Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zauważyłam tego wątku i założyłam nowy

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206384-P%C5%82yta-indukcyjna-jaka-moc

o jakiej mocy macie płyty i rozwijając pytanie aksamitki-czy płyta o mocy przyłączeniowej 3,7 kW (230V)-4 pola jest w użytkowaniu jakoś mniej wydajna(nie wiem jak zadać pytanie o praktyczne różnice)

Nie jest mniej wydajna ale ze względu na niższą moc możesz używać max jednego pola z dużą mocą.

Witam,

Poszukuje jakiejś dużej lodówki do zabudowy, ale w tym przypadku problem jest ze sprzętem posiadającym funkcje no-frost (najlepiej góra i dół)

Znalazłem Mastercook LCB 1020 FNF. Opinie na porównywarkach niby ok, ale to nie BOSCH czy SIEMENS, który brałbym w ciemno.

Co o tym myślicie ? Może jakaś alternatywa ?

Alternatyw brak :) chyba że sporo mniejsze pojemności :)

Co do zmywarki Boscha... i tu również mamy inny model, ale... zlekceważyłam przy wyborze pewną uwagę znajomej, teraz trochę się na siebie złoszczę. Ostrzegano mnie, że Bosche mają bardzo długie czasy mycia, ale zbagatelizowałam sprawę, stwierdzając, że nie będzie mi to przeszkadzać, a zmywarkę zapewne będę włączać na noc. Okazuje się, że zmywarkę obsługujemy o różnych porach dnia i - przykładowo - cykl mycia na 50C trwający 198 minut (174 minuty przy opcji 1/2 załadunku) bywa kłopotliwy. Także przy wyborze zmywarki, oprócz wszystkich innych parametrów koniecznie zorientuj się, jakie są czasy mycia konkretnego modelu. To NAPRAWDĘ może się przydać :)

No ale Bosche mają też ten program VarioSpeed czy jak się to nazywa - u mnie programy Eco intensive i 70 st. mają czasy mycia 2:20 - ale w opcji 1/2 wsadu + Vario Speed spada to najpierw do 1:35 a finalnie do 1:15 - więc nie jest tak źle. Zresztą my myjemy albo na eco intensywnym (45 st) albo na garnkach - w zupełności to wystarcza.

No i oczywiście jest też program do talerzy czyli ~33 minuty na całość.

Dzięki! ja jeszcze znalazłam taką mastercook

mastercook I4DE64Z S

Która z nich byłaby lepsza? czytałam że płyty elektroluxa dość wadliwe są

Ale miało być pole 28 cm a co do awaryjności to wiele znajomych osób używa i jest ok :) z reszta o mastercooku też czytałem/słyszałem różne rzeczy i jak dla na pewno lepsze od eluxa nie są :)

Ale miało być pole 28 cm a co do awaryjności to wiele znajomych osób używa i jest ok :) z reszta o mastercooku też czytałem/słyszałem różne rzeczy i jak dla na pewno lepsze od eluxa nie są :)

W tym mastercooku na podwójnym polu mogę ustawić gar 28 cm ;) no i tam mam 4 pola a tutaj tylko 3, podobny electrolux do tego mastercook'a to

ten, ale bardzo drogi, ciekawe dlaczego aż tak duża różnica w cenie jest od tego modelu co podałeś :confused:

Ja również wybieram sprzęt do kuchni przy czym muszę się zmieścić w kwocie 10000 za wszystko. Kuchnia otwarta, więc zależy mi na sprzęcie cichym.

Proszę o opinię nt moich typów:

Zmywarka Whirlpool ADG 6240FD lub Bosch SMV50e90eu

Płyta Amica PI6512TF lub Teka IR641

Piekarnik Samsung BT62TDBCT (czy bardzo widać ślady palców?) lub może jakiś Electrolux?

