Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

P.S. z Samsunga możesz wybrać inny model piekarnika np. BQ1S4T133 i będzie więcej szyby...

a czy widziałeś na żywo takie połączenie? bo właśnie boję się tej srebrnej obudowy mikrofali, że na drewnie będzie kiepsko wyglądać. ? bo poza tym jest dla mnie ok.

z tych poprzednich propozycji najbliżej mi do AKZ 237 AKP 275 plus AMW 712 .

Uważasz, że lepiej wybierać samsunga czy whirlpoola?

tak jak pisałam trochę wyżej, interesuje mnie względnie tania mikrofala (do 1000zł) i piekarnik na pewno z termoobiegiem, chłodnymi drzwiami, fajnie jakby miał powłoki do łatwiejszego czyszczenia i był trochę większy - 70l ? teraz mam taki, gdzie nie mogę wsadzić dwóch brytfannek, na dwóch poziomach - nie mieszczą się.

no i wygląd niestety też jest dla mnie ważny - a to jedno z cięższych kryteriów ;) generalnie im mniej srebrnej obudowy tym lepiej :)

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a czy widziałeś na żywo takie połączenie? bo właśnie boję się tej srebrnej obudowy mikrofali, że na drewnie będzie kiepsko wyglądać. ? bo poza tym jest dla mnie ok.

z tych poprzednich propozycji najbliżej mi do AKZ 237 AKP 275 plus AMW 712 .

Uważasz, że lepiej wybierać samsunga czy whirlpoola?

tak jak pisałam trochę wyżej, interesuje mnie względnie tania mikrofala (do 1000zł) i piekarnik na pewno z termoobiegiem, chłodnymi drzwiami, fajnie jakby miał powłoki do łatwiejszego czyszczenia i był trochę większy - 70l ? teraz mam taki, gdzie nie mogę wsadzić dwóch brytfannek, na dwóch poziomach - nie mieszczą się.

no i wygląd niestety też jest dla mnie ważny - a to jedno z cięższych kryteriów ;) generalnie im mniej srebrnej obudowy tym lepiej :)

Opcja z Whirlpoola będzie droższa, ale mikrofala będzie większa i otwierana w dół a nie w bok. połączenie z Samsunga będzie ok ze względu na spójny odcień stali.

Cześć ;)

Urządzamy sobie kuchnię i jak na razie kupiliśmy płytę z indukcją Whirlpoola ACM 815 BF. Sprzęt do zabudowy:

zmywarka: Bosch SPV 43M10 EU (zależy mi na możliwości ustawienia opóźnienia startu z przeskokiem przynajmniej co godzinę)

piekarnik: Siemens HB43GS540 albo Samsung BF 1C4 T082

lodówka: Bosch KIN86AF30 albo Bosch KIS87AD30

Co do lodówki moja ładniejsza połówka woli tą pierwszą ze względu na no-frost w zamrażalniku (szkoda, że nie ma też w chłodziarce). Od kilku lat mamy Whirlpoola z nofrostem i jesteśmy zadowoleni. Niby ten drugi Bosch ma automatyczne rozmrażanie, ale jak to działa?

Z piekarnikiem jest jeszcze gorzej, Samsung ma jakieś automatyczne programy (kiedyś mieliśmy Gorenje i korzystaliśmy z jego "automatów"), z kolei Siemens ma te wkładki katalityczne wszędzie gdzie się da i jakiś taki milszy z obejściu jest ;) Jakiś pomysł, co z tym zrobić? Może ktoś wie coś o awaryjności tego sprzętu?

Przewertowałem temat, ale nie znalazłem konkretnego info odnośnie lodówki Whirlpool ART-880 A+/NF. Potrzebuję do zabudowy, standard wymiary 56 szerokość na max 178 wys. Coś do polecenia do 2 tyś? No-frost by się przydał, ale tylko w opcji w chłodziarce i zamrażarce. Dzięki z góry za pomoc.

Przewertowałem temat, ale nie znalazłem konkretnego info odnośnie lodówki Whirlpool ART-880 A+/NF. Potrzebuję do zabudowy, standard wymiary 56 szerokość na max 178 wys. Coś do polecenia do 2 tyś? No-frost by się przydał, ale tylko w opcji w chłodziarce i zamrażarce. Dzięki z góry za pomoc.

lepszym wyborem będzie ART 866/A+

bayzone_pl, trochę wyżej polecałeś komplet Whirlpool AMW 496 i AKZ 237.

