jej udziałów w rynku AGD przejął szwedzki elektrolux. Można powiedzieć, że to klasa średnia wyższa. Ja mam pralkę, którą eksploatuję ok 10 lat bez zastrzeżeń. Dość dobre są elektronarzędzia tej firmy.

K.

Dzięki za odpowiedź! Mąż uparł się na sprzęt marki Miele, ale po miesiącu udało mi się go odwieść od wyczyszczenia naszego konta ;)

Decyzja padła na AEG robione na rynek niemiecki, a teraz modle się by był to dobry wybór, bo będzie mi jęczał, że go przekabaciłam ;)

SemperSolus, dziękuję, bardzo przydatny opis zmywarki .

Czy również mogłabym prosić o pomoc?

Czy mógłbyś wskazać jakiś model taki jak wybrała Benta, Siemens SN 25M888EU, ale bez szuflady na sztućce i z panelem schowanym? Jeśli nie ma takiego modelu, to może być panel na zewnątrz, ale bez szuflady i w miarę możliwości opcje złożenia jak najwięcej koszy. Czy w zmywarce jest istotne z czego jest dno? Sprzedawcy mówili mi właśnie, że jakieś modele mają dno plastikowe i że to źle.

Miałabym też pytanie o płytę indukcyjną. Chcę płytę szerszą niż standarowa 60-tka. Zależy mi na zmieszczeniu większych garnków/patelni np. 28cm. Czy takie otwarte pola lub funkcje bridge są dobre? Czy faktycznie wygodniejsze jest sterowanie ze sliderem? Rozważam Amica PI 7511 SF, ma dobre opinie na ceneo.

Czy takie coś - Neto NI 743 4B http://www.ceneo.pl/8510424 - jest warte uwagi? Piszą, że to sprzęt na podzespolach Miele i ma dobre funkcje. Czy lepiej pójść np. w Teka GKST 80 i4 Multi Slider czy AEG HK 764400 FB

Czy płyty bez wyrysowanych pól, które w opisach mają zwykle po 21 cm nadają się do większych naczyń?

Czy taki model lodówki Sharp SJ-PT690RS to dobre rozwiązanie?

dziękuję z góry

Witam, pierwszy raz w zyciu kupuje plyte indukcyjną i wybralam:

bosch pie 611T14E lub pia 611T16E - roznia sie praktycznie jednym polem - tym najwiekszym. i stad moje pytanie... czy w tej drugiej wersji to najwieksze pole wystarczy do duzej patelni? lub do garczka o srednicy 24 cm ? Czytam i czytam i myslalam ze wybralam a tu nagle poszlam zobaczyc na zywo i te pola jakies malutkie mi sie wydaja....

Witam

Poprosze o opinie na temat następującego zestawu

Zmywarka:

Bosch SPI53M25EU

Płyta gazowa:

Bosch POP616B10E

Piekarnik:

Electrolux EOB53102X

lub Bosch HBA43T350

Mikrofala do zabudowy:

Myslałem o takiej: Samsung FW87SUST tylko nie wiem czy kolorystycznie będzie pasowała do któregoś z wybranych piekarników (zabudowa w słupku),

a mikrofale Boscha czy Elektroluxa są o wiele droższe.

Do tego dochodzi lodówka: wysokość 185 - 186 z systemem no frost

Myślałem żeby coś z Boscha też wybrać

Będę wdzięczny za porady

Pozdrawiam

SemperSolus, dziękuję, bardzo przydatny opis zmywarki .

Czy również mogłabym prosić o pomoc?

Czy mógłbyś wskazać jakiś model taki jak wybrała Benta, Siemens SN 25M888EU, ale bez szuflady na sztućce i z panelem schowanym? Jeśli nie ma takiego modelu, to może być panel na zewnątrz, ale bez szuflady i w miarę możliwości opcje złożenia jak najwięcej koszy. Czy w zmywarce jest istotne z czego jest dno? Sprzedawcy mówili mi właśnie, że jakieś modele mają dno plastikowe i że to źle.

Miałabym też pytanie o płytę indukcyjną. Chcę płytę szerszą niż standarowa 60-tka. Zależy mi na zmieszczeniu większych garnków/patelni np. 28cm. Czy takie otwarte pola lub funkcje bridge są dobre? Czy faktycznie wygodniejsze jest sterowanie ze sliderem? Rozważam Amica PI 7511 SF, ma dobre opinie na ceneo.

Czy takie coś - Neto NI 743 4B http://www.ceneo.pl/8510424 - jest warte uwagi? Piszą, że to sprzęt na podzespolach Miele i ma dobre funkcje. Czy lepiej pójść np. w Teka GKST 80 i4 Multi Slider czy AEG HK 764400 FB

Czy płyty bez wyrysowanych pól, które w opisach mają zwykle po 21 cm nadają się do większych naczyń?

Czy taki model lodówki Sharp SJ-PT690RS to dobre rozwiązanie?

dziękuję z góry

Podłączam się do pytania o płyty indukcyjne ;)

Lodówkę Sharpa mam starszy model (SJ-P68M-AA) od około 7-8 lat i jestem bardzo zadowolona, przeszkadzała mi jedynie zamrażarka umieszczona na górze bo zwyczajnie wolę na dole z szufladami, ale to tylko mój kaprys. Mam w planach zakup kolejnej do nowego domu SHARP SJ-F79PS-SL.

