Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A może ktoś mi tutaj pomoże w związku z piekarnikami HB43AS540/HB43AT540E - oglądając je w realu sprzedawcy mówili mi, że system czyszczenia to kataliza - taka sama informacja znajduje się w opisach w porównywarkach cenowych, natomiast w specyfikacji na stronie Siemensa widnieje info # Automatyczny system czyszczenia ecoClean na ścianie tylnej, górnej i na ścianach bocznych. Wewnętrzne ściany piekarnika pokryte gładką tytanową emalią titanGlanz HB43AT540E na pewno nie ma piekarnika pokrytego gładką emalią - sama dotykałam Masakra jakaś

Oba te piekarniki mają czyszczenie katalityczne. poniżej masz wytłumaczenie funkcji ecoclean

EcoClean to system oczyszczania katalitycznego. Piekarniki z funkcją ecoClean są wyposażone w specjalne powłoki na ścianach, które maja zdolność pochłaniania zabrudzeń i eliminowania w procesie katalizy.

O te gładkie ściany pokryte emalią to chodzi o te elementy które nie mają katalizy, nie zawsze cały piekarnik ma wkłady katalityczne, pewne elementy (zazwyczaj góra i rogi) są pokryte właśnie emalią i pewnie o to chodzi siemensowi

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Po długich poszukiwaniach i oględzinach wybrałem sprzęt AGD do kuchni:

- piekarnik elektryczny Amica Integra EBI 8873: http://www.amica.com.pl/pl,produkt,integra,ebi8873,578,2.html

- płyta gazowa Samsung GN641FFXD: http://www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/cooktop/gas-cook-top/GN641FFXD/XEO

- okap Samsung HB6247SX/XEO: http://www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/hoods/built-under/HB6247SX/XEO

- zmywarka Hotpoint-Ariston Luce LFTA+ 3204 HX: http://pl.hotpoint.eu/sprz%C4%99t_agd_h/Zmywarka_LFTA+_3214_HX/pid_73740PL.do

- lodówka Hotpoint-Ariston Combi BCB 333 AVEI FF: http://pl.hotpoint.eu/sprz%C4%99t_agd_h/Lodowka_Combi_BCB_333_AVEI_FF/pid_56497PL.do (proszę zwrócić uwagę, że jej wysokość to 186,3 cm)

Mogę prosić o opinie na temat powyższych urządzeń? Z góry bardzo dziękuję.

Sprzęty OK, ale co do płyty to zastanów się czy nie lepiej kurki do gazu mieć z boku np taka amica pgx6411, nie są wtedy tak narażone na uszkodzenia i do tego ma potrójną koronę.

Co do okapu to też można pójść w stronę amici modele OTS 615 lub OTS 625

Edytowane przez 1igor1

Chodzi o to że możesz sobie układać naczynia gdzie chcesz - czyli dolny kosz, górny lub oba częściowo, ale i tak działają oba ramiona, czyli lepiej rozłożyć naczynia na dwoch po równo.

Dziękuję - co ja bym bez Was zrobiła:o

Myślę, że electrolux to jedne z lepiej wykonanych lodówek, także zostałbym przy nim

Przynajmniej jedną rzecz mam wybraną na 100% - zastanawiam mnie jedno - czy ewentualnie istnieje możliwość dokupienia szklanej półki do tej lodówki, którą wybrałam - ona ma pojemnik na butelki - jednak w sezonie zimowym może być zbędny - a wtedy taka dodatkowa półka by mi się przydała:rolleyes:

Jak jest szuflada to nie ma kosza :( niestety, to co piszesz to pewnie chodzi o taką półeczkę z tyłu dolnego kosza, można ją właśnie wykorzystać na dłuższe sztućce

Ehhh - szkoda, chociaż pewnie można dokupić taki kosz gdzieś na You Tube widziałam i kosz i szufladę, docelowo jak się nie sprawdzi szuflada to dokupię kosz - jeśli oczywiście się da

Oba te piekarniki mają czyszczenie katalityczne. poniżej masz wytłumaczenie funkcji ecoclean

EcoClean to system oczyszczania katalitycznego. Piekarniki z funkcją ecoClean są wyposażone w specjalne powłoki na ścianach, które maja zdolność pochłaniania zabrudzeń i eliminowania w procesie katalizy.

O te gładkie ściany pokryte emalią to chodzi o te elementy które nie mają katalizy, nie zawsze cały piekarnik ma wkłady katalityczne, pewne elementy (zazwyczaj góra i rogi) są pokryte właśnie emalią i pewnie o to chodzi siemensowi

Coś mi się wydaje, że w tym poście dość często używam słowa DZIĘKUJĘ:lol2: dzięki Igor za wyjaśnienie.