Mam pytanie: AKZ 237 IX występuje w dwóch wersjach - z jedynką w nazwie i bez tej jedynki. Różnią się wizualnie i wydaje mi się że do AMW 496 bardziej pasowałby ten piekarnik bez 1, ze względu na podobne do mikrofali drzwiczki (blacha z trzech stron szkła). Czy one będą do siebie pasowały kolorem blach i wyświetlacza (wyświetlacz mniej istotny), bo zdjęcia w internecie są mało precyzyjne.

Z góry dzięki za odpowiedź :)

bayzone_pl, trochę wyżej polecałeś komplet Whirlpool AMW 496 i AKZ 237.

Mam pytanie: AKZ 237 IX występuje w dwóch wersjach - z jedynką w nazwie i bez tej jedynki. Różnią się wizualnie i wydaje mi się że do AMW 496 bardziej pasowałby ten piekarnik bez 1, ze względu na podobne do mikrofali drzwiczki (blacha z trzech stron szkła). Czy one będą do siebie pasowały kolorem blach i wyświetlacza (wyświetlacz mniej istotny), bo zdjęcia w internecie są mało precyzyjne.

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Wg katalogu - oba maja wyświetlacze białe - aktualnie dostępny jest tylko AKZ 237/01

Mam pytanie dotyczące piekarnika . Zakupiłam Electroluxa EOC3430COX . Wczoraj go przywieźli i okazało się, że po otwarciu drzwiczki trzeba trzymać , bo inaczej same się zamykają.Jest to dość kłopotliwe. Nie wiem czy ten typ tak ma , czy może coś jest popsute. Napiszcie, jak jest w Waszych piekarnikach .

Sama korzystała z tego forum, więc teraz po 3 miesiącach użytkowania sprzętu przekazuję swoją opinię odnoście użytkowanego sprzętu:

Piekarnik Samsung BQ1DG6G144 - super zakup bez zastrzeżen do użytkowania i czyszczenia

Płyta indukcyjna AMICA PI6512TF: Długo się uczyłam użytkowania indukcji (może to wina kiepskiej instrukcji?). Teraz jest OK a jedyny problem jaki mi doskwiera to brak pola do patelni o srednicy 28 cm. Największe pole ma średnice 22 cm. W efekcie gdy smażę kotlety typu schabowy na patelni 28 cm, to po jej brzegach nie rumienią się a po środku rumienią. Więc muszę podwójnie obracać te kotlety.

Zmywarka Whirlpool ADG 6240FD - poprzednio używałam zmywarki tej samej firmy, więc nie byłam zaskoczona efektywnością suszenia. Nie mam porównania ze zmywarkami BSH, jednak kiedyś czytałam opinię, jakoby WH suszył słabiej niż BSH. Dla mnie jednak efektywnośc suszenia wystarczająca.

Bardzo zadowolona jestem z:

-światełka sygnalizującego proces zmywania (nie do przecenienia przy zmywarkach z zabudowanym panelem)

-możliwości dokładania naczyń w trakcie zmywania

-programu zmywania w 6L wody. Prawdę mówiąc wybrałam ją głównie z tego względu, bo na konkurencyjne BSH nie było mnie stać. Minusem jest to, że ten program trwa ponad 3h.

-składanych dolnych koszów

Minusem jest też - w porównaniu ze starą zmywarką- mniej miejsca na filiżanki na górnym koszu (5 zamiast 6, bo sobie ścieli róg tej górnej szufladki)

Okap Siemens LB 75564 do zabudowy (ale nie w szafce) - bez zastrzeżen: dobrze ciągnie i ładnie wygląda po zabudowaniu. Na najwyższych 2 biegach głosny, ale właczam je rzadko i na krótko

Witam,

nadeszła taka chwila, że czas zakupić całe AGD do mieszkania.

Trochę jestem zielony temacie i byłbym wdzięczny za pomoc forumowiczów.

Ogólnie interesuje mnie rozsądna jakość za rozsądną cenę ( o ile coś takiego istnieje ).

Na wstępie wybrałem już sobie 3 sprzęty ale do pozostałych jeszcze nie doszedłem.( cała kuchnia do zabudowy )

płyta indukcyjna Elektrolux ehd60020p - 1349 PLN

piekarnik Elektrolux eob53102x - 1049 PLN

lodówka Electrolux enn2801bow - 1349 PLN

Pozostaje jeszcze:

-okap ( do zabudowy )

-pralka

-zmywarka ( do zabudowy)

Poziom cenowy mniej więcej zauważalny :)

Czy jest w ogóle sens brać się za sprzęt Elctroluxa czy może przyglądać się innej firmie?