W samsungu spodobała mi się możliwość pieczenie dwu potraw. Piekarnik używam mało. Rzadko piekę ciasta, najczęściej mięsa lub zapiekanki/warzywa, czy wobec tego potrzebne mi systemy typu pyroliza/kataliza? Jednak jak już piekę, to robię wiele potraw na raz (imprezy rodzinne) stąd pomysł na dwa termoobiegi.

Największy problem mam z lodówką (wolnostojącą), bo będzie stała przy ścianie, więc musi mieć drzwi bez rączki a do tego możliwość wyjmowania półek/szuflad bez otwierania na oścież. Nie podoba jmi się to , ze w obecnych lodówkach jest jeden pojemnik na warzywa, bo takowy trudniej wyjąć do mycia niż dwa osobne w moim starym (17lat) whirlpoolu. Wysokość pożądana to 200cm.

Myślałam o Sharpie, bo ma drzwi otwierane na dwie strony, ale one są drogie, więc nadal szukam sensownej alternatywy.

No i jeszcze okap - z obliczeń wyszło mi, że powinien mieć wydajność ponad 800 m3, bo kuchnia salonem i jadalnią to jakieś 45m2. Rozumiem, że w moim przypadku odpada funkcja pochłaniacza a musi być funkcja wyciągu, bo w przeciwnym razie zapachy będą szły na salon? Potwierdzcie proszę to info i moje wyliczenia, bo akurat muszę zdecydować czy wyciąg czy pochłaniacz

Z góry dziękuję

W tym mastercooku na podwójnym polu mogę ustawić gar 28 cm ;) no i tam mam 4 pola a tutaj tylko 3, podobny electrolux do tego mastercook'a to

ten, ale bardzo drogi, ciekawe dlaczego aż tak duża różnica w cenie jest od tego modelu co podałeś :confused:

Niestety nie do końca to samo :( są znaczne różnice w konstrukcji łączonych pól ogólnie powierzchnia pola w electroluxie będzie większa i lepiej będzie działał jak będziesz używała na nim dwóch naczyń.

Największy problem mam z lodówką (wolnostojącą), bo będzie stała przy ścianie, więc musi mieć drzwi bez rączki a do tego możliwość wyjmowania półek/szuflad bez otwierania na oścież. Nie podoba jmi się to , ze w obecnych lodówkach jest jeden pojemnik na warzywa, bo takowy trudniej wyjąć do mycia niż dwa osobne w moim starym (17lat) whirlpoolu. Wysokość pożądana to 200cm.

Myślałam o Sharpie, bo ma drzwi otwierane na dwie strony, ale one są drogie, więc nadal szukam sensownej alternatywy.

Zmywarka już kupiona, bo konczą produkcje tego modelu Whirlpool, więc jak ktoś chce kupić to musi się naprawdę spieszyć.

Przy okazji rozejrzałam się po lodówkach. Alternatywa dla Sharpa jest Samsung RL55VJBIH. Czy ktoś ma ją stojącą przy ścianie?

Zmywarka już kupiona, bo konczą produkcje tego modelu Whirlpool, więc jak ktoś chce kupić to musi się naprawdę spieszyć.

Przy okazji rozejrzałam się po lodówkach. Alternatywa dla Sharpa jest Samsung RL55VJBIH. Czy ktoś ma ją stojącą przy ścianie?

Samsung raczej odpada, powinien mieć co najmniej 5cm z każdej strony wolnego miejsca a dodatkowo drzwi i tak zachodzą parę centymetrów.

Zmywarka na razie stoi w piwnicy, bo kuchnia jeszcze nie gotowa. Tam też ją przetestowałam i niestety nie jestem do końca zadowolona. Chodzi o to, że wydaje mi się, że suszy gorzej niż moj stary (15 lat) Whirlpool. Czytałam gdzieś opinie, ze ona nie dosusza, ale nie sadziłam,ze będzie gorzej niż w starej zmywarce, która tez trochę nie dosuszała. Nowa jest w środku po prostu cala mokra. Czy coś robię źle?