A teraz pytanie do użytkowników piekarników z prowadnicami teleskopowymi - starczą 2 czy lepiej kupić piekarnik z 3 - ze strony Siemensa wynika, iż różnica pomiędzy tymi dwoma modelami to właśnie il. prowadnic - natomiast różnica w cenie to 100zł. Tego tańszego w Bielsku nie widziałam, ale ze zdjęć wygląda, że są identyczne pod względem dizajnu.

aaa jeszcze mam jedno pytanie dot. płyt czy moc przyłączeniowa 4,6 przy indukcji jest wystarczająca czy lepiej sobie takimi płytami nie zaprzątać głowy jeden z Siemensów ma parametry, które mi odpowiadają (cena, Booster+timer na 4 pola, osobne sterowania na pole ), ale właśnie moc przyłączeniową 4,6 Siemens EH651TA16E. Pozostałe modele zarówna z Boscha jak i z Siemensa w cenie do 1600 mają albo super Booster na wszystkie pola albo timer - w sumie nie znalazłam płyty, która ma timery na wszystkie pola, a super Booster na 2 - a taka by mi najbardziej pasowała, taka płyta jak stary sprzed 10 lat model Siemensa moich rodziców:rolleyes:

Edytowane przez calineczka793

zastanawiam mnie jedno - czy ewentualnie istnieje możliwość dokupienia szklanej półki do tej lodówki, którą wybrałam - ona ma pojemnik na butelki - jednak w sezonie zimowym może być zbędny - a wtedy taka dodatkowa półka by mi się przydała

Można takie rzeczy zamawiać przez serwis fabryczny, większość z nich wysyła takie rzeczy kurierem za pobraniem. to samo dotyczy kosza do zmywarki.

My mamy w swoim piekarniku 2 rzędy teleskopów i naw wystarcza. ale nie pieczemy z żoną za dużo. ja osobiście 100 za dodatkowy rząd prowadnicy bym nie dopłacił, i tak są tam drabinki także jest ok. Ciekawe patenty stosuję Hotpoint, tam teleskopy są wyjmowane i można je sobie włożyć tam gdzie chcemy. może wkrótce i inni pójdą tą drogą.

Można takie rzeczy zamawiać przez serwis fabryczny, większość z nich wysyła takie rzeczy kurierem za pobraniem. to samo dotyczy kosza do zmywarki.

My mamy w swoim piekarniku 2 rzędy teleskopów i naw wystarcza. ale nie pieczemy z żoną za dużo. ja osobiście 100 za dodatkowy rząd prowadnicy bym nie dopłacił, i tak są tam drabinki także jest ok. Ciekawe patenty stosuję Hotpoint, tam teleskopy są wyjmowane i można je sobie włożyć tam gdzie chcemy. może wkrótce i inni pójdą tą drogą.

ALe szybka odpowiedź - ponownie dziękuję :p To już mam lodówkę i zmywarkę wybraną.

Jeszce jedno mnie nurtuje pytanie odnośnie płyt indukcyjnych - małż mówił, że ma być na siłę - w opisach Siemena/Boscha piszą o napięciu 220-240 - a to chyba nie to samo co siła, czy może się mylę?

Jeszce jedno mnie nurtuje pytanie odnośnie płyt indukcyjnych - małż mówił, że ma być na siłę - w opisach Siemena/Boscha piszą o napięciu 220-240 - a to chyba nie to samo co siła, czy może się mylę?

Wszystkie płyty indukcyjne działają w układzie 230V ale rozdziela się je prawie zawsze na 2 fazy dlatego mówi się że są na siłę bo wymagają takiego przyłącza, ale fizycznie pracują na 2 fazach odzielnie jako 230V. Jest na rynku kilka płyt które są ściście jednofazowe - ale one są zazwyczaj zakończone normalną wtyczką do gniazdka.. Ma je napewno Mastercook i Amica.

Jak masz wątpliwości to podaj modele to ci dam na 100% informację czy są przystosowane "na siłę"

Edytowane przez 1igor1

Czy moc przyłączeniowa 4,6 przy indukcji jest wystarczająca czy lepiej sobie takimi płytami nie zaprzątać głowy jeden z Siemensów ma parametry, które mi odpowiadają (cena, Booster+timer na 4 pola, osobne sterowania na pole ), ale właśnie moc przyłączeniową 4,6 Siemens EH651TA16E. Pozostałe modele zarówna z Boscha jak i z Siemensa w cenie do 1600 mają albo super Booster na wszystkie pola albo timer - w sumie nie znalazłam płyty, która ma timery na wszystkie pola, a super Booster na 2 - a taka by mi najbardziej pasowała, taka płyta jak stary sprzed 10 lat model Siemens moich rodziców.

A może nie trzymać się tak sztywno Siemensa/Boscha w przypadku pyty - w sumie zależało mi na zmywarce z Boscha, a potem tak już poszło, że patrzyłam na BSH.

