Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Igor to że bosch nie pisze przy najprostszych modelach że wymiennik ciepła jest wynika tylko z marketingu i niczego więcej, dodatkowo iekawe jak by wtedy działała funkcja glass protect.

trzeba by dokładniej zgłębić temat, czy zapomnieli wykasować funkcję glass protect, czy zapomnieli napisać że ma wymiennik ciepła

Już kiedyś przeze mnie jedna duża firma, zmieniała opisy produktu, gdyż wypisywali na nich rzeczy których w rzeczywistości nie było.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Malkul, u mnie max 80cm. Nie mam dużo blatu i 90 cm jest za szeroka. Obawiam się też, że przy 90 i 4 polach i tak te garnki będą się nie mieścić. Chociaż Efilo ma coś takiego i chyba nigdy nie narzekała. Ja w każdym razie chcę mieć swobodę korzystania jednocześnie z patelni, która ma 26cm i garnka - też 26cm.

ja też mam blat max 80 więc taki rozmiar płyty jest dla mnie fajny. obejrzę sobie tą Teke.

pozdrawiam wrocek, moje ukochane miasto:-)

a

W końcu pojawiły się osoby, które interesują się płytami szerszymi niż 60 cm :)

Amglad1 spytała o Bosch PIL 811T14E

Viikii o Teka GKST80 i4 Multi slider

Przejrzałam już trochę płyt i rozważam tę Tekę i Tekę GKST 80 i4 Profi.

Myślałam też o Amice PI7511SF

Którą z tych płyt warto wybrać?

z tych 4 płyt najlepsze parametry ma amica

jako jedyna wszystkie 4 pola ma tej samej mocy i tej samej wielkości 2,1kW booster 3,7kW, nie trzeba się zastanawiać gdzie postawić garnek

bosch i teka, mają podobnie 2 większe i 2 mniejsze

teka multi slider ma 4x slider, amica ma tylko 1 także najpierw trzeba wybrać którym polem będziemy sterować a potem moc, bosch i druga teka ma 4x +-.

jakbym miał wybierać do siebie to wybrałbym amice i jest IMO najładniejsza - nie ma wyrysowanych pól

jako jedyna wszystkie 4 pola ma tej samej mocy i tej samej wielkości 2,1kW booster 3,7kW, nie trzeba się zastanawiać gdzie postawić garnek

teka multi slider ma 4x slider, amica ma tylko 1 także najpierw trzeba wybrać którym polem będziemy sterować a potem moc, bosch i druga teka ma 4x +-.

jakbym miał wybierać do siebie to wybrałbym amice i jest IMO najładniejsza - nie ma wyrysowanych pól

dzięki Igor, a co z resztą???

mam osobisty uraz do amica, miałam ten sprzęt 10 lat - nie jestem zadowolona,dlatego już nie chcę tej marki.

dopisuję, o co mi chodzi Igor, bo mój post znikł był - przeważyły jakies osobiste wycieczki...:-)

1. piekarnik HBA 78S750

2.PAROWAR HBC 24D553

3. PŁYTA INDUKCYJNA PIL 811T14E

4. ZMYWARKA SMV 69U30EU

5. LDÓWKA SBS KAD 63A71

6. jedynie okap inny bo musi być prostokątny i wyspowy - wybrałam falmec altair isola 60

poprosiłabym o opinię na temat tego zestawu...

dzięki, pozdrawiam

na resztę spojrzę wieczorkiem, bo teraz jestem trochę zajęty

co do amici, to niestety zepsuli sobie mocno renomę zwłaszcza pralkami i lodówkami które bardzo się psuły

ale sprzęt grzejny mają raczej bardzo dobry. A co do płyt to prawie wszystkie mają szkło z firmy SCHOTT CERAN, elektronikę też produkuje tylko kilku producentów.

warto sobie i tak do takich sprzętów wziąć przedłużoną gwarancję do 5 lat, bo nawet drogie produkty się dziś psują. Ja jestem zwolennikiem trochę tańszego sprzętu z 5 letnią gwarancją, niż droższego z 2 letnią

na resztę spojrzę wieczorkiem, bo teraz jestem trochę zajęty

co do amici, to niestety zepsuli sobie mocno renomę zwłaszcza pralkami i lodówkami które bardzo się psuły

ale sprzęt grzejny mają raczej bardzo dobry. A co do płyt to prawie wszystkie mają szkło z firmy SCHOTT CERAN, elektronikę też produkuje tylko kilku producentów.

warto sobie i tak do takich sprzętów wziąć przedłużoną gwarancję do 5 lat, bo nawet drogie produkty się dziś psują. Ja jestem zwolennikiem trochę tańszego sprzętu z 5 letnią gwarancją, niż droższego z 2 letnią

i zmywarkami też sobie popsuli - istny horror...:-)

ok, dzięki, będę czekać na odzew w sprawie resszty.

bardzo jestem wdzięczna

pozdrawiam

Mam pytanie odnośnie okapu.

Czy ktoś może użytkuje okap SIRIUS Modul SL907

http://www.siriuscappe.com/de/produkte_einbausysteme_sl907.htm

Z tego co wyczytałam ma dużą wydajność. Problem jest taki, że głośnośc podają jedną 55dBA, ale nie podają przy jakiej wydajności ma tyle dB.

Czy ktoś wie jak to zinterpretować?

