Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

patrzac na stronę jakieś tak hurtowni z akcesoriami agd. wszystkie prowadnice mają przyporządkowane do odpowiednich marek i modeli więc teraz sam nie wiem czy na moją lodówkę znajdę prowadnicę ponieważ drzwi są trochę wypukłe.czy są jakieś prowadnice uniwersalne, które można dopasować do obojętnie jakiej lodówki????

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz przerabiam temat piekarników. Czy ktoś wie, może Ty Igorze masz orientację, ile poziomów teleskopów jest w Integra EBI7542 ( mnie się wydaje że 2 , choć na animacji na stronie amici pokazane są 3 , ale wydaje mi się ze są dwa) i EBF 7941 - tu jest chyba 1 poziom tylko.

Czym się różni termoobieg od wentylatora? Chciałabym emalię łatwoczyszczącą ( z tego powodu odpadł EBF 8551, który ma katalize) , przynajmniej 2 rzędy teleskopów .

Coś czytałam tez ale nie wiem czy to dot. amici- podpowiedzcie że po zakończeniu pieczenia wentylator załącza się na dośc długo przez co nie można przez dłuższy czas włączyć ponownie piekarnika a rzeczy wstawione do niego są natychmiast chłodzone.

Nie rozumiem tez zapisu w instrukcjach amici że jeśli piekarnik pracuje dłużej niz 40 min to należy go koniecznie wyłączyć 10 min przed końcem pracy - nie wiem tylko czy to ze względu na ciepło resztkowe i oszczędność energii - choc jak wykorzystywać to ciepło resztkowe jeśli od razu wszystko chłodzi wentylator? Mam nadzieję że w amice można piec dłużej niż 40 minut?

I ogólne pytanie co myślisz o sprzęcie Beko? Robią coś nieżle? Piekarniki? Może zmywarki? Lodówki?

Co do prowadnic, to nie jestem ci wstanie dokładnie powiedzieć, trzeba by do Amici zadzwonić. 801801800.

Termoobieg ma grzałkę wokół wentylatora, a wymuszony obieg powietrza ma tylko sam wentylator - bez grzałki.

Co do wyłączania na 10 min przed to jest informacja jak korzystać z piekarnika energo oszczędnie. "lWykorzystanie ciepła resztkowego piekarnika. W przypadku czasów przyrządzania dłuższych niż 40 minut bezwzględnie wyłączać piekarnik na 10 minut przed końcem przyrządzania." cytat z amici

Wentylator o którym piszesz do wychładzania piekarnika - to jest to wentylator który chłodzi obudowę, a nie wnętrze piekarnika (chyba że oczymś nie wiem:) ) Nie wiem jak w wersjach nowych, ale w starszych działał on tylko wtedy kiedy był używany piekarnik. Może dodali jakiś sterownik który wyłącza wentylator dopiero jak osiągnie niską temperaturę, ale tego dokładnie nie wiem.

Co do BEKO ... cóż najlepsi są w cenie i mają dobre reklamy IMO.

Edytowane przez 1igor1

Andrewhoopoe

Chodzi o literę na początku symbolu, pierwsza po cyfrach, w niektorych jest E w innych M, N lub T.

To chyba nie o literkę chodzi, bo mam taką z M, i E i obie są made in germany. Najprościej rozpoznać to póki co po dnie. Plastikowe - produkcja polska, metalowe - made in germany :D. Ale plastikowe dno wcale nie jest gorsze, a niektórzy mówią nawet że są mniej awaryjne, więc nie bać się tych polskich. Wybierajcie to co wam najbardziej odpowiada. Jak ma się zepsuć to i tak się zepsuje nie zależnie gdzie wyprodukowane ...

Mam zmywarkę Bosch SMV 50E10 EU i jest napewno ''made in Germany''.

Za to pozostały sprzęt mimo że jednej marki wyprodukowany :

Płyta gazowa elektrolux-Italia

Piekarnik elektrolux-Germany

Lodówka elektrolux-Italia

Dzisiaj to jest norma, ważne żeby tylko nie było made in china, a ostatnio kilku producentów przeniosło tam swoją produkcję

Igor, tak cały czas szukam jeszcze innych możliwosci i stąd to beko, podobnie jak amica ma program 60 stopni w 60 minut- fajny bardzo by się przydał bo jest w miarę krótki i ma wysoka temp,

kusi mnie też whirpool polecany mi przez Ciebie -swego czasu ludzie narzekali na jakies pompy "magnetycze" w zmywarkach szósty zmysł, podobno były bardzo awaryjne, ale to było kilka lat temu, nie wiesz czy nadal je montują?