Np. lodówka Beko CBI 7771 ( około 1200 PLN ) czy płyta indukcyjna Teka IR 641 ( około 1200 PL)??

Co do dodatkowych wymagań to z racji tego, że kuchnia jest otwarta na salon to fajnie by było żeby lodówka ( min 177cm, no-frost ) i zmywarka (60cm, w miarę oszczędna, sygnalizacja procesu zmywania, możliwość dokładania naczyń podczas zmywania ) były w miarę ciche.

Będę wdzięczy za pomoc.

Edytowane przez bizkitek

Tak jak większość piszących w tym temacie również i my stanęliśmy przed trudnym wyborem wyposażenia AGD do naszej kuchni. Proszę o porady na co zwracać uwagę przy zakupie sprzętu kuchennego. Najbardziej zależy nam na zakupie ekonomicznych w użytkowaniu, nieawaryjnych, funkcjonalnych i cichych sprzętów. Będę wdzięczny za każdą opinię na ten temat jakie funkcjonalności są przydatne a jakie zbędne, jakie sprzęty są "wieczne", a jakie psują się częściej niż inne... Poniżej co jest naszym celem:

1. Lodówka wolnostojąca z zamrażalnikiem wysoka (powyżej 180cm) - na rynku można spotkać wiele modeli rozpiętość cenowa jest straszna od 1200 do 4000 zł). Skąd takie różnice w cenie? Czy ta droższa jest wieczna?

2. Piekarnik - do zabudowy, wymagania łatwy do czyszczenia, chłodne drzwi, termoobieg no i mało awaryjny ;)

3. płyta gazowa - ktoś tutaj na forum pokazywał ciekawą 5cio palnikową na którą chyba(?) można wstawić gabarytowe naczynia. No i żeby była wygodna do czyszczenia. Nie wiem jakie dodatkowe funkcje może mieć płyta?

4. Okap... chcemy zainstalować u siebie okap kominowy, najlepiej jakby okap był: cichy, wystarczający mocą do kuchni 10m2, fajnie by było jakby miał możliwość zaprogramowania czasowego wyłączenia (np. po 10 min). Jak obliczyć jaka moc okapu potrzebna do kuchni? Na chłopski rozum wydaje się, że im większa moc tym okap głośniejszy, więc lepiej uniknąć przewymiarowania.

5. Mikrofalówka, rzadko używamy więc nie musi posiadać jakichś kosmicznych funkcji. Na co zwracać uwagę jeżeli chodzi o wybór mikrofali? Na pewno musi pasować do piekarnika (mają być zabudowane w słupku - mikrofala nad piekarnikiem).

6. Zmywarka 60cm - do zabudowy, do tej pory nie mieliśmy takiego dobrodziejstwa więc nie bardzo wiadomo czego od niej wymagać? Jedyne wymagania to składane koszyczki na talerze (podobno to ważny detal jeżeli chodzi o użyteczność?), względnie pojemna, opóźnienie startu zmywania (np. żeby w nocy zmywało, boje się że żre to troche prądu), im cichsza tym lepsza.

Wszystkie powyższe sprzęty co najmniej klasy A, z dobrym serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym (lepiej żeby nic się nie psuło i nie korzystać z serwisu, ale wiadomo sprzęt w dzisiejszych czasach bywa zawodny więc chyba warto brać to pod uwagę)

Jeżeli są jakieś funkcjonalności na które zwrócić uwagę przy wyborze proszę o informacje. Liczymy na Waszą pomoc.

PS. Jeszcze jedna prośba o opinie, co sądzicie o marce AMICA, mają teraz ciekawą promocję. zastanawiamy się nad Zestawem III (kup 4 produkty i odbierz zmywarkę). Macie może jakieś opinie na temat tej zmywarki?

płyta indukcyjna Elektrolux ehd60020p - 1349 PLN

piekarnik Elektrolux eob53102x - 1049 PLN

Teka IR 641 ( około 1200 PL)

to są dobre ale stare modele i już tego nie kupisz chyba że komuś baaaaaardzo zalegają na magazynie bo z oferty są wycofane lekko licząc rok temu

aktualnie odpowiednio

Płyta EHH 16340FK

Piekarnik EEB 4233POX

płyta IRS 641

lodówka Electrolux enn2801bow - 1349 PLN

model poza cennikowy - odpowiednik ogólnodostępny to

ENN 12801

Pozostaje jeszcze:

-okap ( do zabudowy )

-pralka

-zmywarka ( do zabudowy)

okap - jaki typ (wyspowy, kominowy, do zabudowy) i jaki wymiar

pralka - jaki typ (front, top) i jaki wymiar

zmywarka - jaki typ (panel, zintegrowana)

Czy jest w ogóle sens brać się za sprzęt Elctroluxa czy może przyglądać się innej firmie?