Z góry dziękuję.

dopisuję, o co mi chodzi Igor, bo mój post znikł był - przeważyły jakies osobiste wycieczki...:-)

1. piekarnik HBA 78S750

2.PAROWAR HBC 24D553

4. ZMYWARKA SMV 69U30EU

5. LDÓWKA SBS KAD 63A71

6. jedynie okap inny bo musi być prostokątny i wyspowy - wybrałam falmec altair isola 60

poprosiłabym o opinię na temat tego zestawu...

dzięki, pozdrawiam

1. piekarnik ok, pyroliza dużo programów automatycznych, ale wyglada na to że bosch właśnie wypuszcza nowe modele, HBG78S750 jest większy i ma klase energoszczędności A-30%, tylko ceny jeszcze nigdzie nie znalazłem

2. tu zadużej konkurencji nie ma

3. o płytach pisaliśmy wyżej

4. w tej cenie zmywarki BSH nie mają raczej konkurencji, tylko nie zapomnij że bosch teraz oddaje 150zł za zmywarkę

5. lodówka ok, dwa obiegi chłodnicze, to jest wazne, nie mieszają sie zapachy z chłodziarki i zamrażarki

6. tu się poddaję, nie znam tych okapów, ale okap drogi, na stronie falmecu o dziwo wogóle go nie ma, więc nie mogę dokładnych parametrów znaleźć, ale okap designerski musi kosztować. IMHO niedałbym za okap więcej niż 2000, nawet jak miałbym nieograniczony budżet.

Mam pytanie odnośnie okapu.

Czy ktoś może użytkuje okap SIRIUS Modul SL907

http://www.siriuscappe.com/de/produkte_einbausysteme_sl907.htm

Z tego co wyczytałam ma dużą wydajność. Problem jest taki, że głośnośc podają jedną 55dBA, ale nie podają przy jakiej wydajności ma tyle dB.

Czy ktoś wie jak to zinterpretować?

Z góry dziękuję.

w 99% głośność podaje się dla okapu w trybie wyciągu (nie pochłaniacza), w maksymalnej wydajności

1. lodówkie w zasadzie różnia się tylko wysokością, obie to bardzo dobre sprzęty

2. płyta fajna, duża moc, slider

3. samsung jest raczej lepszy, ma gotowe programy automatyczne, ma wkłady katalityczne, rożen obrotowy i dużo większą pojemność

4. co z tą lodówką nie tak że tak jej nie chcesz

1igor1 Dzięki wielkie za odpowiedź. Długo szukałam szerszej lodówki ale nie side by side, ponieważ w ogóle nie zależy mi na kostkarkach, barkach i dystrybutorach. Bosh ma wszystko czego szukałam+wizualnie mi odpowiada. Jest na prawdę ładnie i solidnie wykonany (szuflady w chłodziarce na prowadnicach, półka na butelki...) Ariston też miał wszystkie funkcje (szer. 70cm, no frost, pochłanianie zapachów, powłoka antybakteryjna) ale wizualnie nie podeszła mi. Ma bardzo grube drzwi, wystające aż 15cm z standardowej linii szafek. Poza tym po przetestowaniu w sklepie drzwi typu french jakoś mi nie leżą. Nie wiem czy użytkowanie nie byłoby uciążliwe, bo o ile prawe drzwiczki otwierają się normalnie to lewe mają jakiś taki "zatrzask"...

Dzięki za opinie odn. piekarnika. Miałam kiedyś piekarnik z wkładami katalitycznymi i nie wiedziałam jaka to wygoda aż nie kupiłam piekarnika bez nich. Ciągle boleję nad tym białym Gorenje... Chyba skończy się na srebrnym.

ten piekarnik siemensa też ma wkłady katalityczne - błąd myślowy w poprzednim moim poście

i zapomniałem wspomnieć o jeszcze jednę ciekawej funkcji tego piekarnika samsunga to twin convection czyli podzielenie piekarnika na 2 mniejsze, można wtedy piec w jednym małym, lub w obu i zapachy się nie mieszają

witaj 1igor1

ja również zwracam się z prośbą o Twoje spostrzeżenia i ocenę sprzętu. wybrałam całą serię boscha

1. piekarnik HBA 78S750

2.PAROWAR HBC 24D553

4. ZMYWARKA SMV 69U30EU

5. LDÓWKA SBS KAD 63A71

Bardzo Cię proszę o wszelkie uwagi i komentarze, nie mam doświadczenia żadnego w sprzętach agd, a chciałabym porządną jakość i nowoczesny wygląd - jesli są lepsze i tańsze sprzęty, będę wdzięczna za podpowiedzi.

z góry dziękuję

a

Co do okapu to jakość wykonanie będzie jak najbardziej ok, jeżeli się podoba i cena nie jest problemem to brać. Pozostaje tylko kwestia wydajności przy kuchni 25-30 metrów będzie ok oczywiście w trybie wyciągu.

Męczy mnie jeszcze jedno: czy piekarnik można montować w słupku nad zmywarką?

co do piekarnika nad zmywarką to raczej nie robią problemu, ale tak jak pisał popey lepiej sprawdzić w wytycznych d/s montażu. osobiście nie zamontowałbym piekarnika na wys. zmywarki bo to dla mnie (175cm) było by za wysoko. ja mam piekarnik jedną niską szufladę niżej i jestem bardzo zadowolony. Jak będziesz w jakimś studiu kuchennym to sprawdź sobie na jakiej wysokości Tobie bardziej pasuje piekarnik.