Skąd bierzecie informacje gdzie sprzęt wyprodukowano ? Przejrzałam papiery i nie znalazłam tego. A jeszcze jedno, czym różni się vario speed od turbo speed. Nie było takiej potrzeby więc nie stosowałam a poza tym jednak większe zużycie wody i energii. Na razie to tylko auto i intensiv znaczy ten na b.brudne gary. Auto zdecydowanie krócej trwa. Nie wiem do końca na czym polega ECO. Dla mnie ważne aby było optymalnie, tanio i dobrze tj. czysto. Nie nalałam nabłyszczacza bo nie widzę takiej potrzeby. Wszystko co wyjmuję błyszczy się pięknie, to po co dodatkowa chemia? No chyba, ze są inne powody. Extra suszenie wciskam, bo nieznacznie tylko większe zużycie energii, a czekać nie trzeba tylko od razu suche układam.

Igor, tak cały czas szukam jeszcze innych możliwosci i stąd to beko, podobnie jak amica ma program 60 stopni w 60 minut- fajny bardzo by się przydał bo jest w miarę krótki i ma wysoka temp,

kusi mnie też whirpool polecany mi przez Ciebie -swego czasu ludzie narzekali na jakies pompy "magnetycze" w zmywarkach szósty zmysł, podobno były bardzo awaryjne, ale to było kilka lat temu, nie wiesz czy nadal je montują?

hmm, ta zmywarka whirlpoola powinna mieć pompę indukcyjną. Tu masz opis jak rozpoznać czy ma magnetyczną "Zmywarki z zamontowaną pompą magnetyczną mają z tyłu po prawej stronie ( patrząc od przodu) wystającą plastikową rurkę średnicy ok 1 cm i długości ok 3 cm. To część mocowania pompy magnetycznej. Ten "dziub" siedzi w gumowej uszczelce, bardzo łatwo można go rozpoznać. Takwięc po prostu poproś sprzedawcę o odwrócenie zmywarki tyłem. "

Często kraj pochodzenia zakodowany jest w numerze seryjnym, więc zostaje serwis, czasami jeszcze jest po prostu na tabliczce znamionowej info.

Funkcja vario speed skraca program o połowę, a turbo speed to jest program zmywania 20 minut - przy czym UWAGA zanim zmywarka zacznie zmywać to trzeba ją wcześniej wygrzać przez 25 minut, i potem dopiero zmywa w 20 minut. Co do ECO to jest to najdłuższy program, ale najbardziej energooszczędny. Co do nabłyszczacza to stosuje się go bardziej po to aby naczynia nie miały zacieków po suszeniu - ułatwia suszenie.

No dobra ECO najbardziej energooszczędny, ale czy wodooszczędny?

Na czasie w codziennym użytkowaniu nie specjalnie mi akurat zależy, no może tylko łyżeczki dokupię. Z tym nabłyszczaczem to już wiem, nie jest konieczny, bez niego się błyszczy i jest suche.

1igor1 dzięki za informacje.

ECO jest najbardziej energooszczędne pod wpływem i energii i wody biorąc pod uwagę klasę zmywania i suszenia A, bo program szybki bierze mniej prądu i wody ale gorzej myje, i w większości zmywarek w ogóle nie suszy. Te zużycia wody i prądu które podaje się dla zmywarek w celach porównawczych to właśnie w programie ECO

A co myślisz o zestawie piekarnik + płyta amica Piekarnik Fusion GHGF75212 , cena bardzo ok, ruszt żeliwny, tylko nie wiem czy taka kuchenka nie wygląda w sumie jak wolnostojąca , te 6 pokręteł, płyta szklana też nie wiem na ile wytrzymała,

warto kupowac całość czy lepiej osobno?

Czy to prawda że prowadnice teleskopowe można dokupić w serwisie amiki tzn. czy rzeczywiście mozna je zamontowac na zwykłej drabince? Nie wiecie może jak jest koszt takiej prowadnicy?

Edytowane przez Andrewhoopoe

A co myślisz o zestawie piekarnik + płyta amica Piekarnik Fusion GHGF75212 , cena bardzo ok, ruszt żeliwny, tylko nie wiem czy taka kuchenka nie wygląda w sumie jak wolnostojąca , te 6 pokręteł, płyta szklana też nie wiem na ile wytrzymała,

warto kupowac całość czy lepiej osobno?