Np. lodówka Beko CBI 7771 ( około 1200 PLN ) czy płyta indukcyjna Teka IR 641 ( około 1200 PL)??

jest sens brać electroluxa względem tego o co pytasz

Co do dodatkowych wymagań to z racji tego, że kuchnia jest otwarta na salon to fajnie by było żeby lodówka ( min 177cm, no-frost )

(...)

były w miarę ciche.

po pierwsze no-frost i ciche będzie się wykluczało,

po drugie elux o którego pytasz nie ma no-frost,

po trzecie elux jest bardzo dobry i cichy a no-frost jest Ci niepotrzebny

Tak jak większość piszących w tym temacie również i my stanęliśmy przed trudnym wyborem wyposażenia AGD do naszej kuchni. Proszę o porady na co zwracać uwagę przy zakupie sprzętu kuchennego. Najbardziej zależy nam na zakupie ekonomicznych w użytkowaniu, nieawaryjnych, funkcjonalnych i cichych sprzętów. Będę wdzięczny za każdą opinię na ten temat jakie funkcjonalności są przydatne a jakie zbędne, jakie sprzęty są "wieczne", a jakie psują się częściej niż inne... Poniżej co jest naszym celem:

1. Lodówka wolnostojąca z zamrażalnikiem wysoka (powyżej 180cm) - na rynku można spotkać wiele modeli rozpiętość cenowa jest straszna od 1200 do 4000 zł). Skąd takie różnice w cenie? Czy ta droższa jest wieczna?

2. Piekarnik - do zabudowy, wymagania łatwy do czyszczenia, chłodne drzwi, termoobieg no i mało awaryjny ;)

3. płyta gazowa - ktoś tutaj na forum pokazywał ciekawą 5cio palnikową na którą chyba(?) można wstawić gabarytowe naczynia. No i żeby była wygodna do czyszczenia. Nie wiem jakie dodatkowe funkcje może mieć płyta?

4. Okap... chcemy zainstalować u siebie okap kominowy, najlepiej jakby okap był: cichy, wystarczający mocą do kuchni 10m2, fajnie by było jakby miał możliwość zaprogramowania czasowego wyłączenia (np. po 10 min). Jak obliczyć jaka moc okapu potrzebna do kuchni? Na chłopski rozum wydaje się, że im większa moc tym okap głośniejszy, więc lepiej uniknąć przewymiarowania.

5. Mikrofalówka, rzadko używamy więc nie musi posiadać jakichś kosmicznych funkcji. Na co zwracać uwagę jeżeli chodzi o wybór mikrofali? Na pewno musi pasować do piekarnika (mają być zabudowane w słupku - mikrofala nad piekarnikiem).

6. Zmywarka 60cm - do zabudowy, do tej pory nie mieliśmy takiego dobrodziejstwa więc nie bardzo wiadomo czego od niej wymagać? Jedyne wymagania to składane koszyczki na talerze (podobno to ważny detal jeżeli chodzi o użyteczność?), względnie pojemna, opóźnienie startu zmywania (np. żeby w nocy zmywało, boje się że żre to troche prądu), im cichsza tym lepsza.

Wszystkie powyższe sprzęty co najmniej klasy A, z dobrym serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym (lepiej żeby nic się nie psuło i nie korzystać z serwisu, ale wiadomo sprzęt w dzisiejszych czasach bywa zawodny więc chyba warto brać to pod uwagę)

Jeżeli są jakieś funkcjonalności na które zwrócić uwagę przy wyborze proszę o informacje. Liczymy na Waszą pomoc.

PS. Jeszcze jedna prośba o opinie, co sądzicie o marce AMICA, mają teraz ciekawą promocję. zastanawiamy się nad Zestawem III (kup 4 produkty i odbierz zmywarkę). Macie może jakieś opinie na temat tej zmywarki?