Zmywarka już dotarła. Czy mam pecha, że musi być coś nie tak? W sklepie , w kilku nawet sprawdzałam otwieranie i zamykanie drzwi (klapy?). Otwierały się lekko i zamykały w taki bezgłośny, delikatny sposób, takie lekkie przyciąganie, takie klik. A tę żeby otworzyć trzeba sporo siły i zamykając nie dociąga, a jak przyciskam to jest to takie "twarde" i głośne. Co mam zrobić?

To raczej nie do mnie pytanie. Nie mam żadnego doświadczenia w sprawie zmywarek. To moja pierwsza zmywarka i jak widzisz coś nie gra z zamkiem. Gdybym potrafiła to bym doradziła. Owszem w rodzinie mają Miele i są bardzo zadowoleni. Mnie niestety nie stać na tę firmę. Jutro dzwonię do serwisu, a tymczasem nie mogę cieszyć się zakupem. A tak chciałam dzisiaj ją podłączyć.

Ja od kilku dni jestem posiadaczką zmywarki MIELE G 5980 SCVi. pozbyłam się swojego SIEMENSA - bo po prostu się popsuł.

A z nowej zmywarki jestem bardzo zadowolona - jest bardzo cicha, oświetlona w środku, a szuflada 3D, to idealne rozwiązania. Mój model nie posada tradycyjnego kosza na sztućce i to jest rewelacja! Dużo dodatkowego miejsca na naczynia. Szuflada wystarcza w zupełności!

Ale i tak najlepszym bajerem jest to, że sama się otwiera po zmywaniu!!! Naprawdę polecam.

Jedyne czego żałuję to tego, że nie kupiłam jej wcześniej:)

Edytowane przez Anulkaa

Witajcie, Czy ktoś ma lub słyszał opinie o białym piekarniku do zabudowy Gorenje BO87ORAW

http://www.awa24.pl/data/gfx/pictures/large/2/2/11422_3.jpg

ma wszystko na czym mi zależy czyli prowadnice teleskopowe oraz system łatwego czyszczenia (kataliza na tylnej ściance +aqua clean)

Czy przez tą białą szybę widać środek podczas pieczenia?

Jaka mikrofalówka by pasowała w słupku?

Mikrofala do zabudowy:

Myslałem o takiej: Samsung FW87SUST tylko nie wiem czy kolorystycznie będzie pasowała do któregoś z wybranych piekarników (zabudowa w słupku),

a mikrofale Boscha czy Elektroluxa są o wiele droższe.

mikrofala samsunga nie będzie pasowała do piekarnika boscha w słupku. Z prostej przyczyny. Stal z jakiej wykonany jest bosch dosyc znacznie różni się od stali samsunga. Będzie brzydko. Wiem cos o tym, bo żonka wybrała sobie piekarnik boscha. Nie wiem jaki model, wiem, że ma wózek. Po czym chcieismy kupić mikrofale samsunga. Jak zestawilismy oba urządzenia, wyglądało to fatalnie. Kupiliśmy mikrofalówke boscha. Najtańszą, a i tak 1200zł poszło. Mikrofala znając życie nie będzie praktycznie użytkowana. Ot dodatkowy mebel.

Edytowane przez pionan

aksamitka dzięki za odpowiedź.

Nie wiem jak by się użytkowało taki piekarnik, w którym nie widać środka... Czy bardzo to przeszkadza? Bo o ile podczas pieczenia mięs można zajrzeć do środka to już ciastami nie bardzo...

Podoba mi się jeszcze piekarnik też biały, tańszy niż poprzedni, Gorenje BO 75 SYW ma system łatwego czyszczenia i prowadnice teleskopowe ale nie ma minutnika - nie można ustawić czasu pieczenia!!

http://image.ceneo.pl/data/products/3862370/i-gorenje-bo-75-syw.jpg

Postanowiłam opisać sprzęty, które użytkuję lub kiedyś użytkowałam. Może komuś się przyda...

lodówka w zabudowie Whirlpool ART489 Nie jestem z niej zadowolona. Po tylnej ściance ścieka woda lub są poprzyklejane zamrożone krople. Kilka razy miałam wodę na dnie lodówki. Wiecznie jest wilgotno w pojemnikach na warzywa. Żywność szybko się psuje, pleśnieje. Zapach też taki sobie. Trzeba często myć octem. Wydaje dziwne dźwięki. Fajny jest sygnał niedomkniętych drzwi. Raczej nie kupie już lodówki Whirlpool.

zmywarka w zabudowie Ariston LV 460 IX.C/HA 45-tka Z niej jestem średnio zadowolona. Myć myje ale łatwo zapycha się filtr i naczynia nie są domyte. Średnio suszy. Dosyć głośna.

Płyta gazowa Ariston TD 640 S (ICE) IX/HA płyta bardzo fajna, fakt, że na szkle widać zachlapania. Fajne małe ruszty można spokojnie umyć w zmywarce. Miałam chyba grafitową. Fajne jest automatyczne odłączenie gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia. O mały włos miałabym "lustrzaną" ale się nie zdecydowałam.

Płyta gazowa Ariston PZ 64OT IX/HA nic szczególnego, po prostu płyta :) również ma odłączenie dopływu gazu jak zgasnie płomień. Piszczy podczas gotowania.

okap Ariston HB 6 IX Sprzęt dobry. Trzeba dokupić filtr węglowy. Nie wyobrażam sobie gotowania bez światełka z okapu.

piekarnik Elektrolux EOB 53102 X piecze równomiernie, ma termoobieg, chowane pokrętła, minutnik, ale ciężko się czyści przez co czasami się z niego kopci. Brak wkładów katalitycznych ani aqua clean... Super, że są prowadnice teleskopowe.

Pozdrawiam :)