Ta płyta którą akurat sobie wybrałać jest tylko na jedną fazę czyli tylko 230V - odradzam, raz że trzeba mieć na taką płytę mocny bezpiecznik, dwa nie da się na takiej płycie gotować na 4 polach na maksa. Płyta tak steruje mocą aby suma nie przekraczała 20A a to jest mało. także polecam ci poszukać innych płyt. Zwroć uwagę na starą ale dosyć dobrą płytę electroluxa EHD60020 - ma ona 2 pola booster i chyba timer do 4 pól osobno, ale nie jestem pewien, niech się wypowiedzą użytkownicy tej płyty jak jest z timerem, czy jeden do wszystkiego czy można ustawić do pola

Ta moc 4,6 kW w tym siemnsie bierze się stąd że jest ona 1-fazowa. dobra płyta ma ok 6,4 do 7,8 kW.

Hmmm...nawet nie wiesz jak się cieszę, że mi pomagasz - bo właśnie dzisiaj miałam finalizować moje zakupy - i pewnie kupiłabym tą płytę Siemensa - w sumie dopiero dzisiaj zauważyłam tą moc 4,6 i to mnie zastanowiło:p Jedynym słowem Bosch i Siemens przy płycie indukcyjnej to nie moja półka cenowa - max 1600 zł chciałabym wydać na płytę.

A co powiesz na płyty Teka?

Tego Elektroluxa oglądałam w Euro - gdzie nawiedzony Pan tylko El. mi polecał jako najlepszy sprzęt AGD i tym mnie tak strasznie zraził;-)

Z Teki wchodzi w grę model IR 641 - tylko on spełnia jedno z podstawowych kryteriów - cena do 1600

A Mastercook, Gorenie, Wirpool

Ta Teka jest ok, w porównaniu do EL. EHD60020 ma słabrzą moc poszczególnych pół, czyli będzie różnica w czasie potrzebnym do zagotowania np wody, ale już podczas normalnego gotowania/smażenia/pieczenia itd będzie OK. No i Teka ładniej wygląd IMHO.

Co do różnych producentów to tak, prawie wszystkie płyty mają ceramikę firmy SCHOTT CERAN, elektronika pewnie też pochodzi od 2-3 producentów, różnice mamy przede wszystkim w wyglądzie, w funkcjach i cenach. Co do jakości to dziś ciężko jest powiedzieć że jedna firma jest lepsza od drugiej. Osobiście wolałbym kupić np tańszy sprzęt Mastercooka i dobrać dodatkową gwarancję na 5 czy 6 lat, niż np droższego siemensa ale z 2 letnią gwarancją. bo zepsuć się może wszystko.

Jedno popołudnie mnie nie było i dwie strony nowych wpisów. Zmywarka dalej nie wybrana na 100%. Będzie SN65M007EU albo SN66M083EU. Negocjuję z mężem, że warto dopłacić 650 zł. za sprzęt, ale ciężko idzie. Siemens dlatego, że Bosch droższy, najtańszy Bosch z VarioSpeed 2300 zł., albo ja nie umiem szukać.

Calineczko, w mojej rodzinie lodówki Electrolux są odkąd sięgam pamięcią i sprawują się bez zarzutu. Mamie padła po 17 latach, my swoją mamy od 4 i nic jej się złego nie dzieje.

W piekarniku mam 3 prowadnice teleskopowe, ale są idiotycznie rozmieszczone. Dwie mniej więcej po środku (na drugim i trzecim poziomie), a trzecia na dole. Dwie górne są oddalone od siebie o ok. 5 cm, więc chyba raz czy dwa udało mi się skorzystać z obu poziomów na raz jak piekłam płaskie ciasteczka. Ja bym chyba nie dopłaciła, chyba, że są lepiej rozmieszczone. Nigdy nie użyłam poziomów z drabinkami, wszystko piekę na tych z teleskopami.

Co do indukcji to ja własnie tak zrobiłem jak napisał 1igor1, wybrałem tańszą płytę i dokupiłem za 150 zł. gwarancję na 5 lat, ja wybrałem prosty model AEG HK 634200 XB. Nie ma za wiele bajerów, ale na tym mi nie zalezało, najwazniejsze funkcje posiada. Piekarnik też tej samej firmy i jeszcze dostałem gratis prowadnice teleskopowe na 2 poziomach.

1igor1, dobrze szukam, bo szukam, żeby miała też mycie wstępne oraz infolight i takiej nie znalazłam. Jak ma VarioSpeed. to nie ma mycia wstępnego i dlatego jest rozważany Siemens SN65M007EU, bo ma jedno i drugie, a głośność 46dB. Teoretycznie jest Bosch SMV50M20EU, ale nie ma go na skąpcu, ceneo i nokaucie.