1. Lodówka - jeśli prosta ale dobra - Electrolux EN13601AX - świetny stosunek ceny do jakości.

Droższe nie są wieczne - wręcz przeciwnie - a dopłacasz to dodatkowych funkcji tj. elektroniczne sterowanie, wyświetlacze, design, marka

2, 3, 4, 5.

Idź w Amice

EBI 8562 AA + AMM 25BI + PGZ 7311 + OKP 652T / OKP 952T

bynajmniej nie ze względu na promocję - chociaż jak dają to darowanemu koniowi....

to są dobre ale stare modele i już tego nie kupisz chyba że komuś baaaaaardzo zalegają na magazynie bo z oferty są wycofane lekko licząc rok temu

aktualnie odpowiednio

Płyta EHH 16340FK

Piekarnik EEB 4233POX

płyta IRS 641

model poza cennikowy - odpowiednik ogólnodostępny to

ENN 12801

okap - jaki typ (wyspowy, kominowy, do zabudowy) i jaki wymiar

pralka - jaki typ (front, top) i jaki wymiar

zmywarka - jaki typ (panel, zintegrowana)

jest sens brać electroluxa względem tego o co pytasz

po pierwsze no-frost i ciche będzie się wykluczało,

po drugie elux o którego pytasz nie ma no-frost,

po trzecie elux jest bardzo dobry i cichy a no-frost jest Ci niepotrzebny

Płyta - zdecydowanie EHH 16340FK jest OK.

Co do piekarnika to zdecydowanie wolalbym typu wózek Cargo. np ten? Bosch HBB42C450E ?

Lodówka OK

okap - do zabudowy, 60 - zastanawiam się nad opcją teleskopową. Brak pomysłu na konkretny model.

pralka - top i max do 60 cm

zmywarka - zmywarka do zabudowy( 60 cm ).Panel zakryty, w miarę cicha i żeby nie brala za dużo wody do jednego mycia.

1. Lodówka - jeśli prosta ale dobra - Electrolux EN13601AX - świetny stosunek ceny do jakości.

Droższe nie są wieczne - wręcz przeciwnie - a dopłacasz to dodatkowych funkcji tj. elektroniczne sterowanie, wyświetlacze, design, marka

2, 3, 4, 5.

Idź w Amice

EBI 8562 AA + AMM 25BI + PGZ 7311 + OKP 652T / OKP 952T

bynajmniej nie ze względu na promocję - chociaż jak dają to darowanemu koniowi....

Dzięki za odpowiedź, przejrzałem Twoje typy, wydają się ok - jedynie kilka kwestii nt. okapu jakbyś mógł pomóc rozwiązać.

Jeżeli chodzi o wydajność okapu w naszym przypadku to min=177m3/h; max=375m3/h. Okap który zaproponowałeś jest ładny i podoba nam się bardzo! ale ma wydajność 800W, więc to ponad 200% zapotrzebowania (o ile dokonałem dobrych wyliczeń?). Moje obawy w tej kwestii to: zbyt mocny okap może wysysać ciepłe powietrze, a to wiadomo koszty ogrzewania. Sprawa druga podobno nie powinno się uruchamiać okapu jak odpalony jest kominek (mogą cofnąć się spaliny?) - wolałbym takiego ryzyka nie wprowadzać do domu. Kwestia trzecia duża moc okapu to większa głośność i większe zużycie prądu. Byłbym wdzięczny gdybyś rozwiał wątpliwości albo pomógł dobrać inny typ okapu gdyby ten faktycznie okazał się za mocny (szerokość 90cm). Dzięki stokrotne za Twoją pomoc.

ps. wymiary kuchni to 3,5x3,5 wys. 2,4m

ps2. Czy okap który polecasz to: OKS952T? Bo nie udało się znaleźć OKP 952T

Płyta - zdecydowanie EHH 16340FK jest OK.

Co do piekarnika to zdecydowanie wolalbym typu wózek Cargo. np ten? Bosch HBB42C450E ?

Lodówka OK

okap - do zabudowy, 60 - zastanawiam się nad opcją teleskopową. Brak pomysłu na konkretny model.

pralka - top i max do 60 cm

zmywarka - zmywarka do zabudowy( 60 cm ).Panel zakryty, w miarę cicha i żeby nie brala za dużo wody do jednego mycia.

Osobiście odradzam wózki Cargo w piekarnikach.

Okap - zaszalej i weź OTS 645I ;)

Pralka - ZWQ 76101

Zmywarka - LFT7 H204