Witam, czy znalazlby sie kto chetny zeby doradzic? Pleeeeease, jestem ciemna jak tabaka, a musze ( w sumie to powinnam juz miec agd u siebie) kupic sprzet na wczoraj. Budżet baaardzo ograniczony to i nie poszaleję:

Piekarnik: Amica EBI8562 lub Samsung BFC6G080

Mikrofala: Whirpool AMW492IX lub Samsung FG87SUB

Lodowka: Elektrolux ERN29750

Płyta: Amica PI6512TU lub PI6512TK

Zmywarka: nie mam bladego pojecia, jakas max do 1200

Okap: szafkowy, najlepiej czarny

Z góry dzięki

dzień dobry,

czy mogłabym prosić o pomoc w wyborze płyty indukcyjnej? waham sie pomiędzy Teką IRX 643 a Elektroluxem EHL7640FOK i nie wiem co wybrać, Elektrolux ma trochę większą moc i większe rozmiary, ale ogólnie chyba funkcje mają takie same

Weź electroluxa,

Piekarnik: Amica EBI8562 lub Samsung BFC6G080

Mikrofala: Whirpool AMW492IX lub Samsung FG87SUB

Zamawiałem AGD z miesiąc temu, więc w miarę na bieżąco - polecam do pieczenia i mikrofalowania samsungi, również po rozmowach dot. awaryjności i rozwiązań. Od whirpoola jak najdalej, jak chcesz to oddam z obecnej piwnicy dwa sprzęty, które zdołały przetrwać do po-gwaracji i padły. Lodówka siemens/bosch, electrolux jest też ok.

Do kontaktu z wodą (pralka/zmywarka) tylko bosch. Samsung robi też fajne, w miarę tanie płyty. Co prawda ja szukałem jednak gaz na szkle a nie indukcję, ale od 1200 w samsungu też coś wyhaczysz indukcyjnego.

Ze zmywar do zabudowy z ukrytym panelem to Bosch SGV43E73EU najtańszy spełniający Twoje założenia cenowe, ale ma tworzywową komorę i panelik. Dołożysz z trzy stówki więcej i masz Bosch SMV50E90EU z metalową komorą, trochę lepiej wykonaną. Ja brałem SMI 58M95EU, bo moja pani chciała mieć panel z czasem na wierzchu (są jeszcze takie, które rzucają czas na podłogę :) ) Wszystko zamawiane netem.

pozdr

Zamawiałem AGD z miesiąc temu, więc w miarę na bieżąco - polecam do pieczenia i mikrofalowania samsungi, również po rozmowach dot. awaryjności i rozwiązań. Od whirpoola jak najdalej, jak chcesz to oddam z obecnej piwnicy dwa sprzęty, które zdołały przetrwać do po-gwaracji i padły. Lodówka siemens/bosch, electrolux jest też ok.

Do kontaktu z wodą (pralka/zmywarka) tylko bosch. Samsung robi też fajne, w miarę tanie płyty. Co prawda ja szukałem jednak gaz na szkle a nie indukcję, ale od 1200 w samsungu też coś wyhaczysz indukcyjnego.

Ze zmywar do zabudowy z ukrytym panelem to Bosch SGV43E73EU najtańszy spełniający Twoje założenia cenowe, ale ma tworzywową komorę i panelik. Dołożysz z trzy stówki więcej i masz Bosch SMV50E90EU z metalową komorą, trochę lepiej wykonaną. Ja brałem SMI 58M95EU, bo moja pani chciała mieć panel z czasem na wierzchu (są jeszcze takie, które rzucają czas na podłogę :) ) Wszystko zamawiane netem.

pozdr

Dzieki Bash, na Ciebie zawsze mozna liczyc : ). Lodowe, juz kupilam, bedzie Electrolux - ale inny model, chyba ciut lepszy. Zmywarka pewnie bedzie Bosh tak jak mowisz Niemiecka niezawodnosc, przy plycie pozostaje, a nad piekarnikiem i mikrofala intensywnie mysle