Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aksamitko, częściowo się zgadzam (co do wnętrz - nadal nie wiem, czy moje typy mają stalowe dno), ale to "prawie niczym" oznacza masę możliwości nawet w obrębie jednej firmy. Skąd mam wiedzieć, jakie funkcje okażą się niezbędne akurat mi, jeśli nigdy nie miałam zmywarki. Czy ta nieszczęsna strefa intensywna, Vario Speed, czy może coś zupełnie innego. Porady innych mi pomogą tylko trochę, bo każdy ma inne zwyczaje, nawet gotując te same potrawy (jeden ubrudzi 5 misek, a drugi tylko dwie).

Ali4, mam nadzieję, że "1/2 wkładu" skompensuje mi sensor połowy załadunku. Na stronie Siemensa piszą: Sensor załadunku - Przebieg programu zależy również od stopnia zapełnienia zmywarki. Ocenia to sensor załadunku i dozuje wodę odpowiednio do ilości mytych naczyń.

Zakładam, że jak dozuje odpowiednio wodę to też te wszystkie pozostałe proszki, żele, czy co tam kto używa, więc wydaje mi się, że wyjdzie na jedno. Zresztą w różnych opiniach czytałam, że przy korzystaniu z opcji połowy załadunku (ale nie wiem, czy to był S/B, czy też jakaś inna marka), zmywarka zużywa tylko 2 l wody mniej, a nie połowę, więc i tak się to nie opłaca. Ja szukałam takiej z myciem wstępnym (trwa 15 minut) i planuję wstawiać gary, wieczorem puścić mycie wstępne, następnego dnia uzupełnić do pełna i puścić na normalne. Jako, że nie mam żadnej praktyki, nie wiem czy dobrze myślę.

Patrycja chyba faktycznie lepiej mieć ten variospeed i sensor załadunku niż 1/2 wsadu, przyznaję że mam już mętlik w głowie

Jednej rzeczy tylko nie rozumiem, niektóre zmywarki mają i funkcję 1/2 wsadu i sensor załadunku....nie wystarczy w takim przypadku tylko sensor?

Edytowane przez Ali4

Nie przejmuj się, ja mam mętlik w głowie od drugiego dnia poszukiwań. Na szczęście w tym tygodniu siedzę w domu i mogę temat studiować. Wrzuć oba modele w porównywarkę na stronie siemensa (moim zdaniem dużo lepsza od innych porównywarek np. ceneo) i popatrz na różnice. Ja z bólem serca najprawdopodobniej zrezygnuję ze składanych półek w górnym koszu i strefy intensywnej, której szczególnie nie mogę przeboleć (chyba, że w najbliższych dniach będzie miał miejsce niespodziewany przypływ gotówki, ale to akurat bardzo mało realne).

Doczytałam, że zastanawiasz się nad Boschem, więc raczej nie porównasz go na stronie Siemensa. Na szybko wyszło mi, że Twój Bosch też ma sensor załadunku, dodatkowo ma składane półki w górnym koszu, uchwyt na noże i 1/2 wsadu, ale jest ciut głośniejszy i nie ma Vario Speed

Edytowane przez Patrycja

Patrycja na zdrowy rozsądek to po co w zmywarce jest i funkcja 1/2 wsadu i sensor załadunku? Bo ja już nic nie rozumiem.

Sensor załadunku

Przebieg programu zależy również od stopnia zapełnienia zmywarki. Ocenia to sensor załadunku i dozuje wodę odpowiednio do ilości mytych naczyń.

halfLoad

czyli połowa załadunku. To funkcja dla tych, którzy nie lubią czekać, aż uzbiera się pełna zmywarka. Teraz można umieścić w niej połowę zwykłego załadunku, wcisnąć odpowiedni przycisk, a cykl zostanie dopasowany do mniejszej ilości naczyń, zapewniając perfekcyjne i maksymalnie oszczędne mycie.

Też mnie to fascynuje, ale udało mi się znaleźć odpowiedzi. Wydaje mi się, że historycznie w zmywarkach najpierw była opcja 1/2 wsadu, a później powstał sensor załadunku. Jako, że inni producenci nadal mają opcję 1/2 S/B z niej nie zrezygnowali, bo mało kto doczyta, co to jest właściwie ten sensor załadunku.

No dobra, jak tak sprawnie nam idzie, to może ktoś podpowie, czy warto brać przedłużoną gwarancję, a jeśli tak, to na ile. Dodam, że przy zmywarce za ok. 1700 zł. koszt przedłużenia gwarancji na rok to 171 zł., na dwa to 230-250 (zależy od sklepu), na trzy to ponad 300 zł. Może ktoś ma jakieś doświadczenia i Siemens zepsuł mu się zaraz po gwarancji.