Czy to prawda że prowadnice teleskopowe można dokupić w serwisie amiki tzn. czy rzeczywiście mozna je zamontowac na zwykłej drabince? Nie wiecie może jak jest koszt takiej prowadnicy?

Takiego zestawu razem nie polecam, po pierwsze gorzej wygląda, po drugie jak się zepsuje jedna część to trzeba wymienić obie. a tak osobno płyta osobno piekarnik zawsze coś można wymienić, przełożyć w inne miejsce ...,

Plyta szklana jest bardziej krucha od stali, ale jak ci coś spadnie to i jedno i drugie raczej nadaje się do wymiany.

prowadnice teleskopowe oczywiście możesz dokupić, ale z tego co wiem to wysyłają całe drabinki z teleskopami, a nie same teleskopy, tu znowu się odniosę do nr 801-801-800, ich serwis bardzo fajnie działa, dzwonisz, mówisz co chcesz, oni ci kurierem za pobraniem wysyłają co trzeba, jak zadzwonisz, to ci powiedzą jaki koszt.

Andrewhoopoe, nie wiem czy Ci się jeszcze przyda, ale ja mam piekarnik z wentylatorem i klnę go w żywe kamienie. Moja ciotka na termoobiegu piecze szarlotkę 30 minut, a ja 60. Wentylator jest dużo słabszą opcją, jak możesz bierz termoobieg. Następny będzie na pewno z termoobiegiem. Niestety kupiłam Boscha, działa 4 lata i nie wygląda na to by miał się zepsuć, co odsuwa moje marzenie o termoobiegu na nieokreśloną przyszłość.

Andrewhoopoe, nie wiem czy Ci się jeszcze przyda, ale ja mam piekarnik z wentylatorem i klnę go w żywe kamienie. Moja ciotka na termoobiegu piecze szarlotkę 30 minut, a ja 60. Wentylator jest dużo słabszą opcją, jak możesz bierz termoobieg. Następny będzie na pewno z termoobiegiem. Niestety kupiłam Boscha, działa 4 lata i nie wygląda na to by miał się zepsuć, co odsuwa moje marzenie o termoobiegu na nieokreśloną przyszłość.

te dwa piekarniki które sobie Andrewhoopoe wybrała mają termoobieg, jakby było inaczej to dałbym jej znać :)

Dziękuje Wam bardzo za pomoc i niezbędne informacje. Mam namierzone dwa a właściwie trzy piekarniki, jeden to ten z płytą . jutro zadzwonię do serwisu tak jak radzi Igor i dowiem się zarówno o prowadnice teleskopowe jaki i o ewentualny tryb postępowania w razie awarii płyty połączonej z piekarnikiem tzn. czy w razie czego trzeba wymieniać wszystko czy tylko płytę. I chociaż wolałabym piekarnik w słupku to bardzo podoba mi się ta płyta, ma żeliwne tępe ( nie śliskie) ruszta, przy czym ruszt zakrywa prawie całą płytę co w przypadku płyty szklanej wydaje mi się bezpieczniejsze niż 4 małe ruszciki. Nie wiem wydaje mi się ze ten ruszt pełni tak trochę rolę pancerza ochronnego.Dodatkowo kurki nie zmniejszają powierzchni płyty bo sa na piekarniku.

Z drugiej strony jak znajdę płytę z fajnym żeliwnym rusztem w niezłej cenie ( tak do 500 zł- nie wiem czy to realne) to wezmę piekarnik osobny.

Igor mam nadzieje że juz coraz rzadziej będę zawracać Ci głowę , ale chciałam spytać czy wiesz może z czego wykonana jest ta płyta http://www.beko.com.pl/produkt/202/hizg_64120_scr , ruszt jest żeliwny , ale płyta nie jest opisana, nie wygląda na szkło , hm...

Myślę że pry płytach gazowych można zaryzykować także w "słabszych" markach .

Początkowo wybrałam Aristona ale kurcze nie zauważyłam że ona ma ruszt emaliowany, śliski, na dodatek ludzie pisza że inox w tej płycie straszliwie sie rysuje nawet od miękkiej ścierki , a symbole przy pokrętłach podczas mocniejszego polerowania wycieraja się :(