Aksamitko, częściowo się zgadzam (co do wnętrz - nadal nie wiem, czy moje typy mają stalowe dno), ale to "prawie niczym" oznacza masę możliwości nawet w obrębie jednej firmy. Skąd mam wiedzieć, jakie funkcje okażą się niezbędne akurat mi, jeśli nigdy nie miałam zmywarki. Czy ta nieszczęsna strefa intensywna, Vario Speed, czy może coś zupełnie innego. Porady innych mi pomogą tylko trochę, bo każdy ma inne zwyczaje, nawet gotując te same potrawy (jeden ubrudzi 5 misek, a drugi tylko dwie).

masz racje, ja do tej pory mialam 1 zmywarke kupiona w 2005 roku electrolux- sprawowała sie bdb, w zasadzie korzystalam tylko z 1 programu wiec dla mnie sa zbedne wszelkie bajery, nie wiem czy miala opcje 1/2 wkładu bo niegdy nie było takiej potrzeby

teraz jak porownuje zmywarki to różnią przede wszystki ilosca db oraz poborem wody ( nie ma dla mnie znaczenia), o dnie nie ma info :(

wiec ciezko sie na cos zdecydować

Dzięki xmarta27 za opinię, ale mam nadzieję, że wypowiedzą się też inni użytkownicy Siemensów. Niby mam przekonanie, że Siemens jest dobrą firmą, ale królują opinie, że wszyscy robią coraz gorsze sprzęty, by podtrzymać obrót.

Aksamitko, ja żałuję, że w W-wie nie ma sklepu w którym by było kilkanaście modeli Siemensów (co jak salon firmowy), by można było na żywo pójść i pooglądać. W marketach jest tylko kilka modeli, co nie ułatwia wyboru, a sprzedawcy są tak niekompetentni, że chyba ja wiem więcej od nich.

Właśnie sobie uświadomiłam, że nabycie samochodu przyszło mi dużo łatwiej niż głupiej zmywarki.

Z ciekawością czytam Wasze wypowiedzi. Ja chyba jednak zostanę przy Bosch SMV50E70EU. Nie ukrywam ze głównie ze względu na cenę ( ten model jest chyba najtańszy z rozważanych przez Was) ale też dlatego że ma wszystkie programy na których mi zalezy czyli normalny, intensywny, delikatny, ekonomiczy i szybki. Niestety nie ma InfoLight, ale ma podświetlany symbol end, nie wiem czy to prawda z ta literą E - oby nie bo w końcu po to wybieram boscha żeby miec sprzet bezawaryjny. Z mycia wstępnego drogą eliminacji zrezygnowałam już wcześniej. Nie mam pojęcia czy ten model ma plastikowe czy metalowe dno, ale chyba tu trudno bedzie uzyskać więcej informacji, przynajmniej mi bo zaczyna mi sie "palic" z zakupami Agd a na dzień dzisiejszy nic nie mam wybrane bo nawet piekarnik który już wybrałam juz nie jest pewniakiem bo wchodzi w grę jeszcze inny. ZWARIUJE :(

Czy ktoraś z Was czytała coś o funkcji pary w piekarniku, czy rzeczywiście można gotować na parze w czymś takim,czy to totalna lipa, wiem że teraz głównie piszemy o zmywarkach, ale dziewczyny ja naprawdę chyba oszaleje z tym sprzętem AGD

PS. Myślałam o tego typu piekarniku http://www.ceneo.pl/1907792s , ale chyba jednak daruję sobie tą parę , choćby po to by przynajmniej jeden sprzet mieć wybrany, a pomyślałam o tej parze bo razem z mężem lubimy rzeczy nie tłuste i częściowo i tak gotujemy na parze tyle że chłopskim sposobem bo parowaru nie mam.

Edytowane przez Andrewhoopoe

Witam

Chce kupić zmywarkę z funkcją wyswietlania czasu pracy zmywarki na podłodze. Znalazłam trzy modele, ale niestety cena dwoch pierwszych jest porażająca.

BOSCH SMV59U00EU

SIMENS SN65U090EU

ELECTROLUX ESL6807R

Może jest jeszcze jakaś inna na rynku? Z góry dziękuje za pomoc.:)

1igor1

A może Ty jesteś w stanie mi wytłumaczyć jak to jest z tymi funkcjami w Boschu i Siemensie 1/2 wsadu (halfload) i Sensor załadunku. Czy to nie jest tak że w funkcji Sensor załadunku zawiera się tak naprawdę funkcja 1/2 wsadu. Czym tak naprawdę różnią się te funkcje? Bo przecież jak nie załaduje całej zmywarki to jezeli ma ona funkcję Sensor załadunku to sama powinna dobrać ilość wody itp. W 1/2 wsadu chyba podobnie to wygląda. Więc jak to jest?

1/2 wsadu to jest ściśle okreslone (zazwyczaj 30%) mniejsze zużycie wody i prądu od standardowego programu. Ja tego nie polecam, bo ekonomicznie i ekologicznie patrząć to lepiej poczekać aż zmywarka będzie pełna i wtedy ją puścić. co do sensoru załadunku - to jest on raczej (IMHO) ściśle połączony z aqua sensor i działa z programem auto. Działa to mniej więcej tak, sensory badają na początku jak bardzo brudna jest woda, po krótkim czasie bada ponownie, jeśli jest czysta (czyli albo mamy mało naczyń albo słabo zabrudzonych) ustawia niską temperaturę i nie dolewa wody. Jeśli jest brudna woda to zwiększa temperaturę i znowu dolewa wody, po jakimś czasie znowu bada aż do osiągnięcia max. temp. wody i max. zużycia wody. Czyli jak włożymy jeden kieliszek to będzie to najmniejsza z możliwych temperatura i najmniejsza dawka wody. Nie wiem tylko czy sensor załadunku to funkcja aqua sensor, czy bada to jakiś drugi czujnik.

Wygląda na to że tak jak myślałem sensor załadunku jest ściśle powiązany z aqua sensorem

Edytowane przez 1igor1